Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
29 Октомври 2014, 68 МИН.
Денят започва с култура – 29 октомври 2014
Виж още
            Темите в предаването:

"Самоубийство..." в театър "София". Гости в студиото на "Денят започва с култура" - Николай Върбанов и Пламен Манасиев

"Емигранти" - спектакъл в Армията, репортаж на Елизабета Зайкова

Изложба на Греди Асса в галерия „Финес“

5 години Културен център в СУ - разговор с гостите в студиото Александър Кьосев, директор на културния център, и Румяна Каишева, главен координатор на културния център

"Изкуство на звука" - репортаж на Елизабета Зайкова

"София квартет" към Софийска филхармония е с нов състав. Гости в студиото: Валентин Геров, Стоимен Пеев, Йордан Димитров, Любомир Ников

Камерна опера с артистичното име „Сцена Ателие” отваря врати в зала „Филхармония“ в Русе

Хора и улици: Богдан Филов - репортаж на Весела Петрова

Нов диск на Милчо Левиев

Полски дизайн - разговор с Марчин Миколайчик, първи съветник на Полско посолство в България, завеждащ отдел „Отдел за промоция на търговията и инвестициите“          
Части
29 Октомври 2014, 04 МИН.
Изложба на полски дизайн
От 29 октомври до 7 ноември 2014 в МЕГА МОЛ в София ще се проведе изложба на полски дизайн "Designed in Poland", организирана от Полската агенция за информация и инвестиции и Отдела за промоция на търговията и инвестициите към Посолството на Република Полша в София. В МЕГА МОЛ ще бъдат изложени експонати, представляващи подбрани изделия на полски дизайнери на бижута, мода, мебели, порцелан и др.

Марчин Миколайчик, съветник и Ръководител "Промоция на търговията и инвестициите" при Посолството на Република Полша в София, разказа повече за събитието в „Денят започва с култура“. 
29 Октомври 2014, 04 МИН.
Нов диск на Милчо Левиев
„Рапсодия в синьо“ на Гершуин в изпълнение на Биг Бенда на БНР с припяване „яж попарата“ от хор „Космическите гласове“ с диригент Ваня Монева. Това може да чуете в новия проект на джазмена Милчо Левиев „Пътешествие в два свята“, който ще бъде представен за първи път пред публика с голям концерт в петък 31 октомври от 19 часа в Зала България. Веднага след това ще бъде задвижена процедура за кандидатстване на диска за награда „Грами“ казаха от „Музикална къща БНР“, продуцент на музикалния проект.
29 Октомври 2014, 04 МИН.
Хора и улици: Къщата, в която е живял Богдан Филов
На софийската улица „Кракра“ № 26 е живял Богдан Филов - виден български археолог, световноизвестен учен и политик. Специалистът по антична археология, средновековна история и старобългарско изкуство е доктор хонорис кауза на някои от най-престижните европейски университети. Два пъти е министър-председател на България и регент на малолетния Симеон Втори. Нека да видим къде е живял професор Богдан Филов в репортажа на Весела Петрова „Хора и улици“.
29 Октомври 2014, 04 МИН.
София квартет към Софийската филхармония с нов състав
София квартет към Софийската филхармония е с нов състав. Стоимен Пеев е новият примариус на квартета. Йордан Димитров (цигулка) и Любомир Ников (виолончело) са другите нови попълнения. Известният класически и джаз виолист Валентин Геров е доайенът на София квартет.
Първият концерт на София квартет в нов състав е на 29 октомври от 19 ч. в камерна зала "България" със специалното участие на Ангел Станков - цигулка, и Божидар Ноев (Австрия) - пиано.
29 Октомври 2014, 04 МИН.
„Процесът Мерилин Монро“
Камерна опера с артистичното име „Сцена Ателие” ще отвори врати днес в зала „Филхармония“ в Русе. В залата, която русенци са свикнали да асоциират предимно с класически концерти, тази вечер ще се разиграе процес: „Процесът Мерилин Монро“. Подробности за спектакъла разкри Кремена Николова.
29 Октомври 2014, 04 МИН.
Изкуството на звука
Така нареченото „Изкуство на звука“ като част от съвременните форми на изкуство не е популярно в България. В Софийския университет трима чуждестранни артисти, експериментиращи в тази сфера от близо 30 години, гостуваха за специална лекция. Вижте репортажа на Елизабет Зайкова за "Денят започва с култура".
29 Октомври 2014, 04 МИН.
5 години Културен център в СУ
Културен център към СУ навърши 5 години. Неговата програма и събития са многообразни и всеобхватни и част от тях ние от "Денят започва с култура" сме Ви представяли. Гости в студиото беше  Александър Кьосев, директор на културния център. Кьосев благодари на всички, които поддържат Културния център и на своя екип. Той разказа и за идеите и проектите, които организират.
29 Октомври 2014, 04 МИН.
Празник на българското кино в Рим
От 24 до 26 октомври в Рим се проведоха Дни на българското кино. Вижте обобщен репортаж за събитието на Анна Ангелова в “Денят започва с култура”.
29 Октомври 2014, 04 МИН.
Изложба на Греди Асса в галерия „Финес“
"Пейзажът през годината" се казва новата изложба на Греди Асса. Тя се открива тази вечер в галерия "Финес". Греди Асса каза, че България е една от най-хубавите страни и пейзажът винаги може да покаже и друга своя страна, а тя е, че в пейзажа можеш да откриеш не само повод да рисуваш, а и неща, за които никога до сега не си подозирал, че съществуват. Той разказа, че в изложбата си представя неща от 70-те, които до момента не е показвал.
29 Октомври 2014, 04 МИН.
Премиера в Театър „София“
На 29 октомври, сряда, от 19.00 ч. в Театър "София" ще се играе премиерно спектакълът "Генерална репетиция на "Самоубийство"...  от Душан Ковачевич. Режисьор на спектакъла е Недялко Делчев.

Пиесата е сатира на обществото, в което живеем, разясни един от актьорите, участващи в постановката - Пламен Манасиев. Пиесата е абсолютно актуална, добави той. 

Пиесата има едно подзаглавие - Метафизична комедия за лъжата. Мисля, че авторът е заложил много на смешните моменти, каза актьорът Николай Върбанов. 
29 Октомври 2014, 04 МИН.
„Емигранти“ в Армията
Вчера (28 октомври) беше премиерата на новата интерпретация на постановката „Емигранти“ в камерна зала „Миракъл“ на Театър „Българска армия“. Вижте какво сподели част от екипа за актуалността на темите, с които ни занимава представлението.
Виж още