Аз си тръгвам с високо вдигната глава след един труден, но вярвам достоен и успешен мандат, белязан от рекордно много кризи – външни и вътрешни. Вярвам, държах държавното кормило, плувахме в океан от нестабилност. България днес стои стабилна и добре на фона на световната драма, вярвам, че и аз с нещо съм допринесъл за това, заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама“.

Той пожела на президента Радев да си тръгне от президентската институция след 5 години с чувство на удовлетвореност, достойно и с високо вдигната глава. Плевнелиев посочи, че са доста различни с новоизбрания президент. Той идва от армията, става президент. „Аз бях предприемач, инвеститор, бях министър, виждах всичко в българската икономика, знаех всичко за проблемите. Аз бях човек, който беше живял в чужбина, говори езици, човек, който знае как да отваря врати и в Германия, и в Австрия, и в Брюксел, и в САЩ. Впоследствие това ми помогна много. Да, на един президент му отива да задава посоката“, отбеляза Плевнелиев.

Той отказа да коментира речта на Радев, но посочи, че я е чул и анализирал внимателно. „Аз пожелавам успех на президента Радев, давам своята доза доверие. Чухме тежки думи за справедливост и съдебна реформа, но само след седмица президентът Радев ще поеме цялата власт в държавата, той ще назначи служебно правителство и по това кой ще назначи за следващ министър на правосъдието ще стане ясно каква реформа ще се търси. Аз бях в същата ситуация през 2013 година. Тогава имаше стотици хиляди протестиращи по десетки български градове, сега ги няма. Тогава имаше извънредно политическо противопоставяне в парламента, сега го няма. Аз не считам, че сега на президента Радев ще бъде по-трудно, отколкото през 2013 година. Искрено му пожелавам успех, има от кого да се поучи, има добри примери. Не за първи път България изпада в такава ситуация. Нима беше по-лесно на президента Стоянов? Служебно правителство се прави преди всичко с принципи, с ясна концепция, с много точен анализ каква е ситуацията в държавата. Искам да видя не само личностите, които ще бъдат в служебното правителство, това е заявка за политики. Искам да видя програмата на служебното правителството, приоритетите му“, каза още Плевнелиев.

Той заяви, че е първият български президент, който не е назначил нито един служител на Държавна сигурност, нито за служебен министър, нито за посланик. Ще ми се да видя в България повече политици, които се гордеят не с доносите, които са написали, а със свършеното за народа, допълни Плевнелиев.

„За да има мир, трябва да има правила, които важат за всички. Най-силните трябва да бъдат за пример на най-слабите, най-силните трябва да се грижат за по-слабите. Много българи ме разбраха, аз получих подкрепа за своята честна и принципна позиция. Аз работих за мир и затова отстоявах ясна и категорична позиция в подкрепа на върховенството на закона. И да, с тази позиция на мен ми беше много по-лесно навън, отколкото вътре“, каза още той.

Когато става въпрос за Русия, българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално. Моята позиция не беше срещу Русия, моята позиция беше „За“ – за мир. И казвам най-отговорно, дано и президентът Радев да ме чуе и да ме разбере добре, за да има мир, трябва да има правила, които да важат за всички. Ако някой нарушава правилата, това не работи за мир. Ако най-силната нация в света или една от най-силните, и с най-силния ядрен арсенал, дестабилизира съседите си, окупира съседите си, това не работи за мир. Най-силните трябва да са за пример на най-слабите, най-силните трябва да пазят по-слабите, да се грижат за тях“, коментира Плевнелиев.

„Моята позиция е следната – за да има мир, за да работим всички ние за мир, трябва да гарантираме, че правилата са валидни за всички и когато някой ги нарушава, трябва да си носи последствията“, допълни той.

Плевнелиев коментира още, че от всички критики към него, най-много го е заболяло от тази, че разделя нацията. „Това наистина много ме заболя и ми беше много тежко да го чуя, защото, ако се върне лентата обратно кога тръгна тази критика срещу мен – тя тръгна именно в този момент, в който аз свалих доверието си във връзка с едно висше задкулисно назначение. Тя тръгна в този момент, в който аз бях единственият тогава политик, който зае ясна позиция в този ден – аз апелирах към Народното събрание да преназначат друг човек, тоест да се откажат, след което снех и доверието си от правителството“, припомни държавният глава.

Попитан защо нито веднъж по време на мандата си не е имал посещение в Македония, Плевнелиев посочи манипулирането на историята и политиката спрямо България на съседната страна. Увери, че решението е внимателно обмислено и съгласувано с Министерството на външните работи.

„Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България, но не и Македонизмът. Македонизмът е една идеология, която е не само антибългарска, тя е антидемократична, манипулация на историята, създава напрежение между бъдещите поколения“, каза държавният глава.

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

Тази събота в „Милион и две усмивки“ заедно с Огънчо ще разберем къде живее доброто. Ще научим какви приказки разказват растенията в Ботаническата градина, как се изработват моделите на корабите и кой обучава на добри обноски кучетата. Специални гости в страната на усмивките ще ни бъдат деца от Копривщица и кандидатът за великан Цветан от Ловеч. А в къщата на бърколините е влязъл Облачко! „Милион и две усмивки“ – рано, ама хубаво!

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

Тази събота в предаването:

Мисия „Президент“. Разговор в студиото за ролята на държавния глава в един непредсказуем свят, в който предизвикателствата стават все повече, а сигурността – все по-колеблива, и за наследството на бившите ръководители на „Дондуков“ 2.

Гледайте „Плюс това“ всяка събота от 09:00 часа по БНТ1.

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

В предаването ще видите:

2017 – година на детската литература – гости: Михаела Петрова, Юлия Спиридонова-Юлка и Валентина Стоева;

Атанас Славов като сценарист – първа част – гости: проф. Михаил Неделчев и доц. Йордан Ефтимов;

Изборът на книжаря – репортаж на Весела Кръстева;

Чели ли сте тази книга?

Гледайте „Библиотеката“ в събота – 21 януари, от 10:00 часа по БНТ1!

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

В предаването ще видите:

Президентът в края на мандата – Росен Плевнелиев в „Панорама“.

Ден първи на ерата „Тръмп“ – Поли Златарева от Вашингтон.

За величието, слабостта и омразата – Джон Тилман, експерт от Чикаго.

Гледайте „Панорама” в петък, 21:00 часа по БНТ1!

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

януари 20th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

Следваща страница »