Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Денят започва - 25 юни 2014
25 Юни 2014, МИН.
Денят започва – 25 юни 2014
Виж още
            В това издание на предаването ще видите:

На живо: Как се възстановява Добрич след наводнението? И още – група доброволци от София тръгват към Добрич, за да помогнат на бедстващите хора.

Директно от Аспарухово: Какво реши Общинският съвет във Варна за справянето с бедствието в квартала?

Защо се налага актуализация на бюджета на Здравната каса и може ли болниците да останат без пари? В студиото - Бойко Пенков.

Кога ще се състоят консултациите между политическите партии за дата на изборите?

Анализ на Даниел Смилов и Кольо Колев за  политическата ситуация в страната.

Как действа Фондът за гарантиране на влоговете в банките и в кои случаи се задейства?          
Части
25 Юни 2014, 11 МИН.
Как действа Фондът за гарантиране на влоговете в банките
В случая с КТБ надали ще се стигне до употребата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, тъй като има дадени ясни гаранции, че банката няма да бъде оставена да фалира, коментира в „Денят започва” Марио Гаврилов, икономически журналист в БНТ. 

Банката трябва да бъде с отнет лиценз от БНБ, за да се включи фондът в цялата схема, обясни той. Фондът работи с вноски, които се събират от всяка банка. Този фонд има управителен съвет, неговият председател се назначава от Министерския съвет. Решенията за оперативното управление на тези пари се взима от управителния съвет на фонда. Парите във фонда се увеличават всяка година.

В случай на фалит парите, които са на местните власти, не подлежат на закрила, т.е. те изгарят. 
25 Юни 2014, 11 МИН.
Анализът на политическата ситуация
Даниел Смилов и Кольо Колев бяха на гости в "Деня започва", за да направят анализ на политическата ситуация. От ГЕРБ заявиха, че няма да отидат на консултации с БСП, лидерът на социалистите Сергей Станишев става евродепутат - какво означават тези два щриха за политическата ситуация в страната?

Според Смилов и двата щриха не допринасят за премахването на неяснатата. Част от проблема на решението на Станишев не е в това, че той е избрал да стане евродепутат, каза той. Според него проблемът е в начина, по който това е станало. Трябва в максимално бърз срок да бъде определена датата за оставката, заяви той.

Датата на оставката е пряко свързана с датата на изборите, каза Колев. Нежеланието на ГЕРБ за преговори той определи като непродуктивно. Според него най-лошоте е липсата на яснота. При Станишев е ясно за какво става въпрос, каза Колев. "Очевидно е, че в БСП има страшно много напрежение, което изби преди изборите."
25 Юни 2014, 11 МИН.
Законът и ние: Отново за създаването на катастрофичен пул
Трагичните събития от последните дни, свързани с наводненията в страната отново поставиха на преден план въпроса за създаването на катастрофичен пул. Застраховането срещу природни бедствия е във фокуса на вниманието и на ЕК.

Държава, бизнес и експерти обсъждаха катастрофичните рискове в България на международна конференция. Подробностите за форума вижте в рубриката "Законът и ние" в "Денят започва".
25 Юни 2014, 11 МИН.
Разговор с Красимир Велчев
"ГЕРБ няма да участват в консултациите между парламентарно представените партии за датата на предсрочните избори". Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

"Не може на Консултативния съвет за национална сигурност да говориш за стабилност, а още на следващия ден да прокарваш едни, меко казано, спорни закони", коментира той.

"Ние сме заявили. Искаме избори и толкоз. Със своите принципни действия ние ускоряваме процеса по предсрочните избори. Самите управляващи ускориха това нещо със съсипването на държавата", заяви Велчев.

Според него не може да се предвиди кога кабинетът "Орешарски" ще подаде оставка, защото непрекъснато се извършва някакво задкулисие.

"Убеден съм, че с реваншизъм и противопоставяне няма да се стигне да някакъв добър резултат за България, но не ние сме наложили този реваншизъм", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Семейството на Ася след потопа във Варна
Във включване от Варна нашият репортер Иво Никодимов говори с Ася Зафирова. Тя живее в къща, която е засегната от свлачището. Къщата е обявена за необитаема и е връчена заповед за принудително извеждане.

"И аз не знам къде ще живея. Обикалях в Аспарухово да си търся квартира, но не мога да намеря. Общината ми даде пари, обаче аз не мога да си намеря квартира да се настаня", разказа Ася.

Семейството на Ася се състои от 11 души и никой не желае да даде имота си под наем на толкова голяма фамилия.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Станишев – евродепутат
Какви ще са градусите в политическото лято? За това говорихме в "Денят започва" с Мая Манолова от БСП.

До сега Сергей Станишев ръководеше БСП от България, но сега той отива в Брюксел. Манолова припомни, че Станишев е председател на ПЕС от няколко години и ангажиментите му в Брюксел по никакъв начин не са пречили на работата му в тук. Според нея той е бил един от най-активните хора европейската кампания в БСП. Тя не смята, че заминаването на Станишев ще повлияе на работата му тук. "Това, което се случва сега в Брюксел, се отнася с огромно степен за всеки един български гражданин и това, че Сергей Станишев ще участва в определянето на ЕС за следващите 5 години е огромен шанс", каза Манолова. Според нея е необходима промяна и обновление и преосмисляне на начина, по който функционира партията. Евроизборите бяха поражение за БСП, каза Манолова. Тя смята, че левият български избирател е евроотчужден.

Относно определянето на дата за предсрочни избори Манолова каза, че от БСП са поканили лидерите на другите парламентарни партии на консултации в петък. Тогава ще бъде определена и датата на изборите. Тази дата ще бъде и определяща за това кога правителството ще подаде оставка, каза тя.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Бойко Пенков: Няма опасност от криза в НЗОК
Няма опасност от криза в здравеопазването заради недостиг на пари, защото с наличните средства и това, което очакваме да се събере по сметките на НЗОК без актуализиция на бюджета, са гарантирани по 105 милиона лева месечно за болнична помощ до края на годината. Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Дефицитът е наследен и върви година за година. За болнична помощ за миналата година той е бил 220 милиона, а очакваният дефицит за тази година е в рамките на 230. Трябва да се намерят още средства, за да могат болниците да работят спокойно, отбеляза той и добави, че ако това не се случи, вероятно ще има рестрикция в плащанията в рамките на 105 милиона, да се въведе плановост при операциите и хората да се записват и да изчакват от 15 дни до месец, за да могат да получат безплатно лечение.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Фелдшер лекува две села вече 42 години
64-годишен фелдшер от Казанлък изминава по 30 км всеки ден с колелото си, за да обикаля две села и лекува болни хора, разказва Десислава Петкова в "Денят започва". Атанас Търпов смята, че във висшите училища отново трябва да се учи за фелдшер, защото българското здравеопазване има нужда от тази професия.

Фелдшерът с колелото - така е известен в региона Атанас Търпов. Вече 42 години той лекува хората в селата Бузовград и Средногорово. Сутрин в 6:00 часа тръгва с колелото от Казанлък. Отваря здравната служба в Бузовград, преглежда, лекува до обяд и после поема с колелото за съседното село Средногорово. Там оказва медицинска помощ на нуждаещите се и се връща отново в Бузовград.  "Не, няма умора. Аз съм свикнал непрекъснато в движение и това ме тонизира", казва Търпов.

Фелдшерът има около 2000 пациенти от 0 до 95 години. Преглежда по около 50 човека на ден. "Аз по принцип познавам всички хора от двете села - и болни, и здрави, повече от кметовете, може да се каже", споделя той.

Селският фелдшер е непрестанно с колелото. С него обикаля болните и по домовете. Така го познават и пациентите му.

На негова пациентка наскоро се наложило да извика спешна помощ. За всеки случай позвънила и на фелдшера. "По-бързо дойде с колелото от линейката", казва тя.

Хората в Бузовград и Средногорово са категорични, че ако във всяко населено място има по един такъв човек, то жителите му могат да бъдат абсолютно спокойни за здравето си.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Работна група в Общината във Варна търси причините да наводнението
Общинските съветници на Варна взеха решение да дарят до една заплата за преодоляване на щетите от наводнението. Спор е имало дали това да се направи публично или да спази принципа в дарителството за анонимност. В "Денят започва" на живо от Варна Иво Никодимов съобщи, че голяма част от общинските съветници вече са се включили в различни дарителски кампании.

Дали трагедията ще обедини общинарите? Ще заработят ли заедно в интерес на хората? На този въпрос отговориха Огнян Къчев и Станислав Темелков - общински съветници и членове на сформирана вчера в Общината работна група за експертно разследване на причините на бедствието и набелязването на мерки за предотвратяване на подобни кризи и контрол върху реализирането им.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Индустриалната зона на Добрич блокирана заради бедствието
Все още и по улиците, и в къщите, и в промишлената зона на Добрич има кал, наноси.  В "Денят започва" Здравка Русева ни срещна с Иван Калинков в наводнено предприятие. Промишлената зона на града дава хляб на повече 1500 семейства, тук се намират добре работещи в условията на криза фирми и за първи път се случва подобно бедствие. Водата дойде от каналите, каза той и добави, че никой от местната власт не е проявил интерес към положението в индустриалната зона. Калинков помоли за помощ доброволците от групата "Да спасим Добрич от наводнения", за да може предприятието да заработи час по-скоро.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Доброволци в помощ на Добрич
Доброволци тръгват от София в помощ на бедстващите в Добрич. В "Денят започва" Юлия Стефанова ни срещна с Ива и Ралица, за да разкажат как са се оргинизирали, какви хора са се включили в групата, как ще помогнат на пострадалите в наводнените райони.

"Една водна стихия отключи друга стихия - на човещината. Това могат да го видят всички на стената (във Фейсбук - б.р.) на групата. Все нови и нови хора се включват", казаха доброволките Ива и Ралица.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Световното по футбол в Румен Бахов
В "Денят започва" Румен Бахов разказва любопитните си истории за това как в България се гледа Световното първенство по футбол в далечна Бразилия.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Доброволци от Бисер потеглят към Варна
Село Бисер ще изпрати група от доброволци, които ще помагат на пострадалите от бедствието във Варна. В събота с тежка техника за там ще заминат 5-ма млади мъже, разказва Ваня Петкова в "Денят започва".

В село Бисер трескаво се организират за предстоящото заминаване. Йосиф Тодоров е сред инициаторите на сформираната доброволческа група. Той и брат му Илиян ще тръгнат за пострадалите райони с този трактор.

"Решихме да помогнем, както и на нас ни помогнаха много. Знаем какво е страданието, какво значи вълна от вода и решихме да се съберем няколко души доброволци, да намерим платформа да качим тази стара английска машина, която ще се оборудва с гребло за тиня и кал и да идем във Варна да видим с какво можем да бъдем полезни", каза Йосиф.

Къщата на Йосиф също е пострадала при голямото наводнение в Бисер преди две години. Той обаче е сред тези 21 бисерчани, чиито домове не бяха възстановени след стихията и продължават да чакат.

Според Йосиф природата е непредвидима, но причина за големите наводнения имат и непочистените с години речни корита и дерета. Той и останалите доброволци от Бисер ще помагат при разчистването и възстановяването на щетите от бедствието няколко дни.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Спасяване на животни след потопа
За още една страна на трагедията след новодненията – десетки животновъди във великотърновско се опитват да спасят оцелелите домашни животни. Пороят издави стотици животни, а оцелелите са застрашени от зарази или гладна смърт, тъй като всички запаси от фураж са унищожени. За проблема разказва Зарница Илиева в "Денят започва".

Десетки семейства от великотърновско загубиха за една нощ не само домовете, но и стопанствата си. в една от фермите в Дебелец са издавени над двеста прасета. Стефка Петрова от Килифарево разказва как
пред очите й стихията отнесла голяма част от животните и унищожила всички запаси от фураж и храна.

Стефка Петрова – жител на гр. Килифарево: „Страшно беше, водата беше тука около животните, около два метра, може би два и двадесет! Каквото успяхме, спасихме, но повечето животни се издавиха - това пернатият добитък, абсолютно всичко. Имахме старозагорски пуйки, зайци, кокошки - всичко се издави!"

Косьо Косев – жител на гр. Килифарево: "Две кози имам удавени и яретата изчезнаха, три ли са, четири ли са, те вече вълната ги вдигна, 14 кокошки има, 3 пуяка, 2 заека, всичко изчезна. Декоративни кокошки имаше, петлета кубински, тука 6 и те изчезнаха!"

Стефка и Косьо разказват как с риск за живота си останали цяла нощ в обора, за да спасят кравата си от удавяне.

Стефка Петрова – жител на гр. Килифарево: "Час, час и нещо бяхме там с цел, нали, да предпазим кравата от удавяне, като я държахме за главата! Впоследствие разбрахме и другите щети по къщата, защото ние бяхме през цялото време тук, а не в къщата и не сме разбрали какво е ставало там, но и там е страшно!“

Косьо Косев – жител на гр. Килифарево: "Въобще сън не е имало!“

От фондация „Четири лапи“ изготвят списъци на оцелелите животни в засегнатите домакинства, за да ги снабдят с ваксини, лекараства и фураж на хората. Предупреждават фермерите да не правят опити да сушат калния фураж, тъй като това ще доведе до епидемия и болести сред оцелелите животни. Положението трябва да се овладее, казват специалистите, защото заразите сред животните застрашават и здравето на хората.

Марина Иванова – фондация „Четири лапи“: „За съжaление, положението наистина е изключително сериозно! Нашият опит при такива ситуации сочи, че обикновено първата или втората седмица се засилват различни заболявания, свързани с храносмилателната система или с дихателната система, тъй като тези животни са прекарали различно време във водата. Най-спешното, което трябва да се осигури, е храна за тези животни.“

Георги Илчев - фондация „Четири лапи“: "Вчера разговаряхме със собственици на животни, тъй като фуражът им е унищожен, са се опитали да продадат животните, но в момента има доста некоректни търговци, които просто предлагат смешни цени, опитвайки се да се възползват от ситуацията, в която са хората.“

Стефка Петрова – жител на Килифарево: „Нуждаем се от фураж всъщност, от сено - наводниха се балите, нямаме нищо, с което да ги храним, надявам се нещо да помогнат за тях!“

Доброволците на фондацията са помагали и на бедстващите фермери при наводненията в съседна Сърбия и в Румъния. Съветват стопаните да се доверяват на ветеринари и специалисти, а не на спекуланти и прекупвачи. Обещават до дни да осигурят най-качествен фураж и ваксини за оцелелите животни.
25 Юни 2014, 11 МИН.
Столична община помага на бедстващите варненци
В "Денят започва" репортерът Юлия Стефанова ни срещна с група доброволци, която тръгна от столицата за бедстващите райони във Варна. Те са организирани със съдействието на Столичната община.

Доброволното формирование на Общината е от 15 души, каза Красимир Димитров, директор на Дирекция "Обществен ред и защита при бедствия" към СО. Стига да има искане, сме готови да помогнем и в Добричко, и в Търновско, добави той.
Виж още
One Comment

  Какво става с избора на колета на Ася ?
  С двойка водещи – май е по-добре за самият блок ?
  Ако има проблеми – защо не пробвате с водещия студиото за световното по футбол Валери Генов ?