Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
11 Януари 2016, 72 МИН.
Филмовите награди „Златен глобус 2016“
Виж още
            В предаването ще видите:

Информационна война и медийна пропаганда. Гости: Руслан Трад - председател на Форума за арабска култура, Мария Черешева - зам.- председател на Асоциацията на европейските журналисти, и Велислава Антонова.

73-те награди "Златен глобус 2016". В студиото Димитър Дринов  - кинокритик, доц. Петя Александрова - кинокритик. 

Пряко от Националната художествена академия и Гьоте институт. Младите художници на България. Събеседници: Енцио Ветцел, директор на Гьоте институт, и проф. Свилен Стефанов - куратор.


Новата поетична книга на Силвия Чолева - "От небето до земята".

"Януари" - фестивал на българската драматургия в Нов театър НДК. Гости: проф. Георги Каприев - философ, член на журито, и проф. Маргарита Младенова - режисьор, член на журито

Столична библиотека - награда за БНТ.

Клара Санчес и Маите Каранса - репортаж.          
Части
11 Януари 2016, 02 МИН.
Столична библиотека връчи призовете в кампанията „Читател на годината”
Столична библиотека връчи призовете в кампанията „Читател на годината”. БНТ получи специална награда за популяризиране дейността на библиотеката.

В кампанията „Читател на годината 2015“, която се организира от евродепутата Мария Габриел с подкрепата на Столична община, бяха отличени и най-четените автори, чиито творби са най-заеманите книги в Столична библиотека. Безспорен фаворит за читателите остава писателят Стефан Цанев, чиито книги са най-търсени, следван от Георги Господинов и Владимир Зарев, съответно на второ и трето място. Людмила Филипова остана четвърта, а на пето място бе Иво Сиромахов. По време на награждаването Стефан Цанев заяви, че няма по-голяма награда от това, че читателите го търсят и го четат.
11 Януари 2016, 03 МИН.
"От небето до земята"
През декември излезе от печат най-новата стихосбирка на Силвия Чолева "От небето до земята". Оформлението е дело на Надежда Олег Ляхова. Една поезия, потопена в езика, с вкус към детайла, с нелекия път на тревожното съществуване и личностното отстояване и с вяра в човешкото самопостигане, казва за книгата поетът Иван Теофилов.
11 Януари 2016, 07 МИН.
Изложба „Ситуация София”
Днес в галерия „Академия“ на НХА се открива изложбата „Ситуация София”. От февруари 2015 г. осем художници показаха в Гьоте-институт свои нови творби, създадени специално за съответната изложба, които дават представа за актуалното творчество и настоящата ситуация на съвременното изкуство в София.
11 Януари 2016, 08 МИН.
Фестивал на българската драматургия в Нов театър НДК
Гости в студиото на „Денят започва с култура“ бяха проф. Георги Каприев и проф. Маргарита Младенова, които ще са членове на журито на предстоящия фестивал на българската драматургия в Нов театър НДК – „Януари“.

„За мен това е една добра възможност. Идеята е добра доколкото не просто обглежда картината, а стимулира креативност извън конвенциите. И понеже става дума предимно за млади театрални опити, млади драматурзи, тя би трябвало да се подкрепя. Разбира се, аз съм малко скептична доколко един формат може да предизвиква същински и креативни идеи“, каза Младенова.
11 Януари 2016, 25 МИН.
„Информационна война и медийна пропаганда“
На 7 януари (четвъртък) в Огледална зала на Софийския университет се проведе дискусия на тема: „Информационна война и медийна пропаганда“. На форума темите за Украйна и Близкия изток срещнаха изключително голям интерес от публиката. 2/3 от цялото събитие премина във въпроси и отговори, което беше една от целите на форума, каза Руслан Трад – председател на Форума за арабска култура.

"Българската журналистика и българските медии подценяват аудиторията си, което е груба грешка, защото така подменят функциите на професията, обезсмислят я", смята журналистът Весислава Антонова. Тя е на мнение, че българската журналистика е провинциална.

Влиянието на социалните мрежи направи работата на медиите още по-трудна. През 2014 г. Световният икономически форум, изброявайки основните проблеми пред света, наред с климатичните промени и военните конфликти, нарежда и информационната война, припомни Мария Черешева - заместник-председател на Асоциацията на европейските журналисти в България.
11 Януари 2016, 18 МИН.
73-те филмови награди "Златен глобус"
Снощи бяха връчени наградите „Златен глобус“ за 73-ти път. Филмът, който спечели статуетка за най-добра драма е „Завръщането“ на Алехандро Иняриту. Гости в студиото на „Денят започва с култура“ бяха кинокритиците доц. Петя Александрова и Димитър Дринов.

„За мен, ако мога да формулирам „изненада“, това е доста обърканата категория за музикални филми и комедии. Този опит да се напъхат по категории само, за да има повече филми, за да има разнообразие, не ми изглежда подходящ“, каза Александрова.

„Тези награди би трябвало да са мост между европейския вкус и американския вкус. За това са замислени поне. Не смятам, че защото тези награди не са престижни, тази година, поне мен, ме разочароваха филмите. Аз мисля, че за съжаление това в положението във филмите. Искам да обърна внимание, че в уж сериозната категория повечето филми, като махнем единствено „Лудият Макс“ са по действителен случай. Но този действителен случай обикновено е назад в историята. Малко имаме подгряване на вчерашния обед“, продължи Александрова.

„Завръщането“ е най-добрият филм кинематографично. Но аз имам едно кардинално разминаване с този филм. Той е много могъщ, много мощен, много автентичен и точно затова аз на мястото на Иняриту въобще не бих включила актьори. Аз бих се занимавала само с непрофесионалисти. Каквото и да говорим Леонардо ди Каприо е един много добър актьор, много симпатичен човек и видимо много се старае в този филм. Вие виждате едно красиво тяло, натрупано с пластове грим, за да се виждат раните от мечката, дето го е ръфала. Но то продължава да стои едно красиво тяло, което не е изтощено, измъчено така както трябва колкото и грим да му слагаме“, каза Александрова.
Виж още