Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
9 Март 2017, 69 МИН.
Спомен за Георги Данаилов
Виж още
            В предаването ще видите:

Да си спомним за Георги Данаилов - гости: Стоян Алексиев - актьор, Тони Николов – философ и журналист, Владимир Люцканов - директор на Младежки театър „Николай Бинев“;

"Златна колекция" в галерия "Лоранъ" - репортаж на Елизабета Зайкова;

София филм фест 2017 - гости: Стефан Китанов - директор и продуцент, Анжела Недялкова – член на журито;

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени с нов клип към песента "Тази песен не е за любов";

Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска - гости: Люси Дяковска - музикант;

Америкаският балет "Екселсиор" представя "Лъвът, вещицата и дрешникът" в София - репортаж на Весела Кръстева;

„F 63.9“ - представление на Дерида Денс център - репортаж на Елизабета Зайкова.          
Части
9 Март 2017, 05 МИН.
Балет „Екселсиор“ представя „Лъвът, вещицата и дрешникът“
Тази вечер от 19:00 часа на сцената на Музикалния театър американският балет "Екселсиор" представя "Лъвът, вещицата и дрешникът". Хюстънските танцьори идват за трети път в България. Смисълът на трупата е да изразяват надеждата с техния универсален език на танца в различини държави по света. На 11 март те ще гостуват на Държавна опера Варна, а на 14 март в Държавна опера Стара Загора. Спектакълът е много близък до книгата от поредицата "Хрониките на Нарния".
9 Март 2017, 00 МИН.
Моцарт, Бетовен и Бах ще свири „София квартет“ тази вечер в Камерната зала „България“
"София квартет" за пореден път доказват, че не се страхуват да предлагат на публиката сериозна и задълбочена програма. Музикантите не изневеряват на стила си и за концерта на 9 март от 19.00 ч. в Камерната зала "България" са подготвили три нелеки произведения - Струнен квартет номер 4 от Моцарт, Струнен квартет оп. 131 от Бетовен и Изкуството на фугата от Бах.
9 Март 2017, 04 МИН.
Представлението „F 63.9“ на Дерида Денс център
Любовта отвъд сантименталното влечение, като проблем, който изисква решение, като криза на Аз-а и като конфликт между два индивида. Това са част от проблемите, които посредством танц изследва представлението „F 63.9“ на Дерида Денс център, чиято премиера е на 10 март (петък). Какво се крие зад заглавието? Вижте една нетривиална перспектива към една от основните теми в изкуството (любовта) в репортажа на Елизабета Зайкова за "Денят започва с култура".
9 Март 2017, 10 МИН.
„Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска“
Предстои „Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска“ и по този повод гост в студиото на „Денят започва с култура“ беше Люси Дяковска.

„Кабаре“, „Котките“, „Исус Христос суперзвезда“, разбира се, най-популярните арии, най-популярните според мен за публиката и за първи път сега в София ще направим концерта, от много време хората ме питат защо няма концерт в София“, каза Дяковска.

„Ние се опитахме една съвкупност от различна стилистика в мюзикъла да съберем, защото исках по някакъв начин да преразкажа една много кратка история на мюзикъла, просто няма как и в 10 концерта да съберем най-добрите неща“, продължи тя.
9 Март 2017, 04 МИН.
Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ с нов клип към сингъла „Тази песен не е за любов“
Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" избраха едно необичайно място за представянето на най-новия си клип към сингъла „Тази песен не е за любов“ - хангар за хеликоптери на Летище София. Режисьор на видеото е младият Ивайло Минов, който живее и работи в Англия. Каква е причината за избора на нестандартното място за представяне вижте в репортажа.
9 Март 2017, 17 МИН.
Какво да очакваме от „София Филм Фест“ 2017
Тази вечер в Зала 1 на НДК е откриването на 21 издание на Международния филмов фестивал "София Филм Фест". Церемонията по награждаването ще се състои на 18 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Програмата съдържа повече от 150 пълнометражни и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

В деня на откриването на фестивала зрителите ще могат да видят премиерата на "Белгийският крал", връчване на Наградата на София на Стоянка Мутафова и Джон Савидж и филм за гениалния бразилски футболист "Пеле: Раждането на една легенда".

Днес в студиото на "Денят започва с култура" разговаряхме със Стефан Китанов, основател, продуцент и директор на фестивала, и с актрисата Анжела Недялкова, член на фестивалното жури, за да разкажат още за фестивала. Вижте.
9 Март 2017, 19 МИН.
Спомен за Георги Данаилов
На 8 март 2017 година почина Георги Данаилов, една от светлите личности в българския духовен живот. Писател, драматург, общественик и по свой начин „чешит”, той описа нашия бит във „Весела книга за българския народ”. Завършил е химия, но винаги писането е било неговата природа.

Георги Данаилов е български писател и драматург. Роден е през 1936 година и е потомък на известен свищовски род. Внук е на акад. проф. Георги Тодоров Данаилов, както и правнук на Марко Балабанов. С литература се занимава от студентските си години. За пръв път печата през 1960 във вестниците "Народна младеж" и "Вечерни новини". Драматург, белетрист и киносценарист, Данаилов е един от най-плодовитите и популярни български творци. Пиесите и сценариите на съвременна тема се отнасят към т. нар. драматургия на ежедневието. Твърде често повод за написването на творбата е действителен случай, чрез който авторът прави значими социални обобщения.

За да си спомним за него, в студиото на "Денят започва с култура" бяха актьорът Стоян Алексиев, философът и журналист Тони Николов и директорът на Младежки театър "Николай Бинев" Владимир Люцканов.

"За последен път се чухме в понеделник, след като си говорихме и на 3 март. Той ми каза, че не се чувства добре, но пак искаше да пише", разказа Тони Николов. Той смята, че Георги Данаилов е бил един от най-големите разказвачи на истории. Журналистът нвинаги се е изненадвал от две неща - детето, което е било останало у Данаилов и родовата памет.

"Светла да е паметта на този светъл свят човек, силен с прекрасно чувство за хумор, едно човек, който е свързан и с науката, и с литературата, с изкуствата", каза Стоян Алексиев. Той разказа, че при него думата е била озон - ти чувстваш, ти дишаш, ти мислиш. Данаилов сега ще остане в книгите си, романите си, есетата си, интервютата си.

"Аз мисля, че той е един изключително свободен човек, защото той живя по начина, по който искаше да живее, живя с любимите си хора в любимото си село на любимото си място. У него нямаше тъга, той нямаше страх от смъртта", каза Владимир Люцканов.

Българска национална телевизия ще излъчи епизод от поредицата "Умно село", посветен на Георги Данаилов, тази събота от 19:00 часа.
9 Март 2017, 04 МИН.
„Златна колекция” в галерия „Лоранъ“
До 31 март в столичната галерия "Лоранъ" може да видите сборната изложба "Златна колекция”. Тя събира различни творби на някои от най-добрите стари майстори от миналия век.
Виж още