Денят започва с Георги Любенов
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
19 Март 2017, 115 МИН.
Бъдещето на технологиите
Виж още
            Темите в предаването:

Кога ще настъпи демографският апокалипсис? Говори проф. Петър Иванов

Бъдещето на технологиите. Всички под очите на ЦРУ - разговор с Момчил Карабулев, Илиян Стоянов и Иво Танев

Ексклузивно: Актьорът Рупърт Еверет пред БНТ

Гинка Станчева с награда за чест и достойнство "Икар 2017"

Примата на примите - балерината Марта Петкова за най-трудната професия

Мартин Костадинов - нови музикални вдъхновения

На живо - нов патриотичен спектакъл дни преди празника на Велико Търново

Гледайте "Денят започва с Георги Любенов" всяка неделя от 9:00 часа по БНТ1!          
Части
19 Март 2017, 11 МИН.
Музикална покана от Казахстан
25-та годишнина от сключването на дипломатически отношения между България и Казахстан ще бъде отбелязана с 3 спектакъла на Държавния академичен оркестър за народни инструменти. На 20 март ще бъде представлението в Пловдив, на 22 март - в София, а на 24 март - във Варна.

Гости в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" бяха посланикът на Казахстан в България - Н.Пр. Темиртай Избастин и Нургиса Дауешов, директор на Държавния оркестър "Курмангазъ". Вижте разговора във видеото.
19 Март 2017, 05 МИН.
Нов спектакъл „Звук и светлина“ на Царевец
vlcsnap-2017-03-19-13h03m31s127Николо Коцев, музикант и продуцент, е автор на ново произведение за спектакъла "Звук и светлина" на Царевец във Велико Търново. Старият спектакъл се играе от 30 години. Новото произведение се нарича "Асеневци" и е симфонично-хорова творба с дължина 17мин 40сек. Сценарият е дело на Николо Коцев и е съсредоточен върху династията на Асеневци и величието на Второто Българско царство. Стефан Попов разказва за новия спектакъл в "Денят започва с Георги Любенов".
19 Март 2017, 20 МИН.
Марта Петкова: Най-много обичам да танцувам в България
Специален гост в неделното утро в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" днес беше Примата на примите - балерината Марта Петкова. С нея разговаряхме за най-трудната професия. Вижте.

vlcsnap-2017-03-19-12h56m14s94
19 Март 2017, 03 МИН.
Рупърт Еверет: Щастлив съм, че съм в България
Актьорът Рупърт Еверет гостува в България. С него се срещна Айше Сали. Вижте интервюто за "Денят започва с Георги Любенов".

БНТ: Филмът, който ще представите в България - "Алтамира", е посветен на тайните на църквата и науката. Смятате ли, че има възход на филмите на религиозна тематика?

- Не мисля. Според мен е интересно това, че в света има възход на религията. Хората са станали по-големи фундаменталисти по отношение на религията. Например в Америка християните са станали креационисти. Виждаме какво се случва в Сирия, но всъщност историята за Алтамира е истинска история за човека, който открива рисунките в едноименната пещера. Той има усещането, че те са нарисувани много преди времето, за което католическата църква твърди, че е сътворен светът. За мен това е нещо, което е много интересно.

БНТ: А вярвате ли в Бог?

- Да вярваш всъщност е много наивно понятие. Не виждам защо трябва да вярваме в нещо ей така. Защо просто да не си казваме, че Бог съществува?! Аз съм Бог, вие сте Бог, всичко, което е около нас, е Бог. Той е навсякъде!

БНТ: От образа Ви по света, от вашата кариера, човек си мисли как ли съчетавате противоречията в себе си? Напълно наясно ли сте кога сте добър човек, кога сте лош, кога сте бунтар?

- Сега просто съм стар човек! Всичко това беше най-вече в миналото. Работя винаги, когато мога, радвам се на живота и се чувствам като късметлия, а това е много по-различно от всичко, което изпитвах като млад.

БНТ: Виждаме Ви в ролята на много исторически личности - намирате ли нещо специално в това да влезете в образите на крале, принцове, герои на Шекспир, Оскар Уайлд?

- Изпитвам твърде много носталгия към миналото. Обичам миналото и не съм много обнадежден за бъдещето. Според мен да живееш в миналото е лукс, възможен само за актьорите.

БНТ: А защо не сте обнадежден за бъдещето?

- Човечеството е достигнало до много повратен момент. Може би в следващите 50 години ще бъдем роби на смартфоните, фейсбук и туитър. Почти няма да си говорим. Виждате и хората по улицата - взират се в телефоните като зомбита. И по-лошо, навсякъде ще има роботи, мисля че те ще ни изместят.

БНТ: Поне две обаче са ролите във филми със световна слава: "Сватбата на най-добрия ми приятел" и "почти идеално". Това ли е най-големият успех във вашата кариера?

- Наистина "Сватбата на най-добрия ми приятел" беше много успешен филм за мен и прекрасен период в моя живот. Да, той промени живота ми.

БНТ: Във всяко интервю ли Ви питат за Мадона?

- Понякога.

БНТ: Кога се срещнахте за последно?

- Не казвам.

БНТ: Възможно ли е славата на Холивуд да замени европейското кино, театъра и по-малките проекти?

- Бих искал да правя всичко, ако мога. Най-вече, защото един актьор може и да не открие добра роля в Холивудското кино, а може да ти се случи същото и в театъра. Затова трябва да гледаш навсякъде.

БНТ: Какво Ви прави щастлив в момента?

- Ами, това че съм тук, в България.
19 Март 2017, 17 МИН.
Великите на сцената: Гинка Станчева
Актрисата Гинка Станчева, която на 27 март ще получи наградата за чест и достойнство "Икар 2017", днес беше гост в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". С нея разговаряхме за това каква е цената човек да запази честта и достойнството си. Вижте разговора с нея във видеото.
19 Март 2017, 21 МИН.
Технологиите и хората
С Иво Танев, артист, Момчил Карабулев, експерт по мобилни комуникации, Илиян Стоянов, футурист, първият българин с имплантиран в него чип, коментирахме в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" темата за умните устройства, за развитието на технологиите и бъдещето на човечеството. Знаехме ли, че ще станем роби на технологиите?

Момчил Карабулев посочи, че никой не е подозирал докъде ще навлязат социалните мрежи и колко хората ще бъдат обсебени от тях. "Това до голяма степен изненада обществото. Следенето става там, където са хората - в социалните медии, в интернет... Навсякъде споделят и оставят много следи, които могат да бъдат намерени от хората, които знаят как да го направят."

Според Илиян Стоянов е факт, че хората до някаква степен вече са роби на технологиите. "Проблемът е, че вместо технологията да се адаптира към нас, на нас ни се налага ние да се адаптираме към нея. Аз съм някъде по средата. Понеже гледам много напред във времето, смятам, че технологията трябва да се адаптира към нас, а не обратното." Илиян разказа, че чипът е имплантиран в ръката му, а на него е програмирана визитката му - името, имейлите, телефоните. На него би могла да се качи например информация за данните за плащания, за здравето и т.н.

Иво Танев беше категоричен, че технологиите заробват хората. "За мен това е една дивотия, но това е бъдещето."

Вижте целия разговор във видеото.
19 Март 2017, 18 МИН.
Акад. Петър Иванов: България е в клинична демографска смърт
Апокалипсисът вече е настъпил. България е в клинична демографска смърт. Тя изчезва. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" акад. Петър Иванов, демограф, директор на демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата, и допълни, че в на проведената преди 4 години в Брюксел конференция "Проблеми на демографската политика на ЕС" е изнесен доклад, озаглавен "България след българите". Той посочи, че по света отдавна мислят какво ще стане със страната ни, когато етническите българи изчезнат.

vlcsnap-2017-03-19-10h48m42s127

България е на последно място в света по раждаемост, а е на първо по смъртност. Отрицателният прираст съответно е най-голям в света. "Но компонентите на демографската катастрофа не са раждаемост и смъртност. Те са и емиграция, застаряване на населението. Тези 20 страни в света, които най-бързо намаляват и изчезват и сред които България е на първо място, от тях 19 са бивши социалистически страни. Първите 7 страни с най-голям брой самоубийства са отново бивши социалистически страни." Така коментира причините за демографската криза в страната ни акад. Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.
19 Март 2017, 01 МИН.
Право на отговор
През седмицата право на отговор за участие в предаването "Денят започва с Георги Любенов" поискаха представители на частната езикова гимназия "Проф. Златарски". Д-р Борис Тодоров, пом.-директор на ЧЕГ "Проф. Златарски" застана пред камерата на БНТ. Вижте какъв е поводът за правото на отговор.
19 Март 2017, 12 МИН.
Доклад с нарушения в ЦФЛД
Проверката във Фонда за лечение на деца разкрива фрапантни нарушения. За периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. са разкрити редица нарушения - това показва проверка на специално назначена комисия от Министерството на здравеопазването. Голяма част от нарушенията са от времето, когато директор на Фонда е проф. Владимир Пилософ. Проверката е предизвикана по сигнал на петима членове на Обществения съвет от октомври миналата година за подменени решения на контролния орган. Докладът от проверката е от 127 страници, като в 24 от тях информацията е прикрита, защото е предоставена на прокуратурата. По темата в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" разговаряхме с Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, и Нели Логофетова, Национална асоциация на децата с диабет.

По думите на Красимира Величкова този доклад потвърждава сигналите, които те, като бивши членове на обществения съвет, са пуснали до Министерство на здравеопазването през месец октомври. В него ясно е посочено, че може да започне дисциплинарна процедура срещу Фонда. Тя подчерта, че моралната удовлетвореност от факта, че е напуснала Обществения съвет е много по-малка от тревогата за децата, защото на страниците на документа пише, че заради нарушенията е забавяно лечението на деца. Всички констатирани несъответствия са в резултат на липсата на управленска компетентност на директора проф. Пилософ, липса на утвърдени правила и служителите на Фонда не познават правилника, дейността и организацията му.

Според Нели Логофетова удовлетвореност от напускането на Обществения съвет наистина има. Тя допълни, че невзимането на мерки относно нарушенията в ЦФЛД е довело до още по-голям административен хаос и е осуетено лечението на деца в страната или в чужбина.

Вижте целия разговор във видеото.
Виж още