Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
12 Януари 2017, 70 МИН.
Номинации за архитектурните награди WhATA 2016
Виж още
            В предаването:

Архитектурните номинации WHATA за 2016 година;

Визуални хроники в Софийската градска художествена галерия;

Изложба "Софийски улици" на Иван Кънев;

Пряко за "Духът на акварела";

Последни лекции на Мишел Фуко;

Концерт на Софийската филхармония;

Археологически резерват "Кабиле" - носител на приз в първите Годишни награди на Министерството на туризма;

Повече НЕ или така наречиният "Бернхард".

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 9:15 часа по БНТ1.          
Части
12 Януари 2017, 09 МИН.
Премиера на спектакъла „Повече не или така нареченият Бернхард“
В "Денят започва с култура" режисьорът Ида Даниел и актьорът Александър Митрев гостуваха по повод предстоящата премиерата на спектакъла "Повече не или така нареченият Бернхард" - в събота, 14 януари, от 19:30 часа в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс.

Мисля, че още във времената,когато Томас Бернхард е писал текстовете и пиесите му са били поставяни, той е бил заплаха за обществото. Това отношение между него и обществото остава и след смъртта му, каза Ида Даниел. Според нея големият въпрос е бил как скандалността или докосването, които са имали неговите току-що написани пиеси, могат да достигнат сцената и днес.

Бернхард е скандален с това, че много крайно критикува австрийското общество и това, което се случва в него след Втората световна война. Той напада отделни личности, обижда ги, но обижда и себе си, за да е ясно, че е част от това общество, в което не намира своето място, обясни Александър Митрев.
12 Януари 2017, 09 МИН.
Последните лекции на Мишел Фуко
В "Денят започва с култура" издателят и преводач Антоанета Колева представи първия том на последните лекции на Мишел Фуко - "Управляването на себе си и на другите".

Освен за философия, тук става дума и за цял куп други неща. Още по-интересно е, че се говори за философа като за "съветника на политика" и за философията като за "съветничество на онези, които управляват", като възможност да управляваме по-добре себе си, каза Колева и допълни: "Пред нас се отваря един хоризонт към по-добрите възможности да управляваме собственото си поведение, добивайки добродетелност и щастие, и нови хоризонти към начина, по който ние наблюдаваме онези, които ни управляват."
12 Януари 2017, 06 МИН.
„Духът на акварела“ в галерия „Райко Алексиев“
В галерия "Райко Алексиев" днес в 18.00 часа се открива изложбата "Духът на акварела". Тя е резултат от международното триенале със същото заглавие, което се проведе миналата година във Варна. Репортерът ни Весела Кръстева ни среща със Селма Тодорова - куратор на изложбата и организатор на триеналето, както и Цвятко Остоич - художник.

Селма Тодорова разказа историята на триналето, за което българската страна е получила подкрепа от международната организация ISS.  Благодарние на тази инициатива България е добила популярност сред любителите на акварела.

Цвятко Остоич е един от наградените на триеналето във Варна. Сега пред камерата на БТН той получи сертификата за наградата си. Художникът заяви, че в изобразителното изкуство България отдавна има своето място и похвали организаторите на триеналето и на изложбата, чиято работа е била на "брилянтно ниво".
12 Януари 2017, 04 МИН.
Археологическият резерват „Кабиле“ с приз в първите годишни награди на Министерство на туризма
Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле” край Ямбол беше победител в категория „Изборът на българите” в първите годишни награди на Министерство на туризма. Кое накара българите да изберат Кабиле сред 150 други туристически обекти се опита да разбере екипът на "Денят започва с култура".
12 Януари 2017, 16 МИН.
„Визуални хроники“ – архив на изкуството в България от втората половина на 20-ти век
Гости в студиото на „Денят започва с култура“ бяха Мария Василева и Даниела Радева, които са част от екипа, стоящ зад проекта „Визуални хроники“ в Софийска градска галерия. 

„Тези раздели ни напомнят, че това, което правим, за да съхраним историята, паметта е много малко и много закъсняло. През последните години непрекъснато се занимаваме с близкото минало, говорим за позитивите и негативите, водим панически битки, изливаме кофа помич върху главите си, разделяме се със стари приятели. Убедена съм, че нашето поколение едва ли ще стигне до някакво разбирателство в това отношение, но също така съм убедена, че трябва да съхраним историческите доказателства, историческия материал, не да унищожаваме паметници, а да ги запазваме и тези хора, които са живите носители на историята, наистина си представям, че вървим след тях като едни етнографи на терен, заредени с микрофони и записваме всичко, което те казват“, каза Мария Василева.
12 Януари 2017, 02 МИН.
Изложба „Софийски улици“ на Иван Кънев
Новата 2017 година за столичната галерия „Сердика“ започна с нова изложба и амбиции за промяна. На 7 януари, Ивановден художникът именник Иван Кънев представи своите „Софийски улици“, по които може да се „разходите“ до края на месеца. Вижте повече в репоратжа на "Денят започва с култура"!
12 Януари 2017, 16 МИН.
WhATA – архитектурните номинации 2016
Дискусията от началото на седмицата в "Денят започва с култура" за градската среда продължава и в това издание на предаването с разговор за тазгодишните номинации на WhATA за архитектурните ни успехи и архитектурните ни провали.

Номинациите са нашият начин да обобщим възходите и паданията на българската архитектура през годината под формата на класация, която правим вече седма година, каза в студиото арх. Анета Василева - член на WhATA. Даваме възможност на публиката да се възползва от лукса да спори, да харесва, да мисли за архитектура и да гласува до края на януари, допълни тя. Арх. Василева подчерта, че класацията не е представителна, но се прави с идеята да е забавна. "Смятаме, че и лошото, и доброто с чувство за хумор се преглъща по-добре, влияе по-силно и се запомня", уточни с усмивка тя.
Виж още