Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
20 Март 2017, 71 МИН.
Седмица на театъра: Театър „София”
Виж още
            Темите в предаването:

Седмица на театъра: Театър „София”. Събеседници: Ириней Константинов, Пламен Манасиев, Лилия Маравиля, София Маринкова

Финал на „София филм фест“

Предложения за промени в Закона за филмовата индустрия. Гости: Галина Тонева, продуцент, Петър Вълчанов, режисьор, Ралица Петрова, режисьор

Интервю по скайп с Христо Порязов          
Части
20 Март 2017, 05 МИН.
Наградите на „София филм фест“
Завърши голямото киносъбитие в столицата „София филм фест“. Да си припомним церемонията по награждаването на победителите с репортажа на Весела Петрова.

Българското кино постигна своебразен триумф на 21-я Софийски кинофестивал. Филмът "Без бог" на режисьора Ралица Петрова и продуцента Росица Вълканова спечели Голямата награда от Международния конкурс. От сцената Петрова призова за промени в начина на разпределяне на субсидиите в българското кино като се даде възможност за правене на микробюджетни филми в България. зад този призив застанаха и Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които спечелиха награда в Балканския конкурс с филма си "Слава". Фактът, че спечелиха нискобюджетната субсидия, им позволи да направят и втория си филм и отново да завоюват успех. Филмът "Слава4 получи наградата на гилдията на българските критици.

За документално кино отличията бяха две. Филмът "Буря" на мексиканската режисьорка Татяна Хуезо взе приза в тази категория, а почетен диплом получи Цветан Драгнев за филма му "Пустиняци".

В категорията "Награда на публиката" имаше две приза - за български и за чуждестранен филм. Иглика Трифонова взе наградата за филма си "Асансьор за пациенти". А ирландският режисьор Джон Карни - за филма си "Синг стрийт".
20 Март 2017, 03 МИН.
Скайп интервю с Христо Порязов
По скайп интервюирахме режисьорът Христо Порязов, чийто нов филм „Това е твоето бебе“ беше селектиран за участие в кинофестивала в Кан. Вижте какво разказа той за „Денят започва с култура“ във видеото.
20 Март 2017, 24 МИН.
Предложения за промени в Закона за филмовата индустрия
Гости в студиото на "Денят започва с култура" бяха Ралица Петрова, Петър Вълчанов, Галина Тонева и Владимир Андреев. Те присъстваха в качеството си на част от работната грапа, която внася предложение за промени към Закона за филмовата индустрия. Предложенията им са качени в интернет на страницата на Националния филмов център, те подлежат на обсъждане.

Тонева обясни, че не става въпрос за драстични промени. Целта е да се синхроницира този закон, който е морално остарял, с новото съобщение за филмовата индустрия на ЕК. Стремежът е новите неща да бъдат максимално отразени в нашия закон. Неведнъж е говорено за това, че е добре да бъде направен нов закон. Покрай задължителните промени, от гилдията са се опитали да променят неща, чието лошо функциониране през годините всички са забелязали и всички страдат от това, обясни Андреев. Три са основните направления - начин на съставяне на комисията, начина на взимане на решения и промяна, свързана с определението на дебют.

През 2016 година са създадени общо 57 филма, при планирани 44. Вълчанов обясни, че в досегашния закон основното е, че се толерира направата на по-малко филми с по-голям бюджет. Искането е да се стимулира направата на повече филми. Това може да се случи чрез въвеждането на микросубсидии, което ще доведе до културно разнообразие, до шанса на както утвърдени автори да работят, така и на нови. Петрова каза, че предлагат такива фелма да са процент от общия бюджет за кино, като този процент да е 40%. Иначе казано - годишно между 5 и 7 филма да са с голям бюжет и 10-12 да са с микробюджет.
20 Март 2017, 30 МИН.
Седмица на театъра: Театър „София“, Видински и Великотърновски драматичен театър
Започна седмицата, посветена на театрите, в очакването на 27 март, когато е Международният ден на театрите. В тази седмица в „Денят започва с култура“ ще ви представим над 20 театъра от София и страната, ще надничаме зад кулисите, ще ви срещаме със звезди на театралните цени, а и не само – с хората, които се грижат за това да работи всяка вечер театралната машина и да се създава театралната магия.

Днес Шани беше на сцената на театър „София“ заедно с актьора Ириней Константинов, директор на театъра.

„Няма по-пусто място от празната сцена и празния салон. Но така, както е усещането за някакъв вакуум, за нещо, което сякаш ще погълне следващия момент, така има и надеждата, че в следващия ден, в следващия момент това пространство ще почва да се запълва с хора, сцената ще се насели с декори, с артисти и отново ще се състои празникът, представлението, изкуството театър, заради което сега сме тук и заради което на 27 март цялата световна театрална общност празнува“, каза Константинов.

За театъра, магията и вдъхновението в театър „София“ разказаха и Пламен Манасиев, София Маринкова, Лилия Маравиля. Научете и повече за професията „помощник-режисьор“ .

С „Денят започва култура“ се пренесохме и във Видин, където е първата сграда, построена специално за театър. Това се е случило преди 125 години.

Вижте и какви три знакови събития ще отбележи Великотърновският драматичен театър тази година!
Виж още