Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
6 Януари 2017, 75 МИН.
Медии и изкуство. Разговор за световния арт критик Джон Бърджър
Виж още
            Темите в предаването:

Медии и изкуство. Джон Бърджър: "Настъпването на масовите медии фундаментално преобърнаха възприятието на за изкуство." Гости: доц. д-р Иво Драганов - НБУ, Лъчезар Бояджиев - художник, Красимир Терзиев - художник, Яра Бубнова - изкуствовед;

"Достойни битки" на Леон Панета - за лидерството и стойностите. Гости: Свилен Спасов - автор на предговора към книгата и Захари Карабашлиев - издател и писател;

Изложба "Микрокосмос - въведение в света на Бела Барток" в Унгарския културен институт;

Международният кинофестивал Menar в София. Девети фестивал на киното от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка. Гост: Здравко Здравков - създател на фестивала Menar;

Уъркшоп в ДНК;

Рубриката "Език мой" с проф. Владко Мурдаров;

Първо място за Античен град “Кабиле” в Годишните награди в туризма

Гледайте "Денят започва с култура" всеки делник след новините в 9:00 часа!          
Части
6 Януари 2017, 04 МИН.
„Език мой“ с проф. Владко Мурдаров
В редовната рубрика "Език мой" на "Денят започва с култура" проф. Владко Мурдаров обърна внимание на правилната употреба на ударенията на едносричните съществителни от м.р., когато те са членувани и когато се употребяват в мн.ч.

Има голяма група съществителни, при които ударението пада върху корена, т.е. върху първата гласна и затова единствено правилно е да се произнася клУбът, клИпът, плАнът. В по-малко случаи има възможност ударението да се измести накрая и тогава става лъкЪт, тимЪт, търгЪт.

Съществителните, които се употребяват в мн.ч. При огромната група от тях ударението остава върху първата сричка, т.е. правилно е брОеве, гОлове, мОстове. При много по-малко съществителни ударението пада накрая. Например: боевЕ, върховЕ, плодовЕ.
6 Януари 2017, 16 МИН.
„Достойни битки“ на Леон Панета – за лидерството и стойностите
Живеем в трудни времена. Някои американски лидери, в това число и новоизбраният президент на САЩ, поставят под въпрос мрежата от съюзи като НАТО, който запази мира от Втората световна война до днес.

"Аз вярвам, че тези съюзи правят всеки от нас по-силен. Вярвам, че НАТО предпази Европа и САЩ през един рисков период, че България като един горд член на този съюз е заслужила да бъде сигурна, подкрепяна и защитавана. Ние години наред се подкрепяме един друг и ще продължаваме да го правим още дълго време." Тези думи принадлежат на американския държавник Леон Панета и са отправени специално към българските читатели на неговата автобиографична книга "Достойни битки".

Леон Панета е бивш директор на ЦРУ, министър на отбраната при президента Обама и ръководител на ключовата операция "Джеронимо", в която е заловен враг номер 1 на Америка - Асама бин Ладен.

За книгата, за лидерството в глобалния свят и за политическото достойнство говориха в "Денят започва с култура" Захари Карабашлиев - издател и писател, и Свилен Спасов - автор на предговора към "Достойни битки".
6 Януари 2017, 03 МИН.
„Малко бъдеще“ в „ДНК“ – артистичен проект на Християн Бакалов
В дните между 4 и 6 януари в пространството за танц и пърформанс "ДНК" се правят първи големи стъпки към "Малкото бъдеще". Така е наречен артистичният проект на Християн Бакалов, възпитаник на Държавното хореографско училище, който от 1991 г. живее и работи основно във Франция и Белгия. В проекта "Малко бъдеще" са поканени да участват хора от всички социални и възрастови групи без разлика от физическа кондиция, хора в неравностойно положение, всички, които искат да преживеят нещо различно и вдъхновяващо. Какво е то - вижте в следващия репортаж.
6 Януари 2017, 10 МИН.
Международният кинофестивал Menar в София
Sofia Menar Film Festival се организира от "Позор" и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на фестивала представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. 9-и фестивал на киното от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка ще се проведе от 12 до 29 януари, 2017. Филмите могат да се видят в: Дом на киното, Евро синема, Културен център g8, Чешки културен  център и Гьоте институт. Повече за фестивала ни разказа Здравко Здравков - създател на Menar.

Фестивалът се открива с ливанския филм „Любов по правилата“. Филмът е комедия. На 12 януари ще е и официалната вечер на ливанската култура като специален гост ще бъде посланникът на Ливан. Сред заглавията, включени във фестивалната програма е и "Айдълът от Газа" - филм за живота на едно момче, което се опитва да участва в арабския еквивалент на един от най-разпрастранените музикални формати. Премиерата на филма е на 13 януари когато шще е вечерта на Палестина. Още едно заглавия, което привлича вниманието е "Градски мотиви" - антология на четирима азербайджански режисьори, жители на различни страни по света. Друг филм, който привлича интерес е "Искам да съм различен". Той разказва за метъла в Таджикистан. Друго заглавие е "Хвайщай пътя", Индия - филм за 12-дневно приключение с рикши.

Повече за филмите можете да видите във видеото!
6 Януари 2017, 02 МИН.
Микрокосмос – въведение в света на Бела Барток
Какво е общото между академик Николай Кауфман и големия унгарски композитор и пианист Бела Барток? Разбира се, любовта към автентичната народна музика и съхраняването на българския фолклор. До 25 януари в Унгарския културен институт в София можете да научите повече за Бела Барток, благодарение на пътуващата изложба „Микрокосмос – въведение в света на Бела Барток“.
6 Януари 2017, 02 МИН.
Absolute Beginners – спомен за Дейвид Бауи
Песента Absolute Beginners в "Денят започва с култура" е спомен за Дейвид Бауи, който е роден на днешния ден - 6 януари.
6 Януари 2017, 27 МИН.
Медии и изкуство
Във втория ден на новата година си отиде Джон Бърджър, един от знаменитите арт критици и истински артист. За него казват, че предизвикваше установените практики, основите на нещата и нас самите. Да си припомним кой беше той.

vlcsnap-2017-01-06-09h57m18s91

За Джон Бърджър, за медиите и изкуството, за взаимодействието между тях беше разговорът с медийния експерт Иво Драганов, изкуствоведа Яра Бубнова и художниците Лъчезар Бояджиев и Красимир Терзиев в "Денят започва с култура".

Вижте разговора във видеото.
Виж още