Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Отбраната на светло - какво показаха проверките? Разговор със служебния министър Стефан Янев
17 Февруари 2017, МИН.
Отбраната на светло – какво показаха проверките? Разговор със служебния министър Стефан Янев
Виж още
            Темите в предаването:

Отбраната на светло - какво показаха проверките? Говори служебният военен министър Стефан Янев;

АБВ в предизборната картина  -  гост Румен Петков;

Поредна сграда паметник на културата се руши – чия е отговорността?

Телевизионен експеримент в минутите преди 7 - помагат ли значките за адекватно отношение към бременните жени в градския транспорт?

Среща с Антарктида – любопитни тайни от ледения континент разказва Ирена Соколова;

На живо от Арена Армеец – минути преди старта - 1200 състезатели в мега шампионат по карате за юноши и младежи в София;          
Части
17 Февруари 2017, 06 МИН.
Европейско първенство по карате в Арена Армеец
В Арена Армеец започва Европейското първенство по карате. Над 1200 състезатели ще премерят сили този уикенд. По този повод Валерия Видева разговаря в зала Армеец с Алексей Петров, президент на Българската национална федерация "Карате", и Роксанда Атанасов, ст. треньор на националния отбор по карате, и Димитър Христов, председател на организационната комисия към Българската федерация по карате.
17 Февруари 2017, 07 МИН.
Леденият континент отблизо с Ирена Соколова
Юбилейната 25-та национална експедиция се провежда на Антарктида през тази година. Част от нея беше и Ирена Соколова, която гостува в "Денят започва".

Ирена Соколова призна, че се е включила, защото това е единствената възможност да се направят изследванията, която тя прави. Това са изследвания на групи, които да бъдат добре сработени и да могат да бъдат добър екип в трудни и екстремни условия. Когато групата е малка, тогава има прецизност в подбора на хора - специфични личностни характеристики, специални умения, поясни тя.

За зрителите на БНТ тя разказа и някои от преживяванията си на ледения континент.
17 Февруари 2017, 10 МИН.
Без парно в Габрово – кметът оглавява протеста на гражданите
В Габрово – протест срещу местната „Топлофикация”, след като градът остана без парно няколко дни. Кметът на града е принуден да поведе протеста. По получена информация дружеството си позволява да гори костилки, за да осигурява работа на системата, с което пък замърсява града. Собствениците на топлофикационното дружество много повече се интересуват от печалбите, които получават от продажбата на електроенергия, отколкото от отоплението на абонатите си. По телефона кметът на града Таня Христова съобщи, че контактът с дружеството е бил непрекъснато пренебрегван, въпреки усилията на общината да разбере какви са проблемите с топлоподаването. От общината са поискали с писма до Министерство на енергетиката и до КЕВР да бъдат направени проверки на дружеството, за съжаление до днес Таня Христова няма информация за предприети действия. Топлофикация Габрово ЕАД е дружество, регистрирано в Кипър, според документите, до които са достигнали, съобщи Таня Христова, която е засипана от жалби на хората за предоставените от дружеството "услуги".
17 Февруари 2017, 13 МИН.
Изявление на министър-председателя Огнян Герджиков
Министър-председателят Огнян Герджиков направи изявление, с което представи резултатите от резивията, която е извършена в отделните министерства.

„Поканих ви тази сутрин, за да ви представя обобщен доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждането на обществените поръчки. Разпоредих проверката на 30-ти януари – такава бе заръката и на експремиера Борисов, такова беше и настояването на президента на Републиката при формирането на служебния кабинет. Докладът обобщава състоянието на административния капацитет на министерствата и изпълнението на техните функции с акцент върху обществените поръчки, предоставяне информация за възникването на конкретни проблеми при реализирането на конкретни секторни политики и програми“, каза Герджиков.

„В част от министерствата не са остановени съществени нарушения по провеждането на обществените поръчки. Има единични случаи на административни и технически пропуски, които като цяло не се отразяват върху законосъобразността на проведените процедури за възлагане на обществени поръчки“, продължи той.

Герджиков каза, че е различно положението в Министерството на отбраната, където през 2016 година са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. „От тях са били прекратени 31, остават 82 процедури за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са проведени и приключили с подписване на договори и споразумения“, каза Герджиков.
17 Февруари 2017, 26 МИН.
Отбрана и сигурност. Говори генерал Стефан Янев
Нередности в над 100 обществени поръчки са открити в Министерството на отбраната. Това стана ясно по-рано тази седмица, когато началникът на отбраната представи годишния си отчет пред върховния главнокомандващ, висшия офицерски състав на армията и ръководството на Министерството на отбраната. В Брюксел пък генералният секретар на НАТО Ян Столтенберг потвърди, че алиансът планира допълнително увеличаване на военното присъствие в региона на Черно море. Гост в студиото на „Денят започва“ беше ген. Стефан Янев, вицепремиер и служебен министър на отбраната.

„По-голямата картина е фактът, че армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години. Бих се върнал назад в периода 2008-2009 година, когато всички ние говорихме за Световната финансова и икономическа криза, което се отрази на държавния бюджет не само на армията и на другите ведомства, бяха отнети сериозни суми от отгава планираните бюджети. За армията тази сума, която беше намалена тогава, представляваше около 40% от бюджета за отбрана. Тези 40% в абсолютно или процентно изражение от този процент на отбрана и до момента не сме се върнали на тези нива, т. е. шрез всичките тези години армията не е получава това, което е било необходимо“, каза ген. Янев.

Той смята, че решенията за бюджета на армията са поддържали „минимума сподсобности по отношение на това, което армията трябва да осигурява за защита на националния суверенитет и сигурността на държавата, но липсата на достатъчно финансиране не е позволявало развитието на новите способности.

Вижте целия разговор във видеото.
17 Февруари 2017, 20 МИН.
Румен Петков: Повече от 80% от предложенията в кандидат-депутатските листи са нови лица
В студиото на "Денят започва" Румен Петков от партия АБВ заяви, че повече от 80% от предложенията в кандидат-депутатските листи са нови лица. 40% са хора до 35-годишна възраст, с много силна професионална подготовка, езикова култура. Близо 96% от кандидатите на АБВ са с висше образование.  АБВ и Движение 21 отиват заедно на изборите, разговорите по листите продължават между коалиционните партньори.
Вижте целия разговор с Румен Петков в "Денят започва".
17 Февруари 2017, 04 МИН.
Ще бъде ли спасена къщата на „Позитано“ в София?
Къща - паметник на културата в центъра на София се руши от години, а заради големите снегове покривът е на ръба от срутване. Стопанин на имота е Столична община, от там отдали част от къщата под наем на семейство инвалиди и луксозни магазини. Сградата е строена през 30-те години на миналия век. Защо обаче десетилетия наред никой не е предприел действия по нейното възстановяване - Благой Цицелков разговаря с арх. Влади Калинов, директор на дирекция "Строителен контрол" в Столична община.  Той поясни, че партерът е частна собственост, а горните етажи са общинска собственост. Взето е решение, че сградата ще бъде ремонтирана от Столична община и ще се превърне в културен институт.
17 Февруари 2017, 10 МИН.
Бебе на борда – как столицата ще осигури безопасност за бъдещите майки
От днес в столичния градски транспорт бременните жени могат да се движат със специални стикери за по-голяма безопасност и комфорт на бъдещите майки. Старт на проекта „Бебе на борда“ ще бъде даден по обед. Защо се налагат подобни мерки и подробности за инициативата ще разберем от Боряна Черганова, която разговаря с Деси Янкова от болница "Шейново". Идеята е заимствана от метрото в Лондон, където тази инициатива продължава вече 12 години.

Репортерките от "Денят започва" осъществиха социален експеримент доколко бременните жени се допускат да седят в градския транспорт, дали им се отстъпва място. За целта Ирина Шулекова ще бъде мнима бременна за един ден или поне за едно пътуване в градския транспорт.

Вижте експеримента и резултатите от него.
17 Февруари 2017, 04 МИН.
Принцът на ромския джаз Марко Маркович идва за голямото надсвирване „Балканица“
Един от най-големите виртуози на балканските ритми тромпетистът Марко Маркович и неговия оркестър е част от лудешкото надсвирване "Балканица", което ще се проведе на 26 февруари в зала 1 на НДК. Концертът ще събере най-горещи духови формации от всички балкански страни на една сцена. Защо музиката ни обединява и какво подготвя за идването си у нас Марко - вижте в репортажа на Благой Цицелков и оператора Богомил Големанов.
17 Февруари 2017, 03 МИН.
Най-младите членове на клуб „Васил Левски“
След като деца патриоти стоят на почет караул пред паметника на Васил Левски в столицата, във Велико Търново 4-годишни деца изнесоха урок по родолюбие на своите родители. Малчуганите са най-малките членове на Общинския комитет „Васил Левски“ в старата столица и така не само на 19 февруари, а през цялата година участват в различни прояви, свързани с паметта на Апостола.

Макар и само на четири, тези деца знаят кой е Левски и какво е направил за родината. Те са най-малките членове на Общинския комитет „Васил Левски“, а днес той е повече от герой за тях.
Катерина: „Знам, че Васил Левски е бил добър и той е бил лошите хора!“
Теодор: „Силен!“
Стефан:„Герой. Защото е спасил България!“
Мартин: „И аз искам да бъде герой като Левски!“

Това не първият випуск на детска градина „Соня“ в старата столица, който е член на комитета „Васил Левски“. Вече години наред още с първите си стъпки в градината най-малките децата стават членове на официална церемония на паметника на Апостола в старата столица.

„Приеха ги на паметника Васил Левски, на втори юни се случи това. Отговорността ни е голяма първо заради това, че ние трябва да насочим вниманието на децата към нашите национални герои и всъщност самосъзнанието ни на българи“, каза учителката Светла Георгиева.

И като горди потомци на Васил Левски, облечи в тениски с неговия лик в навечерието на годишнината от неговата гибел, малчуганите изнесоха под формата на игри открит урок на своите родители. И така с машина на времето пропътуваха и се върнаха назад в историята, когато той е бил жив и се е борил за свободата на родината.

„За тях понятието време е много непонятно и пътуване единствено можем да направим с нещо необикновено, каквато е една машина на времето. Решихме да опростим до такава степен нещата, че да има за тях познати елементи. Аз самата се изненадвам на техния интерес“, призна Светла Георгиева.
17 Февруари 2017, 02 МИН.
Да покориш връх Мусала
Около петдесет русенци от туристическо дружество „Приста“ за пореден път покориха връх Мусала. Те се завърнаха от зимния си поход преди десетина дни.

Сашо Попов покорява за десети път в живота си най-високия връх в България и на Балканския полуостров. А през 2017 година този традиционен зимен поход се организира за 46-и път.

„Още нашите предци са го наложили. Интересното в българските планини е, че през зимата те стават почти равностойни на Алпите. Лятото са много по-достъпни“, казва Сашо Попов – председател на Туристическо дружество „Приста“ – Русе.

Затова и през зимата Мусала привлича по-запалените и опитни туристи. Тази година от Русе тръгват около 50 души. Изкачват върха за около три часа. Не срещат никакви проблеми, защото са добре екипирани и подготвени. И през цялото време вървят пеша.

„Има лифт за по-мързеливите. Ние не го използваме, разбира се. Мусала е най-големият връх в България и на Балканите, той е авторитет, привлича много хора. По степен на трудност обаче не е най-трудният. Заради това, че е най-големият, България през годините е направила различни удобства за достигането му“,  обяснява Сашо Попов.

Той споделя още, че нищо не може да се сравни с удоволствието от покоряването. Но най-запомняща е красотата, която се разкрива пред теб, когато се качиш на върха. А Михаил Михов, който като Сашо е запален планинар, вече няма търпение да дойде 3 март – тогава е лъчевият поход през Ботев до връх Шипка. Той е традиционен и Михаил участва в него още от 1999 година.

„Това е нашето отбелязване на 3 март – хем в планината, хем на историческо място, хем заедно“, коментира Михаил Михов – Туристическо дружество „Приста“ – Русе.

Очаква се да се включат около 100 души, които се надяват на добро време, за да не срещат трудности в планината и да отбележат подобаващо паметната за България дата.
Виж още