Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
1 Май 2015, 76 МИН.
Наградата за „Шарли ебдо“ и писателите, които я бойкотираха
Виж още
            Темите в предаването

Наградата за "Шарли ебдо" и писателите, които я бойкотираха. Гости в студиото - Момчел Христов, Татяна Ваксберг, Руслан Трад и Владимир Левчев

Стоян Чобанов и новата му книга "Жълта стая"

Габриела Георгиева в "Аида" на сцената на Софийска опера

Павликени популяризира единствения у нас Античен керамичен център

Проф. Велислав Минеков с награда от конкурса "Фуджоу"

Рубриката "Език мой" с проф. Владко Мурдаров

Подготовката за премиерен спектакъл на студентите от НАТФИЗ

"Ден на младите зрители". Гост - Мира Сталева

Гледайте "Денят започва с култура" всеки делник от 9:15 часа!          
Части
1 Май 2015, 08 МИН.
Премиерен спектакъл на студентите в НАТФИЗ
В "Денят започва с култура" продължаваме да ви запознаваме с учебния и творчески процес на студентите в Академията по Театрално и филмово изкуство. В репортажа ще ви покажем подготовката за премиерения им спектакъл.
1 Май 2015, 08 МИН.
Наградата за „Шарли Ебдо“ и писателите, които я бойкотираха
На 5 май ще се състои голямата гала вечер на Международния ПЕН клуб в Ню Йорк. Около връчването на една от наградите обаче, която е за смелост в защита на свободата на словото, се развихри скандал. Тази година тя се присъжда на френския седмичник "Шарли Ебдо". 6 писатели казаха, че ще бойкотират събитието и няма да присъстват, а пък Салман Рушди се разграничи от тях и дори ги нарече "страхливци". За разговор по тази тема в студиото на "Денят започва с култура" днес поканихме журналиста Татяна Ваксберг, писателя Владимир Левчев, журналиста Руслан Трад, и социолога Момчил Христов.

Татяна Ваксберг заяви, че независимо от скандала, "Шарли Ебдо" ще получи наградата за кураж в областта на свободата на изразяване. Отстрани погледнато мнението на шестимата писатели се разглежда като реакция на това, че има прекрачена граница, има обида кюм мюсюлманите.

"Карикатурист или сатирик, ако трябва да мисли за това, че ще обиди някого, ще трябва наистина да представи един празен лист, защото целта на сатирата и на хумора е да уязви някого. Има карикатури в "Шарли Ебдо", които са антихристиянски. Има доста безвкусни карикатури. Аз нямам същите политически убеждения, каквито имат някои от каритакуристите там, но съвсем друго нещо е свободата на словото и това, че те са жертва на един тероризъм, който премина всякакви граници", посочи Владимир Левчев.

Руслан Трад подчерта, че словото е най-силното оръжие, с което човек разполага, затова е и толкова гонено в много части на света, затова и карикатурите в Близкия Изток са цензурирани. Той припомни, че това не е първият атентат срещу подобен екип, както и това не са първите карикатуристи, убити от радикали. "За мен карикатурите им са леко безвкусни, но свободата да го правят е нещо ценно, което се извоюва с много кръв", каза още той.

Момчил Христов изрази позицията, че разграничилите се писатели имат право да заявят своята политическа позиция, че се десолидаризират с една организация, на която са членове. "Доколкото разбрах това е награда, която окуражава позицията на вестника, който защитава свободата на словото, а в същото време се забравя, че свободата на словото е принцип, който регулира отношението между индивидите и държавата, т.е. свободното слово да не бъде цензурирано от държавата. В случая тази свобода не беше нарушена. Имаше един друг принцип - да не бъдеш убит заради това, което казваш", обясни той.
1 Май 2015, 08 МИН.
Популяризират единствения у нас Античен керамичен център
Единственият в цяла Югоизточна Европа Античен керамичен център, който се намира край Павликени, има шанс да се превърне в дестинация за културен туризъм. Общината е спечелила норвежки проект на стойност 740 хиляди евро, който осигурява разкопките през новия археологически сезон, изграждане на нова експозиционна площ, както и реставрация на разкритите до момента находки. Какви са те и каква е историята на Античния керамичен център разказва Зорница Илиева.
1 Май 2015, 08 МИН.
Проф. Велислав Минеков с награда от конкурса Фуджоу
Скулптурата "Копиехвъргач" на професор Велислав Минеков спечели наградата на големия китайски международен конкурс за скулптура в град Фуджоу. По този повод скулпторът беше днес гост в студиото на "Денят започва с култура", за да разкаже за участието си в конкурса.

Проф. Минеков коментира и острото си изказване по повод оценката на Съюза на българските художници за изложбата на тракийските съкровища в Лувъра и обясни защо е "изпуснал" нервите си.
1 Май 2015, 08 МИН.
Ден на младите зрители
Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за четвърта година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

На 3 май - Филмовия ден на младите зрители - Домът на киното в София ще бъде едно местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика.

Светла Дамянова беше гост в студиото на "Денят започва с култура", за да разкаже за програмата в неделя. Първата прожекция започва в 11.00 часа, като между отделните ленти е предвидено време за обсъждане на филмите. Такива прожекции ще се проведат в още 5 града по света. В едно истинско европейско гласуване говорителите на журито ще предадат резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването. Филмите, които зрителите могат да видят са "И ти си грозен", "Слабичката ми сестра" и "Невидимото момче".

Входът е свободен.
1 Май 2015, 08 МИН.
Употреба на глаголните окончания
Днес в рубриката на "Денят започва с култура" - "Език мой", проф. Владко Мурдаров обясни значението на думата "геноцид".

Проф. Мурдаров обърна внимание и на употребата на глаголните окончания, които заради небрежност изговаряме неправилно, като втвърдяваме грешно предхождащата съгласна.
1 Май 2015, 08 МИН.
„Аида“ на сцената на Софийската опера
На 8, 9 и 10 май не пропускайте "Аида" в Националната опера и балет София. А днес в студиото на "Денят започва с култура" гост беше оперната певица Габриела Георгиева.

Уго де Ана е режисьор и сценограф на спектакъла. Габриела Георгиева каза, че той е направил една много различна постановка, една камерна "Аида". "Той не набляга на триумфалната сцена", допълни тя и посочи, че без въпросната сцена "Аида" е една много интимна опера. Декорът е много изчистен и интересен.

Габриела Георгиева сподели, че за израстването и развитието си като певица дължи много на своята преподавателка Гена Димитрова. Габриела Георгиева съобщи, че на 11 юни във връзка с 10-годишнината от кончината на голямата българска певица Гена Димитрова във Виена ще бъде изнесено представление на "Набуко". То се организира от българското общество в Австрия.
1 Май 2015, 08 МИН.
Стоян Чобанов и новата му книга „Жълтата стая“
Филмов_кадър от dzk010515_kniga_stoyan_chobanov_x264.mp4Стоян Чобанов и поредната му нова провокация за ума и душата в книгата "Жълтата стая". Подробностите в репортажа в "Денят започва с култура".
Виж още