Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Париж след атентатите
16 Ноември 2015, МИН.
Париж след атентатите
Виж още
            Темите в предаването:

Изследовател от НАСА с лекция в София за радиацията в самолетите. Как се изследва околоземното пространство с български научни апаратури  – в студиото проф. Цветан Дачев.

Смирение или силна воля помагат най-много на страдащите от онкологични заболявания и как специалистите трябва да съобщават страшната диагноза. За силата на духа и борбата на Гери от Велико Търново да продължи битката с болестта – гледайте след 7.30.

БСП след пленума – какво трябва да се промени в партията и как резултатите от изборите  повлияха на процесите в лявото пространство! Говори Бойко Великов.

Европа след терористичните нападения във френската столица - коментар на д-р Мохамед Халаф и Руслан Трад.

Какъв отзвук имаше рубриката "Открий децата на България" след излъчването на репортажите за таланти от цялата страна.

Как върви подготовката за конкурса „Детска песен на Евровизия“  дни преди  началото? Гледайте след 8:30.

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа по БНТ 1!          
Части
16 Ноември 2015, 08 МИН.
Детска Евровизия: Дни преди конкурса в „Арена Армеец“
Официалната церемония по откриването на Детската Евровизия, която беше отложена заради атаките в Париж, ще се състои утре вечер от 20.45 ч. и ще бъде излъчена директно по БНТ 1. Снощи децата изтеглиха своя стартов номер. България ще се представи с номер 13 на песенния конкурс. Големият финал е на 21 ноември в зала "Арена Армеец".

Режисьорът Станислав Терзиев - Стенли съобщи, че днес стартират репетициите. Той припомни, че на 20 ноември е генералната репетиция, която е много важна, тъй като е жури финалът, и за нея все още има билети.

Вчера в сградата на БНР беше записана сборната песен "Discover", която е химнът на Детската Евровизия. Представителите на всички държави взеха участие в записа. Един от композиторите на песента - Евгени Димитров-Маестрото, даде специално интервю за БНТ, което можете да видите във видеото.

Люк Фишър е главен редактор на junioreurovision.tv и комуникационен координатор за Европейския съвет за радио и телевизия и Детската Евровизия, сподели впечатленията си от подготовката по детския песенен конкурс пред камерата на БНТ и как ще бъде отразен той и репетициите, както и всички занимания на децата на сайта на Детската Евровизия и в социалните мрежи. Той разказа, че се занимава с поддържането на официалния сайт на Детската Евровизия, който е разработен на два езика - английски и руски. "С помощта на колегите от eurovisionbnt.bg разработваме и българската версия", каза той.

Картините на децата, които взеха участие в конкурса "Откривай България", вече са изложени в зала "Арена Армеец", а големият български художник Иван Яхнаджиев разказа как се чувства като част от Детската Евровизия. Той призна, че работата с децата вдъхновява и те кара да вярваш, че сме по-добри и ще живеем по-добре.
16 Ноември 2015, 08 МИН.
Боряна и Мадлен в „Откривай децата на България“
Филмов_кадър от dz161115_Decata_na_Bulgaria_x264.mp4В контекста на Детската Евровизия Българската национална телевизия излъчи филми от поредицата "Откривай децата на България". Авторът на тези филми Йордан Димитров беше гост в студиото на "Денят започва" тази сутрин. Той каза, че днешната серия от поредицата е последна, а равносметката е, че си заслужава да се работи за таланта и той да бъде показван, да му се дава изява и сцена. В резултат на излъчените епизоди има реакция от страна на зрители, които са решили да помогнат на децата от Черни Вит.

В последния епизод от поредицата на БНТ "Откривай децата на България" ви представихме Боряна Калейн и Мадлен Радуканова от КХГ "Левски Триадица". Тези момичета мечтаят да отидат на олимпиада и да спечелят медал от този форум. И това със сигурност ще се случи, тъй като на тази мечта посвещават часове работа в залата. В репортажа ще научите как Боряна - едно талантливо българско дете, превъзмогва невъзможната болка от счупването на крака си по време на състезание през 2013 г., изиграва свое съчетание блестящо и получава най-високите оценки за него. Това са децата на България, с която страната ни може да се гордее, а светът - да научи за тях.

Филмов_кадър от dz161115_Decata_na_Bulgaria_x264.mp4 — 2                   Филмов_кадър от dz161115_Decata_na_Bulgaria_x264.mp4 — 1
16 Ноември 2015, 08 МИН.
След 13 ноември. Какъв е отговорът на Европа?
Как се променя Европа, как се променя светът след датата 13 ноември, когато терорът заля Париж? Какво сочат данните от напредващото разследване на атаките във френската столица?

В "Денят започва" с коментари за събитията гостуваха журналистът и университетски преподавател д-р Мохамед Халаф и председателят на Форум за арабска култура Руслан Трад, а по телефона в разговора от Париж се включи и журналистът Румяна Угърчинска.

Според Мохамед Халаф не е изненада, че Париж отново е място на терористични атаки, че отново атентаторите имат френски паспорти. "Мисля, че започва третата световна война, която няма да бъде между различни държави или войски, а ще е с хора, които са като призраци между нас и във всеки момент може да ни атакуват. От тук идва опасното, страшното нещо, което се случва не само за Европа, но и в света, но най-вече Европа - Франция е символ на демокрацията, на свободата, на човешките права", подчерта той. Въпросът вече е глобален и трябва да се търси глобално решение от всички, свързано с източника на тези проблеми - Близкия Изток, добави Халаф и призова: "Европа трябва да бъде смела. Това е основният проблем."

Засега може да се направи обобщението, че когато Ислямска държава загуби територия и бъдат атакувани нейни единици, следва удар на европейска територия - в държава, която активно в операции срещу ИДИЛ, каза Руслан Трад, но и подчерта, че бомбардировките не са решение. "Основният проблем в момента е войната в Сирия. Пет години никой не пое отговорност за това, което става в Сирия. Оставиха един диктатор, който свърши мръсната работа... Един ден след атентатите какво стана? Преговорите във Виена, които са подарък за Башар Асад. Той в момента ликува, а и всичките, които управляват в арабския свят", коментира Трад.

Архитект Светла Григорова, която живее и работи в Париж, съобщи в по телефона за Сутрешния блок впечатленията си за мерките за сигурност във френската столица. "В момента е абсолютно спокойно, никакво усещане на паника, притеснение", обобщи тя.

От Франция по телефона в ефира на "Денят започва" се включи и журналистът Румяна Угърчинска с последните новини за разследването и коментари на медиите там.
16 Ноември 2015, 08 МИН.
Психологична помощ за онкоболните
Елена Атанасова, заместник-председател на Българската асоциация по психоонкология, каза в "Денят започва", че над 60% от пациентите изпадат в шок, когато научат новината, че са болни от рак, затова е много важно как ще се съобщи диагнозата. След това се намесват много емоции, които зависят от личността на човека - стига се от отчаянието и депресията до приемането, поясни психоложката. Тя припомни, че има много съвременни форми за лечение и пациентите могат да се обръщат към психолози - психоонколози, които са специалисти в областта, за да им помогнат по пътя на болестта. Категорична беше, че тази болест не е присъда, а състояние и броят на оцелелите от това заболяване се повишава в резултат на развитие на медицината.

Репортерката Боряна Анева среща зрителите със смела жена с диагноза рак. Как живее и се бори с тази болест споделя Гергана Моминска от Велико Търново.
16 Ноември 2015, 08 МИН.
Изводите за БСП след пленума – разговор с Бойко Великов
Политическите изводи на левицата след техния съботен пленум - разговор с госта в студиото на "Денят започва" Бойко Великов, зам.-председател на НС на БСП.

По думите му пленумът е бил доста тежък и сложен. На него са обсъдени доста въпроси, свързани с местните избори 2015, на които от БСП дължат отговори. Тези въпроси са свързани със загубата и с изводите, които могат да бъдат направени от нея.

"Пленумът постави много въпроси и от политическа гледна точка, и от организационна гледна точка, разбира се, и принципни въпроси, свързани с възможността на ръководството да продължи да води партията в тази ситуация", посочи Великов.

Бойко Великов обясни, че най-голямата загуба на БСП е в София, Пловдив, Варна, Бургас и в някои от големите областни центрове като Хасково, например, затова е редно да се търси отговорност и от местните лидери, заедно с отговорността, която има и националното ръководство.

Бойко Великов посочи, че исканията за касиране на изборите само в София са 22, а за цялата страна - над 500. Това показва, че са факт безпрецедентни по своите размери нарушения и опорочаване на изборите в страната.
16 Ноември 2015, 08 МИН.
Измерване на космическата радиация на борда на самолетите
Проф. Цветан Дачев от Институт за космически изследвания и технологии, БАН, е организатор на лекцията на д-р Кристофър Мертерс от НАСА в големия салон на БАН. Темата е "Измерване на космическата радиация за целите на самолетната безопасност".

Всеки, който се качва на самолет, получава неизбежно радиация, дори в студиото получаваме доза, каза проф. Дачев в "Денят започва" и поясни, че галактическите  космически лъчи имат такава енергия и възможности, че проникват практически достатъчно дълбоко в атмосферата и в магнитното поле на Земята, така че даже и в относително добре защитената България от магнитното поле на Земята, те достигат до нас.

Колкото по-високо се изкачваме в атмосферата, толкова по-висока доза получаваме, като тя става съизмерима с тази, която получават космонавтите, обясни проф. Цветан Дачев.

Пилотите и стюардесите са професии, признати от ЕК за радиационно застрашени, третират се като професиите на хора, работещи в ядрени централи, съобщи ученият. Комисията задължава авиокомпаниите да следят дозата, която получава всеки член на екипажа. Д-р Кристофър Мертерс е от хората в НАСА, които правят такъв модел, който в реално време пресмята дозата радиация, която могат да получат екипажите и пътниците в дадени самолети при дадени полети на дадени трасета. В Европа целият летателен персонал е под непрекъснат контрол, заяви проф. Цветан Дачев.
16 Ноември 2015, 08 МИН.
Обстановката в Париж днес – свидетелство на Тодор Тасев
Тодор Тасев, който живее от 8 години в Париж, разказа за "Денят започва" по скайп каква е обстановката в града след атентатите. Спокойно е тази сутрин, няма движение. Вечерта в петък е бил в центъра на града, на 2-4 км от мястото на терористичните актове. "На следващия ден беше много тягостно, в града беше пусто", коментира Тасев. Затворени са били музеите, Айфеловата кула, магазини, ресторанти. Хората, с които е общувал, не са толкова изплашени, колкото разгневени от това , което се случва. Вижте още от впечатленията на Тасев във видеото.
16 Ноември 2015, 08 МИН.
След атентатите в Париж
Френските следователи започват да подреждат парче по парче пълната картина на случилото се в Париж на 13 ноември. Издирва се поне още един нападател, успял да избяга в нощта на терора, двама от тях са идентифицирани, но засега се съобщава самоличността само на единия. Установено е, че е предотвратена много по-голяма заплаха, след като двама от нападателите не успели да влязат на Стад дьо Франс. Следствието се завъртя и около сирийската следа и бежанския поток. Вижте още в репортажа на Тоня Димитрова за "Денят започва".
16 Ноември 2015, 08 МИН.
Стенли – човекът зад кадър на Евровизия
Станислав Терзиев – Стенли - човекът зад кадър, който всяка сутрин влиза в кадър, за да представи най-любопитните и интересни сюжети от сцената на Евровизия и последните новини около подготовката на конкурса. Изтъкнат професионалист, предпочитаният режисьор на най-големите звезди на българския шоу бизнес и любител на мелодичната и ритмична музика. Импулсивен перфекционист, той няма нужда от дясна ръка, защото е човекът-оркестър. Има стархотно чувство за хумор. Той е зловещият глас от апаратната и човекът, за когото Евровизия е кауза.
Виж още