Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
13 Март 2017, 73 МИН.
Тони Палмър за Ленард Коен, Джон Ленън и другите велики
Виж още
            Темите в предаването:

Държавна сигурност и българското музикално изкуство. Разговор с Екатерина Бончева

Тони Палмър за Ленард Коен, Джон Ленън и другите велики. Режисьорът е гост в "Денят започва с култура"

Самуел Финци за филмите с негово участие на София филм фест - репортаж

Месец на Франкофонията в България. Гостува Н. Пр. Ерик Льобедел – посланик на Франция в България

Читатели, блогъри, критици - срещата (не)възможна

Финален етап на конкурса "Моята любима книга" - разговор с Митко Новков и Кристин Димитрова

Галерия "Нирвана" - репортаж

Гледайте "Денят започва с култура" всеки делничен ден от 9:15 часа по БНТ1!          
Части
13 Март 2017, 11 МИН.
Финален етап на конкурса „Моята любима книга“
Финалният етап на конкурса "Моята любима книга" стартира. Това беше и поводът в студиото на "Денят започва с култура" да гостуват литературните критици - преводачът Кристин Димитрова и журналистът Митко Новков.

Сайтът "Всичко за книгите" е създаден от няколко издателства и има за цел да постави фокус върху това, което се издава. Така че конкурсът за е любимата книга, издадена през миналата година, обясни Димитрова. Категориите са 7 - дамски романи, трилъри и криминална литература, исторически романи, фантастика/фентази, хорър, нехудожествена литература и поезия. Първите три книги от всяка категория, събрали най-много гласове, са финалисти и заедно с останалите се борят за званието на "Моята любима книга", попълни тя.

Прави впечатление, че има липси, но пък се вижда, че когато литература и телевизия се съберат заедно (риалити формата на БНТ "Ръкописът" - б.р.)се получават хубави неща, коментира книгите-финалисти Митко Новков.
13 Март 2017, 03 МИН.
Изложба „Сенки“ в галерия „Нирвана“
Галерия "Нирвана" представя до края на март изложбата "Сенки" на художника Стефан Чурчулиев. Той не изневерява на характерния си стил. 27-те изложени платна ни въвеждат в неговия мистичен свят, стъворен от бои и пясък.
13 Март 2017, 09 МИН.
Месец на франкофонията в България
Франкофонията в България е много важен елемент. България е член на Международната организация на франкофонията, в която членуват 84 страни. България е много активен член. Съществува културна мрежа, която обхваща училищата, франкофонските университети почти във всички градове в България, това каза в студиото на "Денят започва с култура" Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, и допълни, че това е добра база, върху която се надгражда и вече има възможност от ден на франкофонията да се премине към седмица на франкофонията, а след това и към месец на франкофонията.

На 20 март представителите на франкофонските посолства ще се срещнат с вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова. Тази среща ще бъде последвана от колоквиум в българското Министерство на външните работи. Всички училища в България ще участват със свои събития. Има и филмов фестивал.

Във видеото вижте подробности за програмата, която включва франкофонски филми, караоке, конкурс по франкофонска диктовка за всички, концерти, чествания и ученически спектакли.
13 Март 2017, 04 МИН.
Читатели, блогъри, критици – срещата (не)възможна
Литературни критици и блогъри излязоха извън специализираните издания и интернет, за да се срещнат лице в лице. Това се случи на литературна дискусия, в която участие взеха писатели и читатели. Доколко е възможен диалогът между блогърите и критиците? Вижте!
13 Март 2017, 04 МИН.
Самуел Финци за филмите с негово участие на „София Филм Фест“ 2017
Самуел Финци пристигна специално за ХХI "София Филм Фест", за да представи два филма с негово участие. Публиката видя актьора в различни предизвикателни превъплъщения в биографичните филми "Мария Кюри" и "Фриц Ланг".
13 Март 2017, 19 МИН.
Тони Палмър в България
Можете да гледате документалния филм за Ленард Коен „Ленард Коен: Bird on a Wire” тази вечер от 21:00 часа в културен център "G8". Филмът представя Коен по време на турнето му в Европа и Израел през 1972 година. Той е придружаван от двама китаристи, басист и виолист, продуцента Боб Джонсън и двете беквокалистки Дон Уошбърн и Дженифър Уорнс. По време на цялото турне възникват значителни технически проблеми, които водят до сблъсъци с феновете в Берлин, претендиращи да им бъдат върнати парите заради по-рано приключилия концерт. Във филма виждаме и сцени зад кулисите, където Коен дава интервюта и се среща с фенове, както и с една фенка, която директно му прави „мръснишко предложение“. Стигаме до края на турнето в Йерусалим на 21 април 1972 г., когато изпълнителят получава емоционална криза и взема ЛСД. Филмът излиза още през 1974 г., но след това изчезва и се смята за изгубен. Новата версия е възстановена от суров материал от режисьора Тони Палмър. Той е един от водещите режисьори на музикални документални филми и исторически игрални драми. Филмографията му наброява около 100 заглавия – от ранните му творби за „Бийтълс”, „Крийм”, Джими Хендрикс и Франк Запа, до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас.

Тони Палмър беше гост в студиото на "Денят започва". Той идва за осма година на София филм фест. "Осъзнах, че това е най-добре организираният филмов фестивал в цяла Европа", каза Палмър. Той сподели, че се грижат за него, впечатлен е и от обхвата на филмите.
13 Март 2017, 13 МИН.
„Държавна сигурност и българското музикално изкуство – (1944-1991)“
Излезе 37-мият поред сборник от архивите на Държавна сигурност - "Държавна сигурност и българското музикално изкуство - (1944-1991)". В "Денят започва с култура" ново издание беше представено от Екатерина Бончева - член на Комисията по досиетата.

"Не е изненадващо, то е фрапиращо, че комунистическите тайни служби такъв начин се намесват по в тази чисто духовна сфера - това е музиката, независимо дали става въпрос за класическа музика, дали става въпрос за съвременна или естрадна музика", отбеляза Бончева и допълни, че както навсякъде и тук има "опит за тотален контрол и подчинение".
Виж още