Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Кой ще ни управлява в следващите месеци?
9 Януари 2017, МИН.
Кой ще ни управлява в следващите месеци?
Виж още
            Темите в предаването:

Правилата на властта - кой ще ни управлява в следващите месеци? Говори проф. Огнян Герджиков

На живо: стотици жители на Перник останаха без парно в големия студ – ще получат ли обезщетение? И още: последна информация за тежката пътна обстановка и селата без ток!

Ще продължи ли да е люта зимата и през следващите дни? Прогнозата на климатолога Георги Рачев

Къде да сигнализираме, ако видим непочистен тротоар? Колко солени са глобите, ако собствениците не почистят снега пред домовете си и не премахнат ледените висулки - гледайте в „Денят започва”

Как екипите на Спешна помощ работят при минус 15 градуса! Студът или фалшивите сигнали са причина за закъснение на линейките? Гост: директорът на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област д-р Георги Гелев

Кога се очаква пикът на грипната вълна?

Най-красивите моменти от победата на Григор Димитров над Нишикори. Какво следва за първата ни ракета?          
Части
9 Януари 2017, 04 МИН.
Синът на Кръстника на мафията
През 80-те години на миналия век Тото Риина и кланът Корлеоне взимат надмощие над  цялата организираната престъпност в Италия. Заради вродената си жестокост Кръстникът получава прозвището Звярът.

На 23 май 1992 г. Звярът нанася най-мощния си удър срещу властите в Италия. По брутален начин магистратът Джовани Фалконе, съпругата му и трима охранители са убити на магистралата между Палермо и летището на града. Бронираният автомобил, в който пътува Фалконе, е взривен от осем тона експлозиви с дистанционно управление. Бомбата е заложена под  магистралата. Същата вечер Тото Риина е бил вкъщи и е гледал новини, разказва в книгата си Салво - неговият син. Твърди, че по онова време не е подозирал, че баща му може да стои зад атаката.

"Тази книга не е написана с цел да каже нещо на някого. Не знам дали има врагове на мафията и какво означава това. Това, което исках да разкажа е за моето семейство от първо лице", каза Риина.

Два  месеца след смъртта на Фалконе Риина организира ново брутално покушение - убит е още един влиятелен магистрат Паоло Борселино. След двете убийства войната с мафията навлиза в нов етап. Много главатари на Коза Ностра, включително Кръстникът, са арестувани. В книгата си Салво Риина описва живота на фамилията отвътре по време на всички възходи и падения.

"Това, което исках е да покажа моята гледна точка. На едно дете, което е израснало в едно по-специално семейство. Във всички случаи се говори по един доста грозен начин. Исках просто да разкажа просто онова, което съм видял и изживял самият аз. Онова, което е било моето истинско семейство отвътре. В крайна сметка това семейство, което винаги е било и ще продължава да бъде моето семейство", обясни Риина.

Салво разказва, че последната среща с баща му е била в затвора. В момента Кръстникът излежава  доживотна присъда за над 100 убийства и атентати, с най-висока степен на сигурност, при пълна изолация.

"Трудно е да ми разкажа за последната ми среща с баща ми. Беше скоро. Беше много трогателна среща и беше нещо много лично и много дълбоко. Трудно ми е да говоря за това", сподели Риина.

Синът на Тото Риина пише книгата след излизането си от затвора, където попада през 2004 г. за съпричастност към структурите на мафията и пране на пари. Салво е прекарал само 8 г. и 10 месеца от присъдата си зад решетките. Сега е живее в Падуа под полицейско наблюдение, с вечерен час и без право да напуска пределите на града.

"Срещнахме се с Риина в Падуа, след като беше изтърпял присъдата и след като неговия брат беше осъден доживот. Брат му е най-младият престъпник в Италия с доживотна присъда. При срещата ни изпитвах едновремено страх и вълнение. След това си дадох сметка, че е един много мил човек. Разбрахме се веднага и няколко месеца по-късно книгата му излезе", разказа издателят Марио Трикарико.

Излизането на книгата предизвиква скандал в Италия заради силните антимафиотски настроения в страната. Някои книжарници дори бойкотират изданието.

"Всички италианци имаме респект към жертвите на мафията. Особена когато говорим за личности като Фалконе и Борселино, които дадоха животи заедно с толкова много други хора от полицията карабинери, магистрати и толкова много невини жертви. Въпреки това аз реших да публикувам тази книга, защото в тази книга виждам началото на един диалог между семейство Риина и италианците", обясни Трикарико.

Салво Риина се надява да продължи своя разказ през март. Тогава се надява  да получи разрешение от италианските власти да посети България, за да представи лично книгата си пред българските читатели.
9 Януари 2017, 20 МИН.
Проф. Огнян Герджиков: Политическа криза няма. Президентът Плевнелиев не наруши Конституцията и постъпи целесъобразно
Политическа криза няма. Нормални процеси са правителствата да подават оставка. Има се процедура за това, разписана в Конституцията и в законите на страната, и тук няма никаква драма. Драма ще има, ако след изборите новият парламент не може да излъчи правителство и да се трябва завърти рулетката и влезем в спиралата от избори към избори, каза в "Денят започва" проф. Огнян Герджиков - юрист и бивш председател на Народното събрание.

Според него въпросът дали президентът Плевнелиев е нарушил Конституцията като не състави служебен кабинет и предостави тази възможност на приемника си - ген. Радев, е деликатен. Той отбеляза, че в Конституцията не е посочен срок за съставянето на такова правителство, което се тълкува различно в частното и публичното право, и именно това е причината за противопоставянето на специалистите дали държавният глава е нарушил основният закон. "Аз също съм склонен да смятам, че президентът Плевнелиев не е нарушил Конституцията", подчерта проф. Герджиков и допълни, че "правото никога не сработва напълно - животът е много по-богат от това правото да може да регулира всичко, получават се луфтове и тогава се пораждат и споровете между юристите". От държавническа гледна точка няма съмнение, че президентът постъпи целесъобразно, защото щеше да бъде много странно да имаме служебно правителство за 3 седмици. Това щеше да е планетарен прецедент, каза още юристът.

Той уточни, че новоизбраният президент ген. Румен Радев има едноседмичен срок за назначаването на служебен кабинет и разпускането на парламента от датата на встъпването му в длъжност, а до два месеца след това трябва да се проведат избори. Хипотетично, ако ген. Радев встъпи в длъжност на 22 януари и до края на месеца разпусне Народното събрание и назначи служебно правителство, би трябвало в последната неделя на март - 26 март, или първата на април - 2 април, обясни проф. Герджиков.

На въпрос дали е моментът да се въвежда мажоритарна избирателна система той заяви, че "всяко прибързано действие крие рискове". Строго юридически резултатите от референдума не са задължителни заради недостигащите 12 хиляди гласа, но Народното събрание е длъжно да вземе под внимание желанието за промяна на толкова много хора и би следвало да се тръгне по този път. В оставащите три седмици на този парламент обаче да се прекрои избирателната система е изключително рисково начинание, отбеляза юристът и добави: "Парламентът не е пожарна, не може да се действа така спешно. Правенето на закони е много деликатен процес и изисква време."

По повод партийното финансиране той подчерта, че трябва да има ясни правила, за да няма "нездрави зависимости" между партиите и бизнеса. "Партиите имат нужда от легално финансиране... Що се отнася до размера на тези партийни субсидии, може да се спори. Но да се отнеме партийното финансиране или то да се сведе до някакъв абсолютен минимум - например 1 лев както е в референдума, това означава пак да отворим вратите на черните партийни каси. Не смятам, че това е по-доброто", коментира проф. Герджиков.

В отговор на въпрос, че медии го сочат като бъдещ служебен премиер, бившият председател на Народното събрания беше категоричен, че е много рано да се коментира темата. "С мен имаше един общ предварителен разговор, някаква идея, на която аз не съм не съм казал нито да, нито не. Дали ще се стигне до мен е въпрос абсолютно неясен, може би в един бъдещ момент ще стане ясно", допълни проф. Огнян Герджиков.
9 Януари 2017, 20 МИН.
Спешна помощ в екстремни условия
Колкото и обилен сняг да вали, колкото и силен вятър да духа, колкото и студено да бъде Бърза помощ не може да спре работа. Независимо дали пътят е затрупан от сняг или не, линейката трябва да стигне най-близо до нуждаещия се от помощ и да го отведе в болница, ако това се налага. Как се работи при тези тежки условия разказа в студиото на "Денят започва" д-р Георги Гелев, директор на Бърза помощ в София област.

До момента не се е случвало линейка да закъса в преспите с болен. В дните от Нова година има три инцидента с линейки в северозападната част на областта - в района на Костинброд, Драгоман и Сливница. Единят път е когато линейка на връщане от адрес трябва да изчака да баде изкарана от преспата. Вторият път е било е същото, а третият път е катастрофа в Центъра. Д-р Гелев каза, че има налични 13 високопроходими автомобили. В София има и джип-линейка, която се пази в резерв. Всички автомобили са снабдени с вериги, с присадки за дизелово гориво, всичко е оборудвато, така че не би трябвало да има проблем.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова обяви по-висока степен на трористична заплаха. В тази връзка в Боровец е насочен екип с 24-часова готовност, който да окаже първата помощ до насочване на други екипи. Всяка година се поновяват плановете за работа при чрезвичайни условия.

Студът продължава от доста дълъг период. В София повече от 60 часа температурата няма да се покачи над минус 10 градуса. Д-р Гелев отбеляза, че сигналите за премръзнали са по-малко. От началото на годината има един или два случая. Столична община има разработен план, според който всички градски болници приемат такива премръзнали хора, предимно Пета градска. Проблемът е, че бездомниците не желаят трайно да живеят в социален дом.
9 Януари 2017, 12 МИН.
2093 абоната са без електрозахранване
"Сравнително спокойно мина нощта на територията на стратана, въпреки че остава сериозно положението в няколко от областите, в които, освен ниските температури, продължават много сериозни навявания", каза министър Лиляна Павлова на брифинг в АПИ. В областите Шумен, Силистра, Добрич и Монтана навяванията са най-сериозни. Както вчера, така и днес приоритет е подкрепата на енергоразпределителните дружества да пробият до населените места, на екипите на Пожарна безопасност, съвместно с екипи на военните. Добрата новина е, че към тази сутрин наполовина са намалели абонатите без електроподаване. Само 11 села са без електрозахранване.

В Шуменска област и в Силистра положението е най-критично. Екипите днес ще насочат максимални усилия в отварянето на пътни артерии. До обяд се очаква да бъде пробит и Рижкият проход. Остава сложно ситуацията в Монтанско. Там главният път от и към Монтана е затворен, тъй като навяванията са сериозни.

Главен комисар Николов каза, че са отработени 30 сигнала, 15 човека се изведени от преспите, оказано е съдействие на екипите на Бърза помощ в това число и за транспортиране на родилка. В София е имало мчалко по-усложнена пожарна обстановка предвид ниските температури. Трима души са пострадали при гасене на пожар. За днес основен ангажимент е да се помогне на екипите на Енерго-Про. Населените места, които са все още без осигурен път до тях, ще получат стоки от първа необходимост.

2093 абоната са без електрозахранване на Енерго-Про. Очаква се до обяд всички абонати да се захранени.
9 Януари 2017, 09 МИН.
Проф. Кантарджиев: За намаляване на грипа най-важни са личните мерки
От 1 октомври до този момент 980 000 души са заболели, като около 80% от тях са били с грип, което означава, че тази година имаме сериозна грипна епидемия, това заяви в студиото на "Денят започва" проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания, която обаче не се различава много от 2012, 2013, 2014 и 2015 г. Той посочи, че когато проявите на публични места се намалят до максимум, тогава грипът намалява и в този смисъл е много добро решението за удължаването на грипната ваканция на учениците. В големите градове най-много хора се заразяват в градския транспорт. Проф. Кантарджиев подчерта, че най-важно за намаляване на грипа - това са личните мерки, които трябва да се взимат, а именно - да отбягваме болни хора, да разговаряме на разстояние метър и половина, да си закриваме устата с тоалетна мокра кърпичка, когато някой срещу нас киха и кашля или когато някой в семейството е болен - да носи маска, за да не зарази останалите. Той прогнозира, че следващата седмица ще бъде пикът на заболелите, като очакванията са с няколко процента да се вдигне броят на болните. Неприятното е, че тази бройка ще намалява по-бавно заради характера на този грипен щам и вероятно в края на февруари ще приключи.

Възможно е да има и втора вълна на грипа с разновидността на настоящия щам, не изключи проф. Кантарджиев и допълни, че характерно за заболяването е отпадналост, болки в мускулите и ставите, покачване на температурата, поява на болки в гърлото, кашлица с жилави секрети, болки в очите. Той препоръча употребата на антивирусни препарати, консултирани с личния лекар, по възможност по телефона, защото не е препоръчително в това състояние болният да излиза навън. Ако обаче до третия ден състоянието не се подобрява, кашлицата се задълбочава и се появява болка в гърдите, то тогава веднага трябва да се потърси помощ от личния лекар, защото не е изключено да се стигне до бактериална пневмония. Вижте повече подробности във видеото.
9 Януари 2017, 04 МИН.
Областният управител Детелина Николова за обстановката в Добрич
Обстановката в Добрич е тежка. Очакват се нови снеговалежи. Областният управител Детелина Николова съобщи, че тази нощ са поддържани всички пътища, които късно снощи са отворени. Добрич-Варна е отворен и в двете посоки за МПС до 12 тона. Добрич-Балчик продължава да е отворен. Вчера са отворени пътищата Каварна-Балчик-Добрич, Албена-Оброчище-Балчик и Дуранкулак-Кранево-Варна. Продължават да са отворени пътищата от областния център към общинските Добрич-Крушари, Добрич-Тервел. Все още има проблеми от Генерал Тошево към областния център Добрич, където се работи цяла нощ. Вероятно ще бъде отворена само една колона от Генерал Тошево към Добрич. Продължава бедственото положение на трите общини Генерал Тошево, Добрич и Тервел. Имаме разрешение да ползваме роторни снегорини и тежка техника от военните формирования, базирани в Балчик, Шабла и бат машината от Военноморски сили - Варна. Тя допълни, че от ЕНЕРГО ПРО късно снощи са съобщили, че са възстановили електрозахранването във всички населени места, пострадали от бурните ветрове, но все още има локални повреди. За тях гражданите трябва да се обръщат на телефоните на ЕНЕРГО ПРО към Центъра за услуги. Детелина Николова увери, че се оказва медицинска помощ на всеки отделен случай, както и са пропускани линейки до Варна, където са настанявани болни.

Вижте видеото.
9 Януари 2017, 13 МИН.
Ледена вълна. Кога се очаква покачване на температурите?
Обилни снеговалежи и силен вятър обхванаха цялата страна. Температурите паднаха и прогнозата предвижда студът да се задържи още няколко дни. В София живакът ще се качи до нулата чак в петък, но в неделя и понеделник отново максималните температури ще бъдат отрицателни дори в най-топлата част на денонощието. С климатолога доц. Георги Рачев, който на 3 януари в "Денят започва" точно прогнозира както обилните снеговалежи, така и студа, днес разговаряхме за метеорологичната ситуация в страната.

Той посочи, че сегашната обстановка е уникална поне за период от 30-на години, тъй като продължава много дълго време. В София отрицателните температури и ледените дни ще се задържат цяла седмица. В столицата повече от 60 часа температурата не се е качвала над -10 градуса. А това не е често срещано явление за нашия климат и географски ширини.

Доц. Рачев каза, че идва нов средиземноморски циклон, който ще донесе нови снеговалежи, а снегът във високите планини ще се задържи и любителите на ските могат да се радват на удоволствието да практикуват любимия си спорт и до Великден. Той прогнозира, че студеното време ще продължи до четвъртък, когато температурите ще се повишат, но от неделя ни чака ново захлаждане, което обаче няма да бъде толкова силно.

vlcsnap-2017-01-09-07h48m28s111

Вижте видеото.
9 Януари 2017, 08 МИН.
Солени глоби за непочистени тротоари
Всеки от нас е задължен да почисти тротоара пред дома или офиса, който притежава. Всяка община в страната е предвидила солени санкции за онези, които не го направят. И този път бяха по-малко онези, решили да изпълнят задължението. Къде да сигнализираме, ако видим непочистен тротоар и колко
солени са глобите, ако собствениците не почистят снега пред домовете си и не премахнат опасните ледени висулки - вижте в следващия репортаж.

Бърз поглед по столичните улици показва, че задължението да почистим тротоара пред дома си за мнозина е въпрос на личен избор, а не на граждански дълг.

От началото на годината Столичният инспекторат към общината наложи над 150 глоби за непочистен сняг пред жилища и офиси. Според наредбата в града онези, които изберат да не почистят, могат да се разделят с между 10 и 500 лева. Юридическите лица пък могат да отнесат от 700 до 2000 лева. При нарушение санкцията се издава на името на управителя на съответната фирма или на управителите на етажни собствености. Мнозина входове обаче не влизат в регистрите като етажна собственост. Не липсват граждани, които се възползват от този факт.

В морската ни столица Варна санкции за непочистени висулки няма, тъй като те се образуват вследствие на природата. От общината съветват, ако видим образувани ледени висулки по високите етажи, да се свържем с
телефон 112 и да потърсим помощ от Пожарната или Гражданска защита. Сигнали се приемат и при дежурния в общината. Глобите за гражданско нехайство и непочистен сняг са близки до софийските - между 50 и 500 лева.

Според общинската наредба отговорността за чистотата пред входа носят домоуправителите. Тяхна работа е да организират почистването на снежните преспи пред жилищните кооперации и подлежат на санкции, ако не го направят.

От днес се очакват масирани проверки във Варна. Така е и в Бургас. Там обаче глобите са в пъти по-солени. Започват от скромните 20 лева и могат да достигнат до 5 хиляди лева. От инспектората в града са избрали да
правят чести проверки и напомняния. Ако никой не се вслуша в препоръката им се прилагат и санкции. В превъзпитанието на населението влизат и затворници.

Мариян Ангелов- началник отдел към Дирекция "УКОРС" в община Бургас: "Използваме екипи на фирма "Титан", мобилни екипи, които почистват тротоарната част и съответно пред магазините. Използваме понякога допълнително помощ, ако се затрудняваме, със затворници. Разбира се, оказваме и съдействие, ако можем, защото такъв е сезонът и нещата са такива, че е по-добре да помогнем на хората, отколкото да ги санкционираме."

Илиана Тодорова: "Глобата не я знаем колко е, но ние ще си почистим. Нали така, шефе?"

Тактиката на общинарите в Бургас се оказва доста ефективна. Според тях при последния снеговалеж близо 90% от изчистили натрупалия сняг по тротоарите.

Точна статистика за съвестните граждани, хванали лопата в ръка, в града под тепетата няма. Но едва ли са много онези, които искат да се разделят с до 20 000 лева за непочистен сняг. Още в първите снежни дни,
служителите на Общинския инспекторат в Пловдив започнаха масови проверки за изрядността на гражданите. До момента са издадени над 20 предписания за непочистен сняг пред магазини, заведения и фризьорски салони. Като това заведение, в което дори проверяващите влизат с повишено внимание.

Иван Георгиев: "Не ми се коментира, не ни пишат акт. Просто проверят. Изчистено ли е. Вижте. Погледнете. Не е изчистено. Някъде е изчистено. Другаде не е изчистено, но не е изчистено."

На собственика все пак беше съставено предписание. Със срок от един ден подходът към обекта да бъде опесъчен, а ледът - стопен. Глобата за това нарушение стига до 2000 лева за физически лица и до 20 000 лева за фирми. В Пловдив проверяващите следят и за опасни ледени висулки по сградите. Те също трябва да бъдат премахнати от собственика или наемателя на сградата.

Същото условие е валидно още за Русе и Велико Търново. В дунавския град глобите са от от 40 до 200 лв. за физически лица, а за юридически лица - до 1000 лв. Според управата на Велико Търново, хората са станали в пъти по-ангажирани в сравнение с предходни години. Не глобите, а разговорите с гражданите променили тяхното отношение.

Библейската максима, да правим онова на ближните си, което искаме и на нас да сторят, се оказва универсален урок според повечето местни управи. И докато столичани гласуваха "за", "против" и "въздържал се" по темата с почистването на тротоарите, в неделния ден, преминаването край сградата на
Столичната община беше възможно само при повишено внимание и сигурни обувки.

Вероятно претоварени с работа по основните пътища в страната, от Пътната агенция също не намираха време да почистят пред сградата си в центъра на София. Тези дни тяхната работа отблизо следим всички медии. Сигурно за това колегите, които се помещават в Полиграфическия комбинат в столицата също пропуснаха да почистят. Съвет от нас към всички: Никога не е късно да хванеш лопатата!

Репортери: Бл. Цицелков, В. Григоров, А. Чакандракова, З. Илиева
Оператори: Б. Сотиров, Ел. Стойчева, Ал. Алексиев
9 Януари 2017, 04 МИН.
Истории от снежния капан
Тежката зимна обстановка превърна пътуването с влак в истински кошмар. Заради замръзнали стрелки влаковете тръгваха с огромно закъснение още от началните си спирки. Някои пък се оказваха блокирани с часове по пътя си. Останаха да се движат само бързите влакове и то с голямо закъснение. БДЖ посъветва, че е добре да се обадим предварително, за да сме сигурни, че ще тръгне влакът, който ни е необходим. Всичко, което се случи последните дни показа, че компанията има нужда от реформи. Благой Цицелков и операторът Миглена Гайдарова попаднаха на една от много гари с пътници, оказали се в безпътица.

Това е история за един от много закъсали влакове тези дни по железопътния път на България. Денят е събота, гарата - Сливен.

Стъпка напред и две назад. С такава скорост се движеха вагоните на един влак със счупен локомотив. Близо четири часа и никаква информация, за да стигнеш до София.

Тръгнал влакът за София от Бургас по разписание в 15 и 25 следобед. Час по-късно бил на гарата в Сливен. Качил дори закъсали пътуващи от други композиции.

Виолета Ангелова: "Тръгнали сме в 11.30 за София от Ямбол. Счупи се локомотивът край Карнобат, чакахме четири часа. Върнахме се към Зимница да се прикачим към тоя влак."

Срещата ни с Елена е девет часа след тръгването й за София от Ямблол. Двайсет часа и трийсет минути. Влакът още е в очакване на нов локомотив на гарата в Сливен. Едни търсиха начин да стигнат крайната си
точка и тичаха към таксита, без да се интересуват колко средства ще им коства това. Други показаха съпричасност и потърсиха приятели, за да донесат поне храна в тази безпътица.

И докато едни бяха готови да дарят от малкото си, други смятаха загубите.

Мнозина се заканиха да съдят БДЖ с ясното съзнание, че надали някога ще си върнат парите за пропуснатите полети. Изтощителното чакане превръна влаковата композиция в дискусионен клуб с тема: Защо зимата винаги ни изненадва?

Мария: "Най-интересното е, че постоянно ни дават разнопосочна информация. БНТ: Последно каква е? - Казаха, че в 21.30 ще дойде нов влак. Мъж: - Казах, че след седем минути ще дойде нов влак. БНТ: Той,
влакът май дойде! За къде ще отидете с него? - Към Летището. Терминал 2. БНТ: Ще се върнете ли? - Поне в следващите 5-6 години не."

След четири часа чакане и разходки около Сливен, нов влак все пак се появи!

Повечето от тези хора днес не живеят в България. Десетки изпуснаха скъпи полети за местата, които са им донесли нов живот.

Част от хората отпътуваха за София, седнали на пода, в едно от малкото модерни возила, с които днес разполага държавната железница. Покупка, която стана известна със съмнения за корупция, имаше дори идея част от новите мотриси да бъдат продадени, за да не фалира БДЖ. До там, за щастие, не се стигна. Влак-метафора на живота ни днес.
9 Януари 2017, 01 МИН.
В търсене на виновника за произшествието
Зрителят на БНТ Петьо Иванов от София ни изпрати няколко снимки, направени в кв. "Павлово". Той ни пише, за да изрази възмущението си от действията на шофьор, ударил автомобила му, и избягал от местопроизшествието. Вижте.
9 Януари 2017, 03 МИН.
Трикове за автомобила през зимата. Как да избегнем замръзване?
Какво задължително трябва да имате в автомобила си, ако ви се наложи да тръгнете на път в това време. Чуйте ценните съвети на автомобилния състезател Румен Дунев в репортажа на Ирина Шуликова и оператора Михаил Врабчев.
Виж още