Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Докъде стигна съдебната реформа - говори Лозан Панов
13 Март 2017, МИН.
Докъде стигна съдебната реформа – говори Лозан Панов
Виж още
            Темите в предаването:

Българка ще кандидатства за Гинес. 81-годишната Нонка Божилова от Чепеларе продължава да се състезава активно в ски бягането.

Когато лекарят има нужда от лекарство – и още за взаимоотношенията лекар и пациент и уменията за контакт. На живо от Военномедицинска академия.

Какво ще се промени в правилника на Фонда за лечение на деца. Ще бъдат ли ограничени правомощията на гражданската квота в Обществения съвет?

Докъде стигна съдебната реформа – за спешните решения в системата, борбата с корупцията и зависимостите във властта - говори председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Какъв е възможният сценарий за изход от политическата и институционалната криза в Македония – коментар на Коста Филипов и доц.Наум Кайчев.

Гледайте "Денят започва" всеки делничен ден от 6:00!          
Части
13 Март 2017, 13 МИН.
Кризата в Македония
Продължават протестите в Македония заради участието на албанските партии във властта. Какво се случва там? Гости по темата в "Денят започва бяха журтанистът Коста Филипов и  доц. д-р Наум Кайчев, СУ „Св. Климент Охридски“, Македонски научен институт.

vlcsnap-2017-03-13-09h07m39s849Д-р Кайчев обясни, че това, което наблюдаваме през последните седмици, е един доста труден финал на едно продължително управление, което не е просто едно правителство, което се сменя с дуго. Всъщност имаме финал на едно 10-годишно управление на едно система, което доста трудно и мъчително си отива. "Десет години, в които моделът Груевски се оказа напълно изчерпан. Груевизмът в неговите вскички проявления като злоупотреба на властта, страхотни размери на корупция, авторитарно управление на съдебната система, контрол върху медиите и и други методи, всъщност е вече към своя край", каза Коста Филипов. Той обясни, че това поражда и всички други проблеми за мирното предаване на властта, след като се е видяло, че довечрашните албански партньори на Никола Груевски не искат този път да участват с него в един кабинет, може би повлияни от някои внушения.

vlcsnap-2017-03-13-09h08m22s602Признаването на албанския за официален език е момент, който се използва от управляващите. Казва се, че проблемът е междуетнически, а не - политически или граждански, като това е последната надежда на досега управлавалата партия да блокира процесите, обясни д-р Кайчев. Посредством мобилизация на гражданите чрез етнически заплахи и използване на президентската институция, на фигурата на президента, който изпълнява всички желания на централата на ВМРО-ДПМНЕ, за блокиране на процесите и изплъзване от неприятни ситуации. Ако "Тиранската платформа" не се е била появила, то е трябвало тя да бъде измислена, заяви Филипов. Според него нейното сатанизиране, извеждането й на преден план цели да уплаши хората, че ако това се реализира, Македония отива към своя край.
13 Март 2017, 34 МИН.
Лозан Панов: В България имиджът на една балканска корумпирана държава трябва да бъде променен
Съдебната реформа е тема от десетилетия и около нея винаги има дебат и остри спорове. А хората искат едно - бързо и справедливо правосъдие, независимо дали става дума за наказателно, гражданско, търговско или административно дело.

С Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, разговаряхме в студиото на "Денят започва" за проблемите и недоверието в съдебната система.

По повод проверката на Апелативния специализиран съд за мярката за неотклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му, Панов заяви, че е внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията, който е извършил разпределението на делото.

Той припомни, че на 6 декември е внесъл предложение за изпълняващ функциите на административен ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд, на съдия от Върховен касационен съд. "Защото в съда имаше напрежение. Съществуваше разделителна линия между съдиите. Имаше напрежение между ръководителя на първоинстанционния съд - Специализирания наказателен съд, и Апелативния специализиран наказателен съд. В този смисъл беше моето предложение, а и още повече, за да се осигури една добра възможност за равен старт, равни възможности за хората, които искат да се кандидатират за длъжността председател на този съд. Мнозинството не прие моите аргументи. Напротив, счете, че това е неправилно решение", каза той и допълни, че два месеца по-късно се случи известното с делото на Ценко Чоков.

Проверката е показала, че при постъпването на делото от 6 до 8 февруари председателят на съда отсъства, същевременно до 13 февруари отсъства и зам.-председателят. По тази причина председателят е упълномощил съдия Даниела Врачева да го замества и да борави с електронния му подпис. При постъпването на делото, съдия Врачева го разпределя и то се пада на нея самата. Нарушавайки процедурата, съдия Врачева поставя съдия Даниела Росенова в съдебния състав. Срокът за произнасяне на съда е 7-дневен и е инструктивен. В края на срока се връща от отпуска съдията, който е титуляр на състава - именно съдия Колева, и не е имало никакви пречки тя да участва в съдебния състав, който разглежда делото.

Лозан Панов подчерта още, че при извършването на проверката е установено това обстоятелство и дори съдия Врачева е била попитана какви са причините да наруши практиката на съда и "след като в този период отсъстват и съдия Колева, и съдия Росенова, както и други двама колеги, на какъв принцип, как е решила да смени един с друг. Проверката установи не само това, разбира се. От 2015 г. съдът работи в състав от 11 магистрати. Това са три съдебни състава с по трима съдии и един състав, който е с двама магистрати. Този състав се ръководи от председателя на съда. Как се попълва третият член на състава е въпрос, който не е уреден в правилата на работа на съда и по тази причина субективно, еднолично се определя от този, който разпределя делата. А това е председателят на съда", обобщи той.

Лостовете за борба с корупцията съществуват, подчерта председателят на Върховният касационен съд. Той каза, че ние с Румъния сме в една лодка, но те са непримирими, за разлика от нас, като посочи, че не трябва да се плашим от дебат по тази тема. Не бива да се плашим да признаем, че корупцията е явление, което съществува и в другите държави, "но в България имиджът на една балканска корумпирана държава трябва да бъде променен".

Вижте целия разговор във видеото.
13 Март 2017, 23 МИН.
Правомощията на гражданската квота във Фонда за лечение на деца и необходимостта от промяна
Здравното министерството няма намерението да орязва правомощията на гражданските представители в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Оказа се, че министерството не е било добре разбрано от обществеността и медиите, съобщи в "Денят започва" журналистката от БНТ Мария Чернева - член на Съвета. Това станало ясно на среща с ресорния заместник-министър. Първото заседание, което имахме с новата директорка, заедно с последващите стъпки на д-р Троева да реши много бързо случая на едно от деца - Байрам, ми дават основание да съм обнадеждена, допълни тя.

Според Анна Илиева от Българската асоциация за закрила на пациентите, също член на Обществения съвет, не е ясно защо се дискутира как да се взимат решенията и как гражданската квота пречи, след като тя е от 8 души, а представителите на държавата са 9. "Съответно при вземане на решение са необходими 8 гласа, тоест ние не можем да обърне вота", отбеляза тя. Илиева обаче счита, че се налагат промени в правилника на Фонда за лечение на деца, касаещи именно процеса на вземането на решения.

Къде са проблемите и грешките в работата на институцията и какво трябва веднага да се промени, за да се решават бързо казусите на болните деца? Отговорите на новия директор на Фонда - д-р Тинка Троева вижте във видеото.
13 Март 2017, 05 МИН.
Д-р Троева: Необходимо е оптимизиране на процедурите във Фонда за лечение на деца
След седмица начело на Фонда за лечение на деца новият директор д-р Тинка Троева обяви, че са необходими промени във всяка стъпка от работата на фонда, за да се оптимизира начина за приемане и обработка на заявленията за лечение на децата. Д-р Троева пое ангажимент за промени в правилника за работа на фонда и заяви, че правомощията на гражданската квота в Обществения съвет няма да бъдат ограничавани.

За "Денят започва" с новия директор на фонда разговаря Диана Тодорова.

БНТ: От няколко дни сте във фонда, какво положение заварихте?

Д-р Тинка Троева, директор на Център "Фонд за лечение на деца": Ще си позволя да кажа, че все още се ориентирам, защото една седмица изобщо не е достатъчна. Заварих доста неща, които трябва да бъдат променени и в административната процедура, и в правилника, и в комуникацията - както помежду ни, така и с родителите, така и с партньорите, така и с Обществения съвет. Трябва да бъдат направени промени във всеки един процес - от приемането да заявлението до вземането на решението, трябва да бъдат направени промени в сроковете.

БНТ: За тези няколко дни стана ли Ви ясно защо има непрекъснати оплаквания от родители за липса на информация, за грубо отношение от администрацията на фонда?

Д-р Тинка Троева: Разглеждайки абсолютно всички досиета, които са постъпили от моето назначаване, виждам, че не са окомплектовани напълно и в по-голямата част от тях трябва да се добавят определени документи. И във връзка с контактуването на служителите на фонда - една част от тях са експерти, друга част са на трудово правоотношение. Това са общо 9 служители, а освен това имаме още 4 служители, работещи по трудово правоотношение.

БНТ: Достатъчно ли е това?

Д-р Тинка Троева: Според мен - не. Според мен - категорично не. Да не говорим, че във Фонда няма длъжност, която да изпълнява административно-стопанските дейности, което е абсолютно наложително. Поне още двама експерти са необходими за този целия процес на осъществяване, ако искаме наистина той да бъде оптимизиран от самото начало до самия край.

БНТ: Какво ще стане с информационната система на Фонда за лечение на деца? В момента е трудно да се разбере дори кои хора са в Обществения съвет от сайта на фонда.

Д-р Тинка Троева: Да, абсолютно сте права. Искам да кажа, че това е една тема, която предстои да бъде решена. Започваме от най-елементарното нещо - на тази страница трябва в тази рубрика за родителите. Те на първо място да виждат какви документи са необходими и каква е процедурата, а не да е необходимо да четат правилници, наредби, закони и прочие и прочие. Това ще услени страшно много процедурата, те винаги могат там и да се консултират с нас.

БНТ: Промяната на правилника във връзка със Закона за обществените поръчки - какво трябва да бъде направено там така, че да има по-успешно срещане на тези срокове?

Д-р Тинка Троева: Освобождаването на частните лечебни заведения от задължението да сключват договори по Закона за обществените поръчки води до забавяне - особено в областта на медицинските изделия и лечението на нашите деца. Това е едно противоречие между закона и между член 3О А в нашия правилник. Аз и ръководството на Министерството имаме пълно разбиране за това, че общественият ресурс, така както е разпоредено на НЗОК - тя се разплаща както с общински и държавни лечебни заведения, така и с частни заведения, и ние ще се помъчим да променим това, защото то наистина е за доброто решение и за лечението на децата.

БНТ: Как ще работите с Обществения съвет? Появиха се съмнения, че там ще бъдат променени неговите функции.

Д-р Тинка Троева: Позволявам да кажа, че тези съмнения не съм ги предизвикала аз. Общественият съвет взема своите решения въз основа изключително на медицинската експертиза, която се изготвя от експерти и Общественият съвет има разбиране за това, и ние също имаме разбиране за това. Аз ще си позволя да кажа, че още през 2001 година съм получила награда на Американския библиографичен институт за добра работа с обществените организации и то във всички групи. Така че от моя страна ОС може да вижда само един партньор, с който конструктивно може да решава всички проблеми

БНТ: Най-голямата пречка според Вас, след 5 дни начело на фонда, за да може да работи той по-добре?

Д-р Тинка Троева: Най-голямата пречка наистина е в структурирането на цялата процедура от самото начало на подаване на заявленията до крайното решение. Необходимо е много добро структуриране, необходима е експедитивност, необходимо е във всички случаи оптимизиране и аз се боря за това от първия ден.
13 Март 2017, 03 МИН.
81-годишна скиорка кандидатства за рекордите на Гинес
81-годишна скиорка Нонка Божилова от Чепеларе ще кандидатства за рекордите на Гинес. Тя продължава да се състезава активно с дисциплината ски бягане. Печелила е десетки купи и медали от държавни първенства.

Повече разказват Антоанета Чакандракова и Александър Алексиев в "Денят започва".
13 Март 2017, 02 МИН.
Отрова в софийските паркове убива домашни и улични кучета
Зрители от София сигнализираха екипа на "Денят започва" за разпръснати отровни примамки за кучета в Борисовата градина и на няколко места в квартал "Младост". През последната седмица над 10 кучета - домашни и улични, са отровени.

Подробностите в "Денят започва" от Гергана Шумкова и Венцислав Ценков.
13 Март 2017, 07 МИН.
„Лекар-лекарство“ – революционен метод за лечение
Балинтовите групи са интересен и революционен метод за лечение. Неговият създател - д-р Майкъл Балинт, установил в медицинската си практика, че това, което лекува най-вече, са взаимоотношенията лекар - пациент или т.нар. "лекар-лекарство". Лекарите обаче, въвлечени в процеса за лечение, не си дават сметка колко важно е това за пациента, каза "Денят започва" Велислава Донкина от Центъра по психично здраве и превенция към ВМА. Балинтовите групи учат лекарите да бъдат по-сензитивните към случващото се в общуването и да съхранят себе си като личност, допълни тя.

Какво обясни Велислава Донкина за този революционен метод за лечение вижте във видеото.
13 Март 2017, 04 МИН.
Закриване на ловно-рибарския сезон
Изключително успешен ловно-рибарски сезон отчитат тази година ловджиите в дряновския регион. Предвиденият едър и пернат дивеч е отстрелян през изминалия сезон и това прави дружините едни от най-добрите в цяла България. Община Дряново е и първата и единствена у нас, която официално изпраща и посреща своите ловджии. Тази година, по традиция, на пищна церемония бяха отличени най-добрите сред добрите, разказват Зорница Илиева и Кристиян Минков в "Денят започва".

Половин година след откриването на ловно-рибарския сезон у нас, неповторимите разходки из Балкана и споделянето на емоции и радости, деветте дружинки от дряновския регион се събраха отново заедно. Изречените в началото на есента пожелания за наслука и берекет се сбъдват и тази година сезонът е повече от успешен.

"Искам да подчертая, че при нас основен обект на лов е груповият лов на дива свиня. Бройките, които бяха предвидени и отпуснати от лесничейството в град Плачковци, бяха отстреляни", отчете Рачо Рачев – председател на "Сдружение на ловци и риболовци" – Дряново.

"Ние решихме, че тези хора заслужават да бъдат уважавани, почитани и затова ги изпратихме преди година тържествено в центъра на града и те обещаха края на сезона да представят своите резултати и ние да ги посрещнем. Гордеем се, че сме първи в страната", допълни инж. Мирослав Семов – кмет на община Дряново.

Затова и в края на тазгодишния ловно-рибарски сезон бяха наградени най-добре представителите се дружинки. Отличени бяха ловецът с най-голям брой отстрелян дивеч, рибарят с най-големия улов, ловецът-карък, както и най-точните жени-ловджийки.

"Днес бях наградена за ловеца, отстрелял най-много пернат дивеч, и именно това е моята страст. Тази година аз имах един чудесен ловен сезон - ходих почти в цяла България, отстреляхме много пъдпъдъци, зайци, гургулици, гривяк, след това фазана, а ловът на зеленоглава патица тази година беше наистина много хубав. Имаше страхотен прелет по реките", разказа Татяна Рачева – ловец.

"То това нещо е като да си шофьор - или го има в кръвта ти, или го няма. Просто обичам да ходя на лов, обичам да гледам гората, обичам така да чувам тишината на гората, лая на кучетата и всички емоции, свързани с лова", сподели Цанка Колева – ловец.

Ловците споделят, че за да бъдеш добър в улова си трябва преди всичко да си човек и да обичаш природата. Познаването на местността, боравенето с ловджийската пушка и дисциплината на терен също са изключително важни, допълва най-възрастният в балканджийските дружинки – 83-годишният дядо Нено.

"Те трябва да имат един към друг голямо уважение и чувство на отговорност за носене на оръжие, за пазене на дисциплина, защото предварително на всеки един има инструктажи кой, къде, що и как и за да не се стига до злополуки. Тези, които не изпълняват, ги отстраняваме", каза той.

"И най-важното, което за мен - не че съм отстрелял толкова много прасета, а кучетата и гоначите са най-важни в лова и аз отдавам на тях този успех, който аз съм постигнал", отбеляза Валентин Колев – ловец.
Виж още