Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Експлоатация на труд. Как да защитим правата си?
14 Март 2017, МИН.
Експлоатация на труд. Как да защитим правата си?
Виж още
            В предаването ще видите:

Ремонти и реконструкции. Какви промени предстоят в столицата? Как ще се промени инфраструктурата на София? Може ли да бъде блокирано изграждането на велоалеи? Гост: Евгени Крусев, зам.-кмет на София по транспорта.

Избори 2017: Идеи и решения. Гост: Жорж Ганчев, ПП „Коалиция на недоволните“.

Експлоатация на труд. Как да защитим правата си? Кой може да защити работниците? Гост: Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Дипломатически искри. Кое породи скандала между Холандия и Турция? Гости: Любомир Кючуков, ръководител на Института за икономика и международни отношения, доц. Йордан Божилов, експерт по национална сигурност и отбрана.

Евровизия 2017. Българският представител на Евровизия 2017 – Кристиян. Репортаж на Благой Цицелков.          
Части
14 Март 2017, 14 МИН.
Скандалът между Турция и Холандия – износ на турски национализъм в Европа?
Турция за пореден път заплаши Холандия със санкции, а Хага призова към повишена бдителност гражданите си, които пътуват към Турция. Съдът прикани и двете страни разпра да се въздържат от словесни провокации. Дипломатическата разпра се разрази след отказа на правителство на Марк Рюте турски министри да бъдат допуснати в Холандия да агитират за референдума. В Анкара холандският шарже д'афер вече трети ден дава обяснения, а пореден турски министър, този път по европейски въпроси, заплашва със санкции.

Кое породи скандала между Холандия и Турция? В студиото на "Денят започва" темата анализираха Любомир Кючуков - ръководител на Института за икономика и международни отношения, и доц. Йордан Божилов - експерт по национална сигурност и отбрана и председател на Софийски форум за сигурност.

Според Кючуков в последните години се наблюдава "процес на външнополитическа експанзия на Турция и това, което се наблюдава в момента, е нов в нея". "Това е опит да се трансферира турски национализъм на европейска територия... Европа е изправена пред избора и баланса между демократични права на събиране и национална сигурност. Очевидно преценката в конкретния случая е била, че Холандия този износ на турски национализъм на своя територия", коментира експертът.

И Турция, и Холандия са в критичен за тяхното вътрешнополитическо развитие период, добави доц. Божилов. "Холандската реакция е предизвикана от факта, че поява на турска агитация, агитация на турски лица би повлияла и на вътрешните процеси, а в Холандия утре ще има избори. Това е първата страна от Европа, която провежда избори и всички гледат накъде ще завие - дали ще отиде към по-голям национализъм
и оттам какво ще бъде влиянието върху Европа. Залогът е изключително голям, залогът е бъдещето на Европа, възможната ренационализация на Европа", допълни Божилов.
14 Март 2017, 25 МИН.
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Важното е да се осигури здравословна бизнес среда
Въвеждане на работнически инспектори в предприятията, които да подпомогнат работата на Инспекцията по труда, предложи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Повод за коментара е разследването на БНТ, което показа мизерното заплащане и тежките условия на труд в предприятия от шивашкия сектор. Рецептата срещу експлоатацията на труд у нас според него е създаването на здравословна бизнес среда, недопускането на предприемачи-авантюристи и сдружаване на работниците.

„Инспекцията по труда работи с 30-40 инспектори за цялата държава, т.е. задачата контрол е практическа непостижима, а в България има регистрирани над 1 милион предприятия. Важното е да се осигури здравословна бизнес среда“, посочи Манолов.

Той отбеляза, че „идеята по-добре да работим нещо такова, отколкото нищо“, е вредна. „Това е логиката на тези, които са срещу минималната работна заплата – по-добре ниска заплата, отколкото никаква. А това не е вярно. И трябва да се съпротивлява цялото общество“, коментира Манолов.

Разтоварването на Инспекцията по труда и привличането на доброволни сътрудници в нейната дейност би дало един не лош резултат - въвеждането на функцията на работнически инспектори. Но съзнавам и рисковете на това дотолкова, доколкото е спорен въпросът в каква степен сме в състояние да излъчим такива компетентни лица и разбира се, другите слабости, от които се притесняваме всички - възможността на хората да се поддават на изкушение. Ако видим къде са рисковете и намерим начин тези рискове да бъдат ако не премахнати, то поне минимизирани, във всеки случай ще има някаква полза“, заяви Манолов.
14 Март 2017, 07 МИН.
Българският представител на Евровизия 2017 – 17-годишният Кристиан Костов
Преди ден Българската национална телевизия обяви, че Кристиан Костов е българският представител в Евровизия тази година. Той ще стъпи за първи път на сцената на конкурса през май в украинската столица Киев с песента  „Beautiful Mess". Тя беше публикувана в официалния канал на Евровизия в YouTube снощи. Първите реакции на феновете са много положителни. Репортерът на "Денят започва" Благой Цицелков се срещна с 17-годишния певец.

Кой е Кристиан Костов и как се стигна до избора му за представител на България на Евровизия 2017 вижте ТУК .
14 Март 2017, 04 МИН.
„Модерното робство“ в шивашката промишленост у нас
"Експлоатация на труд" и "модерно робство" са често използвани изрази, когато говорим за шивашката промишленост. В световен план, активисти са обединени срещу тежките условия на труд в индустрията главно в Азия. В България обаче заплащането в сектора е по-ниско дори от това в Китай. Нещо повече - честа практика в отрасъла е работодателите да обявят фалит, а след това да регистрират фирмата наново с друго име. Това им позволява да не изплащат дължимите заплати на работниците.

Как изглежда шивашката промишленост у нас днес? Какви са проблемите на работниците и има ли надежда за промяна? Вижте разследването на Мина Петрова в "Денят започва".
14 Март 2017, 23 МИН.
Какви промени предстоят в София?
Реконструкция на бул. "Дондуков", промени в движението и продължаване на строежа на третия лъч на метрото - това ще бъде лятото в София. Гост в "Денят започва" беше зам.-кметът на столицата по транспорта Евгени Крусев.

За ремонта на "Дондуков" има разработени три варианта за избор на настилки.Има активна анкета на сайта на Столична община, за да могат гражданите да изразят своята позиция, правят се и обществени обсъждания. Очаква се в рамките на месец да бъде избран окончатения вариант както за избор на настилка, така и за самата организация на движение по булеварда. За момента около 48-49% от гласувалите в анкетата на сайта са предпочели асфалтова настилка. Към момента реконструкцията предвижда цялостна промяна на инфраструктерата, в това число пътни платна, тротоари, изцяло нов релсов път, изцяло ново улично осветление, подмяна на канализационни колектори. В транпортен плано новото за бул. "Дондуков" ще е велосипедна алея, която да бъде изцяло отделена от пешеходното движение и останалия трафик.

Идеята за еднопосочност на булеварда се е появила след задълбочен анализ на трафика в компактния център на града. Било е доказано чрез симулации, че с въвеждането на еднопосочност част от трафика бе започнал да заобикаля центъра на града и пропускливостта на уличната мрежа в центъра би се увеличила, което би намалило задръстванията, откъдето бипа били намалени вредните газове, които автомобилите отделят. Предстои да се анализират всички плюсове и минуси. Предложението е бул. "Дондуков" да е еднопосочен в частта между бул. "Васил Левски" и Министерски съвет като посоката е западна - към "Люлин". В посока към Софийския университет движдението ще се извъшва по бул. "Цар Освоботидел".

"Градският транспорт трябва да бъде гръбнакът на транспортната схема на целия град", заяви Крусев. Именно в тази връзка в момента се изгражда третата линия на метрото, която ще завърши метрото в неговата централна част на 100%. Това реално ще е основния отвеждащ транспорт от всички райони на София до центъра на града, който ще бъде подпомаган от друг вид електрически транспорт.
14 Март 2017, 10 МИН.
Какви са новите предизвикателства пред потребителската защита?
Комисията за защита на потребителите и Министерството на икономиката организират кръгла маса на тема: „Информационните технологии в полза на потребителите”. Поводът е отбелязването на Световния ден на потребителите 15 март.  Кръглата маса ще бъде открита от министъра на икономиката Теодор Седларски. Участие в нея ще вземат председателят на КЗП Димитър Маргаритов и членовете Константин Арабаджиев и Константин Райков. Обсъдени ще бъдат възможностите и предизвикателствата на цифровата икономика за потребителите и бизнеса.

Гост в "Денят започва" беше Димитър Маргаритов. Той обясни, че днес ще бъдат обсъдени киберсигурността и дигиталния пазар. По негово мнение нашето общество все повече узрява за това, че търговията в интернет не е нещо опасно. Рисковете за това да бъдете ограбени не са много по-големи от това да ви откраднат портмонето в магазина. Притесненията, че банковата тайна може да бъде разкрита е риск, който съществува, но не в голяма степен. Доверието на българина в предимствата на дигиталния пазар се забелязва и през статистиката. Според Евростат над 1.3 милиона българи спокойно пазаруват в интернет и произвеждат годишен оборот от около 400-500 милиона лева. Най-често се пазаруват облекла, спортни стоки, електро уреди.
14 Март 2017, 04 МИН.
Между въздушната аеробика и танца на пилон
Кой е един от новите, бързоразвиващи се спортове, които навлизат в България? Отговорът на този въпрос вижте в следващия репортаж. Борис Бъчваров се срещна с група момичета, които са намерили изход от еднообразието благодарение на пол денс-а.
14 Март 2017, 02 МИН.
Честит рожден ден, Жени!
Асистент-режисьорът на "Денят започва" Жени Кръстева има рожден ден днес. Желаем й да е много здрава, много щастлива, все така да ни учи, все така да ни помага.
14 Март 2017, 04 МИН.
Зов за помощ за малката Мелиса
От "Денят започва" търсим вашата помощ за едно малко дете. От какво страда малката Мелиса и как може да й помогнете - вижте!
Виж още