Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
22 Декември 2014, 74 МИН.
Последно ли е решението за паметника пред НДК? В „Денят започва с култура“ – 22.12.2014
Виж още
             

В предаването ще видите:

Последно ли е последното решение за паметника „1300 г. България“? Дискусия с участието на Борислав Борисов и Прошко Прошков

Проект "Изкуство за всеки" помага на нуждаещите се не само по Коледа

Война на всяка цена - дискусия и прожекция на авторски фотографии от Ербил, Иракски Кюрдистан и Сирия с участието на Руслан Трад и Георги Тотев

Режисьорът Никола Петков на 80 години

„Критически погледи към човешките права“ - разговор със съставителя на сборника Георги Медаров и доц.Тодор Христов

Малки портрети: Жени Кръстева

Лао Дзъ - разговор с издателя и редактор Стефан Добрев

Червени кодове в Стария завет

LaTiDa и новата им песен

Гледайте "Денят започва с култура" от 9:15!          
Части
22 Декември 2014, 08 МИН.
LaTiDa и новата им песен
Десислава Христова, Елизабет Нешева и Яна Балева бяха гости в студиото на "Денят започва с култура". Трите бивши възпитанички на "Бон-бон" сега работят в общ проект и създават музика.
22 Декември 2014, 08 МИН.
Червени кодове в Стария завет
Петнадесет вида огън, кръв, сакрално червено, „ферментирало“ червено, магарешко червено, рубини и корали – и всичкото това червено в книгата на Мони Алмалех, посветена на червените кодове в Стария завет.
22 Декември 2014, 08 МИН.
„Дао дъ Дзин“, или „Книга за пътя и добродетелта“ от Лао Дзъ – на български език
vlcsnap-2014-12-22-11h54m09s189Арх. Стефан Добрев, издател и редактор, беше гост в студиото на "Денят започва с култура", за да представи книгата на Лао Дзъ "Дао дъ Дзин". Той разказа, че първоначално е получил блестящия превод на Валентин Добрев, а впоследствие с Борис Христов - редактор на изданието са се заели с авантюрата да издадат книгата на български език.
22 Декември 2014, 08 МИН.
Малки портрети: Жени Кръстева
В рубриката "Малки портрети" ви предлагаме среща с един телевизионен човек, но зад кадър - Жени Кръстева, асистент режисьор на "Денят започва". Всяка сутрин тя става в 3:30 и в 5 часа вече е в БНТ. За екипната работа и за телевизията от 1-во лице - вижте повече от Весела Петрова.
22 Декември 2014, 08 МИН.
Сборник „Критически погледи към човешките права“
Днес в студиото на "Денят започва с култура" разговаряхме със съставителя на сборника „Критически погледи към човешките права“ Георги Медаров, социолог, и доц. Тодор Христов, един от хората, които представиха сборника, социолог, филолог и преподавател.

Текстовете в сборника Критически погледи към човешките права проблематизират понятия като „човешки права“, „толерантност“, „култура“, „експертиза“, „бежанска криза“, „малцинства“ и „хуманитарна интервенция“. Тези понятия са променливи, притежават своя история, могат да имат деполитизиращ и атомизиращ ефект, но и да конституират субективности и колективности, да водят до нови форми на политизация. В тази връзка, сборникът се занимава не само с историческите условия и граници на понятията, структуриращи днешните схващания за човешките права, но сочи и към потенциала им за еманципативни борби, чийто залог е бъдещето.

Сборникът не се разпространява с комерсиална цел и скоро ще бъде достъпен в интернет, напечатан е и на хартия.
22 Декември 2014, 08 МИН.
Режисьорът Никола Петков на 80 години
На 19 декември, Никулден по стар стил, режисьорът Никола Петков отбеляза своя 80-годишен юбилей. Сред приятели и колеги в Клуба на артиста в Младежки театър „Николай Бинев” Кольо още веднъж си спомни защо изкуството печели пред икономиката в живота му. В биографията си има над 120 театрални постановки, носител е на наградата „Златна роза” за филма „Продавач на надежда”, бил е директор на Театър „Сълза и смях” и е автор на две книги - „Зряла диня” и „Изкуството на играта”. Днес казва, че сметките с живота му са уредени.
22 Декември 2014, 08 МИН.
Война на всяка цена
В момента по света има над трийсет и шест активни военни сблъсъци, а "замразените" конфликти са двойно повече. Сто години след избухването на войната, променила всичко - Първата световна война - сякаш уроците не са научени. През ноември 2014 Руслан Трад (блогър, основател на Форум за Арабска култура) и Георги Тотев (журналист на свободна практика) пътуват до град Ербил в Иракски Кюрдистан, за да снимат филм за фронта срещу “Ислямска държава”. Пътуването им провокира въпроси: какво е войната отвъд кръвта, убийствата и политическите игри? Защо векове наред хората се избиват помежду си? Безчувствени ли са станали европейците? Как е възможно да поставяме под съмнение правата на бягащите от война? Възможно ли е да се преглътнат обидата и унищожението и да се даде шанс на бъдеще без конфликти?

Дискусия и прожекция на авторски фотографии от Ербил, Иракски Кюрдистан и Сирия с участието на Руслан Трад и Георги Тотев.
22 Декември 2014, 08 МИН.
Проект “Изкуство за всеки” помага на нуждаещите се не само по Коледа
Преди дни фондация "Кофоед училища за самопомощ – България" организира поредна изложба на картини, рисувани в рамките на проекта за арт-терапия „Изкуство за всеки”. През последните два месеца в центъра на фондацията хора с различни здравословни проблеми рисуват и чрез изкуството се опитват да намерят своето място в групата и в обществото. Експозицията беше подредена в столичната галерия Арт Бокс.
22 Декември 2014, 08 МИН.
Последно ли е последното решение за паметника „1300 години България“?
Днес в студиото на "Денят започва с култура" отново посветихме време на темата за съдбата на монумента пред Националния дворец на културата. Сега съдбата му изглежда решена, след като Столичният общински съвет в края на миналата седмица гласува той да бъде демонтиран и на негово място да бъде възстановен мемориалът на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк. За разговор по темата днес поканихме двама общински съветници - Прошко Прошков, зам.-председател на общинския съвет в София, Синята коалиция, и арх. Борислав Борисов, общински съветник в София, БСП. Аргументите "за" и "против" на двамата събеседници вижте във видеото.
Виж още