Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
13 Януари 2014, 00 МИН.
Денят започва – 13 януари 2014
Виж още
            Темите в предаването:

Закуска с Нина Димитрова.

Пенсионер от Стара Загора иска да отвори дома си за бежанци, репортаж на Десислава Петкова.

Задава ли се грипна епидемия – пряко включване на нашия репортер Кремена Николова от болницата в Русе.

Как българските плетени обувки намериха място на американския пазар – Skype връзка с Джеф Лайн.

Глоба за съжителство с малолетна – репортаж на Зорница Илиева.

Сблъсък с политици – гост в студиото Явор Доков.

Вандали рушат Алеята на спортната слава във Варна – репортаж на Силвия Благоева.

Какви проблеми срещат родителите на недоносените бебета – репортаж на Юлия Стефанова. 

Какво трябва да правим, ако наследим кредит - гости: Димитър Стоилов и адв. Десислав Данов.

Англичани превърнаха наводнените райони в атракция – репортаж на Савина Герджикова.

Скандали и обвинения – гости в студиото Деница Гаджева, Миглена Александова.

Разговор с Екатерина Дафовска за очакванията за българското представяне на олимпиадата в Сочи.

Българският пръстен на Вагнер – филм на Миглена Стойчева от рубриката „В кадър”. Гости: Миглена Стойчева, акад. Пламен Карталов - директор на Столичната опера и балет.

Как Бразилия се готви за Световното първенство по футбол – репортаж на Савина Герджикова. 

Какво подготвят за турнето си в САЩ Софи Маринова и Устата - гости Софи Маринова, Иван Динев - Устата.

Фестивал на хвърчилата в Индия – репортаж на Савина Герджикова          
Части
13 Януари 2014, 09 МИН.
Какво да правим, ако наследим кредит?
Какво да направите, ако се окажете без да сте информирани, че сте наследили кредит на починали родители?

В "Денят започва" Димитър Стоилов, който води съдебна битка с банка, на която дължи около 2000 лева по този казус, разказа своята история, а адвокат Десислав Данов направи юридически коментар на случая.

Цялото предаване може да видите ТУК
13 Януари 2014, 09 МИН.
Сблъсък с политици – 8 години след инцидента на АМ „Тракия“
Поведението на "Атака" и на нейния лидер Волен Сидеров е един рецидив, който остава неконтролиран и все по-сериозен. Това заяви в "Денят започва" Явор Доков, който преди 8 години пострада при инцидента на АМ "Тракия". Това се случва през 2006 година - първият сериозен инцидент с участието на депутати от Атака и нейния лидер Волен Сидеров. Основният въпрос бе - променили се нещо в поведението на Атака, на прокуратурата и съда?

"Това, което се случи бе, че един млад човек в мое лице, което дълги години учи в чужбина, се връща в България, за да работи и да се развива, беше нападнат, бит, стрелян... И което е най-трагично в случая е, че българските институции, които са призвани да пазят обществения ред и сигурност, не успяха да си свършат до край работата", категоричен бе Явор. Той добави, че също толкова голям проблем е, че депутат, който трябва да е пример за обществото, е замесен в такъв случай и се държи по този начин.

"От 2006 година, макар да смея да твърдя, че случилото се с мен е най-сериозният от всичките, инцидентите си продължават и това е един рецидив, който остава неконтролиран и който се задълбочава и става все по-сериозен", категоричен е още Явор Доков. Той обясни, че за събитията от тогава единственият наказан е шофьорът на Сидеров и то с пробация.

"А самият Волен Сидеров не получи никакво наказание. Беше му свален имунитетът по този случай и по един друг случай - за подбудителство към лъжесвидетелство от страна на депутата Павел Чернев. Той беше оправдан и даже тези дни г-н Румен Петков зададе един уместен въпрос - защо държавното обвинение тогава даже не протестира тази оправдателна присъда. Той беше оправдан на първа инстанция и с това приключи всичко", добави още Явор.

Цялото предаване може да видите ТУК
13 Януари 2014, 09 МИН.
Софи Маринова и Устата преди турнето с САЩ
В "Денят започва" Иван Динев-Устата разказа за последните приготовления на турнето му със Софи Маринова в Съединените щати.

Другата сряда тръгваме на едно страхотно пътешествие. Все се каня да изчисля колко мили ще прелетим, но се отказвам, защото няма да са никак малко. Но разликата в температурите ще е от минус 30 градуса до плюс 30, обобщи това, което ги очаква, Устата.

Цялото предаване може да видите ТУК
13 Януари 2014, 09 МИН.
Бразилия се готви за Световното първенство по футбол
В Бразилия тече трескава подготовка за предстоящото Световно първенство по футбол. В страната се строят много нови хотели, които да поемат огромния поток от фенове. Интересът към Мондиал 2014 ще повиши и цените на нощувките.

164 нови хотела ще приемат наплива от туристи в Бразилия по време на Световното първенство по футбол. Най-много хора се очаква да се съберат в Рио де Жанейро, където ще се играе финалът на Мондиала и още 6 от мачовете.

През юни се очаква да бъдат готови 6 хиляди и 500 нови хотелски стаи, които ще бъдат на разположение и за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Цените на нощувките по време на Световното първенство по футбол тази година, обаче, ще бъдат два пъти по-високи, отколкото за олимпийските игри през 2016-та, защото Мондиалът се очаква да привлече повече туристи. Средната цена на самостоятелна стая в хотел с две или три звезди в Рио де Жанейро е около 460 долара. По-евтин вариант за нощувка са хостелите и къщите за гости. Престоят там излиза по около 40 долара дневно на човек в стая с няколко легла. Най-ниски са цените в покрайнините на Рио де Жанейро, където нощувката струва не повече от 20 долара.

Автор: Савина Герджикова

Цялото предаване можете да видите ТУК.
13 Януари 2014, 09 МИН.
„Българският пръстен на Вагнер“
В "Денят започва" тази сутрин ви представяме един филм, който ще прикове пред екраните не само любителите на операта - защо, защото Вагнер е хевиметълът на класиката и операта. Този понеделник - 13 януари от 22:00 часа в рубриката "В кадър" на БНТ1 ще бъде излъчен филмът "Българският пръстен на Вагнер". За да представят филма в студиото бяха акад. Пламен Карталов - директор на Столичната опера и балет, и Миглена Стойчева - автор на филма.

"Зад това заглавие се крият 4 години страхотен труд на екипа на Софийската опера, това заглавие е комплимент към маестро Карталов и към неговите артисти, защото това, което са направили, не се е виждало на сцената на Софийската опера никога", подчерта Миглена Стойчева.

"Аз бих нарекъл този филм едно скерцо. Като чели на шега, ние направихме в този наш 4-5-годишен труд тетралогията Рихар Вагнер. Шега защото и самите ние не знаеме как се случи това. Вярвахме много в себе си, имахме тази увереност и филмът показва потенциала на Софийската опера, потенциала на град София като град на музиката, на България като страна на големи културни традиции", заяви акад. Пламен Карталов - директор на Столичната опера и балет.

Цялото предаване можете да видите ТУК.
13 Януари 2014, 09 МИН.
Дафовска за Сочи 2014 и за очакванията към българите
За страстите преди Зимните олимпийски игри в Сочи в студиото на "Денят започва" разговаряхме с Екатерина Дафовска. Какви са шансовете на българските спортисти попитахме председателя на Българската федерацията по биатлон.

"Шансове всички се надяваме да имаме, но шансът е на страната на подготвените, на тези, които са вложили много труд, много средства и са дали всичко от себе си", заяви Дафовска. Председателят на федерацията по биатлон се прибра от Руполдинг, където вчера приключи Световната купа по биатлон.

"Резултатите на този етап не ни удовлетворяват, нашите представители не започнаха, както бяха нашите очаквания, в по-предни позиции, но и за това си има причини. Треньорската смяна изглежда ще се окаже, че никак не е била удачна. Никой голям отбор не смее в предолимпийска година да прави такива големи реформи и ще се окаже, че каквото ние сами сме си направили, никой друг не може да ни го направи", коментира Екатерина Дафовска.

Цялото предаване можете да видите ТУК.
13 Януари 2014, 09 МИН.
Депутати от „Атака“ за скандала във Варна
Вчера беше официално оповестена гледната точка на "Атака" за скандала на Летище "Варна", а днес в студиото на "Денят започва" народните представители от партията - Деница Гаджева и Миглена Александрова, се опитаха да внесат допълнителна яснота във версията за случилото се на техния лидер Волен Сидеров.

 vlcsnap-2014-01-13-09h24m37s188"Никой никого не е бил. Сидеров не е удрял полицай. В самолета е имало разговор. След като слязохме се разви лек скандал с господин Бахнев и с полицаите. Но удари от страна на депутати от "Атака" и Сидеров не е имало", категорично заяви Миглена Александрова.

 vlcsnap-2014-01-13-09h28m04s204"Ние написахме една книжка по случая и тя се нарича "Фактите за скандала на Летище "Варна". Случаят заслужава, защото в медиите се хвърляха обвинения, даже вече се осъждаше Сидеров, някои хора искаха да го разстрелят, пуснаха го се много неща, които бяха лъжи, неистини", добави Деница Гаджева и заяви, че "Волен Сидеров никога не тръгва към някого с обидни фрази или с псувни".

Цялото предаване може да видите ТУК
13 Януари 2014, 09 МИН.
Вандали рушат Алеята на спортната слава във Варна
Вандали рушат Алеята на спортната слава във Варна. Повредени са не само част от паметните плочи, но и уредите на безплатната фитнес-площадка на открито, която от половин година е достъпна за варненци.

Алеята на спортната слава е едно от най-привлекателните за отдих и тренировки места във Варна. В изграждането й частен инвеститор вложи повече от 700 хиляди лева. За по-малко от 6 месеца вандали успяха да повредят пет от десетте плочи, на които са изписани градовете, годините и спортовете, в които състезатели от града са печелили медали на Олимпиади. Част от уредите на откритата фитнес-площадка също са потрошени.vlcsnap-2014-01-13-09h04m04s49

"Стопанин е Община Варна, така пише поне на табелите. Има счупени гимнастически фитнтес уреди – от месец и половина не е възстановен", отбеляза Атанас Попиванов.

"Явно има някой, който има енергия да я изразходва по неправилен начин", коментира Борислава Радушева.

"Трябва да се обръща внимание. Да не се оставят нещата да се разрушат и тогава да се оправят", категорична е Соня Димитрова.

Алеята на спортната слава е с панорамна гледка към цялата плажна ивица и морето. Странното е, че всички виждат вандалските прояви, но никой не е подал сигнал. Защото независимо кой е посочен като собственик, замисълът на алеята е тя да бъде на всички.

Репортаж: Силвия Благоева

Цялото предаване можете да видите ТУК.
13 Януари 2014, 09 МИН.
Какви проблеми срещат родителите на недоносените бебета?
Всяко десето дете, което се ражда в България, е недоносено, гласят данни, оповестени на пресконференция миналата седмица. Те се раждат с различни проблеми в зрението, слуха, двигателната и нервната система и се нуждаят от скъпи ваксини, за да бъдат предпазени от болести и усложнения.

Репортерът на "Денят започва" Юлия Стефанова се срещна и разговаря с Василка Терзийска - майка на близнаци, и д-р Радка Масларска за грижите и профилактиката на недоносените бебета.

Цялото предаване може да видите ТУК
13 Януари 2014, 09 МИН.
Глоба за съжителство с малолетна
Съдът във Велико Търново отсъди глоба от 1000 лева на мъж, който живее на семейни начала с малолетно момиче повече от две години.

Екипът на "Денят започва" провери какво се случва в дома на 25-годишния Али Маринов и неговата любима Зоя в село Раданово и установи, че наказаните всъщност са пример за любящо и щастливо семейство.

Според съдебното решение на Великотърновския районен съд   трябва да плати глобата, тъй като откраднал невръстната си булка, когато била едва на 15 година. Младата двойка днес живее повече от щастливо в скромния си дом, началото обаче наистина не било лесно, разказва свекървата.

„От начало не им беше много хубаво.Тя малка, как да искат да я дават?! Те не са позволили и аз също не съм позволила, като всяка една майка и се сдърпахме малко. Те я набиха, майка й и баща й. Обаче аз нямам право и да я върна, тя като преспи с приятеля си, няма право да върви при майка си и при баща си. Вече къщата й е тука”, обяснява Марийка Маринова – майка на Али.


За две години обаче Али е успял да заслужи обичта и уважението на невръстната си булка.

„Обичам си мъжа, каквато и глоба да има ще си я платим, пак ще си бъдем семейство. Щастлива съм, разбираме се добре”, твърди откраднатата булка Зоя.


В края на миналата година семейната идилия изненадващо нарушила полицията. Полицаите нахлули в домът им и задържали и двамата за разпит.

„Изплаших се, защото ни извикаха на Тръмбеш. Разпитаха ни на колко години се оженихме. Питаха ме дали го искам, дали на сила е станало”, обяснява Зоя.

„Законът си търси правата, ние не се сърдим, че полицията дойде у дома, оня ден ходихме на дело и казаха, той добре, че не е съден, ако беше съден можеше да влезе и където не трябва. Ние не сме хептен от най-глупавите цигани, колкото и да е си разсъждаваме за нас, знаем си правата, всичко... Сега ще имаме глоба и по-малко ще си платим глобата”, казва свекървата Марийка.


Заради преживения страх младото семейство и роднините им са щастливи, че се отървали само с глоба и сега събират пари да я плащат. Този казус обаче разбуни духовете в село Раданово и хората се разделиха с противоречиви мнения. Голяма част са на страната на влюбените. Други пък казват, че това е начинът да се спре порочната практика деца да раждат деца.

Най – голямото доказателство за любовта на Али и Зоя е дъщеря им Яница, която скоро ще навърши една год. Пари за глобата младото семейство ще заделя от доходите на Али, който работи като секач в близката гора, въпреки това и двамата се шегуват за глобата, която наричат данък любов.

Цялото интервю може да видите ТУК
13 Януари 2014, 09 МИН.
Български плетени обувки – хит на американския пазар
В последните дни България се прочу не с нещо друго, а с... плетени обувки. Трима американци решиха да продават в САЩ българските плетени обувки.

Един от тях - Джеф Лайн, в скайп връзка в "Денят започва" разкри подробности от този бизнес план, а репортерът Златин Бояжджиев разказа за пловдивската фирма-производител на стоката, която така радва американците.

Цялото предаване може да видите ТУК
13 Януари 2014, 09 МИН.
Идва ли грипна епидемия? Ситуацията в Русе
В Русе грипната епидемия е в своето начало, отчита се леко повишаване на заболяемостта, съобщи в "Денят започва" репортерът Кремена Николова.

Какви са симптомите? Какви са превантивните мерки срещу грипа, които можем да вземем? На тези въпроси и други репортерски въпроси отговориха д-р Свилен Доцев - педиатър, и д-р Маринов - дежурен в Първа поликлиника.

Цялото предаване може да видите ТУК
13 Януари 2014, 09 МИН.
Пенсионер от Стара Загора отваря дома си за бежанци
Пенсионер от Стара Загора иска да предостави къщата си за настаняване на сирийски бежанци. Имотът на Борис Лисичков се намира в град Мъглиж и от няколко години никой не живее там. Бившия миньор е категоричен, че освен държавата трябва да има и хора, които да помогнат на бежанците.

Борис взел решението спонтанно. Разказва, че като видял условията, в които живеят някой от сирийците веднага му хрумнала идеята да им предостави къщата си в град Мъглиж, която стои заключена, за да осигури поне на няколко човека дом.

"Веднъж гледах по телевизията палатките, в които живеят тия хора. Знам какво значи да живееш в палатка, аз съм служил 3 години в армията и знам какво значи да изкараш през зимата да живееш в палатка. Само който не е живял в палатка, той не знае", казва Лисичков.

Къщата на старозагореца се намира в центъра на град Мъглиж. Има три стаи и двор. Борис я предоставя с всички удобства в нея – електроуреди, съдове, завивки. Дори е осигурил дърва за зимата и е предплатил водата за няколко месеца напред.

Има едно единственото условие. "Изискванията, които имам, е да са сериозни хора, които да уважават имота като свой, да го пазят като свой. Нищо друго не искам от тях, просто да бъдат хора, да знаят, че са на място, където е по–добре за живеене от тези палатки", обяснява старозагорецът.

Сега мъжът се надява да бъде задействана процедурата от компетентните органи за настаняването. А той е категоричен, че очаква новите си приятели, за да ги посрещне по български.

Автор: Десислава Петкова

Цялото предаване може да видите ТУК

13 Януари 2014, 09 МИН.
Закуска с Нина Димитрова
Традиционната закуска в Сутрешния блок на БНТ бе със създателката на една от най-успешните театрални трупи у нас - Театър Кредо. Нина Димитрова играе в два спектакъла, които имат десетки представления и награди, а единият от тях се играе на девет езика, включително и японски.

Цялото предаване може да видите ТУК
Виж още