Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Как ефективно да се пресече кражбата на фирми
4 Февруари 2016, МИН.
Как ефективно да се пресече кражбата на фирми
Виж още
            Темите в предаването:

Как ефективно да се пресече кражбата на фирми – какви са предложенията на Нотариалната камара

Между отчаянието и надеждата и още за диагнозата рак в Световния ден за борба с коварната болест

Спад на лихвите по депозитите и кредитите – прогнозата на Петър Андронов,  председател на Асоциацията на банките

Нов министър в кабинета - за парламентарните аритметики - Менда Стоянова

Спасителен план за ансамбъл „Филип Кутев“. Защо се стигна до финансовия колапс и какво трябва да се промени в управлението на популярния фолклорен състав.

Наричат го втория Пако де Лусия – племенникът на Франк Синатра в специално интервю за „Денят започва“.

Гледайте "Денят започва" всеки делник в 6:00 по БНТ1!

           
Части
4 Февруари 2016, 05 МИН.
Младежка заетост
Осем хиляди младежи до 29-годишна възраст ще получат шанс за стаж и обучение на работното място по схемата "Младежка заетост" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работодателите, желаещи да се включат в схемата, могат да подават своите заявки в бюрата по труда на територията на цялата страна. Схемата „Младежка заетост" дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления: стаж и работа. Вижте ползите за една от фирмите, които вече успяха да се възползват от схемата.
4 Февруари 2016, 04 МИН.
Том Синатра за щастието, любовта и музиката
Няма нищо по-хубаво от това "Денят да започне" с музика и то точно тази, която харесваш. Франк Синатра или Том Синатра? Изборът правим сега с мелодията, която "един" световноизвестен музикант реши да подари на Вас - зрителите на БНТ.
4 Февруари 2016, 10 МИН.
Банки, лихви, кредити – коментар на Петър Андронов
БНБ обяви, че основната лихва у нас е 0.  Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, поясни за зрителите на "Денят започва", че основният лихвен процент е измерител на сделките между банките на междубанковия пазар, които се сключват за един ден и показва каква е цeната на парите. "Цената на парите стигна нулата, даже под нулата", каза Андронов и припомни, че основният лихвен процент още на 1 февруари 2013 година беше 0.01, т.е. това, което се е случило, не е голяма промяна. Това не е цената по кредитите, предупреди банкерът, лихвите по тях се базират на различни индикатори, като международни индекси LIBOR или се базира на цената на привлечените средства, тази цена пада нeпрекъснато , вече наближава 1%, което автоматично дърпа надолу и цената на кредита.

Банките държат пари, защото няма достатъчно възможности да кредитират и нямаме достатъчно алтернативи извън кредитния процес, каза Петър Андронов. Липсва увереност в бизнеса и населението да направи по-мащабни стъпки за инвестиции за потреблението. Увереност и сигурност се гради много бавно, поясни банкерът.

Той коментира и предупреждението на Сорос, че трябва да следим изкъсо икономиката на Китай, защото от там ще тръгне нова финансова криза, като подчерта, че вече от няколко месеца наблюдават ефекта от китайската икономика върху всички пазари, но пазарите не са свръхрационални в кратки периоди от време и сега сигналът за слабостите на китайската икономика със сигурност е преувеличен. Но тази държава има нереализирано вътрешно потребление в гигантски мащаб, така че не можем да отписваме Китай и да се настройваме за гигантска катастрофа, разбира се настройката на китайската икономика влияе на целия свят, в определени моменти негативно, каза Петър Андронов.

Колкото до бежанската криза и възможността ѝ за негативно влияние върху ръст на икономика, банкерът поясни, че е възможно, защото всява несигурност в ЕС, разходите за посрещането на бежанците спират насочването на средства в други фондове, кризата ограничава свободно движение, налага забрани, но не само това е причината за негативния ръст на европейската икономика.

Очакваме корекцията надолу за лихвите по кредити и депозити у нас да продължи още известно време, но няма вече кой знае какво пространство за нови промени, по-нататък известно стабилизиране и ръст на европейската икономика може да промени тенденцията нагоре, но това е много несигурно на този етап, прогнозира Петър Андронов.

Ръстът на депозитите в банките финансистът обясни с липсата на алтернативи и избор, с неувереност за инвестиране в нещо друго и това трупа пари в банките - резултат е от липсата на сигурност, за да предприемат инвестиции или потребление, има една индикация, която показва алтернатива за инвестиции - покачването на цените на недвижимите имоти. Колкото до лихвите по ипотечните кредити - слизането до 4% би било краят на корекция на процеса, добави той и поясни, че всеки сам преценява дали да тегли кредит и да инвестира в жилище, но времето е подходящо за това.

На въпрос готови ли сме за еврозоната Анронов беше категоричен, че ние не сме готови и самата еврозона не е готова за нас.
4 Февруари 2016, 27 МИН.
Менда Стоянова: ГЕРБ е единственият стабилизиращ фактор в нашата политика
С крехко мнозинство вицепремиерът Меглена Кунева вчера беше избрана за министър на образованието. След прегласуване тя получи подкрепата на 106 депутати, 66 бяха против, 31 гласуваха "въздържал се". ГЕРБ и Реформаторския блок защитиха кандидатурата на Кунева. Според опозицията обаче, ниската подкрепа означава, че правителството е загубило легитимност и предупредиха, че може да се стигне до предсрочни избори. Има ли криза в управлението? Гост в студиото на "Денят започва" беше депутатът от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова.

Това е трета смяна на министър от този кабинет. "Смяната на министри не е трагедия. Това е нормална практика в много кабинети по света, в Европа и не виждам нищо лошо това да се случва и в България", каза Стоянова. За нея това не е проблем и не смята, че вчерашното грасуване в парламента означава криза в управлението. Тя е била изненадана от позицията, която са заели Патриотичният фронт и АБВ и ѝ се струва, че при такъв тип гласуване не може да надделяват тяснопартийни сметки. По нейно мнение аргументите им, за да гласуват "въздържал се", което на практика не е подкрепа, са били доста обтекаеми. Споразуменията, сключени с тези две партии, са за политики, за подкрепа на политики, към тях има програмни декларации за споразуменията, които ще бъдат изпълнявани от това правителство и поради които те подкрепят това правителство и неговата политика, обясни тя. Стоянова каза, че и в двете споразумения има клауза, според която те запазват своето право да гласуват различно по теми, свързани с политики, различаващи се от основни постолати на техните програми. За нея вчерашното гласуване е показало още един път, че единственият стабилизиращ фактор в нашата политика е само ГЕРБ.

Депутатът очаква, че Меглена Кунева ще положи максимални възможни усилия, за да може да реализира реформата в средното образование, която ще стартира през август тази година, както и да положи всички усилия, за да довърши подготовката на още няколко закона, касаещи висшето образование и професионалното обучение. Стоянова припомни, че това са все законопроекти, в които участват много експерти, те не се подготвят от министъра на образованието. Тя се надява, че Кунева ще потърси максимална предварителна подкрепа и консенсус за текстовете, които ще бъдат внесени.

Партията на Корман Исмалов обяви, че ще свали доверието във военния министър Николай Ненчев. Причината е сливането на две дирекции в Министерството на отбраната и отнемане на провомощията на зам.-министъра от тяхната квота Орхан Исмаилов. За Стоянова вътрешнополитическите проблеми на 5-те партии, съставящи Реформаторския блок, всъщност са проблемите, които могат да навредят на България. Тя не изключи възможността тези проблеми да доведат до нова смяна на министър. Депутатът призова коалиционните партньори да се стегнат, да се опитат да преодолеят вътрешнопартийните си различия и апетити и да мислят повече за България.

Преди седмица от ГЕРБ поискаха оставката на ВСС. Стоянова каза, че не е била изненадана от тяхната реакция. Според нея за неискушения наблюдател е ясно, че този орган започва да не зависи и от общественото мнение, и оценките на партньорите, които се повтарят при всеки доклад, което е било и причината за поисканото разпускане на съвета.

Вчера беше обявен втори опит за реформа в МВР, според която обесщетенията на пансиониращите се да бъдат намалени от 20 на 12 заплати и се отнася до случители, които ще постъпят на работа след приемането на закона. Според Стоянова цялото общество е наясно, че повече в МВР не може да се изчаква с реформата. Смисълът в реформата на МВР е да се подобри качеството на работата, уловията и инструментариума, обясни тя.
4 Февруари 2016, 15 МИН.
Защо се стигна до финансовия колапс на "Филип Кутев"
„Убиват“ единствения национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – за това алармира пред онлайн издание преди дни дъщерята на основателя на ансамбъла Елена Кутева. От написаното става ясно, че върху ансамбъла „се упражнява невиждан геноцид от страна на Министерството на културата, което го докарва до просешка тояга“. В студиото на „Денят започва“ беше ръководителят на ансамбъла Елена Кутева и нейният заместник Георги Андреев и с право на отговор - Елианка Михайлова от дирекция „Столични сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата.

Кутева обясни, че ансамбълът е в много тежко състояние, защото е въведена финансова система, наречена методика, а основният проблем е, че „Филип Кутев“ няма зала, където да показва своите продукти. „Което след себе си води следните неща – всеки показва продукцията си по някакъв начин, следвайки някакъв план, в залата, която има и съответно формира приходи, защото продава билети“.

Кутева уточни, че те имат предоставена репетиционна база, предоставена от Министерството на културата, но това не е концертна зала.
„Държавата е определила начин на финансиране чрез единни разходни стандарти, т.е. да го кажа по-ясно, срещу представени приходи от институтите Министерството на културата субсидира различни институти с различни разходни стандарти. В случая ансамбъл „Филип Кутев“ е субсидиран с 6 лв. за 1 лв. приход. Което означава, че за да има едно добро финансиране, ансамбълът трябва да прави такава продукция, която да може да му осигури тези средства“, обясни Михайлова.
4 Февруари 2016, 09 МИН.
Световен ден за борба с рака
Днес е Световен ден за борба с рака. Репортерът на БНТ Велиана Кашева беше в Специализираната болница по онкология, където ще бъде открита нова клиника по урология. За новите технологии в борбата с коварното заболяване и за рисковите фактори, които предизвикват злокачествените заболявания, говориха нейните събеседници д-р Валентин Ангелов, изпълнителен директор на болницата, и проф. д-р Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология.

„Този ден се чества за първи път през 2000 г. се събират във Франция и там се приема една Парижка харта за борба с рака и от тогава става световен ден за борба с рака. На този ден човечеството се обединява срещу тази коварна болест. Ние трябва наистина да знаем как да се борим с нея и да знаем, че ракът не е присъда, ракът е победим и дефинитивно лечим при 40% от случаите стига да бъде открит навреме. Затова хората, вашите зрители и нашето общество трябва да знае, че трябва да се ходи на профилактични прегледи - това е най-важното“, категоричен е Ангелов.

Той каза, че в България няма национална програма за борба с рака, не на всички места профилактичните прегледи се правят на достатъчно добро ниво и в клиниката по онкология има много пациенти, които са в много напреднал стадий на болестта, когато не може да им се помогне.

„Причините за рака са общоизвестни – наследствени гени, 80% това са факторите на външната среда, замърсеността на средата, какво ядем, как живеем като ритъм на живот, като движение, като спорт. Така че, ако правим всичко това, редовно се профилактираме, храним се рационално и живеем пълноценно, няма условия да се притесняваме“, обясни Ангелов.

За по-доброто лечение и за по-добрата ранна диагностика говори д-р Нейков, който е началник на Клиниката по урология, която е изцяло обновена.

„Тук са съсредоточени средствата за борба със злокачествените заболявания на пикочо-отделителната система“, каза той. Нейков показа новите технологии, с които разполага клиниката, които спомагат за ранното диагностициране на пациентите.
4 Февруари 2016, 10 МИН.
Как ефективно да се пресече кражбата на фирми?
Гост в студиото на „Денят започва“ е Красимир Катранджиев, председател на Нотариалната камара, за да говори за един сериозен проблем през последните години – кражбата на фирми чрез електронни подписи, как да се защитим от тях и къде се корени проблемът – дали има пропуски в законодателството или по-скоро уязвимост в информационната система.

В началото на разговора в репортаж на Елена Чимева беше показан един пример за такава измама. Потърпевшият е зърнопроизводителят Павел Стоименов. Преди година се оказва, че фирмата му е била открадната, губи 80 хил. дка земя и близо 3 месеца му отнема да си я върне. Хит напоследък според Стоименов е смяна на управителя на дадена фирма. Така новият управител отваря банкова сметка и започва да продава имуществото на фирмата.

Кантарджиев каза, че проблемът не произтича само от електронния подпис, но зад него по-голяма анонимност и по данни от миналата година в България има над 400 хил. електронни подписа, голяма част от тях са на лица, които са си продали самоличността.

„Също има и злоупотреба и с документите. В голяма част тези престъпления се извършват изцяло и единствено с фалшиви такива документи. Както самият потърпевш спомена, той се е обърнал първо към нотариуса, чийто подпис е видял за договора, чрез който му е отнета фирмата. Оказва се, че и при направената проверка от страна на Нотариалната камара нотариусът към момента на извършването на тази дейност е бил в чужбина“, продължи той.

„Търговският ни регистър е едно поле за възможност за извършване на подобни измами, тъй като контролът е почти сведен до минимум. Длъжностните лица по регистрацията работят с документи, които са им представени в сканиран вид. Те нямат възможност да проверят дали са автентични, дали са издадени от компетентния нотариус и в тази насока бяха изготвени промените, които ние предложихме“, обясни Катранджиев.
4 Февруари 2016, 01 МИН.
Столичанин прави класация на кварталите в града
Вече ще има рейтинг на софийските квартали за качеството на живот, което предлагат. Това ще стане възможно чрез онлайн платформа, в която всеки ще може да оцени преимуществата и недостатъците на населените места.

Спор кой е най-добрият квартал в София става причина 28-годишният IT специалист Тодор Цонков да се захване с реализацията на платформата „kvartali.info”, която работи вече повече от 2 седмици.
4 Февруари 2016, 04 МИН.
Да изучаваш история
След рокадите в образователното министерство и протестите заради новите учебни програми по български език и литература потърсихме мнението на един от авторите на учебниците по литература за седми клас от 1987 г. За това трябва ли ключови исторически понятия да бъдат променяни и как учениците и педагозите тълкуват готвените промени, вижте в репортажа на Зорница Илиева от Габрово.
4 Февруари 2016, 01 МИН.
Как жителите в с. Ружинци се възползват от програмите за заетост
В община със 75 % безработица чакат програми за заетост, за да осигурят доходи за хората. В Ружинци основен работодател е местната управа, защото производство и инвестиции няма.

560 души в цялата община Ружинци търсят работа. На младежите и на тези, на които до пенсия остават само няколко години, е най- трудно да намерят. За 47 млади хора общината е подсигурила работа.

Александър Александров, кмет на община Ружинци: „Шест месеца за осем часа е програмата за хора, които може би някои от тях никога не са работили и това ще им бъде първият работен ден, и аз ще им бъда първият работодател“.

Младежите ще бъдат заети по поддръжката на общински сгради, улици и паркове.

Mлада жена, която ще работи по програмата: „Радвам се за тази работа. Това ни помага засега“.

„Все пак е някакъв шанс. Някакъв доход. Иначе ти, като нямаш доходи, няма с какво да се храниш”, каза младеж.

„За сега ще бъде добре, но след програмата- пак зле“, продължи той.

В село Бело поле, където безработните са 160, 11 души ще бъдат наети по програмата. Освен тях на заплата са само кметът и продавачките в двата магазина.

Васил Иванов, кмет: „Те ти за 29 години - 37 до тук, а назначени са само 11. Сега ги събираме да им кажем кои ще бъдат на робата. А на другите какво ще отговорим - не знам.“

По програма в общината чакат назначения на аварийни групи. Имат готовност да предложат работа и на 30 души, на които не достига стаж за пенсия. Въпреки че заетостта е само за по няколко месеца, никой от безработните не отказва, защото алтернатива няма.
Виж още