Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
11 Януари 2017, 77 МИН.
Стефан Цанев с юбилей. За живота и достойнството на твореца
Виж още
            В предаването ще видите:

Юбилей: равносметка за творчеството на Стефан Цанев, за наградите и важните неща. В студиото гостува изтъкнатият писател и драматург.

Изложба на актьора Антъни Хопкинс в Лас Вегас.

Артисти с обществена позиция. Гости: Владислав Апостолов и Владимир Левчев.

Романът "Мълчанието" на Шюсаку Ендо и екранизацията на Мартин Скорсезе. Гостуват Кремена Димитрова и Владимир Трифонов.

Археологически резерват "Кабиле" - отличен в първите Годишни награди на Министерството на туризма.           
Части
11 Януари 2017, 39 МИН.
Стефан Цанев: Рано ми е за равносметка, имам още много идеи
Народният театър "Иван Вазов" отбеляза 80-годишния юбилей на Стефан Цанев с два спектакъла по негови пиеси - "Процесът против богомилите" и "Духът на поета", който ще има стотно представление.

Благодаря на директора на Народния театър Мариус Донкин и на актьорите, защото решението да се направи тържество беше тяхна идея, каза юбилярът в студиото на "Денят започва с култура". За мен актьорите са най-светлите хора, а театърът е отделна държава със свое законодателство. Актьорите всяка вечер раздават душата си с надеждата да превърнат зрителите в "светещи хора" - "хора на високия и чист дух", сподели той.

На въпрос за отказа си да получи наградата "Златен век", защото тя е била връчена и на Димитър Иванов - бивш ръководител в Шесто отделение на ДС, Цанев каза, че комунистическият режим беше признат за престъпен и репресивният му орган не може да бъде оневиняван. "Аз се прекланям пред народа, който не поиска отмъщение, но да се награждават - това вече е прекалено. Да простиш е едно, да наградиш е друго", заяви Стефан Цанев. Според него, като награждаваш висш служител от ДС, награждаваш и самата репресивна институция, а това вече е опасен прецедент.

Той предположи, че острата реакция на неговия отказ да получи отличието се дължи на факта, че е засегнал болна тема - "кой е получил тази награда и трябвало ли е да я получи". "Защото отгоре на всичко този човек е оглавявал отдела, който се е занимавал с репресии против хората на изкуството и културата. И да му даде висшата си награда именно Министерство на културата - това е перверзия", подчерта писателят. "Наградата е много опасна работа, особено за хората на изкуството, които трябва да бъдат самостоятелни до крайност", защото приемайки някакво отличие, човек показва, че одобрява дадено действие, категоричен беше Цанев.

Юбилярът сподели, че му е рано да прави равносметка. В кондиция съм и имам още много планове, много идеи, каза още той.

Още от размислите на Стефан Цанев за писането и театъра, за живота и човешкото достойнство вижте във видеото.
11 Януари 2017, 19 МИН.
Артисти с обществена позиция
Със силна реч за смисъла от актьорската професия и ценностите, които не трябва да остават на заден план в модерното общество Мерил Стрийп прие почетната награда "Сесил Б. де Мил" на церемонията по връчването на отличията „Златен глобус”.

„Ние всички тук, наистина, сме част от най-очернените прослойки в американското общество днес. Помислете си – Холивуд, чужденците и пресата (статуетките се връчват от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд-б.р.)!”, започна речта си актрисата.

Тя нападна новоизбрания американски президент, когото така и не назова по име. Според нея епизодът, в който милиардерът е имитирал репортер с увреждане на официално събитие, е най-впечатляващото изпълнение на годината. „Това разби сърцето ми, когато го видях. Все още не мога да го повярвам, защото не беше филм. Беше реалният живот”, допълни актрисата. Изказването на Стрийп предизвика бурни реакции.

Всеки има право да заема позиция, когато имаме либерална демокрация. Още повече хората на изкуството. Не е ненормално президентът на най-голямата демокрация в света да бъде критикуван, дори осмиван от актьори, каза писателят Владимир Левчев. Той определи като дребнава ответната реакция на Доналд Тръмп. Той нарече Мерил Стрийп "една от най-надценените актриси" и "лакей" на опонента му в предизборната кампания Хилъри Клинтън.

Според журналиста Владислав Апостолов не беше изненадваща нито реакцията на Мерил Стрийп, нито реакцията на Холивуд.
11 Януари 2017, 12 МИН.
Романът „Мълчанието“ на Шюсаку Ендо и екранизацията на Мартин Скорсезе
Последният филм на Мартин Скорсезе - "Мълчанието" ще бъде излъчен за първи път у нас на 14 януари 2017 г. от 19:00 часа в НДК в 4К резолюция. „Мълчание” е базиран на едноименния роман на Шюсаку Ендо за мисионери на Църквата в Япония през 17. век и дава сериозна заявка за това, че ще е сред претендентите за наградите „Оскар” тази година.

Скорсезе прочита книгата за първи път преди около 20 години и е запленен от нея. По думите му тя засяга темите за вярата, съмнението, човешката слабост и дух по много директен начин.

Главната роля във филма се изпълнява от Лиъм Нийсън. Участват още: Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър, Кийрън Хайндс, Таданобу Асано, Шин’я Цукамото. Оператор е мексиканецът Родриго Прието, който работи със Скорсезе за втори път след „Вълкът на Уолстрийт”.

В основата на филма е темата за мълчанието на Господ пред лицето на човешкото страдание. "Мълчанието" разказва историята на човек, който научава по много болезнен начин, че любовта на Бога е много по-тайнствена, отколкото е предполагал, че Бог оставя много повече изпитания на пътя на хората, отколкото те предполагат, и че винаги присъства в живота им дори с мълчанието си.

Мартин Скорсезе представя лично продукцията си на папа Франциск във Ватикана. С цел разказаната история да е възможно най-достоверна, като консултант е нает и високопоставен член на йезуитския орден, който е предоставил достъп до архивите си.

С гостите в студиото на "Денят започва с култура" Кремена Димитрова и Владимир Трифонов, филмов програматор,  днес разговаряхме за книгата на Шюсаку Ендо и филма на Мартин Скоркезе.

Вижте разговора във видеото.
11 Януари 2017, 03 МИН.
Изложба на Антъни Хопкинс в Лас Вегас
Антъни Хопкинс, един от най-големите актьори на нашето време, откри изложба в Лас Вегас. Експозицията с негови картини краси стените на две различни галерии в града, предизвиквайки голям интерес сред почитателите му. Още за творческите изяви на известния артист ще научим от следващия репортаж.
Виж още