Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
10 Януари 2017, 75 МИН.
Събитията от 10 януари 1997. 20 години по-късно
Виж още
            В предаването ще видите:

20 години по-късно. Събитията от 10 януари 1997 – гости: Емил Джасим, Татяна Ваксберг, Мартин Заимов, Ивайло Динев;

Коя пиеса спечели конкурса на театър „София“ за съвременна българска драматургия – репортаж на Весела кръстева;

Мистериозният обект от парка „Заимов“ – гости: Владая Михайлова, изкуствовед, Александър Гергинов;

Орхус – Европейска столица на културата за 2017 г. – репортаж на Венета Николова;

Романът „Софийски дуети“ на младия писател Иван Димитров – гост: Иван Димитров;

Археологически резерват „Кабиле“ – носител на приз в първите годишни награди на Министерството на туризма – репортаж на Диана Иванова.          
Части
10 Януари 2017, 09 МИН.
Романът „Софийски дует“ на младия писател Иван Димитров
Писателят и драматург Иван Димитров ще насити културния живот на няколко български града с турнето си, на което ще представи втория си роман "Софийски дует". Книгата излиза в началото на миналата година и представя един пъстър образ на столицата, която в един момент е красива, а в друг - грозна. Може да бъде смешна, но и тъжна. В романа авторът разказва за скандалния и брутално убит писател Йордан Константинов и незавършената му идея за роман, чийто главен герой да е градът, в който живее – София. Градовете, в които авторът ще представи от утре книгата си са Велико Търново, Габрово, Шумен, Варна и Русе.
10 Януари 2017, 02 МИН.
Орхус – Европейската столица на културата за 2017 г.
„Нека преосмислим“ - това е лайтмотивът на град Орхус в Дания, който е Европейската столица на културата за 2017 г. Чрез изкуството и културата градът иска да преосмисли предизвикателствата на утрешния ден – от климатичните промени до социалното включване. Вижте репортажа на Венета Николова за "Денят започва с култура".
10 Януари 2017, 13 МИН.
Мистериозният обект от парка „Заимов“
От вчера предаването "Денят започва с култура" се занимава с една намеса в публичната среда. Дали обекът в парка "Заимов" е сайт специфик арт, дали това е акционизъм, дали това е случайно попаднал там фрагмент от една арт инсталация?

"Това е част от инсталацията, която се казва "Водопадът"", обясни Александър Гергинов, автор на изложбата. Той каза, че след демонтирането на изложбата е искал да види каква е реакцията на публиката, на случайните минувачи. Обектът е поставен много близо да сградата на галерията. Това е част от подготовката за следващ етап от изложбата. Гергинов е очаквал да има реакция по-рано, но се чувства удовлетворен.

"Смятам, че Сашо наистина трбява да бъде много удовлетворен. Има нещо много интересно като интрига в този казус", каза Владая Михайлова, изкуствовед и куратор на изложбата. По нейно мнение по един абсолютно естесвен начин виждаме процесът на разпознаване на изкуство. За нея е интересно да види колко различно е отношението към изкуството в и извън галерията.
10 Януари 2017, 04 МИН.
Коя пиеса спечели конкурса на театър „София“ за съвременна българска драматургия
Какви са въпросите и темите, които вълнуват съврементите автори? Това бихте могли да научите от конкурса на театър "София" за съвременна българска пиеса. Вчера станаха ясни резултатите от четвъртия конкурс за съвременна българска драматургия. Тази година не беше обявено първо място, но три са отличените пиеси от общо участвали 69.
10 Януари 2017, 37 МИН.
20 години по-късно. Събитията от 10 януари 1997 г.
10 януари 1997 г. За фактите, събитията и интерпретациите през изминалите 20 години разговаряхме в студиото на "Денят започва с култура" с Татяна Ваксберг, Мартин Заимов и студентът Ивайло Динев. Тази вечер в 23.30 часа БНТ 1 ще излъчи документалния филм "България 10-11 януари 1997". Ще видите събитията през въпросите на репортерите и през камерите на многото оператори.

vlcsnap-2017-01-10-10h15m23s227
Репортери тогава са Севда Шишманова, Милена Цветанска, Поля Станчева, Георги Куртев, Найо Тицин, Константин Каменаров. Това е филм без задкадров текст, който пресъздава само това, което виждат и чуват очите и ушите ни.

vlcsnap-2017-01-10-09h58m09s112Има прилики и разлики между събитията от 1997 и тези от 2013 г. Основната разлика е, че през 1997 г. има ясно разделение и ясни две коалиции отдясно и отляво. На тези събития има партийни знамена, което контрастира със събитията от 2013 г., когато протестите бяха по-скоро антисистемно настроени, нямаше толкова ясно дефинирано разделение политическо между ляво и дясно, между една и друга партия, коментира докторантът по история Ивайло Динев, който не е участник в събитията от 1997, но пък участва в протестите от 2013 г. Приликите са в активното участие на студентите и в двата протеста, допълни той.

vlcsnap-2017-01-10-10h05m23s116Журналистът Татяна Ваксберг, която по време на събитията отпреди 20 години работи за радио "Свободна Европа" припомни, че през 1997 г. има свобода в радиостанциите, като хората са имали избор между "Хоризонт", "Дарик", "Свободна Европа". "Телевизията обаче е една, разделена на две. Вторият канал, който вече не съществува, е наричан тогава Ефир 2 и се смята за по-разчупен. Първият канал е наречен официозен. Тогава и двата канала излъчваха това, което се случваше през деня. Когато се случи побоят през нощта това беше излъчено само от Ефир 2 на следващия ден и бяха пуснати по международния обмен. Така хората в България, които имаха само Канал 1 можеха да гледат тези кадри по СNN, но не и по българската телевизия." След ден или два беше направен обобщаващ материал, в който кадрите бяха включени и излъчени в ефира на официозния канал. Тя направи равносметка, че в резултат на този протест става цялостно ценностно преориентиране.

vlcsnap-2017-01-10-10h17m48s138Финансистът Мартин Заимов е участник в събитията от януари 1997 г. сподели, че шокиращото е, че има много неща, които въобще не са се променили от 20 години насам. "Злоупотребата с власт, наличието на хора като г-н Вежди Рашидов и приемането им за легитимни личности, които имат какво да кажат. Това е чудовищно", каза той и допълни, че нашата търпимост е тази, която позволява да има злоупотреби с власт.
10 Януари 2017, 03 МИН.
Стефан Цанев и наградата „Златен век“
Миналата година Стефан Цанев навърши 80 години. Народният театър прави чествания днес и утре в Голяма зала и в Камерна зала. Ще бъдат представени две спектакъла на Маргарита Младенова - "процесът против богомилите" и "Духът на поета". Във фоайетата на Народния театър ще могат да се купят книги на Стефан Цанев на три издателства.

Тази вечер след спектатъла трябваше да бъде връчена наградата "Златен век" на Стефан Цанев, но вчера в отворено писмо до медиите той заяви, че не желае да я приеме. Отговорът на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов не закъсня. Вижте повече във видеото!
Виж още