март 26th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

В предаването ще видите:

Времето в изборния ден. Каква пролет ни очаква? Гост: доц. Георги Рачев, климатолог.

С един час по-малко. Как ни влияе смяната на времето? Гости: доц. Тони Дончев, н-к на Клиника по психиатрия, ВМА, доц. Георги Рачев, климатолог.

Изборни нарушения. Гост: Калин Славов, Изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“.

Изборна социология. Гости: Геновева Петрова, „Алфа Рисърч“, Първан Симеонов, „Галъп интернешънъл болкан“.

Пряко от Турция – как гласуват българите в Турция?

Изборният ден във Варна.

Изборният ден в Кърджали.

Благовещение. Гост: д-р Йован Даскалов, акушер-гинеколог болница „Шейново“.

Култура и наука в България. Гости: проф. д-р Христо Пимпирев, Константин Трендафилов, Зорница София.

Изборният ден във Видин.

Печеливши комбинации. Изборът между театъра и тотото. Гост: Цветан Николов, зам. директор на Народния театър.

„Булгара“ – пазителите на българското. Гости: Димитър Христов, Костадин Генчев, Ева Перчемлиева и Христина Белева.

Как гласува Румен Радев?

Изборният ден във Велико Търново.

Как гласуват българите във Великобритания?

„Глас“ от първо лице. Гост: Яна Маринова, актриса

Какви са целите пред българския футбол? Възможно ли е български футболисти да играят в грандове? Гост: Лъчезар Танев – футболен мениджър.

Изборният ден в Благоевград.

Политиците в социалните мрежи. Гости: Тони Николов, гл. редактор на портал „Култура“, Константин Вълков, програмен директор на „Дарик радио“, Албена Спасова, експерт по кибер сигурност.

март 26th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

На 26 март българските граждани ще избират народни представители в 44-ия парламент. За втори път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване вече няма. За втори път на парламентарни избори също така може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатдепутатските листи, но техните водачи на практика не могат да бъдат изместени.

Общо 20 партии и коалиции са регистрирали кандидатдепутатски листи в избирателните райони; на места има и независими кандидати. Своя вот могат да дадат българите, които са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение.

Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес, могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа.

Всяка бюлетина за парламентарните избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати, както и имената на независимите кандидати, ако има такива в избирателния район; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера, чийто брой е равен на броя на кандидатите за депутати в най-дългата листа в съответния избирателен район. Има и опция „Не подкрепям никого“.

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна.

Избирателят отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за депутат като поставя знак „Х“ или „V“ в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията „Не подкрепям никого“. Отбелязването с тези знаци е действително, само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

март 26th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

март 25th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

март 25th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

март 25th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

март 25th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

март 25th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

В предаването вижте:

Гост на Ути ще е Деси Цонева, която ще приготви лазаня болонезе. Бутиковата гурме лазаня ще бъде оценявана от специално жури.

В „Новодомците“ ще ви срещнем със Станимира Станчева.

Гледайте „Животът е вкусен“ всяка събота по БНТ!

март 25th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

„Благовещение е смирен църковен празник, с който започва човешкото спасение.”– тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме:

„Забравеният празник на майката, отвъд човешкия акт и като утеха на жените” – ще разберете каква според християнството е осъзнатата роля на наследничество на Божията майка, защо празникът трябва да бъде смирен, без излишества и лукс, без пошли светски окраски и най-вече защо този празник всеки трябва да го приеме в сърцето си, а не да бъде налаган отвън. Горан Благоев разговораря с писателя Емилия Дворянова и журналиста от БНР Анна-Мария Кръстева.

Чудеса на вярата – Как един мюсюлманин от Иран стана християнин в България? Кой му помогна? Защо една малка християнска обжност помага на нуждаещите се, без разлика от тяхната вяра и етнос. Вижте един вълнуващ разказ за дейността на Социално-просветния център на Първа Евангелска баптистка църква в София.

Религия, която убива… – за нишите и пътищата на сектанската инвазия разговор с автора на едно от най-задълбочените изследвания за сектите, които погубват душите проф. Александър Дворкин и Пламен Сивов от Фондация „Покров Богородичен”. Ще разберете дали книгата не е закъсняла, дали проповедниците на сектански учения не са пуснали вече дълбоки корени в живота ни, дали техният успех не е резултат от неизчерпаемите нужди от религиозно чувство, което в определени случаи се замества с нечистата храна от сектански внушения. Ще си обясните още защо в крайна сметка последователите на сектите са жертви, защо губят душата си и как Църквата може да противостои и най-важното дали го прави успешно и защо резултатите са плачевни. Има ли разлика между един сектантски лидер и православен свещеник, които се държи като „гуру”?

„Колкото е възможно, правете добро” – посланията на св. Йоан Лествичник в навечерието на четвъртата неделя от Великия пост”.

Гледайте ни тази събота. Започваме точно в 17.00 ч.
Екипът на „Вяра и общество”

март 25th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

Следваща страница »