Бързо, лесно, вкусно
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
29 Декември 2016, 07 МИН.
Домашен шоколадов щолен с марципан
Виж още
                        Нужните продукти:

100 г сини сливи, киснати в 3 с.л. силно кафе и 1 с.л. коняк
150 г сушени череши
50 г захаросани лимонови и портокалови корички
200 г черен шоколад
250 г сирене крема
500 г брашно
25 г какао
10 г бакпулвер
125 г захар
щипка сол
ванилия
3 с.л коняк
2 яйца /едното разделено/
250 г масло
150 г пудра захар

За марципана:

1 белтък
100 г лешници – фино смлени
100 г пудра захар

vlcsnap-2016-12-29-06h32m36s202Начин на приготвяне:

За да направите марципана, смесете фино смлените лешници с пудрата захар и белтъка, докато се образува гъста паста. Загърнете във фолио и оставете в хладилник поне за час.

Накълцайте захаросаните корички на дребно.

Разтопете 100 г от шоколада в микровълнова. Оставете настрана.

Смесете сиренето, бакпулвера, брашното, какаото, захарта, ванилията, захаросаните корички, сол, 1 цяло яйце и 1 жълтък и 125 г от маслото. Постепенно омесете и прибавете разтопения шоколад. Прибавете черешите, накълцаните 100 г шоколад, сливите с кафето и коняка.

Върху набрашнена повърхност разточете леко марципана. Дръпнете настрана и разточете тестото. Сложете марципана отгоре и леко разточете. Прегънете едната страна почти върху другата, като оставите 1-2 см непокрити. Подгънете краищата и сложете в тава. Печете 30 минути на 180 C с вентилатор и след това намалете градусите на 150 C и печете още 25-30 минути.

Разтопете останалото масло и намажете топлия щолен с 1/3 от него и поръсете с пудра захар. Повторете това още 2 пъти, докато се образува характерния за щолена дебел пласт пудра захар.

Охладете и сервирайте.                    
Виж още