Денят започва с култура
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
10 Март 2017, 72 МИН.
„Завръщането“ – най-новият филм с Джон Савидж
Виж още
            В това издание на предаването:

"Завръщането" - най-новият филм с Джон Савидж. Разговор с режисьора на филма Предраг Якшич и продуцента на филма Миодраг Якшич. Интервю с Джон Савидж.

Премиера на "Извън пътя" - новият филм на Николай Волев

Премиера на филма на Мартичка Божилова - "От Кремона до Кремона"

Премиера на "Гълъбо"

Бейби фейс и Noblesse Oblige

Архитектурните награди "Прицкер" - разговор с арх. Петър Торньов

Започва Международният фестивал "Мартенски музикални дни" - среща с директора на фестивала Ива Чавдарова

"Неотминало" - нов роман на Александър Чобанов. Разговор с автора

Първи фестивал на българското изкуство в Бразилия

"Език мой" - време за книжовен български език

Българският филм "Никой" в рамките на 21-ия "София филм фест"

Немскоезичният филм "Фриц Ланг" в рамките на "София филм фест"

Гледайте "Денят започва с култура" всеки делник от 09:15 часа по БНТ1!          
Части
10 Март 2017, МИН.
Немскоезичният филм „Фриц Ланг“ в рамките на „София филм фест“
Тази събота от 18 часа в кино Люмиер ще бъде представен  филма „Фриц Ланг” в рамките на София филм фест. Немскоезичният филм с режисьор Гордиан Мауг, е създаден по истински събития и разказва историята на Фриц Ланг, смятан за икона на световното кино и един от пионерите на научната фантастика. Във филма играе и Самуел Финци, който от години живее и работи в Германия и пристига специално на 21-ия София Филм Фест, за да представи лентата с негово участие.
10 Март 2017, 00 МИН.
Българският филм „Никой“ в рамките на 21-ия „София филм фест“
Тази неделя от 16:30 в кино Люмиер ще бъде представен българският филм „Никой” в рамките на 21-ия СФФ.

Амбициозният проект, реализиран с минимален бюджет, но с много ентусиазъм, е изцяло независима продукция и е дебют за завършилия в Ирландия режисьор Андрей Андонов. Актьорският състав включва: Гергана Плетньова, Силвия Петкова, Стоян Радев, Йорданка Ангелова и Кристиян Милатинов.
Филмът открехва нестандартната за родното ни кино тема за женската сексуалност. Главната му героиня попада в ситуация, която я провокира да потърси най-важното нещо в живота - себе си.

"Никой" е заснет за 20 дни, а в момента екипът подготвя документален филм и за самия процес на заснемането му.
10 Март 2017, 04 МИН.
Първи фестивал на българското изкуство в Бразилия
Между 7 февруари и 3 март беше показана първата панорама на българската култура в Бразилия. Тя е инициирана Нара Васкунселос, която от 10 години живее у нас.
10 Март 2017, 06 МИН.
Започва Международният фестивал „Мартенски музикални дни“
Днес в Русе започва 57-то издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Тази година има над 600 участници от 18 държави, които ще се включат в близо 50 събития.

В "Денят започва с култура" в пряко включване от Русе репортерът Ива Колева ни срещна с директора на "Мартенски музикални дни" Ива Чавдарова. Програмата се подготвя с много усилия и много партньорства - местни, национални, дори световни. Специална е и програмата за откриване на фестивала - връщаме се към един от най-големите български автори - Константин Илиев, Светлин Русев се представя с Концерт за цигулка №1 от Прокопиев и романтичната втора симфония на Скрябин, разкри Чавдарова.

Какво каза още директорът на "Мартенски музикални дни" за акцентите в програмата на феста - вижте във видеото.
10 Март 2017, 08 МИН.
„Неотминало“ – нов роман на Александър Чобанов
Александър Чобанов, автор на разкази и романи, сценарист на телевизионни сериали, представи в студиото на "Денят започва с култура" новия си роман "Неотминало".

Романът ни потапя в историите на две любовни двойки. Авторът обаче подчертава, че това не е любовен роман.

Днес от 17:30 в книжарница "Хермес" е представянето на книгата в Русе. На 21 март авторът ще се срещне с читателите си в "Клуб на културата" в Смолян. На 22 март - в Пловдив.

Александър Чобанов е един от сценаристите на "Под прикритие" и на "Четвърта власт".

Вижте целия разговор във видеото.
10 Март 2017, 10 МИН.
Архитектурните награди „Прицкер“
В студиото на "Денят започва с култура" разговаряхме за престижната награда за архитектура Прицкер и за това кой я спечели тази година. Гост в предаването беше арх. Петър Торньов.

Тази година наградата взеха трима испанци. Това е колективна награда - нещо, което да тази момент не се е случвало в историята на наградите. Всечки са били изненадани от избора на журито, защото до този момент всички награди са давани на сравнително известни архитекти. Наградените тази година стартират студиото си през 80-те години и повече от 30 години работят заедно. Техните проекти са един колективен труд. Проектите им са много локални. Това, което характеризира архитектурата им е, че тя е свързана с контекста на локацията и историята. При тях е важно как да свържат съвременния облик на сградите с историческия контекст и го правят много умело.

Прицкер е годишна архитектурна награда, връчвана от фондация Хаят. Присъжда се на действащи архитекти, чиито работи демонстрират притежанието на качества като талант, широк кръгозор и отговорност. Архитекти, които имат значителни постижения в изграждането на естетическа заобикаляща ни среда посредством изкуството на архитектурата и в съгласие с принципите за хуманност. Наградата е основана от Джей А. Прицкер и съпругата му Синди и се финансира от фамилията Прицкер. Смятана е за един от най-престижните световни призове за архитектура. Често е определяна като еквивалент на Нобелова награда в архитектурата, а също може да бъде сравнена и с филмовите награди "Оскар". Призът се присъжда независимо от националност, раса, вероизповедание или идеология. Лауреатите получават почетна грамота и парична сума в размер на $100 000 долара. До 1987 г. ограничен тираж от пластика на Хенри Мур се връчва заедно с наградата. След тази година се изработва бронзов медальон, който замества пластиката. На гърба му на латински е изписано: firmitas, utilitas, venustas (устойчивост, утилитарност, наслада). Надписът е вдъхновен от римския архитект от античността Витрувий. Изпълняващият длъжността изпълнителен директор на наградата всяка година отправя молба за издигане на номинации към хора от академичните среди, критици и експерти с интереси в сферата на архитектурата. Поканват се да направят номинации и носителите на приза. Всеки лицензиран архитект също може да изпрати персонално предложение преди 1 ноември всяка година. Журито се състои от между 5 и 9 членове, всеки един е експерт и признат професионалист в своята област – архитектура, образование, култура, бизнес и издателска дейност. Дебатирането се извършва в началото на годината върху получените номинации от предходната година. През пролетта се обявяват резултатите. Носителките на приза Заха Хадид (2004) и Кадзуо Седжима (2010) са единствените жени, спечелили отличието. Най-младият лауреат е французинът Кристиян де Портзампарк, 50-годишен в годината на награждаването му.
10 Март 2017, 01 МИН.
Берлинската филхармония с дигитални концерти в Гьоте-институт
Гьоте-институт в София продължава да излъчва концерти от програмата на Берлинска филхармония, част от платформата Digital Concert Hall. На 11 март от 19:30 часа зрителите ще могат да се насладят на концерта на Берлинската филхармония с нова музика от Веберн, Шьонберг и Берг. Диригент отново е легендарният сър Саймън Ратъл. Въведение от доц. д-р Илия Граматиков.

Вижте повече във видеото.
10 Март 2017, 19 МИН.
„Завръщането“ – най-новият филм с Джон Савидж
Джон Савидж пристигна в България за представянето на най-новия филм с него участие - "Завръщането". Това ще се случи в рамките на тазгодишното издание на "София филм фест".

Това беше поводът в студиото на "Денят започва с култура" да гостуват създателите на филма - режисьорът на филма Предраг Якшич и продуцентът на продукцията Миодраг Якшич.

Голяма чест за нас е, че успяхме да съберем големи артисти във филма - европейски, американски и канадски, каза режисьорът. Показахме един европейски филм - и като естетика, и като изразност, допълни продуцентът.

Какво казаха още братята Якшич за дебюта си в пълнометражното кино, както репортаж за пресконференцията на Джон Савидж, вижте във видеото.
10 Март 2017, 03 МИН.
Премиера на „Гълъбо“
С концерт-спектакъл протече промоцията на първия самостоятелен албум на Вида Пиронкова "Емпатия". Тя е автор на хитовото парче на Миро от тази година "Гълъбо". Сред изпълнителите на найните песни са Орлин Горанов, Васил Петров, Мирослава Кацарова, група "Атлас" и други. Продуцент на албума е Игор Марковски.
10 Март 2017, 02 МИН.
Премиера на филма на Мартичка Божилова – „От Кремона до Кремона“
В това издание на София филм фест не пропускайте премиерата на документалния филм на Мартичка Божилова - "От Кремона до Кремона". Представянето му ще бъде днес  в кино „Люмиер лидл” от 19.00 часа.
10 Март 2017, 02 МИН.
Нов филм на Николай Волев на „София филм фест“
Шестнайсет години след последния си филм режисьорът на "Господин за един ден", "Маргарит и Маргарита" и "Дом No8" Николай Волев се завръща с ново заглавие. Премиерата на "Извън пътя" ще бъде на 11 март в Зала 1 на НДК в рамките на "София филм фест".

Според Волев "Извън пътя" е съвременна любовна история за избора на път в живота... Става дума за по-възрастен драматург с позалязла звезда, който търси ново вдъхновение в Балкана. В главните роли са Деян Донков, Сали Ибрахим и Аня Пенчева, а оператор на филма е Орлин Руевски.
Виж още