Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Песента на Лидия Ганева за Детската Евровизия
29 Август 2016, МИН.
Песента на Лидия Ганева за Детската Евровизия
Виж още
            В предаването ще видите:

За какво разказва песента, която ще представи Лидия Ганева на Детската Евровизия през ноември в Малта.

За ползата от меда и подпомагането на пчеларите. Как да разпознаем фалшивия мед и колко губят производителите от пръскането с препарати - инж. Михаил Михайлов – след 7:15.

От първо лице – за трагедията след земетресението в Италия, пострадалите и щетите – разказва журналистът Александър Марков.

Турция между тероризма, притока на мигранти и сигурността. За действията на властите след опита за преврат - председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Новият политически сезон – между миграционния натиск и президентските избори, между необходимите решения и политическото противопоставяне – председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов – след 8.00.

Следи от зараждането на занаятите преди 6 хиляди години уловиха археолозите в Козарева могила до Каблешково. Какви странни ритуали откриха в селището край Бургас – в поредицата „Пътуване в миналото“.          
Части
29 Август 2016, 08 МИН.
Светлина в безкрая: Шабла
В това издание на "Светлина в безкрая" - поредица за фаровете по българското Черноморие с автор Цветелина Атанасова, оператор Атанас Атанасов и режисьор Борислава Димова - ви показваме фара на Шабла.
29 Август 2016, 29 МИН.
Цветан Цветанов: Президентската кандидатура на ГЕРБ вече е ясна
Президентската кандидатура на ГЕРБ вече е ясна. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Денят започва”. 

„Нашите структури в цялата страна са готови и приемат решението, което ще бъде окончателно на Изпълнителната комисия, за да може действително да реализираме една успешна кампания, 11-та по ред победа и да запазим тази стабилност, която имаме днес”, допълни Цветанов.

Той посочи, че ГЕРБ има много доказани хора, които могат да се включат в предизборната кампания за президент и вицепрезидент. „Трябва да бъде човек с твърд характер, да е човек, който се е доказал в управлението, да е управлявал и политически да има съответните познания, за да може да се включи активно в сегашния динамичен международен и вътрешен политически дебат”, каза още зам.-председателят на партията. Цветанов заяви, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ е достатъчно разпознаваема в Брюксел, Вашингтон и Москва и се ползва с добър авторитет.

„Бъдещият президент не трябва, когато спечели изборите, да бъде разпознаваем с това, че зад него е застанала най-голямата политическа сила или тя го е издигнала. Трябва да го разглеждаме като бъдещия държавник и човек, който ще бъде и Главнокомандващ на Българската армия, но ще може да бъде медиатор на всички вътрешнополитически процеси в страната и да участва активно в международните дебати по последствията от Близкоизточния проблем”, коментира Цветанов.

ПП ГЕРБ се подготвя много сериозно и отговорно за тези предстоящи президентски избори, но на фона на сложната международна политическа ситуация, конфликтите в Близкия Изток няма защо да влизаме толкова рано в предизборен период, след като има едномесечен законов срок, в който могат съответните кандидати да изложат своите платформи и да има един смислен политически дебат и срещи с избиратели в страната, заяви Цветанов.

По думите му на страната ни е нужен смислен политически дебат и трябва да се отнасяме с уважение към всяка една кандидат-президентска двойка.

Цветанов каза още, че кандидатпрезидентската двойка на ПП ГЕРБ ще бъде обявена на по-късен етап. „Имахме намерение да бъде обявена в средата на септември. Аз смятам, че от 20-22 септември до 2 октомври е нормален срок, в който може да бъде представена кандидатпрезидентската двойка. Това забавяне се налага не от това, че нямаме решения, а от това, че искахме през всички тези месеци правителството, местната власт, парламентът да работят спокойно”, допълни той.

Оценка на мандата на президента Росен Плевнелиев трябва да бъде направена след ротацията, каза Цветанов. Към настоящия момент той отчете, че президентът Плевнелиев е имал много труден мандат. Той припомни, че през 2013 и 2014 година президентът е бил натоварен с изключително голяма отговорност да състави два служебни кабинета, които да проведат парламентарни избори. Противопоставянето и генерирането на изкуствено напрежение в политическите партии рефлектира върху обществените нагласи и създаде нездрава среда, коментира още Цветанов.
29 Август 2016, 08 МИН.
Хапка свежест със Сандра: Пиле на барбекю и зеленчукови шишчета
Седмицата започва свежо и диво с днешния епизод на "Хапка свежест със Сандра", където водещата на кулинарната рубрика ще ни покаже лесна и бърза рецепта за пиле на барбекю и зеленчукови шишчета, а нейни гости ще са група The Wild. Вижте повече в следващия материал. Оператор е Красимир Стичков.
29 Август 2016, 07 МИН.
„Пътуване в миналото“: Следи от зараждането на занаятите преди 6 хиляди години
Следи от зараждането на занаятите преди 6 хиляди години уловиха археолозите в Козарева могила до Каблешково. Специализираното производство е част от зараждащата се цивилизация, смятат учените. В енеолитното селище край Бургас са следвали странни ритуали и са изработвали амулети от човешки череп. Какви други смущаващи следи откриха в праисторическия некропол, кога и как хората са започнали да търгуват и от какво са боледували - репортаж от поредицата "Пътуване в миналото" на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков.

Обитавана е непрекъснато от хилядолетия. Земята на север от Бургас, край Каблешково е предлагала най-добри условия за живот на прадедите ни. И точно затова тук са и първите следи на зараждащата се цивилизация. В пластовете на това селище от 5-то=

Преди 6 хиляди години това е била една къща, която в крайна сметка е изгоряла. Но огънят е бил толкова силен, че глината направо се е стопила и е кипяла. И една от възможните причини за пожара може да е наличието на голяма грънчарска пещ. Втората на терена, който е препълнен с парчета керамика.
      
Доц. Петя Георгиева - ръководител на археологи(еските разкопки:"Намерихме големи буци такива умесена глина, изнесена на кюфтенца от които след това са правили съдове, полуготови съдове, готови съдове."

БНТ: "Вие сте попаднали на цеха, направо!"

Доц. Петя Георгиева: "Не само на цеха, ние сме попаднали на цял хоризонт от селището, което се е занимавало с производство на грънци. И тези грънци очевидно не са само за собствена употреба."

Първи стъпки по пътя на цивилизацията. В която разделението на труда е точката на пречупване. А и ранните грънчари имат късмета да стоят на пътя между източниците на мед край Созопол, и сол и злато край Варна.

Доц. Петя Георгиева: "Удовлетворително са живели, защото са достигнали до степен на развитие, когато явно им е оставало остатък. Т.е. нахранвали са се достатъчно добре и е имало нещо, с което да търгуват, защото в този период точно, се увеличава количествата на оръжия. Намираме повече това не е благоденствие, но това е ... когато има повече оръжия и битки, това е белег за остатък. Защото хората бият, за да побеждават и да завладяват."

А специализацията в грънчарството в крайна сметка води до появата на по-качествени и красиви съдове.

Доц. Петя Георгиева: "Това е едно перфектно съдче, вижте колко е тънкостенно, 3-4 мм е дебелината на стената."

Освен купищата съдове, археолозите се натъкват и на странни ритуални предмети.

Доц. Петя Георгиева: "Много любопитни излизат при нас масичка с очички. Ами това е, за да има очи е възприемано като живо същество, което изглежда ... Ние не сме много наясно с всички персонажи от тяхната митология, ние също така си ги измисляме както духовете на къщите и тяхното опожаряване."

Попадали са и на други миниатюрни моделчета на къщи, човечета, теслички затова и предполагат, че хората тук са пресъздавали някакви техни си сказания.

Доц. Петя Георгиева: "Да, някаква сцена както се правят сцени сега от библията, от евангелието."

БНТ: "Предавали да си някакви легенди, сказания."

Доц. Петя Георгиева: "Да, овеществявали са някакъв мит по този начин, то във всички религии в общи линии това е смисъл на игрите, на празниците и всичко останало
М. Ч. - Какво е това, което току що го намерихме?"

Рачев - археолог: "Ами това е астрагалус или ашик, ставн ококълче от заден крак обикновено на животно."

БНТ: "Защо му се радвате толкова?"

Радослав Рачев - археолог: "Ами до скоро до преди 70-80 години те са били използвани все още за игра."
БНТ: "Хазартни игри?"

Радослав Рачев: "И хазартни игри и такива, каквито децата са си играли."

Но сред находките им, най-смущаващи са кръгчета от човешки череп с дупка по средата. т.нар. рондели.

БНТ: "Сувенирчета от череп?"

Доц. Петя Георгиева: "Може би нещо такова, може би нещо като севунири. Значи има различни възможности за интерпретация. Най-близката до ума ни е сувенирчета от черепчета. От чия глава може да бъде - логичният въпрос. Главата на враг, или главата на приятел. Може да е главата на някой почитан човек от племето, който със нещо е заслужил и са искали да западят нещо от него, за да се свързват посредством това нещо с духа му. Може да е главата на някакъв враг и по този начин да демонстрират силата си или да му вземат силата по този начин."

Находка в некропола наблизо само прави сюжета с ронделите още по-загадъчен. Намерили мъжа уж погребан нормално, свит и легнал настрани. Но като го обърнали, части от черепа му липсвали. Намерили ги заровени отделно.

Виктория Русева - антрополог: "Тук, на тази кост можете да видите едно кръгово изрязване, което вероятно е останало след опит да се направи да се създаде т.нар. рондела."

БНТ: "Т.е. някой се е опитал ..."

Виктория Русева: "Да изреже кости и по някаква причина те са били върнати."

БНТ: "Начупили са се?"

Виктория Русева: "Може."

БНТ: "Т.е. някой тайно крадливо или явно е ..."

Виктория Русева: "Ами не е ясно дали е тайно, крадливо или явно, но при всички случаи, този който е вадил тези кости се е постарал да не личи."

Върху костите от некропола има ясен запис за начина на живот на нашите герои от енеолита. Как са живяли, от какво са боледували и от какво са умирали. Или пък за ужасяващи обреди, които изискват дупчене на черепа незнайно защо.

Виктория Русева: "Не знам питах го, но не ми отговори."

БНТ: "Не е за мода защото е модерно, за красота!"

Виктория Русева: "Може и мода да е - има серии в които манипулационни трепанации се извършват доста повсеместно не може да се разбере защо. Една от възможностите е някакъв обред, който е свързан със специфично преминаване на индивида от една социална и духовна степен в друга."

БНТ: "Ако оживее!"

Виктория Русева: "Ами този е доста оживял."

Костичките на едно 5-годишно дете пък подсказват вероятно генетично заболяване, чест проблем и в съвремието ни.

Виктория Русева: "Тука имаме един дребен фрагмент, който посочва развитие на едно анемично състояние пи това дете. Много силното развитие на този белег посочва към възможно развитие на т.нар сърповидно клетъчна анемия, характерна за средиземноморския басейн. Но анемичните състояния при децата са много чести и се наблюдават."

БНТ: "Значи е имало малария ли?"

Виктория Русева: "Малария, да. И адаптация към маларията."

Измененията на костите на 50-годишен мъж пък говорят за тежка хронична инфекция. Тя е променила и тазовите му кости, и черепа и ребрата. Следи, каквито оставя тебурколазата, сифилисът или дори онкологично заболяване.

Виктория Русева: "Също има данни в материала и за ракови изменения, канцерогенни изменения. Всички болести, голяма част от болестите, които страдаме сега, са страдали и тези хора по същия начин."

Другият мъж, пък се е радвал на добро здраве, доживял е до 60 години, зъбите му са изтъркани от твърда храна, масивните му кости говорят за сериозно физическо натоварване още от дете. Земята от това време разкрива още и присъствието чужденци. Пришълци от степите, които преди 6 хиляди години ни дават нещо много важно.

Доц. Петя Георгиева: "Това са хора чисти скотовъдци, които явно се смесват с това население. Това, което ги тика и ги кара да се разхождат, е най-вероятно голяма климатична промяна. Районите, които те традиционно обитават, започват да изсъхват и това е неблагоприятно за отглеждане на животните. И те просто се движат след пашата на животните си. Това са хора, които са обяздили коня, имат коне, поне са опитомили коня доста отдавна, ако не го яздат и се движат с конете си. И тогава тук се появяват за първи път питомни коне."

Една история на зараждащата се цивилизацията, която само археологията е способна да прочете.
29 Август 2016, 17 МИН.
Турция между тероризма и притока на мигранти
Българският премиер Бойко Борисов в края на изминалата седмицата се срещна с турския колега Бинали Йълдаръм и с турския президент Реджеп Тайп Ердоган. От Истанбул Борисов отнесе към Берлин ултиматума на Турция за отпадането на визите, за да се реши проблема с нелегалните мигранти, които атакуват европейските граници. Гост в "Денят започна беше" Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

"Турция е изправена пред много различни и сериозни по своя характер заплахи, проблеми, противоречия. Тя се опитва да решава свои вътрешни проблеми на международната сцена. Турция играе една наистина много деликатна и сложна игра и в тази политическа игра всяка държава се страми да търси своите козове, да търси своите силни страни, за да може да прави политика", каза Божилов. Според него Европа е изправена пред една обективна заплаха, един обективен риск, каквато представлява мигрантската вълна. В случая Ердоган използва една възможност да постигне своите интереси. Божилов отбеляза, че Ердоган е усетил, че това би могло да бъде средство за натиск. По негово мнение това е опит да се постигнат интереси. Според него Турция разбира, че визовият режим не може да отпадне.

Бойко Борисов беше първият действащ европейски премиер, който посети Турция, след опита за предврат. Божилов смята, че е добре да има диалог с Турция. "Турция е важен фактор за спиране на мигрантската вълна. Въпрост е дали е решаващият фактор. Аз мисля, че Турция може да има голяма роля, но ако не се решат проблемите, които създават бежанските вълни, ако не се решат проблемите с каналджийството, ако не се намери начин за възспиране на бежанските вълни, и не говорим само за сирийци, иракчани, ние вече говорим за афганистанци, пакистанци, иранци и остава една огромна част от Африка", каза той. По негово пригнози ние ще бъдем изправени пред много сериозни заплахи и в бъдеще. В момента имаме над 60 милиона разселени хора, бежанците са над 25 милиона.
29 Август 2016, 03 МИН.
Лотария на НАП с касови бележки
Вижте кои са победителите тази седмица в лотарията с касови бележки на НАП!
29 Август 2016, 14 МИН.
За пчелите и хората
Медът е най-полезната и здравословна храна. Намерила е дори и трайно място в обичаите и българската народна традиция. Пчеларите обаче са недоволни. Министерството на земеделието обяви новости в програмата за подпомагането на медопроизводителите. В същото време недоволстват и потребителите, които се оплакват, че на пазара все по-често купуват мед, който не е мед, а нещо подобно на този продукт. Гости в "Денят започва" беше инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз, за да говорим по темата.

Националната програма по пчеларство има три години програмен период. От 2017 година започва новият. Отделно от това има мерки в Програмата за развитие на селските райони, които касаят и пчеларите. Помощите варират от 15 000 евро до 500 000 евро. Но това касае само пчеларите, които са регистрирани като земеделски производители, което е около една трета от всички регистрирани пчелари у нас. Проблемите с регистрирането са свързани с това, че пчелините като животновъдни обекти са с малък брой пчелни семейства и не е изгодно те да се регистрират като им се внасят осигуровки. Стойността, която ще получат ще бъде равна или по-малка от осигуровките. Държамата отдуля 50% от бюджета по програмите и в този смисъл би трябвало и подпомаганите да бъдат изрядни към бюджета и да внасят осигуровки. "Пчеларите би трябвало да бъдат подпомогнати изцяло, защото нямаме директни плащания, така както с останалите въдства", каза инж. Михайлов.

Продължават протестите и притесненията на пчеларите в цялта страна, тъй като все повече се задълбочава проблемът с масовото измиране на пчелите. Хората от бранша са категорични, че основната причина за това е прекомернато и нерегламентирано обработване на нивите с химикали. Ако искането на пчеларите за тотална забрана за използването на неоникотиноидните пестициди обаче влезе в сила, в пъти ще се увеличат летателните пръскания, категорични са арендаторите. Наредба №15 третира проблемът с пръскането. Заради многото заинтересовани страни, проблемът е труднорешим, тъй като няма акредитирана лаборатория, която да изследва пчелите след отравянето им. В рамките на 24 часа трябва да бъде издаден констативен протокол, който да послужи при доказване на щетата.
29 Август 2016, 03 МИН.
Песента на Лидия Ганева за Детската Евровизия
"Вълшебен ден" се казва песента, с която България ще се представи на Детската Евровизия 2016. 10-годишната Лидия Ганева ще я изпее на 20 ноември в Малта. Официалната й премиера предстои през септември.

Песента, с която страната ни ще се участва в Детската Евровизия 2016 в Малта, разказва за толерантността, мечтите и надеждите на всяко дете.

Лидия Ганева: "Че няма значение цветът на кожата, че всички деца могат да бъдат приятели, че всяко дете има голяма мечта."

Лидия сбъдна своята мечта, когато през юни единодушно жури и публика я избраха, за да представи страната ни в детския песенен конкурс. Автор на песента е Графа, а текста написал заедно с Илия Григоров.

Владимир Ампов - Графа: "Самата песен се роди от раз, аз вътешно се бях подготвил, че ще направя няколко проекта, за да избера този, просто това беше първото нещо, което измислих, и мисля, че това ще е правилният избор."

Лидия Ганева: "Много ми хареса текстът, защото е много приказен."

Владимир Ампов - Графа: "Докато правех песента постоянно ми звучеше нейният глас. Много е странно. Представяш си мелодията как би звучала с гласа на някой изпълнител."

Графа "тествал" песента първо на своите две деца. Изпратил я и на Лидия, но със своя глас.

Владимир Ампов - Графа: "Моите деца бяха едни от първите слушатели на песента, чуха моето изпълнение първо, после това на Лидия. Естествено, харесаха повече нейното."

Съвсем скоро зрителите на БНТ също първи ще чуят песента, с която страната ни ще се представи на големия европейски форум.
29 Август 2016, 03 МИН.
„Любовта е лудост“
Фестивалното лято във Варна продължава. Най-старият международен филмов фестивал в България „Любовта е лудост“ стартира преди дни. Повече за събитието - от екипа на БНТ там.
29 Август 2016, 03 МИН.
Какво е състоянието на паметниците на културата във Велико Търново?
Старата столица Велико Търново е град паметник на културата. И в момента там има над 700 сгради с историческа и архитектурна стойност. За съжаление обаче, както в цялата страна, и там, голяма част от сградите паметници са в бедствено положение, а някои се саморструтиха и останаха само в архивите на местния музей. За причините и шансовете да спасим архитектурната си история, вижте в следващия репортаж!
Виж още