Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
9 Юни 2014, 00 МИН.
Денят започва – 9 юни 2014
Виж още
            Темите в предаването:

Замразяването на „Южен поток” – какви са последствията? Коментар на Илиян Василев и проф. Атанас Тасев

Вотът като право и като задължение – проф. Георги Близнашки

БСП между изборите и пленума – разговор с Жельо Бойчев

Политическото позициониране на ББЦНиколай Бареков

Европейските граждани и правата им като потребители – еврокомисарят Невен Мимица в студиото на „Денят започва”

В кадър – Лондон, България – филм за най-голямото българско училище зад граница

Започваме точно в 06:00 часа!          
Части
9 Юни 2014, 04 МИН.
Разговор с еврокомисар Невен Мимица
Във връзка с проекта "Южен поток" мисля, че днес е прекалено рано да се говори за санкции. От самото начало Европейската комисия не считаше, че проектът "Южен поток" е приоритетен енергиен проект за Европейския съюз. Това каза пред БНТ еврокомисарят за защита на потребителите Невен Мимица, който е на посещение в България.

Проектът "Южен поток" диверсифицира единствено посоките, но не и източниците, което от самото начало бих казал, че не е приоритет или по-скоро е негативен приоритет за Европейския съюз.

Доколкото знам, и в Хърватия изцяло приемат необходимостта целият проект да бъде гледан не само от аспекта на енергийната политика на Европейския съюз, но и другите политики - на вътрешния пазар, обществените поръчки, правото на свободна конкуренция, т.е. един свободен достъп на всички заинтересовани доставчици на газ, каза Мимица.

Считам, че на европейско равнище Европа би трябвало да се концентрира върху важните, върху големите неща, за които европейските довоговорености и съвместните европейски действия биха могли да създадат реални предимства, които да се почувстват във всяка страна членка, подчерта еврокомисарят.

Пред себе си имаме няколко големи въпроса - укрепване на икономическата и финансовата стабилност, стимулиране на растежа и на заетостта. И бих казал, че и новите политики, за които трябва да мислим, това са миграцията, енергетиката, управлението на природните ресурси и богатства. Всичко това са едни големи теми, пред които сме изправени през следващия период цяла Европа.
9 Юни 2014, 04 МИН.
Екатерина Генова за филма „Лондон, България“
Тази вечер в рубриката "В кадър" БНТ1 ще излъчи филма "Лондон, България". Гост в студиото на "Денят започва" беше Екатерина Генова, автор на филма.

Българското училище в Лондон е най-голямото българско училище в чужбина. То се посещава от деца - някои дошли от България, други - родени в Лондон, но всичките изключително мотивирани да учат български, разказа Екатерина Генова. Интересно е, че някои от децата пътуват с часове или посвещават единствения си свободен ден, за да отидат в българското училище и да се потопят в българската култура.

Филмът показва патриотичния дух, който е жив, а много от героите споделят, че са временно в Лондон и искат да се върнат в родината.

Екатерина Генова разказа, че като директор на БНТ Свят и човек, който поддържа връзка с българите по света. Тя е почувствала като свой дълг идеята да реализира филм за училището в Лондон.

Гледайте "Лондон, България" - филм на Екатерина Генова, Росен Елезов и Пламен Герасимов, тази вечер от 22.00 часа по БНТ1.
9 Юни 2014, 04 МИН.
Разговор с проф. Георги Близнашки
Задължителното гласуване е един от елементите на тройното решение за усъвършенстване на изборната реформа, каза в студиото на „Денят започва” проф. Георги Близнашки.

На хоризонта са предсрочните парламентарни избори и ако се стигне до избори две в едно – референдум и парламентарни избори, би било от полза за всички, защото става дума за фундаментални политически въпроси, които ще имат дългосрочни последици, обясни той.

Задължителното гласуване е принципен политически въпрос и той изисква отговорно решение. Затова най-добре е в днешната ситуация да не се търси компромис в Народното събрание, уточни той. По-добре да не се импровизира с тези въпроси, а да се даде възможност на българския народ да се произнесе по един категоричен начин.

Според Близнашки със задължителното гласуване лидерът на БСП Сергей Станишев би могъл да уязви ДПС, „защото очевидно е, че една значителна част от българските гласоподаватели се въздържат от участие в изборите и ДПС има едно присъствие два пъти по-голямо в Народното събрание, отколкото е реалната му обществена тежест”, каза той.

Трите предложения /мажоритарен вот, електронно гласуване и задължително гласуване/ биха довели до една принципна промяна в политическата система на страната, смята проф. Близнашки.
9 Юни 2014, 04 МИН.
Бареков: Ще забраня партийните субсидии, но ще разреша дарения от бизнес
"България без цензура" пречи, защото обърка сметките - никой не ни даваше 11 процента, а днес букмейкърите ни дават вече коефициент 7 да спечелим предсрочните избори, заяви в "Денят започва" председателят на партията Николай Бареков.

ББЦ ще разчита и в следващата кампания на дарения, защото няма друг вариант, но в следващия парламент, когато имам мнозинство, ще забраня партийните субсидии "до дупка" и ще им оставя по 10 процента. Освен това ще разреша даренията, включително бизнесът да прави дарения на партиите, както е в Америка, описа бъдещите си действия той и добави, че "в момента бизнесът носи пари с торби на "Позитано" и на Банкя най-вече, обаче няма документ".

Няма да купувам гласове, категоричен бе Бареков и обясни защо подкрепя въвеждането на задължителното гласуване: "Защото и да купят ДПС и ГЕРБ 100-200 хиляди гласа, на задължителното гласуване ще гласуват няколко милиона и тези (купените - б.р.) гласове ще се изгубят... Ние сега ще направим един ход в Парламента - ще внесен в деловодството на правната комисия желания да се промени Изборния кодекс и още на тези избори да се регламентира задължителното гласуване на парламентарни избори."

Според лидера на ББЦ президентът трябва да събере важните партии - тези, които са спечелили европейските избори, за да се посочи за датата за предсрочни избори. "На мен ми трябва кампания. Ние трябва да направим кампания, за да чуят гражданите как ще управляваме страната. А за да правим кампания, трябва да работят медиите", отбеляза той и заяви: "Със сигурност БСП ще ги бия на тези избори, за ГЕРБ не знам - там има много пари и много мощ."
9 Юни 2014, 04 МИН.
Жельо Бойчев: Задължителното гласуване не е „прищявка“ на БСП
Дискусията за въвеждане на задължително гласуване отдавна тече в рамките на БСП и във вторник темата ще бъде разгледана, а Националният съвет ще взе и политическо решение, каза в "Денят започва" Жельо Бойчев - депутат от ПГ на "Коалиция за България".

Преди време щях да кажа, че не е редно едно конституционно право да се вменява на гражданите като задължение. Сега, обаче, процесите в обществото водят до това всяко българско правителство да се избира от малцинството и е наложително да се вземат мерки. Дебатът за въвеждане на задължителното гласуване е част от търсенето на решение на тази ситуация, изказа личното си мнение Бойчев и добави, че това не е "прищявка" на БСП, а реален проблем, която трябва да се разреши в Парламента.
9 Юни 2014, 04 МИН.
Пауза на „Южен поток“ – какви са последиците?
Ще плаща ли България неустойки на Русия, ако Брюксел спре проекта "Южен поток"? Това е основният въпрос, който не получи отговор вчера след изявлението на премиера Пламен Орешарски за това, че се спират строителните действия по българското трасе на проекта. Миналата седмица Европейската комисия наложи наказателна процедура срещу страната ни заради газопровода. В пряка линия по темата разговаряхме с Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва, а гост в студиото на "Денят започва" беше проф. Атанас Тасев, енергиен експерт.

vlcsnap-2014-06-09-08h30m24s173Решението на Орешарски няма друго действие освен това, че сроковете по конкретните договори престават да действат. От това следва, че на страната ни не могат да бъдат наложени никакви санкции, това заяви проф. Тасев. Фактът, че САЩ изпращат на посещение сенатор Джон Маккейн, ясно говори за това, че те втвърдяват позицията си спрямо Русия и че тази позиция няма да бъде променена, докато Путин подхранва безредици в Източна Украйна, каза още той.

 

vlcsnap-2014-06-09-08h30m16s235По думите на Илиян Василев е важно да се знае как са сключени договорите и дали в тях не съществува клауза за "липса на добра воля" или не добри действия в изпълнение на поети ангажименти. От гледна точка на политическите санкции от страна на Москва или на ЕС това не е сигурно. Действията на г-н Орешарски нямат пряко действие, той като разговорите се развиват на равнище на компанията "Южен поток" и договори с компаниите на г-н Тимченко и компаниите-подизпълнители.
9 Юни 2014, 04 МИН.
Преобразяващата се градска среда
Част от старите трамваи в столицата имат вече нова визия. Само за няколко дни графити артисти преобразиха очуканите, ръждясали и скърцащи трамваи. Сега по линиите 4 и 18 се движат цветни мотриси. А художниците започнаха и свои нов проект в градската среда. За това разказва в "Денят започва" репортажът на Благой Цицелков.

В някогашното трамвайно депо "Клокотница" графити-артисти изрисуваха стари трамваи и ги преобразили само за ден. Акцията е част от фестивала за съвременно изкуство – „Зона култура”. Столични вече се радват на трамваите, които се движат по линиите 4 и 18. Наско и Йоан са сред артистите, които изрисуваха мотрисите без да искат пари за това. А онзи ден започнаха и нов проект на улица "Козлодуй", от където също минават "цветните" мотриси. В момента рисуват калкана на стара сграда, която до скоро имаше плашещ вид.

"В момента рисуваме едно пиано, което всъщност е една пешеходна пътека, и искаме да разчупим малко композициите и с по-алтернативни начини да изразим идеята на кампанията - повече хора да се придвижват пеша с колело и с алтернативни кратки превозни средства, вместо всеки да си е сам в колата и да прави задръстване както тук на това кръстовище" обясни Атанас.

"Ако може повече такива места, като стени на сгради, фасади, мостове трамваи, ако бъдат по-цветни, по-приятелски настроени мисля, че и хората ще се чувстват по този начин. Дори собственика на сградата не се намеси изобщо в концептуалното изображение, за което много му благодаря" каза Суни Данаджъ.

"Това е една инициатива за градския транспорт, за да се използва повече градски транспорт, да са кера повече колело и да се намали трафика като цяло, защото това кръстовище е много натоварващо и през делничните дни тука е пълно с нервни шофьори, които ни изнервят и нас докато рисуваме. Идеята е хората да осъзнаят, че могат да се придвижват и по други начини да се придвижват в града и това ще ги улесни и тях и всички. Отдавана си мечтаем града ни да е по-цветен и по-красив и хората да се усмихват повече" разказа Йоан.

Йоан и Атанас вярват, че графити изкуството вече се приема от хората и скоро те ще праявт разлика между вандализъм със спрей и рисуване.

"В последно време се появиха доста добри стени с идея, добре направени професионално, мисля че може да се види разликата с лапешките истории по стените и това, което ние правим" каза Йоан.

"В момента графитите са от една страна изкуство, което можеш да изложиш в галерия, от друга чист вандализъм", заяви Атанас.

До няколко дни проектът на графити-художниците ще бъде готов, идеята му е да е да покаже нуждата от повече пешеходни пътеки.
9 Юни 2014, 04 МИН.
Дрифт състезание в София
През уикенда се проведе дрифт състезание. Тихомир Игнатов разказва за "Денят започва" за надпреварата и за единствената дама сред състезателите - Ива Русинова.
9 Юни 2014, 04 МИН.
Музика между два континента
Бояна Траянова е млада българка, която свири българска музика в столицата на джаза Ню Орлиънс. Как се прави музика между Америка и Европа - за това разказва репортажът на Благой Цицелков за "Денят започва".
9 Юни 2014, 04 МИН.
Младите емигранти от Симитли
Младите хора от Симитли масово емигрират. Цели семейства отиват да живеят в чужбина. Причината е липсата на работни места в България. Най-много хора намират препитание в Италия и Испания. За това в "Денят започва" разказва Йорданка Бакалова.

Дъщерята на Вера Христова отива да живее в Италия преди 9 години заедно с цялото си семейство. Принудена е да емигрира, защото не може да намери работа в Симитли.

"Млад човек и то с висше образование, а там маха с лопатата и с метлата. Така ли трябва да е? Знаеш ли как ме боли?", попита майката.

Майката разказа, че дъщеря й не вижда перспектива в България и казва, че няма да се върне повече тук, а децата й учат и планират да се реализират в Италия.

"От къде няма работа, от там ниско заплащане, слабо осигуряване и ще дойде като едно време - няма да има пенсионери", добави Христова.

В „Цветановската махала” в Симитли почти няма къща без емигранти. Там рядко може да се види млад човек. Внучката на Спаска Костова живее в Германия от около 9 години. Напуска града веднага след като завършва училище.

"Е, ще останеме двама старци тука. Оставаме къщата, парцела и няма кой. Всяка къща е така вече. Ще напуснат всички", каза Костова.

Не може да се каже точно колко на брой са емигрантите от Симитли. Само от „Цветановската махала” през последните няколко години са се изселили над 10 семейства.
9 Юни 2014, 04 МИН.
Историята на Евксиноград
Министерският съвет обяви обществена поръчка за производството и доставката на нови мебели за резиденция Евксиноград на стойност близо 270 000 лв. Ще бъде променен и интериорът на спални, трапезарии и дневни стаи в резиденцията. Администрацията на Министерския съвет ще организира посещение на туроператори, които да включат дестинацията в офертите си. Започва нашата специална разхода в резиденция Евксиноград - ще Ви разкажем истроията на това специално и красиво място. За това разказва репортажът на Благой Цицелков за "Денят започва".

Когато през 1880 г. княз Батенберг посещава Варна, е посрещнат в тукашния манастир Св. Димитър. Природата толкова харесала на княза, че той решил да построи на мястото своя лятна резиденция. Две години по-късно варненската община му дарява манастира, заедно с прилежащите към него земи. Княз Батенберг веднага започнал изграждането на своя дворец, наречен от местните Сандрово, по неговото име. През 1893 г. княгиня Мария Луиза преименува резиденцията на Евксиноград или Гостоприемния град. От древногръцкото име на Черно море - Евксинос понтос. В сегашния си вид, проектът е довършен от приемника на Батенберг – княз Фердинанд.

Първоначалният проект за главната сграда на двореца Евксиноград е във френски шато-стил. Сградата е довършена от швейцарски архитект, с помощта на нашенеца Никола Лазаров през 1890-те г. и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението.

На първия етаж от емблематичната сграда са приемните зали, музикална зала и салон за вечеря. На вторият са били разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала. Мебелите са изработени от махагон и орехово дърво, а огромният и тежък полилей, украсен с царската корона и златни френски лилии, е дар от Бурбоните.

Неразделна част от комплекса Евксиноград е невероятният дворцов парк. За оформянето му от 800 дка през 1888 г. княз Фердинанд I привлича френски паркостроители. Само тук в България могат да се видят черен дъб и атлантически кедър.

Със създаването на двореца приключва историята на един манастир, съществувал край Варна точно 50 години и започва историята на двореца Евксиноград. Място, което продължава да притегателното за различни чуждестранни делегации и до ден днешен. Място, което преплита хора и събития от няколко епохи.
9 Юни 2014, 04 МИН.
„Паметник на завистта – българският Икар“
В Хасково ще бъде издигнат "Паметник на завистта - българският Икар". Според проучване на местната власт това ще бъде първият подобен монумент в света. Проектът за бъдещият паметник е готов, вече е започнало и изграждането на самия монумент. За това ви разказахме в "Денят започва".

Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети, но две спелетни ръце хващат крилете му и искат да ги пречупят. Автор на паметника е скулпторът Господин Тенев, който вече е изградил огромна част от знаковите за Хасково обекти.

"Както баба Яга, така и това да провокира размисли в населението и гостите на града, да се замислят какво трябва, какво не трябва, с какво си пречим едни на други", казва Тенев

Идеята за Паметник на завистта е на кмета на Хасково Георги Иванов.

"Вие виждате, че всеки един порив в нашата държава бива унищожаван още в зачатък или по време когато видят, че някой така или иначе тръгва, полита, все се намира кой да го дръпне дадолу", разказа Иванов.

Паметникът на завистта ще е висок 3 метра и ще бъде изработен от бронз, а от общината се надяват да се превърне в истинска атракция.

"Няма нещо, което да сме направили и да не е предизвикало и отрицателни, и положителни отношения, но това е нещо нормално", заяви кметът.

Монументът трябва да бъде готов до 8 септември, когато е празникът на Хасково.
9 Юни 2014, 04 МИН.
Закуска с Кичка Бодурова
Днес в рубриката на "Денят започва" "Закуска" ви срещнахме с една от големите български изпълнителки Кичка Бодурова.
Виж още