Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
28 Май 2015, 74 МИН.
„Хляб и зрелища“ тръгва по кината
Виж още
            В предаването вижте:

"Хляб и зрелища" тръгва по кината - филмът на Джеки, Джони и Чарли

На живо: "Квадрат 500" час преди официалната церемония по откриването

NEWSight или новият поглед към портретите на Темелко Темелков

Пътуване на север с ДОМА Арт Фест Нордика. Акценти от програмата на фестивала

"432 херца" - новата книга на Недялко Славов представена от Андрей Захариев          
Части
29 Май 2015, 17 МИН.
Фестивалът „Златната липа“ 2015
Фестивалът "Златната липа" 2015 ще бъде открит на 30 май в сградата на Старозагорската държавна опера от кмета на Стара Загора - Живко Тодоров и създателя на фестивала – режисьора Магдалена Ралчева. Киносъбитието ще продължи до 3 юни.

Фестивалната програма включва 35 филма от 16 европейски страни - Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България. Международно жури, съставено от утвърдени режисьори, кинооператори и актьори, ще оценява филмите от конкурсната програма.

Председател на журито ще бъде българският режисьор Станимир Трифонов. Достойнствата на 12-те филма от конкурсната програма на „Златната липа“ 2015 ще бъдат оценявани още от Вивиан Гоффетт – режисьор /Белгия/, Кристиян–Жаак - Нууди – оператор /Естония/, Мерседес Гаспар - режисьор /Испания/, Агне Грудите - актриса /Литва/, които ще бъдат членове на журито.

"Това е фестивал за ново европейско кино. Той се провежда за трета година", разказа директорът на фестивала Магдалена Ралчева.
29 Май 2015, 17 МИН.
„Хляб и зрелища“ тръгва по кината
В студиото на „Денят започва с култура“ гостуваха актьорът Георги Пенков-Джони, режисьорът Георги Стоев-Джеки и сценаристът Христо Илиев-Чарли. Те представиха своя филм „Хляб и зрелища“, чиято премиера е тази вечер в „Дома на киното“, а след това може да бъде гледан и в кината „Г8”, „Одеон“ и в Евро-български културен център.

„Научих за Боби, главния герой на нашия филм, който си прави частна, собствена телевизия, обслужваща махалата. Истина е, няма фикция. Те не гледат новините на БНТ 1, имат си свои - много по-важни – къде е имало купон, къде е имало кавга. Вечер той им пуска по кабеларката какво се случва в махалата – тя не е много голяма, но е много населена – 10-12 хил. души не едно доста малко пространство и колкото и да са общителни не могат да знаят какво става в центъра, в долния край и нямат представител на общината. За този Боби научих от приятели от Кюстендил и помолих един приятел да отиде да го види и да разбере дали ще иска да се срещнем“, разказа Чарли.
28 Май 2015, 17 МИН.
Другата България на Христо Стоянов
В "Денят започва с култура" Ви срещнахме с Христо Стоянов, известен, като един от най-скандалните български писатели. Роден в Габрово, пътят го отвежда в Смолян. През 1989 г. имал заповед за интерниране от града а също и паспорт за чужбина, за екстрадиране от страната, заради стихове, посветени на Тодор Живков, както и за неговото гражданско поведение и позиция. 35-години Стоянов не виждал родната си къща. Благой Цицелков и операторът Борислава Борисова, върнаха към спомените писателят в родната му къща. В Габрово, той им разказа за новата си книга.
28 Май 2015, 17 МИН.
NEWSight или новият поглед към портретите
Вчера в мраморното фоайе на Националния дворец на културата беше открита изложбата на фотографа Темелко Темелков. Това е неговата втора самостоятелна изложба. В NEWSight той представя нов поглед към портретите и излизане от рамките на класическото. Снимките са обемни, виждат се в пространството. Те представляват едни кубични конструкции, които не са допрени до нищо и може човек да види сниманите хора от четирите им страни. Фотографът каза, че е търсил как може да се погледне по-различно на нещо съвсем обичайно, с което сме свикнали и му е било интересно да може да види хората от всичките им страни. Снимките са доста семпли, което позволява да си по-близко до човека, да се концентрираш върху това кой е той. Фотографиите са доста големи - метър на метър и петдесет.
28 Май 2015, 17 МИН.
Христо Стефанов – „Присъствия“ и размисли
В началото на тази седмица в зала №7 на НДК се състоя паметна вечер под надслов „Живият Христо Стефанов”, посветена на големия пловдивски живописец. На нея беше представена и книгата-албум „Присъствия” с разговори на Христо Стефанов с проф. Чавдар Попов „за значимите присъствия в живота, изкуството, стенописа и за превратностите на съдбата”. Проявата беше част от инициативата „Възраждане на българския дух” на издателство „Захари Зограф”.
28 Май 2015, 17 МИН.
„432 херца“ от Недялко Славов
Писателят Недялко Славов представи в студиото на „Денят започва с култура“ романа си "432 херца". Сюжетните ходове в романа са провокирани от мистиката около указа на министъра на пропагандата в нацистка Германия – Йозеф Гьобелс. По негово разпореждане през 1939 г. тонът ла е настроен на 440, вместо на 432 херца. По книгата говори и Андрей Захариев. 
28 Май 2015, 17 МИН.
Проф. Андрей Наков за художника Жорж Папазов
Проф. Андрей Наков е изкуствовед от българо-полски произход, който от близо 50 години живее и работи в Париж. Изследванията му са предимно в областта на модерното изкуство, като най-голям фокус има върху руския абстракционист Казимир Малевич. Пред нашата камера обаче той разказа за българския художник Жорж Папазов, за когото продължава да събира сведения.
28 Май 2015, 17 МИН.
Стефан Николаев в галерия „Сариев”
Галерия Sariev Contemporary в Пловдив представя втората самостоятелна изложба на Стефан Николаев „Бизнес, модел, скулптура“. Изложбата ще се състои между 23 май и 23 юли 2015.
28 Май 2015, 17 МИН.
Дома арт фест: Нордика
Дома арт фест: Нордика започва днес и можете да видите как се рисува с мотор. Основателите му Мартина Стефанова, Дойчин Котларов и кураторът Войн де Войн гостуваха в студиото на „Денят започва с култура“, за да разкажат за събитието.

Исландският артист Ерлинг Клингенберг ще вземе участие в Дома арт фест: Нордика.

„Това е един вид експеримент и той е в неговата практика на артист, не е само в рамките на рисуването… Неговата практика е доста отворена откъм пърформанси, хепънинги. Това е един от поредните му опити да разчупи рисуването като такова“, разказа за него Войн де Войн.

„Приканвам всички да посетят един напълно безплатен фестивал, който пристига за тях, защото за поредна година успяваме с доста усилия и труд да се случи. Каня всички на откриващото парти утре с норвежкия диджей Линдстрьом, който ще бъде в мразовития хладилен завод „Мраз“, където северът ще нахлуе в духа на фестивала“, каза Стефанова.
28 Май 2015, 17 МИН.
Откриват Националната галерия „Квадрат 500“
Новата Национална галерия "Квадрат 500" ще бъде официално открита в 12.00 ч. днес, а след 14.00 ч. посещенията ще бъдат безплатни.

Близо 2000 произведения са разположени в общо 28 зали на четири етажа. Новият музей е изграден на основата на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Половината от изложените творби в "Квадрат 500" са на български автори, другата половина представя изкуството от Европа, Азия, Африка и Америка. Акад. Светлин Русев е ръководител на работната група за концепцията на галерията.

Галерията, намираща се на адрес ул. "19-ти февруари" 1, ще работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., без понеделник. Цената на редовния билет е 10 лв., като за учащи и пенсионери ще има намаление.

„За последните десетилетия това е най-мащабното събитие в нашия културен живот", заяви изпълнителният директор на Национална галерия „Квадрат 500" Слава Иванова.
Виж още