Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Колко струва трудът на българина?
10 Март 2017, МИН.
Колко струва трудът на българина?
Виж още
            Темите в предаването:

На живо. Покачи ли лошото време отново нивото на фините прахови частици?

Има ли бум на вируси в края на сезона? Гост на „Денят започва” - директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

След като откриха гранати в Александровска болница – как да разпознаваме опасните от безопасните боеприпаси?

За какво стигат пенсиите, колко струва трудът на българина? В студиото Мика Зайкова и Иван Нейков.

Защо животновъдите твърдят, че заради чуждестранния внос ни очаква драстично поскъпване на агнешкото?

След новите разкрития на „Уикилийкс” – има ли нови програми, които още по-успешно преодоляват защитата на смартфони, компютри и телевизори, свързани с интернет?

На финала. Люба Пашова ни среща в „Извън играта” с големия Любо Ганев!          
Части
10 Март 2017, 13 МИН.
Как да разпознаем учебните от бойните гранати?
Вчера преди обяд бяха открити гранати и други взривни материали в таванските помещения на Клиниката по алергология в Александровската болница. Сигналът е подаден от служител на лечебното заведение. Спешно бяха евакуирани лекари и пациенти от сградата. Според МВР боеприпасите са били учебни и безопасни. Те са били част от оборудването на кабинет за обучение по "Гражданска защита" и били там от доста време.

Според изпълнителния директор на Университетска болница "Александровска" доц. д-р Костадин Ангелов обаче охраната е установила, че в клиниката е влизано с взлом. Те се проникнали в сградата през тази метална врата, която винаги била заключена и води до таванското помещение.

Този случай повдигна въпросите как да различаваме бойните от учебните боеприпаси, както и какво трябва да направим, щом попаднем на такива. В "Денят започва" отговори полковникът от резерва инж. Красимир Петров - експерт по въоръжение и боеприпаси.

В учебните гранати няма взривно вещество, а инертни материали. Трябва да се има предвид, че в запалките им може да има известно количество взривно вещество, което да действа в мощността на пиратка, уточни експертът.

Ако бъде намерен боеприпас, в никакъв случай да не се пипа, пренася, удря или хвърля в огън, предупреди инж. Петров и допълни, че трябва да се обезопаси района и да не се допускат хора до находката. Обаждате се на телефон 112 и компетентните органи изнасят на безопасно място боеприпасите, къде с контролиран взрив ще бъдат взривени, обясни още експертът.
10 Март 2017, 06 МИН.
Любо Ганев в „Извън играта“
Тази седмица гост в "Извън играта" по БНТ HD ще бъде Любо Ганев. За срещата си с него разказа водещата Люба Пашова в студиото на "Денят започва".
10 Март 2017, 32 МИН.
Пари за пенсионерите и колко струва трудът ни?
Доходите от труд, пенсиите и социалната политика винаги са били във вниманието на цялото общество. Пенсионерите, които получават пенсии до 314 лева - до линията на бедността, ще получат по 40 лева помощ за Великден. Гости в "Денят започва" бяха икономистът и социален експерт Мика Зайкова и директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

"Нищо, но от сърце", така коментира Зайкова 40 допълнителни лева за пенсионерите. Средната пенсия в България е 331 лева с тенденция в края на годината да стане 341 лева. Необходимата сума, за да се издържаш е 562 лева. Над 59% от пенсионерите ще получат тези 40 лева. 80% от пенсионерите у нас получават пенсии под 400 лева. Това означава, че хората са кайно бедни, обясни Зайкова. Според нея всичко това идва от пенсионната реформа, която е имала за цел да направи финансова стабилизация на НОИ. Тя отбеляза, че са увеличени и годините за пенсиониране, и стажа, който хората не могат да направят заради безработицата. Получава се така, че има случаи, в коино на човек му се налага да работи до 75 години. По нейно мнение това идва от погрешната система за образуване на пенсиите. Зайкова обясни, че при пенсиониране у нас получаваме около 30% от дохода си и този заместващ доход сваля стандарта ни на живот три пъти.

Вече втора година отбелязваме икономичеки растеж на макро ниво. Кога ще се отрази той на джоба на хората? Нейков обясни, че има индустрии индикатори. Ако една такава индустрия тръгва нагоре, се очаква до година и половина - две да се разпространи в други индустрии. Ако на макро ниво имаме устойчив, а не статистически отчетен ръст, до две години това започва да се отразява на доходите, данъци, социални осигуровки, на възможности за по-бързо нарастване на пенсиите. Според Нейков, ако искаме да сме част от глобалното развитие, ни трябва по-висококвалифицирана работна ръка и решение за това какво ще правим с хората с по-ниска квалификация. Зайкова предупреди, че ако не влезем в крак с четвъртата индустриална революция, която в момента е в ход, няма да има инвестиции и разбитие. Нейков обясни, че към днешна дата можем да кажем, че до края на годината ще имаме по-високи доходи с около 1%, но ние няма да имаме усещането за това.

Брюксел настоява за Европа на две скорости. Според Зайкова скоростите означават липса на солидарност - един от двата принципа в основата на създаването на ЕС. По нейно мнение не може европейският гражданин да има права според това къде живее. Нейков мисли, че в момента на никой не му е ясно точно какво означава Европа на две скорости. Според него реагираме много емоционално и никой не казва, че сме втора категория.
10 Март 2017, 20 МИН.
Как можем да избегнем киберзлоупотреби
Уикилийкс публикува свръхсекретни документи, за които твърди, че разкриват техниките на кибершпионажа на Централното разузнавателно управление. Според сайта за разкрития ЦРУ е създало зловреден софтуер, с който е направен пробив в сигурността на няколко от най-големите технологични компании. В изтеклите документи се обяснява как Агенцията е успяла да следи потребители на почти всички популярни марки технологични устройства, като смарт телефони и телевизори са използвани за следене на нищо неподозиращи хора.

vlcsnap-2017-03-10-09h49m02s86

Част от технологичните гиганти, чиито продукти са споменати в документа, обявиха, че сигурността на клиентите им е техен приоритет и проверяват информацията. ЦРУ не е потвърдило дали изтеклите документи са автентични. В същото време, заедно с ФБР започнаха разследване на разкритията на Уикилийкс за хакерския арсенал на американското външно разузнаване. Докато властите все така отказват да коментират дали информацията е автентична, много експерти и потребители твърдят, че не са изненадани от ситуацията. Темата коментирахме в "Денят започва" с експертите Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международна академия за обучение по киберразследвания, и Борислав Сестримски от Международна академия за обучение по киберразследвания.

vlcsnap-2017-03-10-09h13m29s248Борислав Сестримски заяви, че технологично следенето чрез смарт устройства е възможно. Подобни действия са необходими с оглед на националната сигурност. Други подобни обаче се извършват от любопитство, трети - породени от желанието да разбереш дали това просто е възможно да се случи. Проблемът с изтеклата информация в Уикилийкс е, че това дава нови възможности и перспективи в киберзаплахите, "и много хора ще разберат, че това нещо съществува и е възможно да бъде направено".

vlcsnap-2017-03-10-09h13m22s196Албена Спасова посочи, че не е нужно да се всява паника у хората, че в дома им през смарт телефоните, компютрите и телевизорите някой се интересува от личния им живот или ги застрашава по някакъв начин. Следенето се осъществява чрез т.нар. "зловредни кодове". "Всички ние знаем, че няма перфектни програми, няма 100% сигурни програми. Всяка една програма има собствена уязвимост и тя се използва от недобронамерените в мрежата, които създават експлойти, с които могат да заразят и телефони, и телевизори, и всички други умни устройства в нашия дом. Ако имат дистанционен достъп до това устройство, те биха могли и да подслушват, и да събират информация за навиците на въпросния потребител."

vlcsnap-2017-03-10-09h46m44s233Журналистите от БНТ Валери Маринов и Александър Марков се заровиха в информацията на Уикилийкс и откриха българска следа в разкрития за техниките за кибершпионаж на ЦРУ. БНТ намери списък с IP адреси, качени на сайта на Уикилийкс в секцията "Трезор 7". Там има хиляди IP адреси от целия свят и сред тях 150 от България. Българските IP адреси са на големи телекомуникационни компании, интернет доставчици, банки и дори университети.

Има ли стъпки, които всеки от нас може да предприеме, за да избегне злоупотреби и коя всъщност е най-голямата опасност след публикуването на кодовете от Уикилийкс, как да сме сигурни, че е защитено онова, което биха могли да ни откраднат при положение, че все повече използваме интернет банкиране, Борислав Сестримски заяви, че ако използваме един канал за комуникация с банката трябва да разполагаме с още един независим канал, по който да получим еднократен код: "За всяка една транзакция, за всяко едно влизане в банката вие трябва да получавате еднократен код, защото последните вирусни атаки успяват да откраднат вашия юзър и сертификат, който ползвате към банката. И когато вирусът задейства трансфер от вашия компютър, банката не може да реагира адекватно, тя смята, че това сте вие и изпълнява всички нареждания, които й се подадат", посъветва Борислав Сестримски.

Вижте целия разговор във видеото.
10 Март 2017, 05 МИН.
В София няма превишение на фини прахови частици
В Станцията за измерване на фини прахови частици във въздуха на София екипът на БНТ се увери, че стойностите на фините прахови частици, които отчита апаратурата е 26,2 микрограма за кубичен метър при норма 50 микрограма. Тодорка Петкова от Министерството на околната среда и водите посочи, че ежедневен бюлетин за състоянието на въздуха в страната се качва на страницата на Изпълнителна агенция по околна среда. През последните три дни превишение на прахови частици са София не е регистрирано от нито една станция за качество на въздуха.

Малко по-висока стойност - 2,1 пъти над нормата, е регистрирана в Пловдив, в жк "Тракия". Превишения на нормата за прах са установени в Бургас, в квартал Долно Езерово и в Плевен, но те са незначителни - в рамките на 1,2 над нормата.

Вижте още във видеото.
10 Март 2017, 13 МИН.
Проф. Кантарджиев: В момента всички общини трябва да вземат мерки срещу комарите
Времето се затопли и започнаха да ни атакуват нови вируси. В някои области дори се твърди, че болниците са препълнени с деца и възрастни с бронхити, фарингити и други усложнения. Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, посочи днес в студиото на "Денят започва", че грипът вече свърши, но има други вирусни инфекции - те се предават по същия начин като грипните. Става дума за риновирусите, аденовирусите, метапневмовирусите, коронавирусите, които водят до ангина, бронхит, кашлица, хрема. За разлика от грипа, тези заболявания минават по-лесно и не дават усложнения. "Този сезон обаче е характерен с това, че представлява опасност за разпространението на насекоми, които пренасят вируси и бактерии - става дума за комарите и кърлежите. В момента всички общини трябва да вземат мерки срещу комарите. Това е важно да се направи сега, когато има разливи на реки и заблатяване, защото яйцата на комарите сега са във водоемите", обясни той и допълни, че това са ефективните мерки, които да предотвратят последващи проблеми през месеците май, юни, юли.

Вижте целия разговор във видеото.
10 Март 2017, 08 МИН.
Агнешкото поскъпва. Каква е причината?
Повече от месец до Великден цената на агнешкото месо започна да се покачва по магазините. Според фермери нелоялни търговци изкупуват евтино агнета от дребни производители и ги препродават на по-високи цени. Колко е скочила цената на агнешкото и как да познаем дали агнешкото, което купуваме, е прясно, провери Боряна Черганова. Вижте.
10 Март 2017, 02 МИН.
Да си запазиш паркомясто с туба за вода
Паркирането е сериозен проблем не само за столицата. Конкретен пример за това е град Русе, където шофьорите прибягват до собствени начини за запазване на паркомясто. От общината обещават, че още тази година ще се заемат с изграждането на нови паркинги на 7 места в града. Вижте подробностите в следващия репортаж.
10 Март 2017, 05 МИН.
Женската сила на домашната бира
Мая Трифонова и Надя Нинова са две жени, които правят домашна бира от около 3 години. За тях в "Денят започва" разказват Боряна Черганова и операторът Николай Петров.

Те са млади, дръзки и смело мечтаят над котлона в кухнята. Смело експериментират с рецепти, за приготвянето на уникалната домашна бира. Намираме се в дома на Мая, за да ни покаже как се прави бира. Всеки може да си направи бира по собствен начин на собствения си котлон.

Мая Трифонова и Надя Нинова правят бира от около три години. И двете признават, че всеки път бирата ги изненадва, не само с вкуса, но и с възможностите за трансформация и постигане на уникални резултати. Мая: "Целта е да направиш нещо, което ти харесва и можеш да променяш много параметри, за да постигнеш това."

Надя: "Като разбрах, че човек въобще може да си направи бира при тая любов въобще към всички видове по света, реших, че ако мога да си направя сама, би станало още по-добре, отколкото всяка друга, която можеш да си купиш."

Започва се обаче стъпка по стъпка с много ентусиазъм, четене и експериментиране.

Надя: "У нас примерно с приятели започнахме в двора с тенджера от съседката, с казана от вуйчо, с който си прави бурканите и въобще пълна импровизация, но като има желание човек постепенно си натрупва всичко необходимо."

Мая: "Имаме нужда от котлон, от поне две тенджери, от какво друго? Нещо за прецеждане също, може да се използва гивгир или специално пригодени пластмасови кофи. - Добре, вие сте 2 дами, обикновено това не е много често срещано да готвят вкъщи не какво да е, а бира? - Те затова кавалерите ни пратиха нас да се покажем. Май сме единствените дами в Асоциацията на домашните пивовари."

Надя: "То си е вещерство и има голяма кулинария и въобще си е казанът, който бълбука и му добавяш вълшебни съставки, така че мисля, че въобще не е непривично. Мая: То си е като готвенето. Но съм сигурна, че мъжете гледат на жените с подозрение, които могат да варят бира? На тях не им даваме бира. Напротив, трябва с обожание да гледат според мен."

Задължителен е и термометърът, с който прецизно да следим градусите, на които се подлага бъдещата алкохолна напитка.

Мая: "Нека да покажем на нашите зрители сега какъв е процесът? Всичко започва с купа жито, така ли е? Да, започва с купа малц по-скоро, което е малцувано зърно или ечемик или пшеница. Малцуването е процес при който се развиват ензими в зърното, които след това ни трябват за озахаряването. Озахаряването е процесът на превръщане на нишестето в захари. И на нас ни трябват в крайна сметка захари, в които дрождите да ферментират и да се получи алкохолна напитка."

Целият процес на правене на бира отнема няколко дни. Варенето обаче е най-важният момент, в който се спазва освен голяма хигиена и специална температура. Двете дами използват различни рецепти, по които приготвят уникални видове бира.

Мая: "В базова рецепта имаме 20 мин. на 65 градуса, 20 мин. на 70 и след това вдигаме до 78 и при тази температура прецеждаме малцовите трици, те вече не ни трябват, трябва ни само озахарената пивна мъст, която след това ще сварим, ще ферментира. Вече сме вдигнали до 78 градуса, и сме готови да изцедим кашата, за да извадим сладката мъст."

Познанията по химия за правене на бира идват в употреба. За да сме сигурни, че течността ни е готова за промиване се прави и проба с йод, който показва, дали нишестето се е превърнало в захари.

Добре е през цялото време да се опитва сместа, на която разчитаме да се превърне в бира след няколко дни. Ако сте се чудили как се постига карамеленият вкус на тъмната бира, това е малцът, който е обработен на висока температура. Нашата бира обаче е по-светла, а сиропът преди ферментацията има изненадващ вкус.

След този процес се добавят дрождите, които помагат бирата ни да ферментира и да получим желаните алкохолни градуси.

Двете дами вече са готови и с рецептата си за бира, с която ще се конкурират по време на годишния конкурс на домашните пивовари, който ще се проведе на първи април в София.
Виж още