Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
14 Март 2017, 74 МИН.
Книгата „Журналистиката – учебник и наръчник“
Виж още
            В предаването ще видите:

Книгата "Журналистиката - учебник и наръчник" - гости: Иво Инджов, журналист;

Дебатът за Гарнизонна фурна в Пловдив - репортаж на Владислав Севов;

Книгата "Къщите говорят" - гости: Мариана Екимова-Мелнишка – автор и Александър Геров – автор на снимките;

Росен Миланов и Нов симфоничен оркестър с концерт тази вечер в зала "България";

Киното и модата - гост: Димитър Дамов;

Книгата "Под африканкото слънце";

25 години специалност "Метал" в НХА - репортаж на Весела Кръстева.          
Части
14 Март 2017, 06 МИН.
25 години специалност „Метал“ в НХА
Снощи в галерия "Академия" беше открита юбилейна изложба на специалност "Метал" в Националната художествена академия /НХА/, по случай нейната 25-та годишнина. Изложбата представя творби на студенти, преминали през годините в ателиетата на специалността. Вижте прякото включване на Весела Кръстева.
14 Март 2017, 04 МИН.
Книгата „Под африканското слънце“
Марин Троянов живее извън България още от 70-те години. Последното му завръщане е по повод премиерата на книгата му с разкази „Под африканското слънце“. Часове преди да отпътува обратно за Испания, където живее в момента, писателят даде специално интервю за „Денят започва с култура“.
14 Март 2017, 11 МИН.
Киното и модата
Премиерата на документалния филм за Юбер дьо Живанши се състоя в рамките на 21-то издание на "София филм фест".

Инициативата да се представят документални филми за знакови фигури от света на модата тече за шеста поредна година. Каква е основната идея? Как се селектират филмите? С отговорите на тези въпроси, както и с подробности за инициативата, в студиото на "Денят започва с култура" гостува Митко Дамов.

Стартирахме с филм за Пина Бауш и впоследствие решихме да се ориентираме към модните филми, защото много по-рядко могат да се видят. Така се роди идеята и започнахме да работим целенасочено в представянето на филми, свързани с имена от модата, каза Дамов и добави, че при селекцията се взима предвид предстояща годишнина.
14 Март 2017, 12 МИН.
Мариана Мелнишка събра историите на знакови къщи и личности в „Къщите говорят“
Историята на къщите през хората и обратно – на хората през къщите разказва Мариана Екимова - Мелнишка в академичното издание "Къщите говорят".

В този труд на Мариана Мелнишка (текст) и Александър Геров (снимки) са събрани историите на 294 знакови стари къщи (София, Пловдив, Варна, Свищов, Габрово, Русе, Казанлък, Сливен и други) и подробности за съдбите на техните обитатели.

В хода на четири години, докато съставяхме книгата, много от къщите изчезнаха. И ако тези снимки могат да бъдат мемориал на къщите, част от книгата си е изпълнила неподозираната преди това функция. Идеята беше да опишем историята на красивите останали къщи, обясни Мариана Мелнишка.
14 Март 2017, 04 МИН.
Росен Миланов дирижира концерт на Нов симфоничен оркестър
Един от най-успешните български диригенти Росен Миланов се завръща в София, за да дирижира след 5-годишно прекъсване Нов симфоничен оркестър. Диригентът ще представи тази вечер от 19.30 часа в зала "България" програма от Хайдн, Брамс и напълно нова композиция от Адриан Павлов. Концертът е в рамките на 25-ата годишнина на НСО, а след София Росен Миланов заминава за Цюрих, където на 18 март му предстои премиера на „Лебедово езеро” в Швейцарската опера.
14 Март 2017, 04 МИН.
Национални училища по изкуствата показват творби в Дома на хумора и сатирата
За първи път учители и възпитаници на четирите държавни художествени училища в България представят свои творби на съвместна изложба. Събитието се случи в изложбените зали на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Творбите са дипломни работи на ученици от Националните гимназии за приложни изкуства в Трявна, Троян, Сливен и Смолян. Откриването на изложбата даде нов старт и на Асоциация „Луди-млади“, която обединява шест културни институции, които работят за съхраняване на автентичните български занаяти и традиции.
14 Март 2017, 04 МИН.
Дебатът за Гарнизонната фурна в Пловдив
Още една сграда в Пловдив напоследък е център на дискусия за опазване на наследството. Бившата гарнизонна фурна в града да стане център за съвременно изкуство – с тази идея артисти от града успяха да спрат събарянето на масивното здание. От кметството на района, където е разположена сградата, държат да я премахнат и да направят парк. След като заявиха, че ще оставят гражданите да решат спора, те събраха жители на района на обществено обсъждане. А междувременно продължават акциите на артистите, които искат да убедят управата и гражданите, че Гарнизонната фурна трябва да стане арт център.
14 Март 2017, 18 МИН.
Книгата „Журналистиката – учебник и наръчник“
Журналистите трябва да реагират професионално и адекватно на провокациите и на лъжите, които политици - популисти и медийни екперти разпространяват, съветва проф. Щефан Рус-Мол. Дългогодишният преподавател по журналистика и медиен мениджмънт от Университета в Лугано, Швейцария, е автор на книгата „Журналистиката – учебник и наръчник“, която представи в България. Професорът смята, че въпросът "защо?" все още остава основополагащ за добрата журналистика.

Немският проф. Щефан Рус-Мол представи второто актуализирано и преработено изданиe на книгата "Журналистиката - учебник и наръчник". Пред студенти, във Факултета по журналистика и масова комуникация, той изнесе и лекция на тема "Предизвикателства през журналистиката в епохата на Fake News, Facebook и Social Bots". Почти 500 страници с най-важното от теорията, съвети, примери от практиката, илюстрации. За всеки, който държи на качествената журналистика. Второто българско изцяло преработено издание на книгата на Щефан Рус-Мол съчетава най-ценното от практиката и науката – нещо, което често липсва във въведенията по журналистика.

Иво Инджов обогатява четивото с български примери и акцентира върху медийното право и медийната саморегулация – две все още слабо познати територии на журналистиката в България. Книгата е полезен справочник за професионалисти със съветите, които предлага, за да сверят часовника си с най-новите тенденции или да направят справка при нужда.

Гост в студиото на предаването "Денят започва с култура" беше журналистът Иво Инджов, за да представи малко по-подробно книгата. "На първо място става въпрос за учебник, след това за наръчник", обясни той. По негови думи журналистиката навсякъде е една и съща. Журналистът каза, че е добавил в нея някои неща, свързани с развитието на българската журналистика след промените с акцент върху вестникарския пазар, както и някои съвсем практични неща - как работят журналистите със социологически проувания, кои са подводните камъни там. "На журналистите е все по-трудно, но за това пък, за да бъдат по-добри, те трябва да бъдат много по-добре подготвени", каза Инджов.
Виж още