Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
8 Март 2017, 71 МИН.
„Белгийският крал“ открива София филм фест 2017
Виж още
            Темите в предаването:

Филмът "Белгийският крал" открива София филм фест 2017. Гости: Джесика Удуърт и Нина Николина;

"Жените в музиката". Гост: Любка Биаджони;

120 години Национална художествена академия;

"Европейски музикален фестивал" 2017;

Премиера на "Най-чудното чудо" в Драматичен театър - Видин;

Турне в памет на Васил Пармаков. Гости: Веселин Веселинов- Еко, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов и Васил Спасов;

"Преглед на печата";

Изложбата на Стилиян Дичев "Обратно към абстрактното"

"Перлата, която се освободи от черупката си" - книга на Надя Хашими. Гост: Христо Блажев;

Почина Игор Будников, член на група "Ръб";

Гледайте "Денят започва с култура" всеки делник от 9:15 часа!          
Части
8 Март 2017, 00 МИН.
Почина Игор Будников, член на група „Ръб“
Игор Будников ни напусна преди дни. Той е сред основателите на легендарната група"Ръб" и неин член до последния си дух. Роден е през 1957 година в Ставропол, Украйна. Завършва Украинския институт по полиграфия. Работи в областта на илюстрацията, анимацията, фотографията.

Поклон пред паметта му!
8 Март 2017, 11 МИН.
Перлата, която се освободи от черупката си
С Христо Блажев разговаряме за книгата на афганистанската писателка Надя Хашими "Перлата, която се освободи от черупката си", която засяга темата за правата на жените в Афганистан. Христо Блажев е редактор на българското издание.

Надя Хашими е по произход от Афганистан, но никога не е живяла там. Нейните близки са изпитали липсата на права за жените в тази страна. Тя е родена в САЩ след като близките й напускат Афганистан. Хашими описва това, което е днес и това, което е било преди век. Романът е разказа за две афганистански  жени, разделени от времето. Ако тук, в нашия свят има голяма разлика между двеге епохи, там - в Афганистан тази разлика липсва. Дори и да има техника тук-там, жените нямат право на нея. В социалния живот почти всичко остава същото: браковете все още са на сила, според волята на бащата, а да имаш дъщери е тежка орис.

Що се отнася до съдбата на Надя Хашими, тя успешна и е издала още две книги на същата тема. В САЩ тя се приема за говорител на обезправените хора, научаваме от Христо Блажев.

 
8 Март 2017, 11 МИН.
Турне в памет на Васил Пармаков
Концерти в памет на Васил Пармаков организират музиканти. Веселин Веселинов – Еко, Стоян Янкулов – Стунджи, Мирослав Иванов и Васил Спасов са част от тях. В разговор в "Денят започва с култура" те си спомниха за него, за музиката му, която ще представят на тези концерти, за чувството му за хумор.

Слушателите ще могат да чуят не само джазовата музика на Васил Пармаков, но и откъси от книгата му "Аз и майор Блюхер" и други негови текстове.

Концертите са: 10 март - София, джаз клуб "Морино"; 16 март - Пловдив; 17 март - Стара Загора; 18 март - Бургас.
8 Март 2017, 06 МИН.
На „Шипка“ 6: 120 години Национална художествена академия
Репортерът Весела Кръстева е в сграда на Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6. там утре се открива изложба, посветена на 120-та годишнина на Националната художествена академия. Нейни събеседници са доц. Бойка Доневска - изкуствовед и професор Станислав Памукчиев - художник и преподавател. Те разказват за юбилейната изложба на първите два етажа.

vlcsnap-2017-03-08-09h58m56s238Доцент Бойка Доневска, която е ръководител на изложбената дейност в НХА, обяснява, че изложбите от творби на преподавателите в академията са станали традиция за отбелязване на кръгли годишнини на висшето училище за изящни изкуства. Традицията води началото си още от честването на 10-годишнината на академията, защото реподавателите в НХА са били винаги личности с ярък творчески профил в областта на изкуството, в която работят.

 

vlcsnap-2017-03-08-10h07m51s50В сегашната изложба участват над 100 преподаватели, чиито произведения са организирани в двата корпуса на академията. Първият етаж е посветен на Факултета за изящни изкуства, а вторият - на Факултета за приложни изкуства.

Професор Станислав Памукчиев поясни, че изложбата има като основна цел да представи живота в академията отвътре. В някакъв смисъл тази изложба означава каталог с визитките на отделните преподаватели, смята той.

Юбилейната изложба се открива на 9 март от 18.00 часа.
8 Март 2017, 04 МИН.
За живописта като джаз, дух и емоция – изложба на Стилиян Дичев
14 платна, изложени под заглавието "Обратно към абстрактното", разкриват последните творчески търсения на художника Стилиян Дичев. Ако неговите картини бяха музика, вероятно те щяха да звучат като джаз, споделя авторът и признава, че за него художниците са в едно неспиращо състезание с музиката - за емоцията на своята публика. Изложбата може да бъде видяна до 14 март в столичната галерия "Нюанс".
8 Март 2017, 03 МИН.
„Най-чудното чудо“ – премиера на Видинския театър
Спектакълът „Най-чудното чудо“ по забранен преди години текст на Стефан Цанев представя Драматичният театър във Видин. Режисьорът Иван Истатков намира, че посланията и сега са актуални и предлага нов прочит за тях.
8 Март 2017, 16 МИН.
„Белгийският крал“ открива София филм фест 2017
На 9 март с филма "Белгийският крал" се открива София филм фест 2017. Джесика Удуърт- сценарист и режисьор, и Нина Николина, актриса и певица, представиха филма в "Денят започва с култура".  Другото българско присъствие е и актьорът Валентин Ганев, от българска страна копродуценти са Мира Сталева и Стефан Китанов. Режисьори на "Белгийският крал" са Джесика Удуърт и Петер Бросенс.  

Световната премиера на филма беше на Венецианския филмов фестивал. Правата са закупени от много страни - Италия, Испания, Турция, Русия, Китай.

Джесика Удуърт сподели, че са много щастливи, че този филм е доста привлекателен и имат усещането, че хората за зажаднели за комедии, които не са цинични.
8 Март 2017, 08 МИН.
„Жените в музиката“
Три прекрасни, женствени и темпераментни дами – маестра Любка Биаджони, Йоанна Каменарска и Лия Петрова, заедно с музикантите от “София симфоникс”, ще представят за първи път у нас симфоничният концерт “Жените в музиката”. На 27 май от 19.00 ч. зала “България” ще посрещне на една сцена едни от най-талантливите, виртуозни и награждавани български цигуларки, в един различен концерт по идея и специалната покана на маестра Любка Биаджони. Тя беше гост в предаването "Денят започва с култура". Тя разказа, че трите дами винаги са желали да направят концерт заедно. "За мен е едно прекрасно и щастливо завръщане в зала "България", защото това е наистина един храм на музиката, едно място, в което с голямо желание и щастие съм работила толкова много години като диригент", сподели Биаджони.

В първа част ще звучи концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със солист Йоанна Каменарска /трагична увертюра/. Във втора част ще чуем концерт за цигулка и оркестър от Сергей Прокофиев със солист Лия Петрова /сюита № 1 от „Ромео и Жулиета“/. Диригентската палка ще бъде в ръцете на маестра Любка Биаджони. С този концерт тя и “София симфоникс” се завръщат бляскаво на сцената на най-представителната ни концертна зала - “България”.

Оркестър „София симфоникс“ e основан през 2013 г. от неговият артистичен директор и главен диригент - Любка Биаджони.  В съставът му влизат едни от най-добрите класически музиканти. Оркестърът е свирил в някои от най-престижните концертни зали в Европа и е участвал в големи музикални фестивали. През есента на 2016 г. “София Симфоникс” бе партньор на сцената на световно известният цигулар Найджъл Кенеди по време на двата му концерта у нас. 2016 г. бе една от най-успешните години за оркестъра до сега.

Любка Биаджони цу Гутенберг е с българо-италиански корени. Тя получава образованието си в родния си град Рим, където учи философия. Завършва НМА  "Проф. Панчо Владигеров", София, специалност "Хорово дирижиране" в класа на проф. Георги Робев, "Оркестрово дирижиране" при проф. Влади Симеонов и специализира в НМА при проф. Васил Казанджиев. Следват майсторски класове и съвместна работа с диригентите Карл Остерайхер, Густав Кун, Ленард Бърнстейн, Иля Мусин и Валери Гергиев. Любка Биаджони е носител на първи награди от конкурсите за диригенти на виенския камерен оркестър (1996) и европейския конкурс за оперно дирижиране "Франко Капуана" в Сполето (2002). работила е с оркестъра на "Арена ди Верона" и с други състави, между които "Артуро Тосканини", виенския камерен оркестър и Варшавската филхармония. През 2008 г. за първи път представя български музиканти на фестивала “Херенхимзее“ в Бавария, основан от нея и съпругът й - изявеният германски диригент Енох цу Гутенберг. От 2010 до 2015 г. тя е щатен диригент на Софийската филхармония. През 2013 г. маестра Биаджони създава оркестър "София симфоникс", с който гастролира в цяла Европа. Неговият официален дебют в София е през октомври 2015 г. в зала "България". Любка Биаджони цу Гутенберг поставя на сцена много оперни постановки: "Набуко", “Травиата", "Риголето", "Селска чест". Освен режисьор, тя е и автор на цялостната визия на спектаклите. през 2016 г. е наградена със сребърен медал от общинският парламент на Оберфранкен /Горна Франкония/ Бавария за принос в музикалния живот.
Виж още