Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
16 Ноември 2016, 67 МИН.
„Поне за миг да полетя“ – филм за Иван Андонов
Виж още
            Темите в предаването:

"Поне за миг да полетя" - филм за Иван Андонов. Разговор с Галина Кралева и Люба Маричкова, съпругата на режисьора Иван Андонов

Проф. Красимир Спасов на 75 години

Кампанията "Мост към Кристо"

Книгата на иранската писателка Азар Нафизи „Да четеш Лолита в Техеран“. Гости: Ваня Томова и председателят на Форума за арабска култура Руслан Трад

"Стаята на Йонко" в галерия "Credo Bonum"

95 години от създаването на Националната музикална академия. Гости: проф. Борислава Танева, зам.-ректор на Националната музикална академия и проф. Димитър Цанев, ректор на НМА "П.Владигеров"

Български културен институт Лондон представи фотографската изложба "Далечни песни"

"Да обичаш Винсент": Елизабет Христова за създаването на анимация от над 60 хиляди маслени картини          
Части
16 Ноември 2016, 17 МИН.
Да четеш „Лолита“ в Техеран
Книгата на Азар Нафизи "Да четеш "Лолита" в Техеран". Събеседници в студиото са Ваня Томова - преводач и Руслан Трад - председател на Форума за арабска култура.

Авторката на книгата, обясни Руслан Трад, е написана преди 10-ина години. Въпреки че отразява едни малко по-различни от сегашните реали, издателският екип се надява тя бъде интересна на повече читатели.

Нафизи, която вече е американска гражданка, разказва за времето, когато е била преподавател в техеранския университет и е водела литературен клуб с участието на свои студентки. Така тя тайно в дома си тя е контактувала с хора, които споделят нейните литературни интереси, но единствено и само с жени, поради това, че има право да покани мъж където и да било само, ако той е неин баща, съпруг, или брат. От книгата научаваме за забраните, наложени от ислямския ред в държавата Иран и как те се нарушават от един преподавател, каквато е Нафизи.

Руслан Трад поясни още, че подобни клубове съществуват в много държави в мюсюлманския свят и те се появяват като следствие след появата на поредица от политически режими в арабския свят, както и в Иран. Започва строг контрол на личния живот на хората и на живота на обществото. Именно това, според него, е много добре отразено в творбата, която повдига много въпроси за дискусия в този тип общества.
16 Ноември 2016, 04 МИН.
Фотоизложба „Далечни песни“ в Български културен институт Лондон
Български културен институт Лондон представи фотографската изложба "Далечни песни". Проектът на българската фотографка Марги Русева е реализиран в продължение на 5 години, след пътувания в Родопите. Изложбата "Далечни песни" е продължение на едноименна книга на Марги Русева.

Подробности за събитието в "Денят започва с култура".

 
16 Ноември 2016, 02 МИН.
„Голямото рок междучасие“ стартира тази вечер
Започва "Голямото рок междучасие". Това е новото риалити на Българска национална телевизия и е уникален музикален формат, който ще излъчи най-добрата рок група на България. Тази вечер можете да видите началото на кастинга. Над 140 млади и училищни рок групи от цялата страна се включиха в предизвикателството и поставиха рекорд в досегашната история на състезанието.

Началото на "Голямото рок междучасие" е поставено през 2008 година. Това е национален конкурс за най-добра училищна група на България. До момента в него са участвали над 350 групи. Димитър Кърнев и членовете на група "Д2" са създатели и организатори на конкурса от самото начало. За първи път Българска национална телевизия се включва като съорганизатор и ще го покаже под формата на риалити формат в национален ефир.

Предаването ще се излъчва всяка сряда от 21.00 часа, веднага след централната емисия новини. В рамките на пет тематични лайфа групите ще се изправят в оспорвана битка както за вниманието на журито, така и за любовта на феновете.

След първия лайф избраните групи ще бъдат поставени в специални условия за повишаване на техните музикални и сценични качества. Това ще се случи с помощта на ментори, музикални учители и стилисти. До края на състезанието участниците ще бъдат изправени пред различни музикални задачи и предизвикателства.

Големият финал предстои на 21 декември, когато и зрителите ще могат да гласуват за своя фаворит. В решаващия момент при избор на най-добрата рок банда, вотът на журито и феновете ще бъдат с равна тежест. Наградата за победителя е пълно музикално оборудване, сингъл и видео клип.

Гледайте "Голямото рок междучасие"!
16 Ноември 2016, 14 МИН.
95 години Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“
Проф. Димитър Цанев, ректор на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", и проф. Борислава Танева, зам.-ректор по международна и художествена дейност на Академията, пианист, преподавател, днес бяха гости в "Денят започва с култура". Повод за разговора ни с тях беше 95-годишнината на НМА.

Проф. Цанев посочи, че 95-годишнината носи със себе си една дълга музикална и културна история и памет. "На Музикалната академия й липсва едно широко огласяване на достойнствата, на потенциала, който има, на всичко, което е дала, защото практически целият музикален живот в България, а и почти навсякъде по света е базиран на актива на творческия художествен педагогически, академичен и всякакъв друг актив на Музикалната академия." Годишнината ще бъде отбелязана с тържествен концерт на 5 декември от 18.00 часа в залата на Музикалната академия, съобщи проф. Цанев. Българската национална телевизия е медиен партньор на събитието.

Проф. Борислава Танева благодари на бившия министър на образованието проф. Тодор Танев, с чиято помощ Музикалната академия се сдобива с нов роял от най-висок клас. "Инструментът е придобивка не само за Националната музикална академия, а и за цялото българско музикантство! От 33 години роял от такова качество не е купуван в България", посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото.
16 Ноември 2016, 01 МИН.
Нова порция танци с норвежеца от български произход Майкъл Паскалев
„Witness” се казва новата песен на живеещия във Великобритания норвежки музикант от български произход Mikhael Paskalev (Майкъл Паскалев). Той набра международна популярност с албума си What's Life Without Losers, 2013 г. Един от сингълите в албума беше заснет из любимите на певеца български села, тъй като баща му е от родопското село Устина. Новата му песен „Witness” отново впечатлява с кинематографичните достойнства на клипа си, режисиран и монтиран от самия Паскалев.
16 Ноември 2016, 10 МИН.
На Иван Андонов с обич. Филмът „Поне за миг да полетя“
За филма "Поне за миг да полетя", посветен на живота на големия български актьор и режисьор Иван Андонов, разговаряме с Галя Кралева, режисьор и Люба Маричкова - съпруга на Андонов. Премиерата на филма е на 18 ноември в кино "Люмиер" като част от Киномания. 

Според Кралева, всеки филм е едон пътешествие, но във филма за Иван Андонов тя е срещнала едно голямо "духовно пространство". Екипът се е опитал да покаже именно духа на Андонов. "В нашия филм събрахме различни гледни точки. На първо място - това е съпругата, човекът до него, негови приятели, роднини, хора, с които е работил, местата, където е снимал". В хода на снимките Кралева е опознала Иван Андонов с "неговата изключителна работоспособност" във всичко, във всеки един момент от живота му и във всяко едно от изкуствата - като художник, режисьор, актьор, творец на анимационно кино. Той има и един текст на песен, предназначен за Кирил Маричков, от който е взето заглавието на филма "Поне за миг да полетя".

Люба Маричкова добави: "Музата на Иван не бях аз. Иван имаше много музи и това бяха изкуствата, с които се занимаваше. Аз бях един добросъвестен чирак, може би съм допринесла да се свърши повече работа, но муза не." По нейните думи Андонов е обичал много изкуства и непрекъснато е учел, затова и не е спирал да учи. Маричкова отбеляза, че почти всичко от личните й усещания, спомени, чувства за Иван Андонов са споменати във филма. Според нея най-голямо удовлетворение Андонов е имал, изненадващо, от брането на гъби. Инаме гледал и филми, но своите не е обичал да гледа, за да не вижда дефекти и да се ядосва.

Документалният филм за Иван Андонов ще има прожекции в кината "Одеон" и "Люмиер".
16 Ноември 2016, 04 МИН.
„Стаята на Йонко“ в галерия Credo Bonum
Художникът Йонко Василев смята, че провокациите на българската арт сцена са малко. Затова той създава свое пространство с разнообразни обекти като постмодерен вариант на любопитните кабинети от Ренесанса, прототип на съвременните музеи. До 4 декември то ще бъде експонирано в галерия Credo Bonum.

Вижте в "Денят започва" подробности за "Стаята на Йонко".
16 Ноември 2016, 06 МИН.
Проф. Красимир Спасов на 75 години
На 26 юли тази година известният български режисьор проф. Красимир Спасов навърши 75 години. 2/3 от живота си той прекарва в „черната кутия” - театъра. Посветено на двойния му юбилей е и премиерното заглавие в афиша на театър "Българска армия" – „Тартюф” на Молиер. Режисьорската работа по произведението е отколешна мечта на театрала. За него и за житейския път на Красимир Спасов пред и зад театралната завеса разказва слледавщият репортаж.

Предпремиерата на "Тартюф" е на 16 ноември от 19 часа на голяма сцена. Премиерните дати са 17 и 18 ноември от 19 часа.
Виж още