Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
14 Август 2015, 73 МИН.
Културно наследство и политики
Виж още
            Темите в предаването:

Културно наследство и политики – гост: проф. Диана Гергова, проф. Ивайло Дичев, доц. Георги Лозанов

Банско джаз фест 2015

Поетът Борис Христов на 70 – гост: проф. Божидар КунчевМоцартови празници” - Правец

"Образ и подобие". 77 автопортрета от колекцията на Николай Неделчев – гост: Надя Тимова - куратор на изложбата, Николай Неделчев

Пътуващото лятно кино в Разлог

"Атлас на един боязлив мъж" от Кристоф Рансмайр – гост: Любомир Илиев, преводач

Рубриката "Език мой" с проф. Владко Мурдаров

Фестивал "Срещи на младото европейско кино"          
Части
16 Август 2015, 11 МИН.
Равносметка след „Банско джаз фест 2015“
Международният джаз фестивал в Банско приключи и дойде моментът на равносметката, която е - 180 изпълнители от 18 страни в 18-то издание. Вижте повече в репортажа на Елиана Захариева за "Денят започва с култура".
16 Август 2015, 11 МИН.
Lingucards – езикът на картичките
Проектът "Lingucards" на германката Аманда Фел изследва идиомите в един език. Подробностите в "Денят започва с култура".
16 Август 2015, 11 МИН.
НХГ представя изложбата „Образ и подобие“
От днес в Националната художествена галерия можете да посетите една много интересна изложба, която съдържа над 70 автопортрета на съвременни български художници. Тя е частно притежание на колекционера Николай Неделчев, който беше гост в студиото на "Денят започва с култура". В студиото беше и Надя Тимова - куратор на изложбата.
16 Август 2015, 11 МИН.
Моцартови празници в Правец
Моцартовите празници в Правец бяха открити с "Вълшебната флейта". Организаторите на 11-то издание на културното събитие представят интересна и предизвикателна програма с акцент не само върху творчеството на Моцарт, но и с реверанс към значимите музикални годишнини, които светът отбелязва през 2015 година.

Вижте повече в репортажа на Миглена Стойчева и оператора Недялко Данов в "Денят започна с култура".
15 Август 2015, 11 МИН.
Подготвят изложба на Кристо и Жан-Клод в София
Софийската градска художествена галерия е в подготовка на първата цялостна изложба на Кристо и Жан-Клод у нас. Известният художник от български произход е дал принципното си съгласие за гостуването на експозицията, която да представи цялостното творчество на тандема от 13 септември. Все още предстои уточняване на сложни логистични въпроси, поради което от галерията се въздържат от повече подробности.

Още за културното събитие в аванс в "Денят започва с култура".
14 Август 2015, 11 МИН.
Гигантски кукли превземат Варна
Студенти сценографи от НАТФИЗ, художници от Художествената академия и артисти от Кукления театър във Варна подготвят изненадата за варненци, предвидена за 15 август. Те обменят и опит в изработването на кукли. Подготовката тече в нестандартния уъркшоп, обединил усилията на работещи артисти и на младите им колеги, които все още се обучават.

Проектът е подкрепен от Община Варна, а резултатът ще бъде приказно шествие на големи морски обитатели през центъра на града и Морската градина, сякаш морето е излязло по улиците на града. С това фантастично дефиле ще започне Празникът на Варна.

Подробностите в "Денят започва с култура".
14 Август 2015, 11 МИН.
„Език мой“ с проф. Владко Мурдаров
Проф. Владко Мурдаров обърна внимание на изговора на думата "фолклор". Ударението при тази дума пада върху втората сричка - фолклОр и съответно прилагателното от думата е фолклОрен.

По отношение на глагола пека, влека, тека, сека и производните от тях, които се образуват с прибавянето на различни представки и да се стигне до облека, изпека, отсека, изтека и т.н.

Ако спрегнем глагола пека, се получава пека, печеш, пече, печем, печете, пекат... но не печа в 1л. ед.ч. и печат в 3 л. мн.ч., въпреки че в много диалекти се казва точно така. Лошото е , според професора, че тази грешка можем много често да срещнем и в писмената форма на езика. Същото мажи и за останалите глаголи от групата, представена по-горе. Лингвистът отбеляза, че има само един единствен случай, при който Ч се запазва - в противореча, въпреки че е производно от река.

 
14 Август 2015, 11 МИН.
Награда за „Денят започва с култура“
На 12 август "Денят започва с култура" получи наградата "Прокултура", която се връчва за втори път от организацията на Българската асоциация на работодателите в областта на културата под егидата на Министерството на младежта и спорта.
14 Август 2015, 11 МИН.
“Атлас на един боязлив мъж” от Кристоф Рансмайр
Любомир Илиев, преводач, беше гост в студиото на "Денят започва с култура", за да представи книгата на Кристоф Рансмайр - "Атлас на един боязлив мъж".
14 Август 2015, 11 МИН.
Пътуващо лятно кино на БНТ1 в Разлог
"Денят започва с култура" следва Пътуващото лятно кино на БНТ и показа репортаж за срещата под звездите в Разлог.

Днес кампанията е в Гоце Делчев в 21:00 часа на Градския площад за филма „Кецове”, а в неделя – в Добринище, на площад „Независимост”, за прожекцията на филма „Корави старчета”.
14 Август 2015, 11 МИН.
Поетът Борис Христов на 70
Поетът Борис Христов днес навършва 70 години. Проф. Божидар Кунчев, литературен критик и близък на големия български поет, беше гост в студиото на "Денят започва с култура". По думите му Борис Христов е един от най-значимите в българската литература. При него има органично единство между творчество и съдба.

Вижте видеото.
14 Август 2015, 11 МИН.
DMS ROTONDA – да реставрираме външните стени на Храм-ротонда „Св. вмчк Георги“ – София
Приключи първият етап от кампанията за съхраняване на храм-ротонда "Св. великомъченик Георги". Вторият етап, чийто медиен партньор е Българската национална телевизия, обхваща реставрация и консервация на външните стени са необходими още 200 000 лева. Всеки, който се чувства съпричастен към този античен шедьовър, може да подкрепи кампанията на БНТ, като изпрати sms на номер 17 777 с текст DMS ROTONDA.
14 Август 2015, 11 МИН.
Културно наследство и политики
Бъдещето и опазването на културно-историческото ни наследство. Това е темата, която е основна за "Денят започва с култура" през изтичащата седмица. Каква стратегия е необходима? Кой да я изработи? Какви политики са необходими, за да се предпази то от комерсиализация и бутафория? За това разговаряхме в студиото с проф. Диана Гергова, археолог, един от инициаторите за създаването на форум "Културно наследство". По телефона с коментар по темата се включиха доц. Георги Лозанов и проф. Ивайло Дичев. Вижте.
Виж още