Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
14 Февруари 2017, 73 МИН.
Големите любовни сюжети
Виж още
            Темите в предаването:

67-мо издание на Берлинаре. Коментар на кинокритикът Божидар Манов;

Големите любовни сюжети. Гости: Кирил Кадийски, Жаклин Вагенщайн, Диана Петрова, Людмила Еленкова;

Великите личности и "Уроците на любовта";

„Любовта е златен сън“;

Мюзикълът за възрастни "Авеню Q". Гости: Мила Люцканова, Уест Хайлър, Лилия Гелева, Петър Кауков;

Изложба на магистри от НХА;

"Posthuman/ След човешкото" на Филип Попов;

За комедията и театралната публика;

Интервю с драматурга Рафи Шарт;

Гледайте "Денят започва с култура" всеки делник от 9:15 часа!          
Части
14 Февруари 2017, 30 МИН.
Големите любовни сюжети
Какво е истинската любов? Киното и литературата предлагат хиляди интерпретации по темата, но истинската любов не е задължително нещо магично от приказен свят.

Големите любовни сюжети коментираха в студиото на „Денят започва с култура“ издателите Манол Пейков и Жаклин Вагенщайн, писателката Диана Петрова и поетът Кирил Кадийски.
14 Февруари 2017, 02 МИН.
Триумф за Адел на наградите „Грами“
Церемонията по раздаването на 59-ите музикални награди "Грами" се превърна в пълен триумф на Адел.
Британската дива спечели "Грами" в три от четирите най-престижни отличия - за албум на годината ("25"), за запис на годината и за песен на годината ("Hello").

Така тя победи голямата си съперничка, Бионсе, във всичките три основни категории, в които двете се конкурираха, и повтори постижението си от 2012 г., когато също взе "Грами" за албум, песен и запис на годината. В речта си обаче Адел изрази възхищението си от Бионсе и албума й "Lemonade". "Съжалявам, но просто не мога да приема тази награда. Formation бе монументална песен", заяви британката и счупи едната си статуетка наполовина, за да я подели с американската си колежка.
14 Февруари 2017, 06 МИН.
„Posthuman/След човешкото…“ – изложба на Филип Попов
"Posthuman/След човешкото..." е озаглавена изложбата дигитални графики на художника Филип Попов. 3D графиките и над 40-те експоната, отпечатани със специални архивни мастила, са създадени в периода 2013 - 2017 г. Серията е провокирана от въпроса дали технологиите и стремежът към техническо съвършенство карат хората да забравят за духа.
14 Февруари 2017, 16 МИН.
Бродуейският мюзикъл за възрастни „Авеню Кю“ ще има премиера на софийска сцена
Бродуейският мюзикъл за възрастни "Авеню Q", който е отличен с три награди "Тони", ще има премиера на софийска сцена на 15 февруари - в Столичния куклен театър. Въпреки участието на кукли темите, които се засягат в мюзикъла, са сериозни и представят и нелицеприятната страна на съвременното общество. Спектакълът ще се играе и на 16 и 23 февруари.

Какво ще видят зрителите на "Авеню Q" и с какво този мюзикъл е по-различен от всички останали? Отговор - в интервюто с Петър Кауков, сърежисьор на спектакъла заедно с Уест Хайлър, Мила Люцканова и Лилия Гелева.
14 Февруари 2017, 05 МИН.
„Любовта е златен сън“ – най-доброто от интимната лирика на Иван Вазов
Домът на Иван Вазов отвори врати за премиерата на книгата "Любовта е златен сън", в която съставителят и автор на коментарите Людмила Габровска е събрала най-доброто от интимната лирика на Патриарха на българската литература.

Книгата събира шедьоврите на интимната лирика на Иван Вазов, любовни писма, интригуващи факти за романтичните му истории и жените, превърнали се в негови музи.
14 Февруари 2017, 07 МИН.
Световен кинофестивал „Берлинале 2017“
В Берлин се провежда 67-то издание на фестивала "Берлинале". 400 филма за 10 дни. Кои са филмите, които предизвикаха най-голям интерес това попитахме кинокритика проф. Божидар Манов.
Виж още