Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
17 Август 2015, 72 МИН.
Free Sofia Tour
Виж още
            Темите в предаването:

Free Sofia Tour -  разговор с Радина Петришка, Деница Тодорова и Васил Георгиев

Пътуващо лятно кино с БНТ2 в Гоце Делчев

Достъп на младите до култура - в студиото гостуват д-р Момчил Георгиев, ген. секретар на БАРОК, и д-р Христо Христозов, изпълнителен директор на "Граждански институт"

Седмица на театъра в дом на културата "Искър"

Моцартов фестивал в Правец

"Енергийни пространства"

ГледайтеДенят започва с култура всеки делник от 9:15 часа по БНТ1!          
Части
17 Август 2015, 06 МИН.
Моцартов фестивал в Правец
В Правец за 11 поредна година  пулбиката беше завладяна от треска за Моцарт. Организаторите на фестивала, посветен на големия композитор, не изневериха на своята запазена марка да представят в нов прочит неговото толкова обичано творчество. Реквиемът на Моцарт прозвуча под звездното небе на Правец. Повече за концертите тази година вижте в репортажа на Миглена Стойчева и оператора Недялко Данов.
17 Август 2015, 06 МИН.
Неочаквано през ваканцията
В “Денят започва с култура” отново е ред на рубриката “Неочаквано през ваканцията” с водещи Драго Драганов и малкия Мартин. Шоуто е на откритата лятна сцена, която БНТ и Столичната община предоставят на малките таланти на България в нетърпеливото очакване на Детската Евровизия, големият финал на която ще бъде на 21 ноември в зала "Арена Армеец".

В това издание на рубриката гостуват децата Мартин Йорданов от Бургас, Венелина Бонева от Нови хан, Нико Евлогиев от София, Мариам Маврова от Велинград.
17 Август 2015, 06 МИН.
Достъп на младежите до култура
Доколко младите хора в България имат достъп до изкуство, до култура? Този въпрос обсъдиха в студиото на "Денят започва с култура" д-р Момчил Георгиев, генерален секретар на Българската асоциация на работодателите в областта на културата, и д-р Христо Христозов, изпълнителен директор на Граждански институт.  Те са и организатори на национална конференция за достъп на младежите до култура и изкуство. Д-р Георгиев подчерта, че това е вече трета национална конференция и към нея са се присъединили министерства, институции и 60 общини. Темата е била фокусирана и върху читалищата, които в модерните времена могат да бъдат продуценти и общуват пряко с младите. Поставен е и въпросът за обучениетоо по изкуства в доучилищното и училищното образование.
17 Август 2015, 06 МИН.
Седмица на театъра в Дом на културата „Искър“
Ева Йончева, организатор, съобщи за "Денят започва с култура", че лятната програма на най-стария културен дом в столицата "Искър" включва рисуване, пеене, танц и театър. От днес започва седмицата на театъра в културния дом, а актрисата Гергана Костова, която обучава малките дечица на първите стъпки в актьорското майсторство, сподели, че удоволствието от работата с тях е огромно.

Желаещите да покажат на децата си магията на театъра, могат да ги доведат в дом "Искър" всеки ден от 10 до 12 часа. Следващата седмица ще бъде посветена на рисуването.
17 Август 2015, 06 МИН.
5 години Free Sofia Tour
Какво виждат чужденците, когато посещават страната ни? С какво можем да се похвалим и от какво можем да се посрамуваме? За това разговаряхме днес в студиото на "Денят започва с култура" с Радина Петришка, Васил Георгиев и Деница Тодорова от Free Sofia Tour.

Тази организация вече 5 години прави обиколки за чужденци в София, Варна и Пловдив.

Безплатните пешеходни обиколки са популярни като модел в цял свят, сподели Радина Петришка, която допълни, че преди 5 години се е появил първият гост, който се е присъединил към обиколките, а сега вече гостите са 90 000. Екипът на организацията в София се състои от 24 гида. В Пловдив са около 13, а целият екип на сдружението е от около 50 човека.

Деница Тодорова заяви, че София се променя положително и това се вижда ясно в отношението на туристите. Културните туристи се увеличават и изразяват своето одобрение към случващото се в столицата.

Васил Георгиев разказа, че в София идват чужденци от най-различни страни по света. Те са доста впечатлени от това, което могат да видят в града ни и са изненадани от невероятната история, която крие той.

Част от гидовете и чужденците споделиха впечатленията си пред камерата на БНТ. Вижте.
17 Август 2015, 06 МИН.
„Енергийни пространства“
Част от последните творби на световно известния художник от Варна - Александър Капричев, са изложени в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”. Неговите “Енергийни пространства” - 12 акварела голям формат и няколко миниатюри, носят английски отзвук и българска палитра.
17 Август 2015, 06 МИН.
Пътуващото лятно кино на БНТ 1 в Гоце Делчев
Пътуващото лятно кино на БНТ 1 гостува в Гоце Делчев. Преди това нашето лятно кино се отби в китното селце Пирин, където се срещнахме с баба Петра Калинова - една от главните героини във филма "Писмо до Америка".  Тя изиграва ролята на вдовица, но болката, с която е наситен образът ѝ, е истинска.

Големият стол на пътуващата библиотека зарадва малките читатели в Гоце Делчев. А силата на Пътуващото лятно кино доказахме с препълнения парк в центъра на града.

Днес гостуването е в Банско на площад "Никола Вапцаров" с филма "Джулай" от 21:00 часа.
Виж още