Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
27 Ноември 2014, 00 МИН.
„Денят започва“: Има ли опасност за националната ни сигурност? – 27.11.2014
Виж още
            В предаването вижте:

Продължава напрежението във Фъргюсън – докъде може да стигне – коментар от Съединените щати.

Тема с продължение – оказват ли тормоз над длъжниците фирмите, които събират дългове?

Очи в очи с тероризма - разказ за Ислямска държава от Руслан Трад и Георги Тотев, които прекараха няколко дни на фронтовата ивица в Северен Ирак – и още – виждат ли белезите на организацията в Пазарджик

Ще се промени ли размерът на минималната заплата през следващата година и как ще расте пенсионната възраст и осигурителният стаж – гледайте министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин?

Има ли опасност за националната ни сигурност и какви са големите  предизвикателства пред НАТО – коментар на Соломон Паси.

Българската Коледа.

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа!          
Части
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Заплахата „Ислямска държава“ – разговор със Соломон Паси
Целият свят трябва да се чувства заплашен от тероризма и България не може да прави изключение. Изгледах пресконференцията, която главният прокурор даде вчера по темата "Ислямска държава" и не бях много изненадан, това заяви в студиото на "Денят започва" Соломон Паси, бивш външен министър. По думите му още преди две години е имало информация, че в страната ни се случва нещо. Той подчерта, че българските служби са компетентни и работят добре, но въпросът опира до политическото решение. Паси беше категоричен, че на международен терен коалицията срещу Ислямска държава печели позиции. Той прогнозира, че Ислямска държава ще отиде в миналото, въпросът е с колко жертви и на каква цена ще се случи това.

Бойците от Ислямска държава са бедни и необразовани хора. "Това е едно явление, което в годините променя името си. То беше преди Ал Каида, преди това е било нещо друго, сега е Ислямска държава. Това са професионализирани, дълбоко криминални структури, които са наемници на една или друга радикална кауза." Соломон Паси изтъкна, че в момента в България тези радикални каузи набират привърженици и то в най-бедните и изостанали квартали, отдалечени от центъра на столицата. Към този проблем трябва да се подходи преди всичко с политически и социални решения, посъветва той.

По думите на Соломон Паси Ислямска държава няма устойчив източник на приходи. Освен това тя не се ръководи от много образована група от хора. "Като цяло те са общо взето изостанали хора, но фанатизирани до крайност", обясни той.
Бъдещите войни ще бъдат кибер войни. До момента се говореше и НАТО се готвеше за кибер отбрана, но от новините в последните два-три дни става ясно, че и Западът се готви за кибер офанзива. Това е добра тенденция, според Паси, защото "ние трябва да имаме средства, да сме адекватни на технологичното развитие на света и да се отбраняваме, да нанасяме превантивни удари по всички възможни начини".

На въпрос дали вярва, че българи биха могли да се бият на страната на Ислямска държава, Соломон Паси отговори, че това не би го учудило, защото много хора живеят в крайна нищета и са дълбоко необразовани. Те могат лесно да бъдат изкушени да тръгнат като наемници за една или друга кауза. Точно затова трябва да се инвестира повече и дългосрочно в образованието на нацията, каза още той.
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Ивайло Калфин: Бих искал да видя промени в проектобюджета
Аз бих искал да видя някои промени в законопроекта за бюджет преди да мине в Министерски съвет, заяви в "Денят започва" вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Според него пенсионната реформа като структура съществува, но и липсва дългосрочна перспектива. Амбицията ми в рамките на няколко месеца да постигнем максимално съгласие по основните параметри - възраст, категорийни работници, осигурителни вноски, възможности за правене на допълнителни пенсии, ранно пенсиониране и други. Законопроектът на финансовия министър прилага сега действащото законодателство - четири месеца повишаване възрастта за пенсиониране. Тук трябва да има допълнителни разговори, включително и да се предвиди възможност за по-ранно пенсиониране на хора, които нямат възможност да си намерят работа преди да достигнат пенсионната възраст и стаж, отбеляза социалният министър. Стои въпросът и за работниците от I-ва и II-ра категория труд и се надявам, че "следващата година да има някаква по-нормална стъпка, за да не правим нещата на парче", каза още Калфин.

Максималният осигурителен доход се вдига и това е добре, според него, защото така ще има повече средства в пенсионната система и да се отрази върху тавана на максималните пенсии. Целта е да се стабилизира пенсионната система, така че хората да имат перспективата да получават по-добри и по-смислени пенсии, защото в момента близо половината се субсидират от националния бюджет.  Това не става веднага, защото системата е тромава. Предпочитам да си поставям краткосрочни и постижими цели, заяви Ивайло Калфин и добави, че до края на следваща година ще успее да постигне максимално съгласие по спорните въпроси и с участниците в тристранния диалог, и с направителствени организации, и със синдикати, и с работодатели.
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Очи в очи с тероризма – разговор с Руслан Трад и Георги Тотев
Как Руслан Трад и Георги Тотев видяха Ислямска държава - за това разговаряхме с тях в "Денят започва". Георги Тотев сподели, че организирането на пътуването е станало относително лесно. Там, в Иракски Кюрдистан, на място са разговаряли с местни журналисти, които са изразили готовност да помогнат. Като по-сериозна ситуация той определи момента, в който двамата с Руслан Трад са се намирали в базата, попаднала под обстрел от Ислямска държава. Въпросът защо и как хората се включват в ИД ни вълнуваше силно, каза Тотев и допълни, че според много от хората това е една сунитска революция срещу режима и понеже са били потискани през дълги периоди от време, сега са решили, че това е отговор на техните проблеми.

Георги Тотев заяви, че на този етап никой не може да каже дали Ислямска държава има почва у нас. Несъмнено тя е терористична организация и най-голямата опасност е втълпяването на страх към нея.

По думите на Руслан Трад в момента има митологизиране на някои елементи, включително лидера им, начина им на действие, онова, което се случва като сблъсъци... Напрежение на самия фронт има, атаки са възможни по всяко време, но има и дни, в които нищо не се случва. Много от кюрдите казаха, че за тях Ислямска държава е повече политически проблем, посочи той. Процесът е много по-дълбок и не може да се реши с война с оръжие срещу бойците на тази структура. Тези бойци получават сигурност в Ислямска държава и взимат повече пари, отколкото на друга длъжност.

Руслан Трад коментира акцията в Пазарджик, като беше категоричен, че полицейските акции са част от борбата с тероризма, но те се прилагат при установено и аргументирано съдържание. Проблемът е, че не всеки с брада е джихадист. Полицейските акции обикновено се извършват не толкова показно и обикновено видеото се показва, след като свърши акцията, а не се разгласява по време на провеждането й, категоричен беше той.
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Проповядва ли се радикален ислям в Пазарджик и кой е Ахмед Муса?
Няма клетка на Ислямска държава в България. Това е изводът, който си извади Прокуратурата след съвместната акцията с ДАНС в Пазарджик. Заявиха, обаче, че се преподават терористични идеи.

Тази сутрин в "Денят започва" репортерът Златин Бояджиев се включи пряко от Пазарджик, за да даде думата на набедените. Според тях изводите, които се правят по медиите, са неточни и иззетата литература и компютри нямат нищо общо с Ислямска държава.

Хората се оплакаха, че след показната и мащабна акция децата им са били наплашени и стресирани. Те призоваха институциите като правят разследване на проповедите, да разберат и кой и защо е качвал съмнителните материали в Интернет, защото не може всичко да се хвърли върху Ахмед Муса.

Хората отрекоха Муса да им е лидер, а го посочиха като човек, който има много повече познания в религията от тях и затова води проповеди понякога.

Ахмед Муса е многопластова личност, различава се съществено от другите имами и не трябва да бъде подценяван. Това заяви по телефона за "Денят започва" адвокат Хари Харалампиев. Речите му са далеч по-емоционални, поради което въздейства върху мисленето и съзнанието на тези, които присъстват на неговите проповеди. Името му, обаче, се преекспонира твърде много и има опасност той да се превърне в мъченик, какъвто не е, добави още Харалампиев.

Относно задържаните, които Прокуратурата обяви за са салафити, адвокатът заяви, че това няма значение. Салафизмът е възникнал в края на 19 век в Египет като неортодоксално разклонение на ислямския реформизъм, обясни Харалампиев. Целта е била да се възстанови чистотата на религията, чрез връщане към заветите на предците. На по-прост език, салафизмът призовава за завръщане към корените на исляма, а в свещената им книга никъде не пише, че жените трябва да бъдат с бурки, че хомосексуалистите трябва да бъдат измъчвани, че жените не трябва да шофират. Всичко е въпрос на интерпретация, добави още адвокатът.
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Оказват ли тормоз над длъжниците колекторските фирми?
В началото на седмицата в "Денят започва" обърнахме внимание на един проблем с колекторските фирми. Оказа се, че част от тях събират задължения от длъжници чрез тормоз и психологически натиск. В студиото на Сутрешния блок на БНТ председателят на Асоциацията на колекторските агенции Райна Миткова - Тодорова призна, че тази практика наистина продължава и става дума за една-единствена компания.

Задачата на колекторските фирми е извън съдебна и цели да се разреши проблемът между кредитора и задълженото лице по най-бързия и най-безболезнен начин, заяви Миткова. Първата и основна задача е да се открие длъжникът, да се реализира среща с него, за да му се обясни какви биха били последствията от неспазване на задължението и да се намери начин, лицето да започне по някакъв начин да го погасява.

При подобни оплаквания от Асоциацията на колекторските агенции единствено могат да обяснят правата на пострадалото от подобна лоша практика лице и да препоръчат да се обърне към полицията.
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Пътят към спасението
Гърция е втората държава в Европа, най-силно засегната от бежанската вълна от Сирия. Всеки ден на остров Самос пристигат стотици имигранти от Афганистан, Сирия и северната част на Африка. Живописният гръцки остров Самос се е превърнал в притегателен център за хиляди хора, търсещи убежище. За ситуацията там разказва репортерът Джанан Дурал в "Денят започва".

Само за последните три години, броят на придошлите се е увеличил в пъти. През 2011-та година, в центъра за настаняване е имало едва 332-ма души. Тази година оттук са преминали близо 8 хиляди. Пътят към спасението. Това е за бежанците морето. А след него - Гърция и Турция. Двете държави трудно смогват да опазят границите си. Търсенето на имигранти се е превърнало в едно от ежедневните задължения на бреговата охрана.

"Ако видим хора във водата, трябва да ги спасим. Длъжни сме и турските трафиканти на хора знаят това. Затова казват на бежанците да се хвърлят във водата, ако видят", казва Евангелос Каредас от бреговата охрана.

Много от бежанците обаче, така и не успяват да стигнат до гръцкия бряг. Десетки са загубилите живота си във водите край остров Самос. Полицията се е натъкнала на шестима сирийски граждани, които предстои да бъдат отведени в лагер за времeнно настаняване. Някои от тях обаче, не се чувстват защитени зад високите огради. Споделят, че са по-скоро затворници.

"Тези хора току-що са пристигнали. Вече са преминали първите проверки. Просто са ги отвели в центъра и никой дори не ги е попитал дали имат нужда от нещо. Много от тях са младежи. Има и  деца, които са без родителите си", обясни адвокат Варос Димитрис.

"Не е хубаво, че децата стоят заключени, но в момента нямаме друг вариант. Правим всичко по силите си да уредим документите им по-бързо", каза Евангелос Циригос, шеф на полицията в Самос.

Някои от настанените в Самос хора предстои бъдат преместени в Атина. Не очакват там да бъдат по-добре приети. Голяма част от тях ще се отправят към други европейски държави с ясното съзнание, че отново ги очаква дълъг път, сблъсък с  граничен контрол и липсващи на момента човешки права.
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Преподава ли се нерегламентирано ислям в Шумен?
Мащабна беше акцията, която видяхме преди два дни на територията на няколко града. Преди няколко месеца, обаче, в средата на септември агенти на ДАНС влязоха в шуменското духовно училище, в читалище и в затворен пансион, в които се твърди, че се преподава нерегламентирано ислям. Какво са търсили от ДАНС, намерили ли са доказателства и докъде е стигнало разследването, провери репортерът Здравка Русева за "Денят започва".
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Докъде може да стигне напрежението във Фъргюсън?
Продължава напрежението, свързано с делото за убийството на чернокож младеж в американския град Фъргюсън. Втората нощ на протести и демонстрации премина по-спокойно, това потвърди и кореспондентът на БНР в Чикаго Младен Петков потвърди за "Денят започва". Според него сблъсъците с полицията вече намаляват, най-вероятно покрай официалния празник в Щатите - Денят на благодарността.

Какви са били обществените реакции след интервюто на полицая, застрелял 12-годишното момче, и повдигнаха ли се отново деликатните въпроси за расова дискриминация - вижте във видеото.
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Кафето е най-сладко в синя чаша
Всеки ден по света се пият по повече от 2,25 милиарда чаши кафе. Това провокира учените от различни страни често да изследват кафето и неговото потребление. Именно такова ново проучване показва, че топлата напитка става по-сладка, ако се смени цветът на чашата, от която се пие. Защо, разкрива репортажът на Ива Милорадова в "Денят започва".

Австралийски учени от град Баларт и техни колеги от университета Оксфорд провели експеримент с 36 доброволци, в опит да установят как цветът на чашата, в която е кафето, влияе на усещането им за сладост и горчивина.

Участниците в експеримента пили кафе от 3 различни на цвят чаши – прозрачни, бели и сини. Резултатите - сините и прозрачните чаши намаляват горчилката в кафето, без да е необходимо да се добавя захар. Напитката в белите чаши категорично пък е определена като по-горчива.

Според учените хората свързват кафявия цвят с горчивия вкус и така кафето в бяла чаша, което им изглежда по-кафяво, съответно им се струва и по-горчиво. А най-сладка топлата напитка се усеща в синя чаша.

Иначе - теорията, че цветът може да промени вкуса на храната и напитките, не е нова. Миналата година друго изследване показа, че червен ягодов мус, сервиран в бяла чиния е 10% по-сладък и 15% по-вкусен, отколкото сервиран в черна.
27 Ноември 2014, 08 МИН.
Зрелищен мач на Лудогорец с Ливърпул
Зрелищен мач срещу Ливърпул и точка в актива си в Шампионска лига записа Лудогорец след 2:2 на Националния стадион "Васил Левски". Съотношението на силите на терена показа, че победата за разградския тим срещу легендарния футболен клуб е постижима.

След този резултат Лудогорец и Ливърпул са с по четири точки и все още имат шансове за елиминациите в елитния турнир. Най-важните моменти от мача и отзивите след него може да видите в репортажа на Петър Иванов за "Денят започва".
Виж още