Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
17 Февруари 2017, 72 МИН.
Първи официален тийзър на филма „Възвишение“
Виж още
            Темите в предаването:

Първият официален тийзър на филма "Възвишение" беше представен пред журналисти

67-мо издание на Международния кинофестивал „Берлинале“ – включване на проф. Божидар Манов

„Приказки от Балканите” – документален филм за Балканските войни. Гост: Михаил Мелтев, режисьор

90 години от рождението на Леон Даниел. Гости: Кирил Дончев – композитор, Константин Илиев – драматург

Спектакълът „Еквус“ в Младежкия театър

„Върховното кралство” – фентъзи роман на Пиер Певел. Разговор с писателя

Премиера на "Мери Попинз" в Театър "София"

Рубриката "Език мой" с проф. Владко Мурдаров          
Части
17 Февруари 2017, 05 МИН.
Премиера на „Мери Попинз“ в театър „София“
Премиера на "Мери Попинз" в театър "София" - това е спектакъл за най-странната гувернантка в литературата, която връща хармонията в едно семейство. Представлението е по мотиви от произведенията на Памела Травърс. Вижте повече в репортажа за "Денят започва с култура".
17 Февруари 2017, 22 МИН.
90 години от рождението на Леон Даниел
Издателство "Захари Стоянов" представи на пазара събрани съчинения на творчеството на режисьора Леон Даниел. За пътешествието в театъра и за приятелството с него разказа Иван Гранитски. За значимите постановки на Даниел си спомни по телефона и Стефан Данаилов.

В студиото на "Денят започва с култура" за работата си с режисьора, за изключителните му анализи на пиесите, които е поставял си спомниха композиторът Кирил Дончев и драматургът Константин Илиев.

БНТ ще отбележи годишнината с излъчване на телевизионната постановка "Чудо" от 1996 г. в 23:30 часа, а утре от 19:00 часа в "Умно село" - "Чудото Леон".
17 Февруари 2017, 03 МИН.
Световен кинофестивал Берлинале
Проф. Божидар Манов представи за "Денят започва с култура" някои от по-ярките заглавия, представени на Берлинале, както и имената на някои от най-забележимите режисьори на кинофестивала в Берлин.  Тази година филмите от селекцията са много актуални като теми, идеи и социална проблематика.
17 Февруари 2017, 08 МИН.
„Върховното кралство“ – фентъзи роман на Пиер Певел
Гост в студиото на „Денят започва с куклтура“ беше Пиер Певел, автор на фентъзи, който е един от най-нашумелите френски писатели и книгите му са преведени на много езици. 

В сряда той се срещна с пловдивските си читатели, а сега предстои среща с читателите му в София.

„С голямо удоволствие открих тук в България една действителна любов към книгите. Любов, която имам чувството, че в Западна Европа доста поизгубиха“, каза Певел. 
17 Февруари 2017, 05 МИН.
Спектакълът „Еквус“ в Младежкия театър „Николай Бинев“
Големият Николай Бинев е взимал участие в първото поставяне на пиесата „Еквус“ през 1981 г., но сега предстои новият прочит на режисьора Стайко Мурджев. Какъв ще бъде той, разберете от самия него в репортажа на Весела Кръстева за "Денят започва с култура".
17 Февруари 2017, 10 МИН.
„Приказки от Балканите” – документален филм за Балканските войни
Документалните филми „Приказки от Балканите“ е един разказ за възхода и краха на българския национален идеал. Той ще бъде представен в понеделник – 20 февруари, от 18:30 часа в кино „Одеон“. Гост в студиото на „денят започва с култура“ беше режисьорът на филма Михаил Мелтев.

„Повод за филма е пътуването, всяка година Тракийската организация и Македонските организации правят едни екскурзии по родните места на дедите. Всъщност това е едно повторение на една история на едно балканско преселение, което някъде около 700 или 800 хил. души в наши сънародници носят като родово предание в себе си и което е най-любопитно във филма може би, това е реплика на един от гръцките участници, който казва, че така историята живее още в нас, защото ние сме чували тези неща от бабите, дядовците си вечер преди заспиване“, каза Мелтев.
17 Февруари 2017, 06 МИН.
Първият официален тийзър на филма „Възвишение“ беше представен пред журналисти
Първият официален тийзър с кадри от българския филм "Възвишение" беше представен пред журналисти на голям екран. Заедно с него те имаха възможността да видят и няколко сцени от филма - и така за пръв път беше повдигната завесата как ще изглежда дългоочакваната лента. Вижте как бяха посрещнати кадрите - с какви емоции и надежди за екипа.
Виж още