Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Има ли злоупотреби в Министерство на земеделието и храните? Говори проф. д-р Христо Бозуков
15 Март 2017, МИН.
Има ли злоупотреби в Министерство на земеделието и храните? Говори проф. д-р Христо Бозуков
Виж още
            В предаването щв видите:

Храни "второ качество". Има ли злоупотреби за стотици хиляди левове в Министерство на земеделието и храните? И още – продават ли ни храни „второ качество”? Гост на „Денят започва” министърът на земеделието и храните в служебния кабинет проф. д-р Христо Бозуков.

Жертви на труда. След поредицата от истории за мизерните и унизителни условия, в които работят шивачи в България, говори Изпълнителна агенция „Инспекция по труда”. Как работниците да защитават правата си?

Изборите в Холандия. На живо от Холандия – кой ще спечели парламентарните избори и ще се промени ли Европа след тях?

Езикът на омразата. За последствията от езика на омразата – какви са изводите от случая с отец Паоло Кортези?

Автокрадци. Kaк да предпазим автомобила си от крадци и можем ли да надхитрим автоджамбазите?

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа по БНТ1!          
Части
15 Март 2017, 05 МИН.
„Законът и ние“: Свободата на вероизповедание и борбата с религиозната дискриминация
От 14 до 16 март София е домакин на тридневен семинар на тема "Защита на свободата на вероизповедание и борба с дискриминацията и насилието по признаци религия и убеждения". Форумът е организиран в партньорство от Комисията за защита от дискриминация и посолството на САЩ в Република България.

Събитието бе открито от посланика на Съединените щати Н. Пр. Ерик Рубин и доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация. Специално за него пристигна и екип от експерти от американските департаменти на правосъдието и вътрешната сигурност.

Още по темата в рубриката на "Денят започва" - "Законът и ние".
15 Март 2017, 07 МИН.
Изборите в Холандия – тест за Европа
В Холандия днес има избори. Премиерът Марк Рюте този път мери сили с крайнодясния популист Герт Вилдерс. Изходът е непредсказуем. Според проучванията Народната партия за свобода и демокрация на премиера Рюте води с 3% пред Партията на свободата на Вилдерс. В същото време 40% от холандците не са решили за кого ще гласуват.

Снощи се проведе последният предизборен дебат между Рюте и Вилдерс. Кой спечели повече симпатии и какви са коментарите след дебата? Какви са нагласите за днешния вот? В "Денят започва" пряко от Хага темата коментира специалният пратеник на БНТ в Холандия Десислава Апостолова.
15 Март 2017, 06 МИН.
В кадър: Разказ за вярата в самородния талант на Иван, Хасан и другите
Документалната поредица на БНТ1 "В кадър" представя филма на Ралица Димитрова - разказ за вярата в самородния талант на Иван, Хасан и другите.

Повече за филма в студиото на "Денят започва" разказа авторът и режисьор Ралица Димитрова и Вяра Границка, един от героите във филма.

Гледайте "В кадър": Разказ за вярата в самородния талант на Иван, Хасан и другите тази вечер от 22:25 часа по БНТ1!
15 Март 2017, 25 МИН.
Проф. Христо Бозуков: Почти във всички структури е имало нарушения на обществените поръчки
Драстични нарушения в "Напоителни системи" и в Програмата за селските райони обяви, че е открил служебният земеделски министър. Негови колеги от Източна Европа пък откриха, че произвеждат и доставят храни от реномирани западни марки, но с по-ниско качество. Проф. Христо Бозуков, министър на земеделието и храните от служебния кабинет беше гост в студиото на "Денят започва".

Министърът твърди, че парите за агроекология и биоземеделие вместо за седем са изхарчени за две години. Той обясни, че се е получил случаят по една програма, която е за изхранване на диви гъски, по която приемът е десетократно завишен на заявления и от тук бюджетът е ангажеран с тези средства за програмата. За биологичното производство също има случаи, в които е изчерпан. Има случаи, в които завишаването на приема е довел до недостиг на близо 100 милиона лева към програмата. "Тук се спекулира с факта, че програмата е спряна. Не, спрян е приемът на нови заявления, нови бенифициенти", заяви проф. Бозуков. Той уточни, че за приетите бенифициенти изплащането на субсидии ще продължи. Субсидиите за зимуващите гъски са определени от фонд "Земеделие" в зависимост от декларираните площи. В случая те са десетократно повече, което е ангажирало всички средства, които е трябвало да се изплащат за седем години. Всичко е ставало по правилата и фактически е нямало нарушения, но средствата са изчерпани. Като причина за случилото се министърът посочи това, че някои контролни органи не са си свършили работата.

Изработването на кодекс за поземлените отношения е обществена поръчка, направена от Министерството на земеделието. Смущаващ в случая е фактът, че Министерството разполага с капацитет да извърши поне половината от тази дейност, защото става въпрос за около 1 милион лева с ДДС за тази дейност. Започнала е работа по изготвяне на кодекса. Там има известни нарушения, към предложения кодекс има 20 страници със забележки. "Почти във всички структури е имало нарушения на обществените поръчки", каза проф. Бозуков. Той обясни, че преди да се напарви пълна оценка не може дали това са престъпления. Според него голяма част са нарушения на финансовата дисциплина, слаб административен контрол, но има и смущаващи норушения, които министърът е дал на прокуратурата, за да се произнесе.

"Напоителни системи" е дружество, около което през годините непрекъснато се шуми. Бозуков обясни, че там е установено, че за шест месеца бившата вече изпълнителна директорка доц. Галя Патайотова е повишила задълженията на дружеството с 5 милиона и е повишила с 4 милиона невзетите задължения от длъжници. Тя си е самогласувала заплата от 6 000 лева. Противно на закона е съвместявала две длъжности - изпълнителен директор и председател на УС. Като председател на управителния съвет е взимала още 2 500 лева заплата.

Според заключенията на БАБХ  хранителните стоки у нас няма отклонение от стандартите. На сравнителен анализ за качеството на един и същи продукт продаван в Западна Европа и у нас не е правено. Министърът е на мнение, че потребителят трябва да е запознат с всичко и той да вземе решението дали ще вземе по-нискостойностен продукт или по-качествен продукт. "За мен въпросът е принципен. Ние сме общност от равноправни държави и затова трябва да има единен стандарт за храните, които се продават във всички страни в Европейския съюз", каза министърът.
15 Март 2017, 16 МИН.
Емануил Паташев: Страхът е в основата на случая с отец Паоло и бежанците
Католическият свещеник от енория "Рождение на Блажена Дева Мария" отец Паоло Кортези напусна България, след като жители на Белене излязоха на протест срещу него заради решението му да приюти семейство сирийски бежанци в църквата. Във фейсбук страницата си отец Кортези написа, че е следвал своята съвест, вяра, учението на църквата и законите на Република България. По думите му защитата на невинни, достойни и малтретирани сирийци не е политика, нито повод за гордост.

Емануил Паташев, генерален секретар на "Каритас България", и Тони Николов, журналист и философ, коментираха случая.

На въпроса защо не можем да приемем да приемем едно семейство, което бяга от война и се нуждае от подслон и помощ, според Емануил Паташев страхът е в основата на този случай - страхът от чуждия, страхът от неизвестното, страхът от липсата на сигурност, страхът от липсата на държава и институции. Отец Паоло не просто приема бежанско семейство, католическата общност има 25-годишна история в Белене и извършва благотворителна дейност, като помага на възрастни, помага на лица с увреждания, на безработни, поясни Емануи Паташев. Общността там е решила да приемат едно бежанско семейство, което е признато и от държавата, и от църквата, то е релокирано от Гърция и Държавната агенция за бежанците му е издала необходимите документи. И подчерта, че отец Паоло спазва българските закони. Точно когато е трябвало да се извърши последната регистрация в Белене, намерили са си работа, подслон и възможности за продължаване образованието на децата, в един момент група хора зададоха въпроса кой реши, че това семейство може да се засели. Години наред "Каритас" помага на бежанците, в София имат Център в подкрепа за интеграция и адаптация на потърсилите убежище у нас, които са на временни адреси и подчерта голямата разлика между големия и малкия град, в големия град тези хора са мотивирани да останат, посещават курсовете по български език, подчерта Паташев и обърна внимание на доброто - има много български доброволци там, които не са католици.

Тони Николов също каза, че има страх, има малки кресливи групи навсякъде по места, този случай в Белене и всеки един такъв случай е извадка за настроенията в българското общество. Като някакво криво огледало ни показва какви сме ние - една част са агресивни и несъгласни, голяма част от хората са инертни. В Белене излязоха хора в подкрепа на отец Паоло, но доста по-късно, по-инертно стана това, коментира Николов.

Вижте целия разговор.
15 Март 2017, 22 МИН.
Инспекция по труда: Съставени са 12 акта на фирмата на Каприоти в Дупница
В казуса с шивачките от Дупница нарушението е безспорно установено. Съставени са 12 акта на фирмата на Каприоти, който още не е изплатил. Предстои издаването на наказателни постановления, каза в "Денят започва" Теодора Дичева от дирекция "Правна" в Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". Глобите за подобни нарушения, които обикновено се налагат, са от 1 500 докъм 5 000 лева, въпреки че таванът на санкцията е 15 000 лева.

Дичева допълни, че освен неизплатените заплати има и други нарушения - полагане на извънреден труд, включително и събота и неделя, както и случаи на принудителен платен и неплатен отпуск.

Според нея обаче Главна инспекция по труда има начин да се справи с некоректните длъжници без значение дали са чужди граждани.
15 Март 2017, 09 МИН.
Едва 10% от кражбите на автомобили в България се разкриват. Можем ли да надхитрим автоджамбазите?
Намаляват на кражбите на автомобили през последната година. Това сочат данните на Министерството на вътрешните работи. Все пак едва 10 процента е разкриваемостта на извършителите на тези престъпления.

Къде се крадат най-много коли и как да предпазим личния си автомобил от апаши? Отговорите в "Денят започва" от Боряна Черганова и Ирина Шуликова.

Най-много са откраднатите немски марки коли, защото такъв е предимно автопаркът в родината ни. По-старите коли - 10-годишни и нагоре, се крадат и се разфасоват за авточасти, докато по-новите и луксозни се препродават, като голяма част заминават директно за чужбина.

През 2015 година откраднатите автомобили са били 4018. Това означава, че през годината всеки ден поне 7-8 шофьора са осъмвали без автомобилите си. Година по-късно кражбите са намалели с малко над 20 процента, като броят им през 2016-а е 3239.

Голяма част от тези кражби остават неразкрити и без последствия. Статистиката обаче сочи, че се увеличава разкриваемостта на автокражбите. Ако през 2015-а са били разкрити 6.19 процента от апашите, грабили коли в България, то през миналата година разкрити извършители с повдигнати обвинения са 9.59%.

Най-много си остават кражбите в големите градове. София, Пловдив, Бургас и Варна. В София са най-много - 2439 през 2015-а и 1851 откраднати коли през 2016-а. Пловдив следва в класацията със 142-ма собственици на коли останали без возилата си срещу 136 през 2016-а. Двата големи морски града - Варна и Бургас, си съперничат по кражби на коли, като Варна печели с 368 откраднати автомобила през 2015-а срещу 228 в Бургас.

Случва се при кражба на кола собствениците да са готови да дадат откуп на крадците, за да си получат колата обратно. Любопитна подробност в данните на Министерството на вътрешните работи е броят на разбитите коли с цел кражба на части от тях. Отново виждаме намаление в цифрите - през 2016-а година разбитите коли са били 5285. Разкритите кражби от коли са 14 процента, като през 2015 са били 11 процента от всички обявени в полицията случаи.

В случай, че разбият колата ви или я откраднат, първото нещо, което трябва да направите, е да съобщите за това в полицията с талона на автомобила си. Задължително там ще трябва да попълните заявление с обстоятелствата, при които е станал инцидента. Ако колата ви е застрахована, трябва да се уведоми и застрахователя в рамките на 24 часа след събитието. В полицията имат и случаи на фалшиви кражби на коли предимно при по-новите с цел получаване на застраховката.

Можем ли обаче да надхитрим автоджамбазите? Има ли специални трикове, които можем да приложим, за да предпазим автомобила си от зложелатели? Интересни съвети дава автомобилният състезател Румен Дунев в репортажа на Ирина Шуликова. Вижте във видеото.
15 Март 2017, 02 МИН.
Кражбите на агнета преди Великден се увеличават
С наближаването на Великденските празници зачестяват кражбите на агнета в Русенско.

По традиция по това време на годината крадците имат нова мишена – агнетата в дворовете на хората в малките населени места. В Русенско кражбите на домашни животни преди Великден вече са факт, а потърпевшите стопани са обезверени, тъй като често извършителите остават ненаказани.

И тази година кражбите на домашни животни ще развалят Великден и Гергьовден на стотици семейства. Агнетата на Юсуф Хамзов от Ветово  изчезват преди два дни. 67-годишният мъж е отчаян, защото не за първи път трудът му отива на чужда трапеза. Преди три години крадци пак опразнили кошарата му. Тогава не се обърнал за помощ към полицията, но този път подал сигнал.

"Влезли, вземали агнето. Ама колко са – един ли, двама ли, с кола ли", казва Юсуф.

Служителите на реда успели да разкрият извършителя – 32-годишен мъж, който наскоро излязъл от затвора. Той сам предложил на възрастното семейство да помогне при почистването на двора им.

"Полицията издирва, намерили, заклали агнето. Дадоха ми кожата и сега чакам резултат какво ще бъде", добавя потърпевшият.

Полицията съветва хората да бъдат по-бдителни и да не се доверяват на непознати, които обикалят малките населени места точно преди предстоящите празници.
15 Март 2017, 02 МИН.
Повече чужденци осиновяват деца от Пловдив
Семейства от Съединените щати са номер 1 сред чуждестранните осиновители на деца от Пловдив и областта. Веднага след това се нареждат двойките от Италия. Според данните на Регионалната дирекция за социално подпомагане тенденцията е международното осиновяване да е водещо, въпреки огромния брой на чакащи за дете българи.

Репортерът Николай Райшинов и операторът Стоян Станчев разказват повече в "Денят започва".

Само за последната година 27 от децата, вписани в регистрите за осиновяване в Пловдивска област, вече се отглеждат в истинска семейна среда, но зад граница. Броят на осиновените у нас е по-малък.

"В чужбина кандидат-осиновителите нямат претенции относно пол, възраст, етнос, както и имат готовност и желание за отглеждане на деца със специфични потребности", казва Емилия Иванова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив.

У нас обаче ситуацията е малко по-различна, въпреки, че само в Пловдив 133 семейства чакат, за да осиновят дете.

"Може да се каже, че профилите на кандидат-осиновителите не съвпадат с характеристиките на децата, вписани в регистъра на деца за осиновяване на територията на област Пловдив", уточнява Иванова.

Семействата от Америка често осиновяват и по-големи българчета.

"Ще бъдем много щастливи да имаме желаещи от България да осиновят големи деца, но това е труден процес в България. Децата над 10-годишна възраст участват много активно в този процес и за мен е изключително важно детето да е сигурно, спокойно и то само да иска да бъде осиновено", обяснява Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги на деца и семейства в Пловдив.

Социалните са категорични, че преди да разрешат осиновяване в чужбина правят всичко възможно децата да останат в България.

"Не на всяка цена осиновяване, не на всяка цена реинтеграция, не на всяка цена това, което ние възрастните сме решили", подчертава Петрова.

Гордост на експертите от социалния комплекс в Пловдив са две момиченца. За тях осиновител у нас не се е намерил, тъй като са родени глухонеми. След заминаването им за Америка децата вече говорят английски.
15 Март 2017, 01 МИН.
Нова мантинела спира пешеходците по главен път Е79
От Агенция "Пътна инфраструктура" започнаха изграждането на по-високи мантинели, които да спрат пешеходците, пресичащи главен път Е79.

Подробностите от Станислава Христова и Любен Панков в "Денят започва".
Виж още