Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
18 Март 2014, 00 МИН.
Денят започва – 18 март 2014
Виж още
            В това издание на сутрешния блок ще видите:

Застрашават ли ЕРП-тата енергийната сигурност? Ще изгубят ли лицензите си?

Глоби за неправомерно работещи аларми – как ще се определят нарушителите – демонстрация на живо.

Лесно ли се купуват оръжия? Как се контролират притежателите на боеприпаси?

Акцията в Лясковец – правилни ли бяха действията на полицията – разговор с криминалиста Ботьо Ботев.

Как се създават спецполицаи? Бившият командир на баретите – полковник Филко Славов.

Тайни клиенти влизат в хранителните магазини – ще има ли 24-часов контрол за безопасност на храните – разговор с проф. Пламен Моллов.

Как старите коли във Финландия живеят нов живот - гледайте в "Зелена светлина на фокус".

Гледайте "Денят започва" всеки елничен ден от 6.00 часа.          
Части
18 Март 2014, 09 МИН.
Да си спомним за САЩ’94
Тази година се навършват 20 години от незабравимото американско лято, в което България стана четвърта футболна сила в света. Да си припомним едно видео с Христо Стоичков, Трифон Иванов и Димитър Пенев.
18 Март 2014, 09 МИН.
Лесно ли се купуват оръжия
Лесно ли се купува оръжие в България и какви са процедурите за снабдяване с оръжие – нашият репортер Юлия Стефанова потърси отговор на въпроса от Динко Желев, собственик на оръжеен магазин.
18 Март 2014, 09 МИН.
Глоби за неправомерно работещи аларми
Нашият репортер Калчо Петков ни показа как шофьорите в Русе, неправомерно използващи алармите на автомобилите си, могат да бъдат глобявани. Поводът за това е, че Народното събрание гласува на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Обсъжда се дали действително да влязат санкции и глоби до 150 лв. за шофьорите, които не изключват алармите си.
18 Март 2014, 09 МИН.
Мисия „Таен клиент“
Ние имаме резултати от действията, които предприехме  с вече действащите тайни клиенти, каза в студиото на "Денят започва" проф.Пламен Моллов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.  Преди месец обявих мерките на  агенцията за контрол на храните и сред тях бяха не само тайните агенти, но и мобилните звена, ротацията на екипи на възлови позиции. Резултатите са изненадващи дори и за мен, подчерта проф.Моллов.

За цялата минала година е наложена възбрана на 75 тона храни, както и 3000 акта в резултат от 300 000 проверки, съобщи председателят на БАБХ. Само за една седмица след новите мерки резултатът е 75 тона възбранени храни, а от 86 проверки са съставени 50 акта, заяви проф.Моллов. Най-често при нарушенията става дума за изтекъл срок на годност, за липса на проследимост - не е ясно продуктът от какво е произведен, от кого е произведен, кога е произведен, нарушения в условията на съхранение, на етикетирането и др.
18 Март 2014, 09 МИН.
Полк.Филко Славов за случая „Лясковец“
Полковник Филко Славов, бивш командир на Специализирания отряд за борба с тероризма, е назначил загиналия Емил Шарков.  Не очаквайте да дам оценка на случилото се от дистанция, заяви в студиото на "Денят започва" полк. Славов.  Не познавам плана, не участвах в операцията, не съм наблюдавал действията на момчетата, подчерта той.  Филко Славов също каза, че не може да се прави аналогия с операцията "Белите брези" - между двата случая няма нищо общо.

Чуйте във видеото какво каза полк. Филко Славов в студиото на сутрешния блок на БНТ.

 
18 Март 2014, 09 МИН.
Ботьо Ботев за акцията в Лясковец
Бившият директор на отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция" Ботьо Ботев коментира в студиото на "Денят започва" акцията в Лясковец, при която беше убит служител на реда. Той изказа съболезнования за загубата на колегата си, с когото е работил и го познава като изключителен професионалист.  Да се прави оценка на една такава трагедия е трудно, а и от професионален аспект - некоректно, подчерта Ботев. В една такава ситуация един дребен детайл може да се окаже съществен.

Съществуващата информацията за стрелеца от Лясковец е била подценена, убеден съм, че е имало 100 начина в миналия период проблемът да се реши и то на местно ниво, подчерта бившият шеф на отдел "Убийства". Макар че практиката показва не един и два случая, в които именно такива психично болни, при приложени законодателни форми и методи, за да бъдат изолирани от обществото,  след известно време са пускани и след това извършват действия, коментира Ботьо Ботев.  Трябва много институции да вземат отношение как най-добре законодателно да се решат проблемите.

Не би трябвало да се прави аналогия между случая в Лясковец и случая "Белите брези" - там проблемите са други, заяви Ботев.
18 Март 2014, 09 МИН.
Черни таксита в Кюстендил
Двама незаконни превозвачи, предлагащи превоз с т.нар. черни таксита са били заловени за десетина дни от ДАИ – Кюстендил. Те предлагали услугите си срещу стойността на билета за обществения превоз за съответното разстояние. Организацията се правела дори и в социалните мрежи, разказаха инспектори в Кюстендил.

Най-често шофьорите на черните таксите предлагали превоз до София, или до близките села. Имало обаче и такива, които извършвали превози от и до Северна България с бусове, през територията на Кюстендилска област.

Росен Димитров – началник на ДАИ – Кюстендил: Много хора, които работят на територията на София, живущи в Кюстендил, сутрин като пътуват са двама, но решават да си избият бензина, или нещо подобно. Спират на спирката и предлагат услугата си на хората, които чакат за автобуса... Имаме и незаконни превозвачи вече и вътре в самия град - да кажем от складовата база в Кюстендил до някоя друга точка в града или до някое село. Ние сме много находчиви, организират се и във Фейсбук пътувания.

На заловените нарушители  са издадени наказателни постановления, свалени са им и номерата. От ДАИ предупредиха, че санкциите са доста високи.

Росен Димитров – началник на ДАИ - Кюстендил: 1600 лв. е глобата, шест месеца принудително се спира автомобилъти се оставя на платен паркинг. Тези незаконно превозвачи – леки автомобили и бусчета едва ли си струва да си позволят риска.

От ДАИ обясниха, че имат сигнали за нарушения и от страна на законни провозвачи. Това са таксиметрови автомобили, които също отнемат пътници от гари и автобусни спирки. Те обаче работели основно по вътрешните линии и до селата в общината. Инспекторите предупреждават, че подобно пътуване носи висок риск и за пътниците.

Началникът на държавната автомобилна администрация в Кюстендил е категоричен, че проверките ще продължат и в бъдеще.
18 Март 2014, 09 МИН.
Застрашават ли ЕРП-тата енергийната сигурност – разговор с Иванка Диловска
Днес изтича срокът, в който ЕРП-тата трябва да погасят задълженията си към Националната електрическа компания.

От Института за енергиен мениджмънт заявиха в „Денят започва”, че е малко вероятно ЕРП-тата да покрият задълженията си днес, защото има много неясноти около формирането и размера на дълговете.

Иванка Диловска, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, коментира, че има забавени плащания към НЕК, но по нейна сметка те са в по-малък размер от 318 милиона лева.

Недостигът на средства в системата е факт от 2012 г. От отчетите на дружествата през есента на миналата година се установи, че НЕК дължи на производителите на енергия 1 млрд. и 200 млн., каза тя. Дефицитът не е предизвикан от нежеланието на дружествата да плащат, а е предизвестен от решенията на комисията за намаляване на цените през миналата година, уточни още тя.
18 Март 2014, 09 МИН.
Живот на четири колела
Сега ще ви покажем една история за приключения и хиляди километри, прекарани на пътя. Животът на четири колела запленява  все повече българи. Пътуването с кемпер е хоби с десетки последователи. Един от тях е Алескандър Савов, който преправя стари бусове в кемпери и досега е успял да прекоси цяла Европа.

Намираме Александър Славов отново на пътя заедно с трите му деца. Возим се в последния товарен бус, който е преправил в кемпер. Отнема му два месаца, за да го обзаведе. Гледал е скици в интернет форуми.

Семейството на Александър е прекосило с кемпер цяла Европа. Стигали са и до Азия.

Най-малкият в семейството ни развежда в кемпера. Вътре има всичко, което човек може да намери у дома.

Голяма част от оборудването се намира в багажното отделение на буса. Всичко работи на ток и газ.

По този начин пък изглежда един от фабричните кемпери, които са среден клас. Негов собственик е Ангел, който също от 10 години е на пътя. Пропътувал е над 100 000 хил. км. из Европа. Показва ни на картата пътя към предстоящата дестинация - остров Лефкада. Разказва, че разходите са различни. Средният разход на гориво е около 15 литра на 100 км.

Любителите на кемпери разказват, че дестинацията най-често се решава на момента, а посоката винаги може да бъде променена. Именно в усещането за неизвестното  се крие тръпката да пътуваш с кемпер.
18 Март 2014, 09 МИН.
Отчитат 7% ръст в продажбите на недвижими имоти
7 % ръст отчитат брокери на сключените сделки с недвижими имоти за първите два месеца тази година спрямо миналата за същия период. Само за 2013 цените на имотите са спаднали с до 2 %, сравнено с 2012. Това е и причината все повече българи да предпочитат да си закупят собствено жилище в големите градове.

Освен че са се увеличили продадените жилища, запитванията към брокерите също са нараснали с 15% за първите два месеца тази година, спрямо миналата за същия период. Обяснението за това е благоприятният климат през зимния период. Профилът на купувача е човек на средна възраст, на постоянен трудов договор, заплащайки в брой. Тенденцията младежите да наемат квартири се променя.

Калоян Богданов - брокер на недвижими имоти: Доста от студентите не наемат квартири, а направо родителите им купуват имот, макар и малък, който те да ползват по време на следването си в София и евентуално в бъдеще.

Новите жилища са най-търсени, а цените им остават същите, като през миналата година.

Тази година двустайните апартаменти са предпочитани от купувачите. Те струват около 55 хиляди евро, за сметка на 2013, когато българинът е развързвал кесията си за тристаен апартамент на цена- 65 хиляди евро. Тенденцията да се купуват имоти в квартали, в които има метро, остава. Не са малко и хората, които търсят жилище в район, в който са живели.

Калоян Богданов - брокер на недвижими имоти: Има и много хора, които в момента се възползват от ниските цени на имотите и продават в момента, за да купят по-голям или по-качествен имот, обикновено в квартала, в който са живели много години. Хората като цяло харесват квартала, в който си живеят, дали под наем или в собствен имот.

През последните 6 месеца българите, които живеят в чужбина, инвестират събраните пари в жилище у нас. Специалистите не скриха притесненията си от евентуалния спад на руски и украински клиенти по морските курорти, заради сривът на рублата и политическата криза в Украйна.
18 Март 2014, 09 МИН.
Няма официална информация за ареста на кмета на Тетевен
Все още няма официална информация за причините за ареста на кмета на Тетевен – Милен Милев и тримата му заместници Детелин Пърлев, Левчана Хаджиева и Десислав Цветанов. Общинското ръководство е било задържано вчера в рамките на операция на ДАНС.

Акцията на ДАНС е започнала вчера около 17:00 часа и е приключила за около половин час. Официалната информация е, че кметът на Тетевен и заместниците му са задържани заради образувано наказателно производство. По непотвърдена информация обаче още преди дни службите са разпитвали общински съветници във връзка с усвояване на пари по европроекти, свързани с разпределение на храни.

Служители на общинската администрация вчера твърдяха, че акцията е била изненада за тях и отказаха да дадат повече информация. Задържането на кмета и тримата му заместници е за 24 часа. От прокуратурата отказват да дадат повече подробности.

Милен Милев спечели местните избори през 2011 г. за кмет на Тетевен, издигнат от Земеделски народен съюз. В предишния мандат Милев беше председател на общинския съвет в планинския град.

Очаква се днес окръжна прокуратура да даде повече информация за причините за ареста на кмета на Тетевен и тримата му заместници.
18 Март 2014, 09 МИН.
200 хил. лв. очаква болницата в Русе за ремонт на детското отделение
От Министерството на здравеопазването са обещали тази година да отпуснат 200 хиляди лева за ремонт на Детското отделение в Русе. В сутрешния блок на БНТ ви показахме старата сграда с общи санитарни помещения, с която има вътрешни течове, а по стените – мухъл. Ремонтът обаче само от части ще реши проблема на отделението, защото сериозни преустройство не могат да бъдат направени.

В Педиатричното отделение има 45 легла за болни деца и още 30 за майките, които ги придружават. Ако е пълно, на близо 70 души им се налага да ползват три санитарни помещения.

Д-р Владин Петров – изп. директор на МБАЛ – Русе: Нашата идея още миналата година беше, вместо да правим един частичен козметичен ремонт, да преместим детското отделение в новата сграда, където има всички условия за децата и техните придружители. Всяка стая си има собствен санитарен възел, баня, няма да се налага да къпят децата в мивките в болничните стаи.

Засега Детското отделение не може да бъде преместено на 9-тия етаж в сградата на Хирургичния блок. За него болницата води съдебен спор с Центъра по онкология и на първа инстанция е загубила делото, а втората още не се е поизнесла. За да се подобрят условията, обаче, е нужен спешен ремонт. Болницата е поискала 200 000 лева, за да се направи още едно санитарно помещение, да се шпакловат и пребоядисат стените, за да се отстрани мухълът.

Добрин Данев – народен представител: Искам и съм упълномощен от името на министърката да заявя, че тези средства са заложени в капиталовите разходи.

Д-р Руденко Йорданов – член на УС на МБАЛ- Русе: Каквито и средства да се похарчат за това детско отделение, конструктивно сградата не позволява да бъде разгърнато детското отделение в съвременния му вид. Ще се наложат още веднъж ще се харчат пари.

Според представители на местната и на държавната власт, а и на самите лекари, ако най-после се изясни собствеността на отделните лечебни заведения в района, ще бъдат отстранени и проблемите. Съдебните спорове и уточненията обаче продължават вече години. А до тяхното разрешаване, за да не се наливат напразно средства, ще се правят само козметични ремонти.
18 Март 2014, 09 МИН.
Премиера на „Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител“
В Холивуд се състоя дългоочакваната премиера на филма "Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител". Лентата излиза по кината в началото на месец април.

В новия филм за Капитан Америка в главната роля отново е Крис Евънс. Той се забърква в редица интриги, които могат да изложат света на огромен риск.

Капитан Америка се съюзява с Черната вдовица, която е изиграна от прелестната Скарлет Йохансон. Двамата се изправят срещу нов страховит противник, познат като Зимния войник.

Крис Евънс - актьор: "Този филм ще бъде видян и нямам право на грешки. Всеки миг, независимо дали е добър или лош ще бъде видян и прегледан в детайли, затова има допълнително напрежение. Очакванията са големи и се надявам филмът да бъде оценен подобаващо."

В лентата участват още актьорите Коби Смълдърс, Хейли Атуел и Франк Грило.

Важна роля заема и Самюел Джаксон, който се превъплъщава в Ник Фюри, директор на шпионска агенция. Участието във филма го връща в детството му и му помага да изживее една своя мечта.

Самюел Джаксън - актьор: "Прекрасно е да имаш възможността да направиш нещо подобно. Като дете си мечтаех да бъда в свят като този и изведнъж получих шанса да го направя. Беше страшно забавно."

Филмът е 3-та част от поредицата базирана по книга от 1940-та година.

"Завръщането на първия отмъстител" е по комикса на Марвел от 1941 година.
18 Март 2014, 09 МИН.
Щъркел за късмет
За 48-ма поредна година щъркел кацна в двора на баба Мария от хасковското село Манастир. Двойката пристигнала в гнездото си седмица преди първа пролет. Стопанката смята, че щастието и здравето си дължи именно на щъркелите.

Интересното тази година е, че освен че щъркелът е долетял преди официалното начало на пролетта, си е дошъл с партньорката. В много случаи първо идвал мъжкият, за да поправи гнездото. Птицата не се страхува от хората, шумовете не привличат вниманието й.

Миналата година двойката щъркели са има пет малки, което си е своеобразен рекорд. Обикновенно отглеждали по 2-3.

Наблизо минава рекичка, където щъркелите лесно намират храна. Понякога от гнездото изпадали малки змии, които родителите са занесли за храна на щъркелчетата. Но баба Мария казва, че това не я притеснява, защото според нея щом щъркелът продължава да избира гнездото в техния двор, значи късметът ще е в нейната къща.

Баба Мария с любопитство чака новото поколение на щъркелите и се надява на есен да ги изпрати а догодина да ги посрещне отново жива и здрава.
18 Март 2014, 09 МИН.
Закуска с Латинка Петрова
Тази сутрин в рубриката „Закуска” ви представяме актрисата Латинка Петрова.
Виж още