Бързо, лесно, вкусно
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
29 Декември 2016, 07 МИН.
Домашен шоколадов щолен с марципан
Виж още
                        Нужните продукти:

100 г сини сливи, киснати в 3 с.л. силно кафе и 1 с.л. коняк
150 г сушени череши
50 г захаросани лимонови и портокалови корички
200 г черен шоколад
250 г сирене крема
500 г брашно
25 г какао
10 г бакпулвер
125 г захар
щипка сол
ванилия
3 с.л коняк
2 яйца /едното разделено/
250 г масло
150 г пудра захар

За марципана:

1 белтък
100 г лешници – фино смлени
100 г пудра захар

vlcsnap-2016-12-29-06h32m36s202Начин на приготвяне:

За да направите марципана, смесете фино смлените лешници с пудрата захар и белтъка, докато се образува гъста паста. Загърнете във фолио и оставете в хладилник поне за час.

Накълцайте захаросаните корички на дребно.

Разтопете 100 г от шоколада в микровълнова. Оставете настрана.

Смесете сиренето, бакпулвера, брашното, какаото, захарта, ванилията, захаросаните корички, сол, 1 цяло яйце и 1 жълтък и 125 г от маслото. Постепенно омесете и прибавете разтопения шоколад. Прибавете черешите, накълцаните 100 г шоколад, сливите с кафето и коняка.

Върху набрашнена повърхност разточете леко марципана. Дръпнете настрана и разточете тестото. Сложете марципана отгоре и леко разточете. Прегънете едната страна почти върху другата, като оставите 1-2 см непокрити. Подгънете краищата и сложете в тава. Печете 30 минути на 180 C с вентилатор и след това намалете градусите на 150 C и печете още 25-30 минути.

Разтопете останалото масло и намажете топлия щолен с 1/3 от него и поръсете с пудра захар. Повторете това още 2 пъти, докато се образува характерния за щолена дебел пласт пудра захар.

Охладете и сервирайте.                    
Бързо, лесно, вкусно
28 Февруари 2017, 07 МИН.
23 Февруари 2017, 07 МИН.
22 Февруари 2017, 07 МИН.
21 Февруари 2017, 07 МИН.
20 Февруари 2017, 07 МИН.
15 Февруари 2017, 07 МИН.
Виж още