Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
16 Март 2017, 74 МИН.
Премиера на „Пощальонът“
Виж още
            Темите в предаването:

Филми от Международния конкурс на София Филм Фест. Гости: Емре Ердоду – режисьор ("Сняг" - световна премиера), и Илкер Савашкурт ("Блокът на младоженците" - световна премиера);

Премиера на "Пощальонът". Гост Тонислав Христов;

Столична община представи своя проект на стратегията "София - творчески град на киното";

Годишнина от рождението на Крикор Азарян. Гости: Лилия Маравилия – актриса, Койна Русева – актриса, Красимира Кузманова – актриса, Йордан Славейков – режисьор;

85 години от рождението на Методи Андонов;

Книгата на Йосип Новакович "Предателства". Гост Йосип Новакович;

„12 ENSEMBLE“ свирят Моцарт, Щраус и Добринка Табакова;

Гледайте "Денят започва с култура" всеки делник от 9.15!          
Части
16 Март 2017, 09 МИН.
Книгата на Йосип Новакович „Предателства“
Писателят Йосип Новакович беше гост в студиото на "Денят започва с култура". Той представи своята книга "Предателства". Заедно с него беше и преводачът на книгата му на български език Елка Виденова.

Новакович е в България в рамките на резидентската програма на Къща за литература и превод на фондация “Следваща страница”. По време на творческия си престой в София, той ще изнесе лекции и ще ръководи майсторски клас по творческо писане. Новакович е в страната ни от 22 февруари и ще остане до 12 април.

Какво разказа за книгата си вижте във видеото!
16 Март 2017, 05 МИН.
„12 ensemble“ свирят Моцарт, Щраус и Добринка Табакова
Един от най-значимите и популярни лондонски струнни ансамбли – ансамбъл „12 ensemble“ гостува за първи път на българска сцена. Както музикантите вече обявиха, голямото събитие на вечерта ще бъде българската премиера на произведението „Such different paths” (Толкова различни пътеки) от Добринка Табакова. Новият резидентен композитор на концертния оркестър на BBC. Припомням ви, че Добринка Табакова беше номинирана за престижната награда „Грами“ в категорията за най=добър албум с класическа музика за 2013 г. С музикантите ни срещна Ивета Данаилова, която присъства на тяхна репетиция. Вижте повече във видеото на „Денят започва с култура“.
16 Март 2017, 03 МИН.
85 години от рождението на Методи Андонов
На 16 март 1932 година е роден режисьорът Методи Андонов, отишъл си от този свят само на 42. Днес се навършват 85 години от неговото раждане и следващия репортаж е кратък спомен за него -"Рицарят на Козият рог",както го наричат критиците.
16 Март 2017, 15 МИН.
Спомен за Крикор Азарян
Вчера отбелязахме 83-тата годишнина от рождението на Крикор Азарян, който за жалост ни напусна през 2009 г., но за сметка на това остави следа и то каква. За това говорихме в студиото на „Денят започва с култура“ с част от неговите възпитаници – актрисите Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Койна Русева, и Йордан Славейков, режисьор, писател и драматург.

„Той с много внимание работеше с нас, с много любов. Още в първи курс ни облъчи с Чехов и от тогава тази любов смея да твърдя, че специално в нашия клас всички жени сме Чехови героини. Той някак си го постигна с нас, той ни влюби в Чехов и мисля, че още от първи курс беше решил да ни хвърли в дълбокото, като ние през цялото време усещахме неговата любов и уважение към този автор“, каза Койна Русева.

„Никога не ни е казал – ей там е пътят, стигни до него, хайде бързо. С нас отново всеки път с огромен плам, едни такива очи по детски учудени, възхитени, ти му вярваш“, спомни си Йордан Славйков.
16 Март 2017, 05 МИН.
Столична община представи своя проект на стратегията „София – творчески град на киното“
Столичната община и лично кметът Йорданка Фандъкова представиха проект на стратегията „София – творчески град на киното”. Едноименната титла беше присъдена на столицата ни от ЮНЕСКО в края на 2014 година. Стратегията се фокусира върху образованието, детското кино, разширяване на публиката и устойчивото развитие на киноиндустрията в столицата. Ето и още интересни факти: предвидени са нови алтернативни средства за финансиране – като Общински гаранционен фонд, който ще подкрепя дебютни и втори проекти на млади режисьори и продуценти. Обсъжда се и идеята за откриването на средно професионално училище за кино в София. Вижте повече в репортажа за "Денят започва с култура".
16 Март 2017, 16 МИН.
Филми от международния конкурс на СФФ
Треската за кино продължава със София филм фест. В "Денят започва с култура" ви срещнахме с двама турски режисьори и техните филми "Сняг" от Емре Ердоду  и "Блокът на младоженците" на Илкер Савашкурт.

Игралният дебют на турския режисьор Илкер Савашкурт „Блокът на младоженеците” разказва за мъж, арестуван и хвърлен в затвора при осъдените за тежки сексуални престъпления – място, известно като „Блокът на младоженците”. Там властват други закони, надзирателите са особено изобретателни и подклаждат напрежението, а осъдените често раздават правосъдие помежду си. Историята и персонажите са свидетелство за парадоксалните затворнически норми. В „Блока на младоженеците” управата и надзирателите на затвора нарочно засилват напрежението, докато затворниците сами се тласкат към ръба. „Блокът на младоженците” можете да гледате на 20 март от 13:15 в кино "Люмиер". "Според нас обществото в затвори и извън него е едно и също, той е един микрообразец на цялото общество. В затвора и в училището структурата е една и съща", смята режисьорът.

Филмът "Сняг" от Емре Ердоду разказва историята на Мюзейен, която е на 20 години и още е в гимназията. Приятелите ѝ Бекир, Ебру, Азерхан, Фердане и Кадир са всичко за нея. Те са различни един от друг, но крият болката и провалите си по един и същи начин – друсат се, бият се, крадат заедно. Животът на Мюзейен се променя, когато я открива Али – нейният брат, когото никога не е виждала, но от 9-годишна знае за съществуването му. Али съвсем скоро е разбрал, че има сестра и че преди 20 години баща му и майката на Мюзейен са имали незаконна връзка, но всичко между тях е приключило със зачеването на сестра му. В началото отношенията им са обтегнати, но с времето Али впечатлява всички. Сега той има две задачи – да отведе сестра си от това място, за да ѝ предложи по-добър живот и да ѝ докаже, че не е като баща си. Филмът можете да гледате тази вечер в Дом на киното от 21:00 часа.
Виж още