Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Филми от Международния конкурс на София Филм Фест
15 Март 2017, МИН.
Филми от Международния конкурс на София Филм Фест
Виж още
            В предаването ще видите:

Филмът "Франц" на Франсоа Озон;

Филми от Международния конкурс на София Филм Фест - гости: Боян Вулетич - режисьор, Миряна Каранович - актриса, Солеен Юсеф – режисьор;

Горан Паскалевич със специалната награда ФИПРЕССИ на София Филм Фест;

"Някъде в този живот или да си паркираш колата в двора на Харвард" - гости: Гаро Ашикян – режисьор, Емануела Шкодрева – актриса, Светлана Панчева – драматург;

Изложба на Величко Минеков в галерия "Контраст" - репортаж на Весела Кръстева;

Националната музикална академия отбеляза 118 години от рождението на проф. Панчо Владигеров.          
Части
15 Март 2017, 07 МИН.
Изложба на Величко Минеков в галерия „Контраст“
До 28 април в галерия "Контраст" може да бъде видени рисунки, литографии и пластики на Величко Минеков, събрани в изложбата "Ателието". Това беше повод в "Денят започва с култура" да гостува кураторът на изложбата - изкуствоведът проф. Аксиния Джурова.

Това е изложба-анонс за 90-годишния юбилей на Минеков, който се надяваме да направим догодина с голяма изложба, каза тя и допълни, че  в "Ателието" можеш да проследиш целия творчески път на художника.
15 Март 2017, 05 МИН.
Националната музикална академия отбеляза 118 години от рождението на проф. Панчо Владигеров
„Най-големият критик е самият автор! Хартията всичко търпи! Да е жива баба Гума” - казва приживе един от най-изтъкнатите ни музиканти проф. Панчо Владигеров. На 13 март се навършиха 118 години от рождението на големия български композитор и педагог, а денят е патронен празник за Националната Музикална Академия, която носи неговото име. По този повод на втория етаж на сградата, в която професорът преподава 40 години, е показана изложбата „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров”, а в същия ден студенти на Академията изнесоха концерт с едни от най-популярните творби на Патриарха на българската музика.
15 Март 2017, 03 МИН.
Изложба „Интериор“
Изложба "Интериор" може да разгледате в Националната галери "Двореца". Вижте как едни от най-големите ни майстори на четката от 20-ти век пресъздават пространствата, в които обичаме, мразим, тъжим или се радваме.
15 Март 2017, 04 МИН.
Георги Железаров – между Алжир и София в търсене на светлината
В Софийска градска художествена галерия се откри изложбата, посветена на 120-годишнината от рождението на художника Георги Железаров. Много светъл, топъл и лиричен автор, който не е сред обичайните имена, които споменаваме в българската живопис. Експозицията, която продължава до края на месец април, припомня светлината на четката му и ни връща в алжирския му период, който го белязва до смъртта му през 1982-ра.

Подробностите в репортажа на Весела Кръстева и Елвис Янков в "Денят започва с култура".
15 Март 2017, 13 МИН.
„Някъде в този живот или да си паркираш колата в двора на Харвард“
"Някъде в този живот или да си паркираш колата в двора на Харвард" от Израел Хоровиц имаше премиера снощи в Камерна зала в Народния театър. Част от екипът беше гост в студиото на "Денят започва с култура" - актрисата Емануела Шкодрева, драматургът и преводач Светлана Панчева и режисьорът и автор на музикалната картина Гаро Ашикян.

Панчева разказа, че заглавието е дълго, съставено е от две части като това се дължи на един дълъг път на търсене и откриване на тази пиеса. Първоначално са тръгнали от един превод от френски на Хоровиц, който се е казвал "Някъде в този живот". По време на проучванията на драматурга, тя е открила, че Израел Хоровиц е автор на 70 пиеси, но в тях не е имало заглавие, което дори да напомня "Някъде в този живот". След като са се свързали с литературните агенти на автора са получили пиеса със заглавие е било "Да си паркираш колата в двора на Харвард". Оказало се е, че този израз е натоварен с една лека закачка към хората, живеещи в щата Масачузец. Това е местен техен диалект, в който те не артикулират буквата "р". По този начин така се е получили, че и двете заглавия имат своите закачки.

Ашикян сподели, че много му допада начинът, по който Израел Хоровиц е конструирал пиесата, за него това е било много вдъхновяващо. Режисьорът каза, че в тази история има много липсващи парчета и това е било изключително провокативно и интересно, за да направят с актьорите една възстановка, която авторът е пропуснал. Енергията на разказа идва точно от това - липсващите парчета. "Гмуркахме са, за да изследваме точно тези пасажи от пиесата, които не се виждат на повърхността", каза той. Според него по този начин пиесата придобива едно собствено автентично звучене. Персонажите са страшно различни, а по някакъв начин са свързани. Ашикян предположи, че представлението ще е много интересно за любителите на многопластовата драматургия.

Шкодрева разказа, че ролята е много различна от нея и е било много голямо предизвикателство да "потъне в душата" на своята героиня. За нея най-интересно е изследването, че в живота на хората не се дава шанс. Нейната героиня усеща потенциала си, родена е в обстоятелства, които не й позволяват това да стане и тя го преодолява. "Нейният скок е в желанието й да отиде по-напред", каза актрисата.
15 Март 2017, 22 МИН.
Филми от международния конкурс на СФФ
Филмът "Реквием за госпожа Й." беше показан в рамките на София филм фест. Филмът е подпомогнат от националните институции за кино на Сърбия, България и Македония, а също и от паневропейския фонд за подпомагане на европейски копродукции „Евроимаж“.
В "Денят започва с култура" гостува режисьорът и сценарист на филма Боян Вулетич. Ролята на обсебената от мисълта за собственото си самоубийство жена на име Йелена се изпълнява от изключителната сръбска актриса Миряна Каранович, която също беше гост на предаването. На въпроса по-трудно ли е да живееш или да умреш в едно посткомунистическо общество отговорът е да видиш филма, за да разбереш, отбеляза Вулетич. Има нещо оптимистично в него, затова трябва да се види.

Гост в студиото беше и режисьорът и сценарист Солеен Юсеф, чийто филм "Къща без покрив" също е в програмата на София филм фест. "Идеята за Кюрдистан е нещо, което се намира в сърцата на хората, те нямат своя майчина земя, затова и филмът се казва "Къща без покрив", защото покривът за мен символизира страната", каза Солеен Юсеф, която е с кюрдски корени.
15 Март 2017, МИН.
Горан Паскалевич със специалната награда на ФИПРЕССИ на София Филм Фест
„Хубаво е да те награждават. Това означава, че нещото, което правиш остава следа” – каза сръбският режисьор Горан Паскалевич часове преди да получи наградата на Международната федерация на филмовите критици ФИПРЕССИ на 21-вия СФФ. В програмата на фестивала е включен и последният му филм копродукция между Сърбия и Индия „Земя на боговете”. Вижте какво каза за България, киното и емоциите Паскалевич в репортажа за "Денят започва с култура"
15 Март 2017, 05 МИН.
Филмът „Франц“ на Франсоа Озон
Франсоа Озон – известният френски режисьор със 17 филма зад гърба си, казва, че в театъра актьорите имат прекалено голяма власт, която той би искал да запази за себе си. В последния си филм обаче работи именно с актьори с богат театрален опит. Повече за „Франц“ чуйте от самия Франсоа Озон и главната актриса във филма, интервюирани от Владимир Трифонов за "Денят започва с култура".
Виж още