Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Еднаква минимална заплата в целия ЕС – възможно ли е?
17 Март 2017, МИН.
Еднаква минимална заплата в целия ЕС – възможно ли е?
Виж още
            Темите в предаването:

Благотворителност за Великден. Ученици от няколко национални гимназии се обединиха в името на благотворителна кауза. Как да им помогнем?

Тайните на София, разказани в снимки – гост авторът Иван Шишиев.

Лекарски неволи. Защо общопрактикуващите лекари в 5-то ДКЦ в София отново са притеснени? На живо- какво ще им обещае новият директор в първия си работен ден?

Социален стълб. Еднаква минимална заплата в целия Европейския съюз – възможно ли е? Коментар на Мика Зайкова и Георги Ангелов

Стратегия за спорта – говори служебният министър проф. Даниела Дашева

Звезден сноуборд. На живо от Пампорово – състезатели от три континента мерят сили в седмицата на фрийстайла.

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа по БНТ1!          
Части
17 Март 2017, 17 МИН.
Спортна пролет. Разговор с проф. Даниела Дашева
Къде ще се проведе масовият спортен празник в столицата? Как да се развива спортната култура у нас? Необходимо ли е възраждане на ученическите спортни школи? Как спортът може да бъде дофинансиран? Гост в студиото е проф. Даниела Дашева, министър на младежта и спорта в служебното правителство.

В събота и неделя в София ще се проведе масов спортен празник "Спортна пролет", в който ще участват над 1000 ученици от столични училища. За първи път обектите на националната спортна база и "Академик 2011" ще бъдат отворени за ученици за футбол, баскетбол, волейбол, пързаляне с кънки и конен спорт. Учениците ще могат да се докоснат и до някои от именитите български спортисти.

На въпроса за причините, поради които децата не спортуват, проф. Дашева даде следния отговор: "Правилно е да започнем от семейството, където спортната култура не стои на първо място. Трябва да положим усилия в семейството да се опитаме да изградим семейни навици за спорт". Според Дашева едва тогава трябва да погледнем към началното образование, където физическото възпитание не се преподава от специалисти. По-нататък, в по-горните класове причините са както в спортната инфраструктура в училищата, така и по отношение на спазването на нормативните изисквания, посочени в Закона за физическото възпитание и спорта. Така, по думите на Дашева, стигаме да висшето образование, където бихме искали да виждаме високи резултати. Тя смята, че задължение на държавата е да върне децата към спорта и да ги откъсне от заниманията пред мониторите и с мобилните телефони, за да имаме здраво младо поколение. С такава цел е замислен и празника "Спортна пролет": да имат децата възможност да спортуват безплатно и "да се докоснат до магията на спорта".

За приоритетите и за бъдещето на спорта у нас ще бъде проведен обществен дебат, научаваме от министър Дашева. Дебатът ще се състои на 24 март от 9.00 до 13.00 часа в гранд хотел "София". Поканени са председателип на федерации, видни спортни общественици, както и граждани.
17 Март 2017, 06 МИН.
Какво да очакват посетителите в Пампорово в седмица на фристайла?
В Пампорово се провежда седмицата на фрийстайла и състезатели от три континента мерят сили по снежните трасета. В "Денят започва" на живо от зимния курорт репортерът Стефан Георгиев и неговият събеседник - Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД и един от организаторите на състезанието, разказаха какво могат да очакват посетителите през почивните дни.
17 Март 2017, 03 МИН.
Актрисата Луиза Григорова в „Извън играта“
Тази седмица гост в "Извън играта" по БНТ HD ще бъде актрисата Луиза Григорова. Вижте откъс от срещата на Люба Пашова с нея във видеото.
17 Март 2017, 10 МИН.
Неясно бъдеще за Пети диагностично-консултативен център в София
Какво е финансовото състояние на 5-и ДКЦ? За дълговете и лекарските неволи в него. Поликилиниката е на ръба на фалита.
Репортерът ни Благой Цицелков ни среща с д-р Вихрен Заяков, управител на "Диагностично-консултативен център V-София" ЕООД и                      д-р Моника Чеуз, дир. на Дирекция „Здравеопазване“ в Софийска община. 
17 Март 2017, 22 МИН.
Обща минимална заплата в ЕС – „за“ и „против“
Министрите на 7 държави от ЕС се обявиха за въвеждане на минимална работна заплата за всички страни-членки при спазване на националните практики и ролята на социалните партньори. Те настояват силен vlcsnap-2017-03-17-09h07m41s109социален стълб да залегне в декларацията от Рим за 60-тата годишнина от договора, положил основите на общността. Сега минималната заплата в 28-те е много различна - на единия полюс са България и Румъния, съответно с 235 и 275 евро, а на другия Люксембург с почти 2 000 евро.

В "Денят започва" темата да въвеждането на обща минимална работна заплата в Евросъюза и дали е възможно това коментираха икономическите експерти Мика Зайкова от КТ "Подкрепа" и Георги Ангелов от Института "Отворено общество".

vlcsnap-2017-03-17-09h18m39s33Зайкова уточни, че не става дума за "обща", а да има във всички страни на ЕС минимална заплата, съобразена с опазване достойнството на хората и запазване конкурентоспособността на фирмите. В Давос икономическият елит констатира като заплаха неравенството между доходите и богатството в света - резултатите от развитието на света се разпределят неравномерно. Затова ЕК и г-н Юнкер имат намерение да се изработи такава директива, защото има 5 страни в ЕС без минимална работна заплата - Финландия, Дания, Швеция, Австрия и Кипър, обясни експертът на КТ "Подкрепа".

vlcsnap-2017-03-17-09h18m45s91Георги Ангелов асоциира идеята за обща минимална работна заплата в ЕС с опита на Китай: "Взимаш една бедна страна и за 2-3 години тя става богата страна. Само че не се получи в Китай, провали се. Те си взеха поука от това и започнаха по нормалния път - всяка година с висок икономически растеж, всяка година и с растеж на заплатите, и за 30 година от страна от Третия свят станаха една от най-големите икономики." За него е идеята няма да сработи, защото резултатите не се достигат "чрез скокове, а стават чрез неуморна работа" година след година. "Базовото нещо, което трябва да правим като общество, е да гоним висок икономически растеж, всяка година да има растеж на заетостта, на заплатите, да се развиваме, да се модернизираме", обобщи икономистът.
17 Март 2017, 08 МИН.
Етюдите на София. Фотографът Иван Шишиев
Запознаваме ви с изложбата "Етюдите на София" с автор фотографа Иван Шишиев.
Изложбата се открива тази вечер в 19.00 в галерия "2.0" на Малките "5 кьошета" и ще продължи до 26 март.
17 Март 2017, 06 МИН.
Благотворителност за Великден
Няколко национални гимназии в София подеха инициативата за великденски благотворителен бал "Holiday Heroes".
Подробно с идета ще ни запознаят Росица Томова, ръководител "Holiday Heroes" и Илия Калуджеро Курто Телле, основен инициатор на събитието, които гостуват в студиото.

Инициатори на благотворителния бал са учениците от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил философ". Идеята е в добра компания и с приятна музика учениците да подпомогнат каузата на "Holiday Heroes". Събирането ще се проведе днес, 17 март от 19.00 часа във Военния клуб на бул. "Цал Освободител" 7, обясни Илия Телле.

Балът е част от кампанията за Великден, каза Росица Томова. Другата кампания на "Holiday Heroes" - "Избери, купи, подари" е насочена по-скоро към хората, които пазаруват в магазините и които биха могли да помогнат като да дарят един продукт при доброволци на организацията, позициониране близо до касите, поясни Томова. Информацията за магазините е пулбикувана на сайта на организацията. Кампанията ще продължи 1 месец, като е започнала на 15 март. След това празничните пакети ще бъдат опаковани и разнасяни. Хората, които ще получат от тези пакети, ще бъдат 5 хиляди. За коледната кампания брорят им е бил 6 хиляди.
17 Март 2017, 03 МИН.
Защо кмет се отказа от поста, за да стане полицай
Любен Христосков е кмет на село Бошуля, Община Септември, от 14 години. В средата на третия си мандат той реши да се върне към професията на полицай. Защо кметът взе това решение ще разберем от следващия репортаж.
17 Март 2017, 04 МИН.
3D портрет на Васил Левски
Художникът Георги Врабчев създаде 3-измерен образ на Апостола. Как може да се направи максимално достоверно изображение нна Левски ще научим от самия автор, който пусна портрета в мрежата и получи препоръки за това как той може да се усъвършенства. Врабчев обаче отстоява и правото си на лично виждане като творец. Вижте какво мисли той в репортажа на Боряна Черганова.

17 Март 2017, 03 МИН.
„Метъл за смет“ тръгва от Варна
Музика с кауза. Защо младежи решиха отново да чистят из страната? Вижте повоче за инициативата "Метъл за смет". Турнето на българска метъл група днес тръгва на второто турне от Варна, където ще бъде почистено дерето на преливния канал, след което ще премине през 9 наши града. Работата по еко каузата преминава в клубно участие вечерта и събиране на отпадъци заедно с фенове през деня. В първото си турне младежите събраха повече от 75 кубика отпадъци. След Варна бандата ще бъде в Бургас, Севлиево, Плевен, Русе, София, Стара Загора, Велико Търново и Пловдив.


17 Март 2017, 05 МИН.
Дара за песента си „Родена такава“
Репортерът Ирина Шуликова ни среща с Дара, за да научим повече за новото й музикално парче "Родена такава" и как се създава хит.
Ето какво сподели младата изпълнителка:"Това е песен, която ме опрвадава за моите постъпки пред хора, с които съм имала моменти, преживявания, и съм искалада им кажа, че не мога да давам повече от себе си за тях... Като цяла аз искаха някаква зла песничка, не толковоа добра..."
Виж още