Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
17 Март 2017, 74 МИН.
Нова идея за реставрация на паметника „1300 години България“?
Виж още
            Темите в предаването:

Членовете на Международното жури на София филм фест - гости в "Денят започва с култура"

Колекционерска изложба "Киноплакати от 30-те до 80-те" в галерия "Алма Матер"

Как би могъл да се реставрира паметникът "1300 години България"? Предложението на един български архитект, който живее в чужбина

Българският архитектурен модернизъм - разговор с Теодор Караколев, Васил Макаринов

"Сладки сънища" на режисьора Марко Белокио

"Език мой" с проф. Владко Мурдаров

Международно изложение "Образование без граници"

"Квадрат 500" - тема с продължение

Гледайте "Денят започва с култура" всеки делничен ден от 9:15!          
Части
17 Март 2017, 06 МИН.
„Език мой“: Правоговор на „в“ като предлог и представка
В "Език мой" - рубриката за книжовен български език на "Денят започва с култура", проф. Владко Мурдаров акцентира върху употребата на чуждиците "трейлър" и "тийзър" и правоговора на "в" като предлог и представка.
17 Март 2017, 10 МИН.
Тема с продължение: Квадрат 500
За проблемите в галерията "Квадрат 500" разговаряме отново с художника Недко Солаков. Художникът беше в студиото на предаването преди две седмици, за да обърне внимание на недоброто стопанисване на произведенията на изкуството в националната художествена галерия "Квадрат 500". В студиото тогава беше и директорът на музея Слава Иванова.

Солаков проследи отзвука от срещата на двамата в студиото на "Денят започва с култура" на 1 март. Той напомни, че директорката е уволнила двете служителки, които са му показали повредените картини. Той съобщи е два положителни факта, вследствие на неговия сигнал: назначените от министъра на културата две комисии - инженерна и реставрационна - и те вече действат. Реставрационната комисия е установила, че при картините, облепени с подобно на тиксо фолио, трябва да се "извърши още нещо", след което те трябва да бъдат изнесени от въпросното помещение и положени хоризонтално с живописния слой нагоре.

Художникът възрази против това, че "нещата се изкарват сякаш в музея се бият две групировки", а въщност няма никакви основания да се мисли така. Не става дума за междуличностни отношения. Освен това той подчерта, че има голям международен авторитет и загрижеността му е единствено от любов към изкуството, а не към някакви групировки. Добави също, че произведенията на изкуството и културата в България по принцип не се опазват както трябва. Солаков сподели, че преди две години, когато фалира КТБ, е станал свидетел как против всички правила се пренасят творбите от активите на банката.
17 Март 2017, 08 МИН.
Арх. Юлиян Манев: Паметникът пред НДК е сполучлив. Идеята да се руши е грешна
Българин в чужбина иска да реставрира паметника "1300 години България" пред НДК. Юлиян Манев е архитект и живее и работи в Англия.

През септември миналата година разбрах за решението, което е взето от общината за паметника, и ми се стори, че това е изгубена възможност за София. Затова реших да предложа алтернативен път или поне разговорът да бъде поставен в нови рамки, сподели за "Денят започва с култура" в скайп връзка Манев.

Според него паметника "има изключителна стойност от архитектурна и скулптурна гледна точка". Това е паметник на държавата ни и от моя гледна точка е един изключително сполучлив паметник, разказващ историята ни, заяви архитектът. Той уточни, че предлага "възобновяване" му - не имитира това, което е било, "а се опитва да го пресъздаде по един по-съвременен начин". "Това, което може да бъде запазено и което трябва да бъде запазено, остава... и всичко ново е ясно разграничимо ново и не се опитва да имитира миналото", обясни идеята си Юлиян Манев.

Архитектът добави, че аргументът "против" за несъвместимост на двата паметника - "1300 години България" и на загиналите във войните, не е състоятелен. "Не е задължително единият да е за сметка на другия. Затова предложеният проект е само скица на това какво би могло да бъде. Това не е завършен проект... Това е пример, който да може да служи на общината като алтернатива, за да погледне на бъдещето на паметника не само чрез разруха и построяването на нещо ново", каза още Манев и добави, че идеята да се разрушава един паметник по принцип е "много грешна".
17 Март 2017, 11 МИН.
Българският архитектурен модернизъм
За тенденциите в българската архитектура разговаряме с Теодор Караколев и Васил Макаринов. Двамата са автори на страница във фейсбук "Българският архитектурен модернизъм".

От Теодор Караколев и Васил Макаринов научаваме, че в бетонните квартали, наследени от социализма, в които живеят повечето от хората сега, сградите са посвоему красиви, не с украшатествто на орнамента, а с пропорциите си, със съотношението между обемите и технологиите на създаването и конструирането им. 

В хода на работата си по сайта и изложбата, която готвят, двамата са впечатлени най-силно от срещите с обитателите на някои от най-забележителните стари сгради в София, тъй като те разбират смисъла им и таланта на тези, които са ги строили.
Караколев и Макаринов се похвалиха, че вече е одобрен за финансиране от НБУ проектът им за пътуваща изложба, която да популяризира значението на модернизма в българската архитектура. Излложбта вероятно ще стартира през април от Варна и през Бургас, ще стигне София. През есента ще можем да я видим в Националния политехнически музей и в Нов български университет.
17 Март 2017, 03 МИН.
Международно изложение „Образование без граници“
Между 17-ти и 19-ти март в ЦУМ ще се проведе новото издание на Международно изложение „Образование без граници”. Изложението се прочежда за 9-та година. Репортерът на „Денят започва с култура“ Всела Кръстева се срещна с организатора на конкурса Спас Андреев.

„Акцентът тази година е разликата между досега провежданите мероприятия и това, което ще е в момента. Тази година има много работодатели, които ще предлагат възможности за стажове, за работа и за развитие на младите хора освен образователните институции като университети, училища и др.“, каза Андреев.

Вижте още във видеото!
17 Март 2017, 03 МИН.
Изложба на Здравко Йончев
Галерия „България“ на Софийската филхармония представя изложба на пловдивския художник Здравко Йончев. Авторът на живописните платна твърди, че по неговите картини могат да се напишат разкази, поеми и романи, преценете сами...
17 Март 2017, 04 МИН.
Уникална колекция от киноплакати в Софийския университет
В дните, когато в София витае духът на киното, галерията на Софийския университет "Алма матер" избра да представи една необичайна изложба - киноплакати от 30-те до 80-те години на миналия век. Макар галерията да побира едва 75, цялата колекция е от над 2200 плаката, притежание на Шуменския исторически музей и е била събирана през годините от един необикновен човек - Ростислав Бакалов.

Вижте повече в репортажа на Ивета  Данаилова-Пешева и Елвис Янков в "Денят започва с култура".
17 Март 2017, 20 МИН.
Чуждите представители от международното жури на СФФ
Утре вечер от 19:00 часа в Зала 1 на НДК можете да станете съпричастни към връчването на наградите на 21-вия международен София Филм Фест. Гости в студиото на „Денят започва с култура“ бяха президентът на международното жури Кристи Пую и киноспециалистът, продуцент и член на журито Манфред Шмид.

„Мисля, че подборът на филмите е добър. Знаете, че на такива фестивали има и слаби, и добри филми, и такива на средно ниво“, каза Кристи Пую.

Вижте целия разговор във видеото.
17 Март 2017, 01 МИН.
Новият албум на 2CELLOS
Днес динамичното инструментално дуо 2CELLOS издават своя нов албум „Score”. С новия си албум дуетът влиза в света на филмовата музика, а всички парчета от новия албум ще можем да чуем на 4-ти декември в „Арена Армеец“. Албумът „Score“ включва едни от най-красивите мелодии от филми и телевизионни сериали, но представени в нови аранжименти за виолончело и оркестър. Записите на албума са реализирани с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на Робин Смит. 
Виж още