Темите в предаването:

Как държавата може да помогне на безработните да си намерят работа? Социалният министър в оставка Зорница Русинова.

Какви трябва да са доходите на българите? Президентът на КТ„Подкрепа” Димитър Манолов и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

Защо България е автомобилното гробище на Европа? Какви рискове крие 15-годишния автомобил, питаме журналиста Борислав Цаков и експерта Алекси Стратиев

Историята на 6-годишния Ради, който се бори за живота си. Как да помогнем?

Жителите на Кресна готвят протест. Причината – високата скорост, с която автомобили и камиони профучават през града

Развалят ли обувките ни препаратите за топене на лед и сняг?

След поредицата от успехи на Григор Димитров – има ли българинът шанс за откритото първенство на Австралия в Мелбърн?

Гледайте „Денят започва“ всеки делничен ден в 6:00!

януари 17th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

Темите в предаването:

Романът „Сорая“ на турската журналистка Мелтем Йълмаз – история, вдъхновена от съдбата на сирийските бежанци

Изложба стъкло

Фотографската изложба на Симеон Патарозлиев

„Pride“- спектакъл за страха, толерантността и промяната

„Пътеводител в Библията“ на Айзък Азимов

Ретроспективна изложба на Божидар Бончев

Гледайте „Денят започва с култура“ всеки делничен ден от 9:15!

 

януари 17th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

януари 16th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

Феодални борби, дворцови интриги, цареубийства. Загуба на територията, гражданска война и татарско нашествие. Така изглеждат трите десетилетия след възхода на средновековна България при Иван Асен II (1218-1241г.).

Угнетението над най-бедните е нетърпимо. Историческата закономерност сочи, че в подобни времена назрява бунт. Появява се и герой. Водач, насочван задължително от Провидението. Легендарна фигура с надчовешки способности и скромен произход

„Имало там един селянин, който пасял свинете срещу заплащане, наречен Бърдоква. (..) Като прекарвал много време замислен и не предприемайки нищо за свалянето на някаква власт, той често говорел едни и същи неща на другите селяни и свинепаси, разказвал им за някакви явявания на светии, които го подбуждали към бунт и към управляване на народа. (..) И така един ден, като съобщил, че е получил знак за действие, веднага ги привлякъл за своя свита. Те го следвали, като се надявали, че ще извърши нещо велико. Той се облякъл по-добре, наметнал връхна дреха, препасал меч, възседнал кон и смело се впуснал в дела, далеч по-големи от неговите възможности.“

Из „История“, Г. Пахимер

Гости по темата в предаването:

vlcsnap-2017-01-16-21h16m02s228Професор Миляна Каймакамова – преподавателят по Средновековна българска история в Софийския университет, изследовател на българската средновековна историопис и на идеята „Търново – Нов Цариград: Трети Рим”, която определя появата на Цар Ивайло в българското Средновековие като забележителен феномен.

 

vlcsnap-2017-01-16-21h07m39s55Професор Пламен Павлов – преподавателят по история на Византия и средновековните балкански държави във Великотърновския университет, познавач на бунтарите и авантюристите в нашата история, нарекъл Ивайло  „Смелото сърце“ на средновековна България.

 

 

vlcsnap-2017-01-16-21h08m55s51Доцент Иван Лазаров – ръководителят на катедра „Стара и Средновековна история“ във Великотърновския университет, с научни интереси в областта на държавно-политическата идеология и културната история на Средновековна България, който смята, че Лахана/Ивайло е гений на злото, смутител на установения социален ред и разрушител на българската държавност в края на ХІІІ век.

 

vlcsnap-2017-01-16-21h08m43s173Главен асистент доктор Кирил Господинов – преподавателят по Средновековна българска история в Софийския университет, изследовател на средновековната българска държава през втората половина на ХІІІ век, автор на „Свърлижката приписка като исторически извор“, „Къде е избухнал бунтът на Лаханас?“ и редица други проучвания, свързани с въстанието и личността на Ивайло.

 

Гледайте „Въстанието на Ивайло“ в „История.bg“ – понеделник, 16 януари, от 21:00 часа по БНТ1.

януари 16th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

януари 16th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

В предаването ще видите:

Гугинг – да изгорим над 1000 калории с кардио тренировка на батут.

„Здравно досие” с Ева Кикерезова.

Да отслабнеш с 25 килограма – историята на Страхил Иванов и как тренировките влияят на отделните хормони.

„Природна аптека“ – 5 домашни средства при хормонален дисбаланс.

„Здраве в чинията“ – вкусна и здравословна алтернатива на пържените картофки.

януари 16th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

януари 16th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

Защо в Пловдив преместиха измервателната станция за качеството на атмосферния въздух от най-невралгичната точка в центъра на града в края на града, съвсем близо до парка? Това нарушава ли един европейски регламент и една наредба на Министерството на околната среда и водите и укрива ли се така информация от хората за това има ли опасност за тяхното здраве от превишени норми на фини прахови частици във въздуха? Има ли връзка преместването на станцията с наказателната процедура срещу България в съда на Европа? Гледайте „Открито“ – четвъртък от 22:25.

януари 16th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

януари 16th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

Годината започва с добри новини за потребителите. След като през 2016 г. банките тихомълком надуха таксите за обслужване, БНБ въведе срок най-късно до 1 февруари таксите за основни операции да бъдат намалени. Целта е потребителите да имат свободен достъп до банковите си сметки, което е и тяхно право. В момента много услуги изискват плащанията да стават по банков път, което ощетява гражданите, особено тези с по-ниски доходи.

януари 16th, 2017

Posted In:

Leave a Comment

Следваща страница »