Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
5 Януари 2017, 72 МИН.
Проектът „Бъдители“. Нов начин за професионално ориентиране в образователния процес
Виж още
            В този брой на предаването:

115 години от рождението на магнетичната Марлене Дитрих - разговор с кинокритика проф. Божидар Манов

Проектът "Бъдители" - нов начин за професионално ориентиране в образователния процес. Гости в студиото - Биляна Пантелеева, Минко Лазаров и Явор Пантелеев

Спомен от Пловдив - изчезващите сгради - репортаж на Владислав Севов и Стоян Станчев

Потайностите на "Градската география" - пътеводител за деца. Разговор със Зорница Христова и доц. Десислава Димитрова - съавтори на "Градската география"

Документалният филм "Път в годините. Доайенът на българската палка Борислав Иванов". Пряко включване от Дома на киното - разговор с маестро Борислав Иванов и режисьора Огнян Сурдолов

Струнен квартет "Бонд" идват в България

Пластика украси пространството между двете сгради на театъра във Варна - репортаж на Даниела Цекова и Диан Овчаров

Гледайте "Денят започва с култура" всеки делник от 9:15 часа по БНТ1!          
Части
5 Януари 2017, 02 МИН.
Пластиката „Сценка“ краси пространството пред Драматичен театър във Варна
Пластиката "Сценка" на скулптора Альоша Кафеджийски вече краси пространството пред Драматичен театър “Стоян Бъчваров” във Варна. С новата фигура продължава и естетизацията на градската среда във Варна. Вижте репортажа на Даниела Цекова за "Денят започва с култура".
5 Януари 2017, 01 МИН.
Струнният квартет „Бонд“ ще гостува в България
Струнният квартет "Бонд" ще гостува в България с няколко концерта през пролетта на 2017 г. Освен в София на 19 април в Зала 1 на НДК, дамската британско-австралийска формация ще свири на живо във Фестивалния и конгресен център във Варна на 21 април, както и в Операта в Бургас на 22 април.

Повече от четири милиона продадени копия от няколко студийни албума имат зад гърба си двете цигуларки Таня и Еос, виолистката Елспет и челистката Гай-И. Четирите са работили със знаменитости от ранга на сър Пол Макартни, Джими Пейдж, Браян Адамс, "Спайс гърлс", Леона Луис.

Музиката им попада в жанра "кросоувър класика", а самите изпълнителки обичат да казват, че "просто свирят класическа музика, в която има внесени малко поп и електроника".
5 Януари 2017, 13 МИН.
Потайностите на „Градска география“ – пътеводител за деца
Зорница Христова и Десислава Димитрова представиха в "Денят започва с култура" книгата си "Градска география", продължение на "Вкусна география". В двете книги героите са едни и същи, както и един и същи е основният фокус - общуването с природата и с културата през различни ежедневни весели ситуации. Основната разлика е, че "Вкусна география" се занимава с географията на България през кулинарни традиции, докато в следващата книга действието се развива в София и нейният акцент е къде можем да срещнем природата в големия град.
5 Януари 2017, 09 МИН.
Филмът „Път в годините. Доайенът на българската палка Борислав Иванов“
Тази вечер от 18.30 часа в Дома на киното е прожекцията на документалния филм "Път в годините. Доайенът на българската палка Борислав Иванов" на режисьора Огнян Сурдолов и музиковеда Марин Бончев. След като през месец август Варна отбеляза подобаващо 85-та годишнина на именития си музикант, днес и в София ще си припомним големия принос в класическата ни музика на маестро Борислав Иванов.

Вижте в "Денят започва с култура" подробности от Весела Кръстева от Дома на киното.
5 Януари 2017, 17 МИН.
„Бъдители“ помагат на децата да открият своята професия
Професионалисти в различни области са си поставили за цел да подпомогнат образователния процес на студенти и ученици, като ги мотивират и ориентират за професионалния живот. Под формата на разчупени и иновативни лекции те разказват за пътя, изминат от училище до това, което са сега.

Инициативата "Бъдители" има за цел да помогне на младите хора да намерят своето призвание и професия, чрез личните примери на успели в професиите си хора, които провеждат мотивационни срещи с ученици и студенти от цялата страна. Основател на инициативата е Биляна Пантелеева, която е избрала и името „Бъдители”.

В рамките на година инициаторите на проекта са посетили 15 училища и университети.

„Аз имам мечта и тя е да живея сред общество, което е радостно от живота. Това е моята лична мотивация да се включа. Децата са бъдещето на държавата. Както израстват те, такава ще бъде и държавата”, коментира Явор Панталеев.

Тези деца имат нужда от някой, който да ги вдъхнови, да им даде бъдеще, обясни Минко Лазаров.
5 Януари 2017, 03 МИН.
„Спомен от Пловдив“ – изчезващите сгради
Как се променят ценните за историята градски пространства? Дали са повече примерите, когато преустройствата са с вкус и отношение към миналото или по-често преустройствата са неуместни, незаконни или разрушителни. В Пловдив, където има богатство на лоши и добри примери, издадоха календар „Спомен за Пловдив“ с редки фотографии на места, които в наши дни са съвсем различни или несъществуващи.

Вижте повече в репортажа на Владислав Севов за "Денят започва с култура".
5 Януари 2017, 19 МИН.
115 години от рождението на магнетичната Марлене Дитрих
На 27-ми януари великата актриса и певица Марлене Дитрих навърши 115 години. Казваме навърши, а не щеше да навърши, защото може да напуснала материалния свят, но със сигурност не е изчезнала от него. Какво направи Марлене Дитрих истинска културна икона? Гост в студиото на „Денят започва с култура“ беше кинокритикът проф. Божидар Манов.

„Тя принадлежи на света, защото остана в историята на киното и никой не може да я извади от там заради мястото, което сама си е заслужила“, каза проф. Манов.

„Тя влиза в кабарето, където именно Щайнберг я забелязва, но всичко това не се случва просто ей така с талант от Бога, какъвто безспорно има. Тя учи театър и то учи в школата на Макс Райнхарт, един от най-големите обновители, реформатори на немския и европейския театър след Първата война, а същевременно учи в музикално училище“, разказа той.
Виж още