Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Денят на изборите започва
1 Ноември 2015, МИН.
Денят на изборите започва
Виж още
            На 1 ноември - Ден на народните будители и ден на балотажа за местните избори в страната, в сутрешния блок на БНТ 1 ще видите:

Начало на изборния ден

В деня на балотажа във Видин. Трилотаж в село Динково

Трилотаж в село Красново

Ден на будителите. Как историята става кауза? За новия проект на "Българска история". Автор Благой Цицелков

Букви от тесто за празника на будителите

В деня на балотажа в Шумен

В деня на балотажа в Хасково

Какви са поуките от първия тур на местните избори. Гости: Първан Симеонов, директор на агенция "Галъп интернешънъл", и Геновева Петрова, "Алфа рисърч"

В деня на балотажа в Ловеч

Ден на траур в Румъния

Самолетна катастрофа. Разговор с Ангел Борисов, специалист по авиационна техника

Малките будители в създаване на смисъл. Гости: Петя Кокудева, детска поетеса, Павлина Върбанова, автор на сайта "Как се пише?", Дарин Маджаров - автор на сайта "Уча.се"

Будител на годината

Имунитет. От кои заболявания ни предпазва чл. 70 от Конституцията? Гости: Д-р Мирослав Ненков, Евгений Михайлов, Татяна Буруджиева

В деня на балотажа в Сливен

Хроника на изборите по нашенски. Къде между страниците на историята ни е мястото на будителите? Разговор със Стефан Цанев.

В деня на балотажа в Плевен

Да събудиш доброто в хората. Репортаж на Юлия Стефанова

В деня на балотажа в Пловдив

За непознатите улици, по които вървим в търсене на себе си. Гост Мария Мутафчиева, "Мери Бойс Бенд"

Може ли влогърът да бъде будител?

В деня на балотажа в София - репортаж на Ирина Шуликова

В деня на балотажа във Враца

Избори в Турция

Акция "Зима" ще следи и за нередовни каруци. Репортаж на Благой Цицелков

Зимните гуми с 10% по-евтини

В деня на балотажа в Перник

"Г-н Ганьо Балкански" тръгва по Америката. Гости: Славчо Пеев, Ивайло Калоянчев

Ще спасим ли астрономическата обсерватория в Рожен?

Г-жа "Стихийно бедствие" с рекорд в книгата на Гинес. Гост Стоянка Мутафова          
Части
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Пловдивският майстор на камбани
В деня на будителите, който на много места е и изборен ден, ви срещаме с майстор на камбани от Пловдив. Виктор Лимонов е потомък на фамилията Велеганови, които от 140 години леят камбани за българските църкви и манастири. Какво е било значението на камбаната в миналото и сега и за кого бие днес – вижте в следващия репортаж.

Инженер Виктор Лимонов е осмо поколение леяр, който изработва камбаните си по старата технология на своите предци – известните Иван и Лазар Велеганови. Двамата братя са автори на първата пловдивска камбана, излята за да посрещне руските освободителни войски в града на тепетата.

Инж.Виктор Лимонов: "Разбирайки, че кап. Бураго е влязъл в Пловдив, те с чираците и калфите си, взимат камбаната и я окачват на едно дърво в двора на сегашната църква "Св.Богородица", където започват да я бият и пловдивчани се събират,
нечували камбанен звук в града, да видят какво става".

Все още много места в България чакат своята камбана и в буквален и в преносен смисъл, казва Виктор Лимонов, докато работи по 100-килограмова камбана, предназначена за църквата в Костинброд. Средствата за нея са дарени от дядо Добри, по-известен като светецът от Байлово.

Виктор Лимонов: "В буквален смисъл наистина на много места има нужда от камбана. За наше щастие има добри хори, които отделят от средствата си, някои от залъка си, за да се случи."

Майсторът мечтае пред големите кметства да има голяма и красива камбана и с нея градоначалникът да известява важните решения.

Виктор Лимонов: "Надявам се, че камбаните пробуждат доброто, всъщност много ми се иска да вярвам."
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Будителите от Роженска обсерватория
Следващият репортаж е от Смолян. Наш екип откри там съвременни будители.

Ако в съвремеността потърсим пример за будители, сред тях безспорно са учените от Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. И не само защото буквално будуват нощем, а защото са запазили ентусиазма си да правят наука, макар и с оскъдно финансиране.

Всяка нощ учените от обсерваторията отправят поглед към небето. Изследват комети, астероиди, активни галактики.

Роса Виктория Муньос Димитрова - астроном: Наистина нощем будуваме, на работа сме. През деня пак будуваме, защото трябва да си свършим обработката на данните, които сме получили през нощта. Трябва да публикуваме научни статии, да
подготвим презентации за конференции, за такива участия различни, да се подготвим за презентации пред широка аудитория, хиляди, хиляди неща. Почти не спим.

Роса Димитрова е един от младите учени попълнили състава на обсерваторията. Работи от три години, не коментира заплатата си, казва че я мотивират не парите, а жаждата за знания.

Роса Виктория Муньос Димитрова: Чувстваме се будители, успяваме да запалим онзи пламък в децата. Тук идват доста туристи целогодишно в обсерваторията. Имаме с тях си общуваме доста активно, изнасяме им лекции и презентации. Идват направо цели класове с деца. Имат доста въпроси, които са много логични и интересни и успяваме да запалим този пламък в тях. Много деца тука на място решават, че искат да станат астрономи.

Все пак финансирането, когато не достига за основни разходи на обсерваторията, може да създаде сериозен проблем. Както се случи и тази година.

Никола Петров - директор на НАО: "Едва ли има човек, който да се чувства добре, когато на работното си място не знае как ще завърши годината и какво ще се случи оттук нататък. И това е един доста досаден проблем, повтаря се не за първи
път."

Учените са благодарни на всички хора, помогнали на Обсерваторията със спонсорство. Надяват се през следващата година да има повече пари за наука.

Никола Петров: "Би трябвало да има култура, би трябвало да има наука, защото това е бъдещето на цивилизацията ни, без тях сме загубени.

Ако пък финансовите проблеми ги налегнат отново, може би следващата акция, предложена полу на шега от Роса Димитрова, ще е "Осинови си астроном".
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Церемония по издигане на националния флаг в Деня на народните будители
В "Денят започва" ви предадохме на живо церемонията по издигане на националния флаг пред Президентството по повод Деня на народните будители.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Акция „Зима“ следи за нередовни каруци
От днес започва акция "Зима". Полиция ще следи не само за редовността на шофьорите по пътищата, но и за тази на каруците. Повече за безопасността на превозните средства с животинска тяга в следавщия репортаж.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Турците гласуват в предсрочни парламентарни избори
Турция е на прага на ключов вот, който ще определи външната политика на страната по най-болезнените световни проблеми - войната в Сирия, борбата срещу Ислямска държава и бежанската криза. Изборите ще решат и дали страната ще се върне към стабилността и ще излезе от спиралата на насилие и терористични атаки. Вотът следи специалният ни пратеник в Анкара Тоня Димитрова. Тя ще ни каже как започна изборният ден и какми са очакванията при нашите съседи?
1 Ноември 2015, 04 МИН.
„Г-н Ганьо Балкански“ тръгва по Америката
Актьорите Светослав Пеев и Ивайло Калоянчев бяха гости в Деня на народните будители в извънредното студио на "Денят започва".

Представлението на Дупнишкия театър "Г-н Ганьо Балкански" тръгва на гастрол. С тъга актьорите признаха, че днес, 130 години след написването на "Бай Ганьо", главата "Бай Ганьо прави избори" остава изключително актуална.

Георги Данаилов пише "Г-н Ганьо Балкански" по текста на Алеко Константинов специално за 60-годишнината на Георги Калоянчев. Премиерата на спектакъла е през 1985 година, разказа Ивайло Калоянчев.

По повод превъплъщението на Ивайло Калоянчев в ролята на Бай Ганьо, Светослав Пеев сподели: "Ивайло започна леко неуверено, обаче сега мисля, че е достоен син на баща си."

Бай Ганьо изцяло отрицателен герой ли е? Има ли нещо положително в него? Тези въпроси продължават да ни занимават и днес, а Ивайло Калоянчев посочи, че във финалния диалог на Бай Ганьо, написан от Георги Данаилов, се казва: "Бай Ганьо не е чак толкова лош, колкото се стремят да го изкарат някои учени глави. Той си обича келепира, но всичко му е на ачик. Вижда се. Ако искаш го пускай, ако искаш го гони." Няма българин, който да не е постъпил като него в някакъв момент от живота си, призна Калоянчев.

Светослав Пеев съобщи, че спектакълът тръгва на турне на 5 ноември. Има неизвестност по отношение на издаването на работната виза за САЩ, тъй като интервюто на трупата е на 4 ноември. На 6 и 7 ноември актьорите ще играят по две представления в Чикаго. На 8-и са в Детройт. После заминават за Канада и на 12, 13 и 14 ноември са в Монреал, Отава и Торонто. Навсякъде ще играят в големи театрални зали. Девет души заминават на този гастрол. Това е трупата на Дупнишкия театър с гостите Ивайло Калоянчев, Веско Цанев, Ивайло Захариев, Светослав Пеев. 5 човека са от Дупница - Иван Иванов, Виктория Янева, Василка Сунева, Георги Бояджиев, Снежана Малковска.

В Деня на народните будители Светослав Пеев призна: "Мисля, че в Сатиричния театър хората идват, за да им кажем нещо. Това не може да е случайно." В този смисъл можем да се чувстваме будители, защото при нас зрителите идват не само, за да видят нещо, а точно, за да им кажем нещо. И сме го правили по всяко време, независимо в кои години е било това.

Славчо Пеев сподели още, че в България много малко средства се отделят за изкуство, образование и за спорт.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Стоянка Мутафова с рекорд в книгата „Рекордите на Гинес“
Гост в студиото на "Денят започва" беше г-жа стихийно бедствие - Стоянка Мутафова. Официално тя е записана в Книгата на Гинес като най-възрастната все още играеща на сцена актриса в историята на света.

"От малка съм много енергична. Много е интересно, че като съм се родила, съм била много хилава. Щяла съм да мра", сподели тя. Каза, че след като е кръстена, е придобила сила.

Мутафова говори и за Денят на народните будители.
"Днес времената малко се промениха и тези работи, като че ли не ги вълнуват хората. Истинският народен будител е готов да отиде като Левски на смърт за родината си и са гладували, не са ламтяли за пари, за имане, а Паисий пише там, пише на една свещичка със сърце и обич за народа си", каза тя.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Може ли влогърът да бъде будител
Може ли един български влогър да се превърне в съвременен будител? Търсим отговора в следващия репортаж, който ни представя портрета на Dead Boy Chris. Така е известен във виртуалния свят. Започва активността си в интернет след като установява, че няма други там, които да говорят и да се интересуват от неща, които го вълнуват. Има добра камера вкъщи и много идеи в главата. Така един ден решил: Защо пък да не пробвам. "Не чакайте някой да ви събуди, а бъдете будител в нечий живот", е призивът на Dead Boy Chris и на нашия репортер.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Стефан Цанев: 1 ноември трябва да бъде празник на учителя
Къде между страниците на историята ни е мястото на будителите? По темата разговаряме с писателя и драматурга Стефан Цанев, когото с право можем да наречем "истинския хроникьор на съвременна България".

Според него будители в по-далечни времена са били писатели, общественици. Сега това влияние е много слабо, така че, по думите на драматурга, трудно може да се смята, че хора като биха събудили някого. Стефан Цанев смята учителите за истински будители в България. "При видимото отсъствие на църквата, за съжаление, вътре в живота на нашия народ, учителите са тези, които събуждат съзнанието още в детска възраст. Те определят ценностите нататък. Така че, всъщност днес би трябвало да бъде национален празник на учичителите."

Стефан Цанев мисли, че непрекъснатите смени на учебни планове, учебници и всякакви експерименти е една от трагедиите на нашето общество. Именно затова драматургът е приел поканата да говори в ефира на БНТ, за да говори за нещо твърде объркано в нашата държава.

"Един много мъдър човек казваше навремето, че държавата има основание да съществува само, ако създава условия за културно издигане, духовно издигане на народа си, за неговата просвета и за неговото здравеопазване", каза Цанев. "Това са двете неща, за които съществува държавата. Иначе мравките нямат нужда от държава. Те действат по своите животински инстинкти."

При нас няма кой да създава условия за духовното развитие на народа, а точно това е длъжна да прави държавата, убеден е писателят. "След като имаме учители, обидно е те да бъдат поставяни на последно място в обществото." Според Цанев съществуващото разместване на приоритетите в обществото, на важностите в нашата т.нар. ценностна система води до много печални последствия в нашето общество".
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Акция „Зима“ следи смяната на гумите
Акция "Зима" проверява от днес дали шофьорите са сменили гумите на автомобилите си. Репортерът на БНТ Юлия Стефанова проверява дали по стара българска традиция сме избрали последния ден.

Полицаите ще са безкомпромисни и цялостното оборудване на автомобила трябва да е изрядно и съобразено с ниските температури и наближаващия сняг.

"Може би законът, който мисля, че вече е влязъл в сила, ги стресна малко хората и заради това си смениха повечето гумите", каза управителят на столичен автосервиз Мирослав Димитров.

Високи продажби, заради спад в цените на зимните гуми отчитат тази година автосервизите в цялата страна. Гумаджиите са категорични, че различните модели зимни гуми са с около 10% по-ниска стойност сравнение с миналогодишната, а разлика в качеството няма. Един от градовете у нас с ръст на продажби е Велико Търново. Шофьорите там вече са започнали подготовка на автомобилите си за предстоящия зимен сезон, а колко излиза на техния бюджет.

Полицията в цялата страна стартира масови проверки за зимна подготовка на автомобилите от началото на ноември и смяната на летни със зимни гуми в този автосервиз е започнала преди месец.

Пламен Боев е автомонтьор. Споделя, че повечето шофьори търсят качествени гуми и изискват автомобилът им да бъде напълно оборудван за предстоящия зимен сезон.

Боев: „Тази година е по-добре, по са заинтересовани да ги сменят преди това. Тук от три седмици не сме спирали горе-долу!"

Шофьорите са категорични, че карането със зимни гуми трябва да бъде задължително, а не препоръчително. Тази година има спад в цените и голяма част от тях споделят, че ще си купят чисто нови гуми.

Костадин Братванов - шофьор: „Нови трябва да купя, защото не знам колко протектори трябва да купя, пък и новото си е по-добре, зима си е!"

Пламен –шофьор: „Аз купих две руски гуми, които казаха, че качеството било много добро сравнително нормална цена като навсякъде! Подготвяме се за зимата, защото сигурността е най-важна!“

Милен Радойчев - шофьор: „Сериозна инвестиция, особено за по-голяма кола, говорим за хиляди левове, но през годините с оглед безопасността се избиват тези пари… Аз лично съм имал инциденти с износени гуми преди години и от там нататък не си правя компромиси с това нещо!“

Акция „Зима“ стартира в цялата страна от първи ноември и ще продължи до края на месеца. Ако проверката установи, че автомобилът е с износени гуми, неизправни светлини и не отговаря на зимните изисквания, глобата за шофьора е от 50 до 200 лв.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Поли Генова – между музиката и театъра
Песента "Цветът на надеждата", която ще представи България на Детската Евровизия 2015, ще прозвучи на 21 ноември в Арена Армеец. Водеща на събитието ще бъде Поли Генова. В репортаж в Благой Цицелков, тя разказа как за това как съчетава музикалните и тетралните си ангажименти.

"Когато човек обича това, което прави, винаги намира начин и време за всичко", каза Генова.

Тя разказа за българския мюзикъл "Грозното пате", който се играе от април и е по текст на Иван Ангелов, музика Марио Балтаджиев и режисьор Мая Асенова.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
ЦИК за хода на гласуването във втория тур на местните избори
1040 изборни секции вече отвориха в деня на втория ден от местните збори в София. На първия тур на изборите 8 от общо 24-те района в столицата са избрали своите кметове. Останалите трябва да бъдат избрани днес. Как протича гласуването на местните избори към момента разбираме от репортера Милена Кирова, която е в ЦИК.

Тя ни съобщава, че вече има постъпили сигнали а нарушения при гласуването. В ЦИК са постъпили само 4 сигнала, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Единият е свързан с дейността на СИК - за арогантно поведение на председателя на СИК в община Първомай. Подаден е и сигнал, че секретарят на Общинската избирателна комисия в Петрич е гласувал извън кабината за гласуване, но бюлетината е пусната в урната. Във връзка с това има жалба, подадена от местна коалиция.

Другите сигнали са постъпили по телефона и са свързани с избирателните права на гражданите. По тях се извършва проверка.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Будител на годината – София 2015
Кои са будителите на годината? Наградата на Столична община "София-2015". Наградите за будители бяха връчени в категориите "Личност" и "Институция". Призът за Личност на годината за София получи Величка Николова – директор на 144 СОУ "Народни будители". Неправителствената организация "Първенец" и Асоциацията на изкуствата и занаятите взеха наградата в категорияа за Институция - будител на годината. Репортерът Благой Цицелков разговаря с Величка Николова и с Пеньо Иванов, който е един от пазителителите на народните традиции. Двамата разказаха с какво са допринесли за опазването на националното самосъзнание на българина.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
За непознатите улици, по които вървим
Гост в студиото на "Денят започва" е Мария Мутафчиева от Мери Бойс Бенд, за да говори за непознатите улици, по които вървим в търсене на себе си.

Има нова версия на "Непознати улици" на диджей Джейн Моник.

"Аз мисля, че направи страхотна версия. Много съм доволна от нея, изпях я с удоволствие", каза Мутафчиева.

"Отивайки да гласувам подкрепям винаги приятел, който е решил да гласува, защото искам да имам обратната връзка, искам да държа някой отговорен лично, конкретно за нещо. Факт е, че 44 000 души решиха сега да влязат в политиката, което е изключително сериозна, даже застрашаваща бройка хора ", сподели певицата.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Размисли в Деня на будителите
Днес е Денят на народните будители. Празникът се отбелязва за първи път през 1909 г. в Пловдив. От 1921 г. до 1945 г. е бил официален празник на държавата. В съвременната история на България празникът е възобновен отново през 1992 г. Обикновено го свързваме с Възраждането и първопроходниците на българската духовност. Днес свързваме будителството най-вече с образованието и училището. Вижте репортажа на Здравка Русева.

Срещам се с Деси и Димо пред паметника на възрожденеца Нанчо Попович, дарил 20 000 наполеона за изграждането на училище в Шумен. И двамата са учители, следовници на делото на делото на великите възрожденци, създали в Шумен училище, учебници и друга учебникарска литература.

Десислава Капитанова, учител по психология в ГПЧЕ „Н.Й. Вапцаров” – Шумен: "Митрополит Климет казва,
че един народ, който има съзнание, наука култура и писменост, има светла бъднина и макар и да е казано през 19. век, това си остава според мене валидна мисъл за това как ще просъществуваме."

Димо Георгиев, учител по история в ГПЧЕ „Н.Й. Вапцаров” – Шумен: "Това е един от най-важните и светлите празници, тъй като приемствеността винаги трябва да бъде гарантирана. Будителите все още са тук, не трябва да ги забравяме."

Будителство от миналото не трябва да потъва в забрава. Трябва да се знае за Паисий и Софроний, но трябва да се търсят и интересни начини за събуждане на будителството днес.

Димо Георгиев, учител по история в ГПЧЕ „Н.Й. Вапцаров” – Шумен: "Винаги се опитвам да дам примера за Шумен през Възраждането, за невероятния духовен кипеж, който е съществувал, включително и в училищата. Ние стоим пред първото читалище, което е създадено от млади хора, ентусиасти, които са работили активно и веднага децата, започват да правят тези правилни - да ги наречем, и исторически, и граждански връзки. Аха, значи преди е било така, а сега е така и какво можем да направим отново този дух, това будителско да се върне."

Десислава Капитанова, учител по психология в ГПЧЕ „Н.Й. Вапцаров” – Шумен: "Днес училището е това, което кара да имат друг поглед. Училището е това, което събужда у тях желание за знания. Мисля, че учителите трябва да направим и правим не малко днес."

Допреди няколко години в Шумен се организираха шествия за честване на народните будители. Липсата на тържественост като че ли свежда празника на духовността до един обикновен ден.

Димо Георгиев, учител по история в ГПЧЕ „Н.Й. Вапцаров” – Шумен: "Трябва да признаем, че учениците са изкушени от поп културните феномени. Понякога тези големи патриотични празници сякаш остават на по-заден план."

Десислава Капитанова, учител по психология в ГПЧЕ „Н.Й. Вапцаров” – Шумен: "В петък в нашата гимназия направихме своеобразно отбелязване на този празник. Поканихме ученици да прочетат свое творчество, да прочетат стихове, части от произведения, които са останали в съзнанието им... Мисля, че по-малко знаят, по-малко решават, че да четеш, да учиш в момента нещо важно."

А празникът на народните будители е именно за това - да ни върне към истинския му смисъл, който да не се заключва в рамката на училищните тържества.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Да събудиш доброто в хората
Любчо е едно от децата на Българската Коледа. Как едно дете събуди доброто у хората? Отговор на този въпрос търси  Юлия Стефанова в репортажът й за "Денят започва".

Рехабилитаторката на Любчо Диди Балабанова каза, че рехабилитацията върви добре, в нормални темпове, детето се справя добре със задачите, които са му зададени.

"Започва да ходи, което преди не беше възможно - баба му го носеше на ръце. В момента е с тези ортези, защото работим за квадрицепсите, които все още са слаби", каза Балабанова.

Бабата на Любчо сподели, че предстои нова операция на момчето. Трябва да се махне умпланта и трябва да се направят операции на двете стъпала. Имаме вече оферта за около 11 000 евро, но няма конкретна дата все още.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Ден на траур в Румъния
В Румъния днес е ден на траур, след като при пожар в клуб в румънската столица загинаха 27 души, 188 души бяха настанени в различни болници, от които 145 остават в лечебните заведения, а 10 от тях са в изключително тежко състояние с изгаряния от 80-90%. Установено е, че причината за трагедията е нерегламентирано използване на фойерверки пиротехнически ефекти по време на концерт в клуба в петъчната вечер, това предаде кореспондентът на БНТ в Букурещ Ралица Маринова.

Тя съобщи още, че при инцидента няма загинали или пострадали български граждани.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Как се гради имунитет срещу заболяванията, които носят властта и парите?
Имунитет. От кои заболявания ни предпазва чл. 70 от Конституцията? Гости в студиото на "Денят на изборите започва": д-р Мирослав Ненков, Евгений Михайлов, Татяна Буруджиева.

Имаме ли здрав имунитет срещу политиката в България, това попитахме нашите гости.

По думите на д-р Ненков медицинският ни имунитет е добър.

Според Татяна Буруджиева нито гражданите имат имунитет от политиците, особено от един по-особен типаж, нито "политиците имат онези граждани, които да са достатъчно активни и достатъчно сериозно да изискват от тях и то не само по време на избори".

Евгений Михайлов на свой ред каза, че като че ли имаме нужда от преливане на свежа кръв. "Много ми се иска тези над 2 млн. българи, които през последните години потърсиха реализация навън, да се върнат, защото имаме нужда от тях, от знанията им и защото тези хора, които обичат свободата е хубаво да бъдат тук, за да не останем само тези, които сме свикнали с всичко, което ни заобикаля ежедневно."

Гостите в студиото коментираха и темата с референдума. Евгений Михайлов смята, че това, че въпреки вялата кампания, процентът на гласоподавателите е висок и това означава, че хората имат отношение по въпроса.

Татяна Буруджиева каза, че е скептична, защото в страните, в които е въведено електронното гласуване и в които има много емигранти. Тя подчерта, че е добре да се поинтересуваме дали има безплатни учебници за училищата за българи в чужбина и дали се прави достатъчно, за да може българите там да се заинтересуват от референдума.

Как се гради имунитет срещу заболяванията, които носят властта и парите?

Д-р Ненков припомни случая с явната агитация на премиера Борисов по време на първия тур на местните избори и подчерта, че ЦИК не го наказа за това.

Татяна Буруджиева открои, че не е възможно, когато нещо се случи, първата реакция да бъде "прехвърляне на топката". Тя се върна на случая в Арена Армеец и попита кой е дал разпореждане на полицаите да заключат хората в залата.

Евгений Михайлов се върна още по-назад във времето, когато през 1990 година на членовете на СИК им се е налагало да преспиват с чувалите с бюлетини на паветата. За жалост тези неуредици продължават вече 25 години.

Вижте целия разговор във видеото.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Какви са версиите за инцидента на руския самолет?
Специалистът по авиaционна техника Ангел Борисов е гост в студиото на "Денят започва", за да коментира версиите за инцидента на руския самолет на Синайския полуостров.

Остават много неизвестни от този трагичен инцидент. Вчера Ислямска държава обявиха, че  те носят отговорност за катастрофата. Руските власти от своя страна опровергаха това твърдение.

Борисов сравни инцидента с този в Украйна с малайзииския самолет.
"Дано се окаже, че тази версия не е така изпълнена. Ние разбрахме какво стана над Украйна, след като стана инцидента с малайзийския самолет, тогава авиокомпаниите анулираха полетите си над тази територия, която е военна. Абсолютно същото е и сега, затова казвам, че ние не извличаме поуките", каза той.

"Едно от смущаващите обстоятелства е, че самолетът се е разцепил, така да го наречем, на две - в едната част усукано са затиснати все още пътници вътре, а другата част има на пет километра изхвърчали тела. Тези тела много трудно биха изхвърчали на такова разстояние при удар в земята... Имам съмнение за разпадане на самолета във въздуха", каза Борисов.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Малките будители в създаване на мисъл
Гости в студиото на "Денят започва" бяха Петя Кокудева, детска поетеса, Павлина Върбанова, автор на сайта “Как се пише?”, Дарин Маджаров – автор на сайта “Уча.се” по повод Денят на народните будители.

Върбанова каза, че според нея този празник не е изпълнен с истинско съдържание все още за съжаление. "Малко анахронично звучи Денят на народните будители в началото на 21 век. Може би чакаме някой трябва да ни каже какво трябва да празнуваме. Ние сами трябва да се постараем да го изпълним със съдържание според мен", каза тя.

"Аз често, срещайки се с деца, виждам като полезно този ден да се свърже не само с големите българи, а с ежедневната изобретателност и идейност, защото в този манифест се говори за идейност, за стремежи и в крайна сметка нищо не пречи и на малките българи да бъдат идейни и да внушават на децата изобретателност и креативност", каза Кокудева.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Какви са поуките от първия тур на местните избори?
Първан Симеонов, директор на агенция "Галъп интернешънъл", и Геновева Петрова от "Алфа Рисърч", бяха гости в студиото на "Денят на изборите започва". С тях разговаряхме за това какви са поуките от първия тур на местните избори и ще има ли неуредици днес.

Геновева Петрова изрази надежда, че по отношение на администрирането на изборите днес няма да има проблеми, още повече предвид и факта, че днес няма да се броят преференции, общински листи, няма го и референдума този път.

Първан Симеонов коментира проведения в България референдум, като подчерта, че активността на него е била не лоша. По думите му резултатите от референдума успокоиха политиците, защото за тях щеше да бъде по-притеснително, ако референдумът имаше задължаващо действие, защото това щеше да означава необходимост от бързи действия. Този референдум засяга интереса на мнозина. Той вади елита от комфорта му до известна степен. Станахме свидетели на едно колективно неглижиране на референдума, дори и от страна на тези, които трябваше да бъдат най-активни в неговото пропагандиране, с много малки изключения, посочи Симеонов и обясни, че на този фон избирателната активност е била доста добра, а най-важното е, че хората не останаха разочаровани от провеждането му.

Геновева Петрова също открои като важен факта, че активността в референдума заслужава положителната си оценка. 2 700 000 души упражниха възможността и правото си да се включат в него, което за втори национален референдум е една сериозна и висока степен на участие.

Геновева Петрова заяви, по отношение на втория тур на изборите, че обичайно активността на балотажа е по-ниска. Тя каза, че няма причини да мислим, че активността днес би била много по-висока или много по-ниска в някои общини.

Петрова подчерта, че ако и на този тур на изборите има толкова висок брой недействителни бюлетини, това определено ще бъде симптом за нещо нередно, предвид факта, че гласуването на болотажа е значително по-лесно.

В Деня на народните будители днес си зададохме въпроса и дали има будители сред днешните политици. Първан симеонов коментира, че днес като че ли отсъства визионерството, големият размах и затова от време на време се появяват популисти, които твърдят, че политиката е еднакво процедурна, и понякога ние бъркаме тези популисти с будители. "Понякога им се предоверяваме, а това са едни обикновени продавачи на надежда", допълни той.

Геновева Петрова каза, че много от тези наши съвременници, които биха могли да бъдат припознати като будители, за съжаление не се включват в политиката.

Вижте целия разговор във видеото.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Букви от тесто за празника на народните будители
Деца със специални образователни потребности почувстваха буквите, месейки тесто за хляб. Инициативата събра на едно място родители, деца и  ресурсни учители по повод Деня на народните будители. Хлебната терапия, разработена от доктор Надежда Савова, доказано стимулира сетивата и действа терапевтично на децата. Вижте повече в репортажа на Мариела Хубинова и оператора Александър Алексиев.

Неотлъчно до петокласника Митко е госпожа Гергана Кунчева, ресурсен учител. Вече една година тя помага на хиперактивното дете да подобри своето внимание и концетрация при усвояването на уроците. Заради своята свръхактивност Митко е сменил няколко училища, докато попадне на подходящото.

Гергана Кунчева – ресурсен учител: "Неговото внимание може би е три-четири минути. Когато трябва да направи входно ниво, на него му трябва много повече време. Често работим с пластилин. -Ела при мен, искаш ли? - Той обича много да рисува."

В Пловдивска област децата със специални образователни потребности като Митко са близо 650. Специалистите от ресурсния център им помагат в ежедневието. Месенето и контактът с тестото доказано помага за по-лесно преодоляване на физически и психологически проблеми.

Катерина Бояджиева – хлебар: "Стимулира тактилните усещания, изобщо всички сетива, спомага за отпускане на децата, създава доверие, укрепва тяхното самочувствие."

Митко: "На пластилин прилича, само че като го изпечеш се яде."

Катя Стоилова, директор на Ресурсен център Пловдив: "Решихме по повод Деня на будителите да направим буквите, да ги усетим, да свържем тази сетивност с грамотността."

Така всяка детска ръка усети топлината на тестото и аромата на готовите букви и цифри.
1 Ноември 2015, 04 МИН.
Как историята става кауза
Две момчета, които обичат и ценят историята ни, пропътуваха хиляди километри, за да я разкажат на връстниците си по интересен и атрактивен начин. За да са на повече места едновременно, днес стартира една специална онлайн платформа. Тя се казва Viva History. Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.
Виж още