Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
13 Март 2014, 00 МИН.
Денят започва – 13 март 2014
Виж още
            В предаването ще видите:

Сънна апнея - до какво може да доведе безсънието?

След като собственици на заведение нападнаха екип на БНТ – как се контролира забраната за тютюнопушене.

Приятели и близки издирват изчезнал IT специалист.

На живо от Русе – как ученик създаде таблет за незрящи и фабрика за изобретатели ли е Математическата гимназия в града.

Лудогорец продължава да пише история. Каква е обстановката в клуба преди мача с Валенсия – изпълнителният директор Ангел Петричев.

Има ли заплаха за енергийната сигурност и къде са фокусирани икономическите инвестиции – разговор в студиото с министър Драгомир Стойнев.

Как се ловят вдъхновяващи кадри – фотографът Анастас Търпанов.

Разградският рапър Game over, който възпя победите на Лудогорец, рапира в студиото на „Денят започва“.

Гледайте ни всеки делничен ден от 06:00 часа по БНТ1!          
Части
13 Март 2014, 04 МИН.
„Лудогорец“ пуска 1000 допълнителни билета за мача с „Валенсия“
"Лудогорец" пуска в продажба допълнителни 1000 билета за мача с "Валенсия" тази вечер. Те ще се купуват на касите на Националния стадион "Васил Левски" след 10.30 часа.

Изпълнителният директор на българския шампион Ангел Петричев обяви, че в последния момент се е разбрало, че няма да има привърженици на "Валенсия".

"На мача ще има над 40 хиляди зрители. Интересът е огромен. Призоваваме феновете да не чакат последния момент, а по-рано да заемат своите места. Вратите на стадиона ще отворят в 17:30 часа", заяви Петричев пред БНТ. От клуба са организирали и хореография в сектор В.

По думите му "Лудогорец" ще бъде подкрепян от около 2000 души в реванша на "Местая". "Голямата новина е, че обикновеният български фен се завърна на стадиона. Тази вечер ще може да видите жени, деца, възрастни хора, което е уникален успех. Ще се постараем да дадем най-доброто от себе си, за да зарадваме всички българи. Убеден съм, че голямата част от България ще ни подкрепя, ако не на стадиона, то ще стиска палци пред телевизионните екрани", каза Петричев.

"Лудогорец" приема "Валенсия" в 20.00 часа на "Васил Левски" в първия си мач от осминафиналите в Лига Европа. Българският шампион, воден от Стойчо Стоев, продължава непобеден в турнира.
13 Март 2014, 04 МИН.
Приятели и близки издирват изчезнал IT специалист
Столичното Първо РУП издирва 33-годишния Иван Лъчезаров Тодоров, който е в неизвестност от 4 март. Мъжът е избягал от психиатричната клиника на ул. „д-р Любен Русев”, където бил настанен за лечение.

Симеон Табаков, приятел на Иван Тодоров, обясни, че преди два месеца Тодоров е започнал да получава панически атаки за това, че не се справя с живота. Това, според Табаков, е напълно немислимо, тъй като на момчето му върви във всеки аспект от живота. За последно изчезналият мъж е забелязан около метростанция „Г.М. Димитров”.
13 Март 2014, 04 МИН.
Ученици от Русе създадоха таблет за незрящи
Учениците от гимназията „Баба Тонка“ в Русе са изобретили уникален четец за незрящи хора.Устройството, което представлява електронен четец, който вместо екран за визуализация на текста използва малки цилиндърчета. Самите те, излизайки от повърхността, съставят Брайлово писмо.

Нашият репортер Кремена Николова ни срещна с учениците, създатели на проекта - Атанас Атанасов, Васил Воденичаров, Станислав Славев.
13 Март 2014, 04 МИН.
Game over – рапърът, който възпя победите на Лудогорец
Разградският рапър Game over, който възпя победите на Лудогорец, бе специалният музикален гост в студиото на "Денят започва". За успехите на българския отбор на международната сцена, за любовта на феновете и бъдещето на българския рап, това бяха част от темите на нашия разговор. Но преди това, Game over разкри вдъхновението за емблематичния сингъл, посветен на любимия му футболен тим.

"Вдъхнови ме победата срещу Лацио най-вече, защото направиха страхотен мач, особено тук - в България и реших, една вечер седнах - за 15 минути инструментал, за 15 минути текст, после запис. Има голям интерес към песента", разкри рапъра. Той добави и прогнозата си за предстоящия двубой с Валенсия. "Надявам се да ги бием. Аз смятам, че резултатът ще е 2:0, дано да съм прав", добяви Game over.
13 Март 2014, 04 МИН.
Как се контролира забраната за тютюнопушене
Шефът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Огнян Иванов изрази съгласие след репортаж, излъчен по БНТ, че забраната за пушене не се спазва.

Екип на БНТ посети заведение, което няколко пъти е било санкционирано за неспазване на закона за забрана на тютюнопушенето на закрито. В последвалия срамен скандал репортерката Зоя Велинова беше обиждана, заплашвана, а камерата на оператора – отнета и картата с видеото – изхвърлена. Наложи се намесата на полицията.

Почти при всяка проверка са заплашвани служителите и инспекторите на регионалната здравна инспекция, обясни той. Сериозно съм обезпокоен от засилващата се агресия и би трябвало успоредно с промените в закона по отношение на по-сериозните санкции да се помисли и за защита на тези, които защитават контролната дейност, каза д-р Иванов.

Каквито и мерки да се вземат, те са закъснели, уточни той. Един закон, писан на коляно, един закон, който не е съобразен с даденостите на страната, в която би трябвало да бъде прилаган, един закон, който механично е пренесен от Брюксел, води до такива резултати, заяви шефът на Столичната регионална здравна инспекция.
13 Март 2014, 04 МИН.
Вековни къщи застрашени в Ковачевица
Повече от десет вековни къщи в архитектурния резерват Ковачевица са на път да се разрушат. Това е установила проверка на комисия от специалисти на община Гърмен. Според кмета на общината броят на опасните сгради може да се увеличи след пролетните дъждове.

Архитектурният резерват Ковачевица е една от най-посещаваните туристически дестинации в Югозападна България. Част от строените преди повече от 200 години къщи са реставрирани, но има и такива, които се рушат.

„Има стари къщи, които трябва да се бутнат, за да не направят беля. Някой да влезе случайно да иска да разглежда и да го затрупа”, казва Елинка Йоржева - жител на с. Ковачевица.

Община Гърмен е издала заповед за събарянето на две къщи, а на собственици на други къщи в селото са изпратени писма да ги укрепят.

„Искаме те да дойдат да възстановят собствените си къщи. Но явно не се получава, някои заради финанси, някои заради това, че са много наследници”, пояснява Емил Римов - кметски наместник на с.Ковачевица.

Христо Тодоров реставрира стари сгради и от 40 години има къща в Ковачевица. Според него, държавните институции не трябва да санкционират, а да подпомогнат собствениците на къщи в архитектурния резерват.

„Някои от тях са в процес на реставрация, в процес на проектиране на таква реставрация и нещата не са чак така страшни, както се представят”, казва той

И докато държавата и собствениците на къщите намерят решение на проблема с рушащите се сгради, до дни от община Гърмен ще поставят предупредителни ленти за опасност.

Автори: Стефан Колев и Павел Петлички
13 Март 2014, 04 МИН.
Подвеждащи формулировки в учебниците по български език за 7 клас?
Подвеждащи формулировки в новите издания на учебниците по български език за седми клас откри учител от столично училище. От Mинистерството на образованието твърдят, че грешка няма, а различните издатели представили по различен, но правилен начин учебния материал.  Цеца Петрова е преподавател по български език и литература в столичното 119 училище. Този месец тя трябва да избере по кои осъвременени учебници да преподава на седмокласниците през следващата учебна година. След като се запознава с преработените помагала на най-големите издателства у нас, обаче, открива обезпокоителни противоречия.

"Разноречие до грешки. Пред въпросителните думи и пред съюза да не се поставя запетая, когато служат за връзка между главното и подчинено определително изречение съобщава единият учебник. Другият учебник съобщава, че подчиненото изречение се загражда от двете страни със запетая ако разкъсва главното изречение", казва Цеца Петрова - учител по бълг. език и литература.

В трети учебник авторите са решили да обобщят нормата в две съседни карета.

"Запетая се пише пред съюзите и съюзните думи и тук са изброени - кой, чий, какъв, как, защо, колко, дали, ли , ако въвеждат подчинени определителни изречения. И запетая не се пише пред кой, чий, какъв, как, защо, колко, дали, ли. Имам сериозни притеснения, че учебниците така, както са направени
са абсолютно некомуникативни", пояснява учителката.

От Министерство на образованието обясниха за БНТ, че не откриват грешки в учебниците. За притеснителните формулировки, казват, че издателите просто са предложили три различни методически решения на учебния материал. Според педагози това е най-трудната част от съдържанието за седми клас, но правилното й усвояване е изключително важно, защото попада в изпитния конспект за елитните гимназии. А иначе правилната употреба на запетайката провокира и философски размисли сред децата в 119-то училище.

А на Цеца Петрова и останалите й колеги остава да изберат по кой от учебниците да преподават през следващата година.
13 Март 2014, 04 МИН.
Как се правят вдъхновяващи кадри
Фотографът Анастас Търпанов спечели второто място в категория "Спорт" на конкурса World press foto. Той се провежда вече 55 години и е най-престижният конкурс за репортажна фотография. Това бе и поводът да го поканим в студиото на "Денят започва", за да разкрие как се правят вдъхновяващи кадри.vlcsnap-2014-03-13-09h10m23s233

"Предпочитам и се концентрирам върху така наречените екстремни спортове и екшън фотография. Не ми е първо участие в конкурса - за трета или четвърта година участвам, но за първи път печеля награда", сподели Анастас. Според него най-хубавите снимки стават в лошо време. "Много обичам също да правя и концертни снимки. Те винаги са много положителни и зареждащи".
13 Март 2014, 04 МИН.
Бъдещето на „Южен поток“
Въпреки кризата, на техническо и експертно ниво в момента работата по проекта "Южен поток" продължава, това заяви в студиото на "Денят започва" Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката. "Всички министри се обединихме, включително и комисарят Йотингер, че не трябва да спира работата, тъй като това е един важен стратегически проект за Европа, за всички държави-членки и че този проект ще гарантира сигурност на доставките на природен газ". Има политически спекулации относно "Южен поток" допълни той, като коментира, че това е недостойно, защото проектът е важен за България. "Дадохме мандат на Европейската комисия, защото искаме този проект да се реализира. Второ - да получи всички разрешителни и да не се действа на парче", поясни министър Стойнев.

Той беше категоричен, че наистина на ЕК е даден мандат да води преговорите с цел да се избегне забавянето на реализацията на "Южен поток", но тя се допитва до всички участници в него, като те дават мнението и оценките си. Министър Стойнев подчерта, че Бойко Борисов търси политически дивиденти с изказванията си за "Южен поток", но няма право на това, тъй като винаги е защитавал германските интереси, за разлика от настоящето правителство, което работи за националните интереси.

"Радва ме, че президентът Плевнелиев следва приоритетите на правителството и в момента в Катар той потвърди моята позиция януари месец, че ни е необходим регионален LNG терминал на Егейско море именно за доставки на втечнен газ", заяви Стойнев.

В проекта "Южен поток" - България работят не повече от 30 човека, като те се занимават не само с анализ, защото там има и инженери, и специалисти по обществените поръчки. Подготвят се подробните устройствени планове. Има техническа работа преди реалното стартиране на проекта, която трябва да бъде изготвена, изтъкна министър Стойнев.

Ако заради кризата в Украйна спрат доставките на газ, имаме мазут и природен газ от Гърция, но не може вечно да ги ползваме, всичко зависи от нуждите на икономиката, каза още Драгомир Стойнев.
За цяла Европа може да има последствия, допълни той.  Той допълни, чe в момента се нагнетява природен газ в Чирен, но не се черпи газ от хранилището, за да се подсигурим при евентуална криза.

Има опасност от загуба на руски туристи, което може да се отрази на икономиката на България, отбеляза още министър Стойнев.
13 Март 2014, 04 МИН.
Най-печелившите музиканти на 2013 година
Списание "Билборд" обяви класацията си за най-печеливши музикални звезди за 2013 година. На първо място в класацията е Тайлър Суифт. Изпълнителката за втори пореден път застава на челната позиция.

Кънтри певицата Тайлър Суифт изпревари звезди като Бионсе, "Бон Джоуви" и дори "Ролинг Стоунс". През последната година изпълнителката е спечелила около 40 милиона долара от турнетата си в Щатите, продажба на албуми и авторски права.

На второ място е друг кънтри певец - 45-годишният Кени Чесни, който е спечелил 33 милиона. Трето място заема Джъстин Тимбърлейк, който издаде албум след 7-годишна пауза. Компилацията му е донесла приходи от над 31 милиона долара. В топ 10 на най-печелившите изпълнители за 2013 се нареждат още Бон Джоуви с почти 30 милиона долара, Бионсе, "Маруун файв" и Пинк - с печалба над 20 милиона.

Автор: Весела Георгиева

13 Март 2014, 04 МИН.
Растящ интерес към приемната грижа регистрираха във Видинско
Растящ интерес към приемната грижа регистрираха във Видинско. В община Ново село, в която живеят около 3 000 души вече има цели пет приемни семейства. Само в село Неговановци с отговорността да отгледат дете са се заели трима приемни родители.

Сашка е детска учителка в с. Неговановци. Тя живее с баща си и 19-годишния си син. Веднага щом разбрали за приемната грижа решават да вземат в дома си деца.

Мирон Василев, приемен родител от с. Неговановци: "От телевизията гледах, че има такова предаване за деца дето не могат да ги осигуряват родителите и решихме с дъщеря ми да кандидатстваме..."

Повече от година при тях живее 7-годишно момченце, а до месец очакват да бъде настанено още едно. Детето е намерено да спи заедно с братчето си под един камион. Интелектуалното му развитие съответствало на 3-годишно дете, бил недохранен и с измъчен вид.

Сашка Василева, приемен родител от с. Неговановци: "Той дойде и беше много тъжно дете, най-трудното, което успяхме да го научим всички ние беше да го накараме да се усмихва... използваше едносрични думи като „тук”, „там”, „ето”, не познаваше цветовете, не умееше да рисува, не познаваше дори често срещани зеленчуци, плодове също..."

Сега детето говори, помага вкъщи, играе на компютъра, кара колело, храни кокошките на двора и се готви наесен да бъде ученик. Среща се веднъж в месеца и с майка си, но се връща бързо в дома на приемните си родители – деди Мирон и леля Сашка, както той ги нарича.
13 Март 2014, 04 МИН.
До какво води безсънието
Колко е важно да се наспиваме добре и до какво води безсънието - рано сутринта нашият репортер Юлия Стефанова разговаря с д-р Анелия Симеонова.
13 Март 2014, 04 МИН.
Подробностите около убийството в Дупница
Досъдебно производство за умишлено убийство срещу неизвестен извършител е образувала прокуратурата в Кюстендил по повод смъртта на един от гардовете на Братя Галеви. 28-годишният Николай Радев, популярен като Отверката, е починал в хирургичното отделение на дупнишката болница след скандал в заведение късно в сряда.

За убийството са задържани дупнишкият стоматолог д-р Владимир Карастоянов и двамата му синове, единият от които – лекар анестезиолог в общинската болница в града. По неофициална информация именно дъщерята на анестезиолога Николай Карастоянов, която била закачана от Отверката, е станала причина за скандала, завършил с убийство.

"Много добър лекар и като човек, госпожа. Много внимателно момче и не е побойник. Другият не го познавам. И като човек и като специалист, аз просто не мога да повярвам, че това нещо е направил", сподели жена.

От прокуратурата отказаха да разкрият версиите, по които се работи, за да не се попречи на разследването. От полицията обаче допълниха, че жертвата е познат на органите на реда с противозаконни деяния. Той има брат, очаква се за погребението от чужбина, където работи, да пристигне и майка му.

Кабинетът на арестуваният стоматолог, който се помещава във фамилната къща на семейството, остана затворен вчера, а в жилището не се появи и съпругата му.

Полицейските огледи пък продължиха дълго на мястото на инцидента. Заведението „Колата” доскоро беше популярно като място за срещи на Братя Галеви. Там често гравитират и хора от техните приближени, разказаха съседи.

Според дупнишки лекари причината за смъртта на 28-годишния мъж е кръвозагуба. Той имал множество наранявания, някои от които е възможно да са били и от счупените стъкла на заведението при побоя.

"Това са нелеки наранявания. Не една прорезна рана - една в областта на черния дроб, една в областта на стернума и наранявания в областа на главата", обясни д-р Златко Величков от Спешно отделение Дупница.

Причините за смъртта ще станат ясни след аутопсията, която ще бъде направена в кюстендилската болница. Днес Кюстендилският окръжен съд ще гледа и искане за продължаване на мярката за неотклонение на тримата задържани.

Автор: Елица Иванова
13 Март 2014, 04 МИН.
След експлозията в Ню Йорк – коментар на Ваня Ефтимова
Най-малко трима са загинали, девет души са в неизвестност, а около 60 души са ранени при срутването на две жилищни сгради в Ню Йорк, предаде за „Денят започва” пряко от САЩ журналистът Ваня Ефтимова.

Цифрите за ранените още варират, защото са в различни болници в Харлем. Три от ранените са деца, 15-годишно момче е в критично състояние. Взривът е предизвикан от изтичане на газ.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че това е една от най-лошите трагедии, защото не е имало индикации. Въпросните две сгради са били проблемни от много време, имало е много сигнали от живущите. За съжаление тази трагедия е могла да бъде предвидена. Инфраструктурата в Харлем е възстановена.
13 Март 2014, 04 МИН.
Изложба на най-старите маски
В Йерусалим откриха уникална изложба. Експозицията включва най-старите маски в света, които датират отпреди 9000 години.

Изложбата предлага на посетителите рядък поглед върху ритуалите на най-ранните цивилизации. Маските са изработени, така че да приличат на черепи. Всяка от тях има своя идентичност. Някои са с издълбани кръгли очи, като на герои от комикси. Други пък показват редица тънки зъби.

Артефактите дълго време бяха загадка. За да се установи автентичността им са били необходими цели 10 години и редица тестове. Според мнозина експерти тези предмети са най-старите от този вид.

Автор: Весела Георгиева

13 Март 2014, 04 МИН.
Заличени фрески на Йоан Левиев
Стенописите на Йоан Левиев във фоайето на Градския дом на културата в Пловдив са напълно унищожени при ремонта на сградата. Това стана ясно днес, след като беше премахната част от стената, под която се предполагаше, че се е съхранено произведението на изкуството.

Всички надежди, че стенописът на Йоан Левиев може да бъде реставриран, рухнаха заедно с парчетата от стената, която беше съборена днес.

„За съжаление няма нищо. Сравнихме и проектите, и стари снимки и се оказва, че цялата композиция е била разположена на отделна стена, която е различна, от тази на залата, която по време на ремонта явно е била премахната и всъщност няма и следа от произведението на изкуството”, обясни Стефан Стоянов – зам.-кмет на Пловдив.

Абсурдът се засилва от факта, че през годините фреската не е включена в графата „Културни паметници”. Заради това повреждането й не може да бъде считано за престъпление – това става ясно от отговор на прокуратурата по сигнал на журналисти от пловдивски сайт. От фирмата, направила ремонта на бившия Синдикален дом обаче уверили, че стенописите са съхранени.

„В прав текст те тогава ни отговориха, когато завършваха фоайето, което в момента виждаме, че всъщност стенописът е под кнауфа, че най–вероятно е запазен”, заяви Ивайло Дернев – журналист „Под тепето”.

Община Пловдив ще търси мнението на юристи дали може да бъде търсена отговорност за унищожения стенопис. Утре специална комисия от архитекти, художници и роднини на Йоан Левиев отново ще огледат стените, зад които се смяташе, че фреската се пази.

Автор: Деница Торньова
13 Март 2014, 04 МИН.
Закуска със „Сентиментъл суингърс“
Днес в рубриката „Закуска” ще видим как започват сутрините си „Сентиментъл суингърс“.
Виж още