Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Референдумът и политиците
12 Януари 2017, МИН.
Референдумът и политиците
Виж още
            В предаването вижте:

Референдумът и политиците. Избирателната система – между популизма и реалността. Говорят депутатите.

На живо – съвземат ли се от студа и преспите най-засегнатите райони в България?

Какво последно реши законодателят за правата и задълженията на пешеходците? Гледайте само в „Денят започва”!

Дрогирани зад волана – как се правят тестовете за наркотици на шофьори?

Кой допусна близалки с опаковка, рекламираща марихуана да се продават в търговската мрежа в Бургас?

Как зимните удоволствия да не се превърнат в кошмар – знаем ли правата си на пистата?

Съвети от експертите по фигурно парзаляне – как да се движим по заледените улици?

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа!          
Части
12 Януари 2017, 35 МИН.
Избирателната система между популизма и реалността
По темата "Референдумът и политиците", за особеностите на избирателната ни система разговаряме в студиото с
Данаил Кирилов - председател на Правната комисия в парламента, от ГЕРБ, Антони Тренчев - депутат от Реформаторски блок, от ДБГ и Хамид Хамид - депутат от ДПС.

В първото си следваканционно заседание парламентът отложи разглеждането на решението по въпросите на референдума, проведен на 6 ноември. От ГЕРБ останаха сами в искането си да бъдат одобрени въпросите от допитването. От БСП посочиха, че депутатите от кследващия парламент трябва да се заемат първо с промяна в изборния кодекс. От ДПС поискаха отлагане на темата, тъй като ГЕРБ "имали популистки подбуди". Въпреки липсата на подкрепа, днес ГЕРБ ще внесат свой проект за изборни промени съобразно референдума.

На какво се дължи невъзможността политическите сили да стигнат до съгласие по проблема, възникнал от резултатите от референдума?

vlcsnap-2017-01-12-08h52m25s8Антони Тренчев от Реформаторския блок заяви, че партиите в него винаги са имали постоянна позиция по този въпрос от самото начало. Според него той и колегите му са работили за това референдумът да не е задължителен, т.е. да подпадне в парламента така, че да депутатите "да имат някакво влияние върху процесите". Тренчев изрази позицията на реформаторите, че избирателите са били заблудени за това какво ще последва, ако гласуват с ДА на всичките въпроси, както и в това, което им се предлага - таква мажоритарна система, която според РБ не съществува в световната практика. Представителят на РБ смята, че обещанията за разцвет след приемането на такъв вид мажоритарна система е популизъм. А що се отнася до другото предложения - за намаляването на партийната субсидия, Тренчев каза, че още през 2014 г. реформаторите са внесли предложение за регресивна скала на държавната субсидия за партиите и свеждането им до разумни нива.

vlcsnap-2017-01-12-09h10m24s74Хамид Хамид, депутат от ДПС отбеляза, че неговата партия приема самата изборна система е "само техническо средство на правата на гражданите да избират свои представители във властта. "За нас от първостепенно значение е гарантирането на правата на тези граждани да гласуват, а не точно начинът, по който ще бъде направено това". Хамид подчерта, че световната тенденция в момента е смесени или чисто мажоритарни избирателни системи да преминават към пропорционални системи, т.е. пропорционата система е по-предпочитана и по-модерна в цял свят". Хамид каза още, че този парламент има още няколко дни работа и затова "едно проекторешение не би било отговор на резултатите от референдума". Важен момент според него е това, че все още не се знае точно колко избиратели са гласували в допитването - в момента пред Върховния административен съд виси дело, с което трябва да се установи точно колко български граждани са подкрепили трите въпроса. Това е предмет на експертиза. Депутатът от ДПС изтъкна, че именно тези са били аргументите на ГЕРБ преди месец, когато са отклонили разглеждането на законопроект, подготвен от вносителите на референдума.

vlcsnap-2017-01-12-09h20m04s242Валери Жаблянов - депутат от БСП се включи в дискусията по телефона. Той заяви, че социалистите имат позиция по реферндума, приета от колективния орган на партията. Той подкрепи мнението на Хамид Хамид, че резултатите от референдума са все още в съдебна фаза и "яснотата по резултатите и тяхната задължителност" не съществува. Според Жаблянов, "българският народ иска промяна в избирателната система, а парламентът и народните представители от следващото народно събрание трябва да намерят този баланс между пропорционалното и мажоритарното начало, който да удовлетворява основните принципи на изграждането на политическата ситема на България и на институциите".

vlcsnap-2017-01-12-09h30m58s125Защо дебатът ЗА и ПРОТИВ мажоритарната система не се състоя преди референдума, когато можеше много по-добре да ориентира хората как да гласуват? На този въпрос отговори Данаил Кирилов - председател на Правната комисия в парламента, депутат от ГЕРБ. Той призна, че вината за това да не се проведе навременен дебат е на депутатите, а не на избирателите. Според него обстоятелството, че са се провеждали редовни избори за президент, е изместило фокуса. Спорът дълго време, почти през цялата 2016 година се е водил дали трябва двете гласувания да бъдат обединени в едно. В крайна сметка се е приело двата избора да бъдат произвведени едновременно. "Действително избирателят не беше достатъчно запознат с технологията на отделните детайли в изборните системи". Иначе прваната комисия в парламента е направила широко обсъждане с представители на всички институции, организации, изследователски екипи, които имат компетентност в областта". Съгласно експертизата, списъкът с държавите, които имат мажоритарна избирателна система, е по-дълъг от 45, поясни Кирилов.
12 Януари 2017, 03 МИН.
Очаква се отсечката Зимница-Бургас по АМ „Тракия“ да бъде отворена до края на деня
Обстановката в област Бургас остава сложна, въпреки че снеговалежите са спрели, вятър няма и времето се е изяснило. Нова порция валежи падна в цялата област вчера следобед и през нощта. Репортерът Тихомир Игнатов е в Бургас и разясни за „Денят започва“ къде са най-вече насочени усилията днес. 

От областната управа в Бургас казаха, че днес усилията ще са насочени в уличките, които са разположени в междублоковите пространтсва. Именно от там са и единствените сигнали до момента – общо 20 на брой. Това, което казаха от кметството е, че тази нощ няма сигнали за бедстващи хора, не е имало тирове или пък автомобили, които да са заседнали в преспите.

В областта е валяло цяло нощ, а сега времето е доста по-добро. Валежите от сняг спряха, няма и снегонавявания, очаква се до края на деня отсечката Зимница-Бургас по АМ „Тракия“ да бъде отворена. Причината тя да бъде затворена толкова дълго време е, че по самото трасе има толкова голямо количество сняг, че всеки ден тежкотоварни автомобили правят курсове, с които да освободят трасето. 

Тази сутрин около 8 часа беше възстановено движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона в отсечката Петолъчката-Бургас. 

Температурите продължават да са ниски, пътищата са хлъзгави и на места има заледявания. През изминиалите дни имаше сигнали за водачи на автомобили, които са карали с летни гуми. 

Зимата е необичайно тежка за Бургаска област – има 20 см сняг, което е доста според местните. Най-тежките зими в Бургас са регистрирани през 1929 и 1954 година. Бургаският залив тогава даже е бил замръзнал.
12 Януари 2017, 04 МИН.
В търсене на по-тежки санкции за безразсъдните шофьори
В опит да наложи спазването на закона, както и да се намалят жертвите на пътя, депутатите макар и в края на мандата си продължават да търсят по-тежки санкции за шофьорите нарушители, както и да гарантират правото на пешеходците да пресичат на пешеходни пътеки. Вчера влязоха нови предложения за законодателни промени, които са за по-високи санкции за навлезлите в затворени очастъци, а другите за пресичането на пешеходни пътеки. На пряката ни линия беше Нели Петрова, депутат от ГЕРБ. 

„Относно пешеходната пътека аз неведнъж съм казвала, че съдиите със своето тълкувателно решение дадоха предимство на водачите, които не спазват закона за движение по пътищата и като един коледен подарък на 22-ри декември те ни го подариха, затова ние вчера на транспортна полиция колеги от ГЕРБ заедно с председателя на транспортната комисия г-н Ананиев направихме предложение в чл. 113 да отпадне това пешеходецът да се съобразява със скоростта на идващия автомобил и да не носи вина за това, че той пресича на пешеходна пътека, когато е спазил своите задължения в чл. 114, така че от сега нататък да не могат съдии и адвокати в съдебна зала да се възползват от това, че пешеходецът е пресякъл на мястото, което му дава предимство и мястото, на което шофьорът трябва да пази неговия живот, защото в крайна сметка пешеходните пътеки са за това – пешеходна пътека е, а не автомобилна пътека. Пешеходна пътека – мястото, където пресича пешеходецът и то трябва да е сигурно за него“, категорична бе Петрова. 
12 Януари 2017, 19 МИН.
Гинка Чавдарова: Най-голямата тежест в момента е върху кметовете на откъснатите села
Обилните снеговалежи, силният вятър и ниските температури в цялата страна поставиха на изпитание институциите - както централната, така и местната власт. Взаимодействието на кметовете с областните управители и централните институции е особено значение, за да не се допуска бедстващи хора дълго да чакат помощ.

В "Денят започва" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова коментира темата за взаимодействието на местната и централна власт в критични ситуации. Според нея има сериозно подобрение в това направление. Преживявали сме бедствия, с които е трябвало сами да се справяме. Днес ситуацията категорично не е такава, заяви тя.

Все пак Чавдарова отбеляза, че за да се отговори на нуждите и очакванията на хората са нужни още усилия. Субсидията за поддръжка на общинската пътна мрежа е малка, което се отразява на провеждането на търгове за почистване на пътищата. Според нея самите общини трябва да разполагат със своя техника, с която да се работи не само в центъра, но и в цялата община. Най-голямата тежест в момента е върху кметовете на селата, подчерта изпълнителният директор на НСОРБ и допълни, че те почти без никакъв ресурс могат да разчитат единствено на мобилизацията на местната общност.
12 Януари 2017, 04 МИН.
Обстановката в област Бургас се успокоява
Тежка остава обстановката в област Бургас. През цялата нощ в района имаше превалявания от сняг. На АМ "Тракия" продължава да е затворена отсечката Зимница - Бургас. Екипите на почистващите фирми работят в 24-часов режим. 12 и 13 януари ще бъдат неучебни в област Бургас.

Как премина нощта в бургаска област? За "Денят започва" репортерът Тихомир Игнатов потърси подробности в разговор с Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

Метеорологична обстановка в областта е спокойна, температурите вече са по-високи. За изминалото денонощие има 20 сигнала, но нито един не е за бедстващи хора и закъсали на пътя автомобили, съобщи Чолаков и добави, че пристанището е отворено, а предстои и летището да заработи. Много от затворените пътища вече са свободни за движение, а отсечката Зимница-Бургас на магистрала "Тракия" се чисти интензивно след снеговалежа през последната нощ.
12 Януари 2017, 04 МИН.
В плен на зимата. Обстановката в русенска област
Пътната обстановка в Русе е проходима при зимни условия. Кметът Пламен Стоилов съобщи, че 30 машини са чистили в града, а през нощта техника е работила по второстепенните улици.

В пряко включване от крайдунавския град в "Денят започва" репортерът Стела Кръстева потърси повече подробности как се извършва почистването от директора на Общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров.
12 Януари 2017, 14 МИН.
Комисар Рапчев за шофирането в минусови температури и тестове за наркотици
Обстановката в страната остава сложна. Движението най-вече е затруднено в Източна България, където магистралата от Зимница до Бургас е затворена за почистване. Подбалканският път от Петолъчката до Бургас е затворен за тежкотоварни автомобили и се ползва обходен маршрут през Елхово и Средец, съобщи в "Денят започва" комисар Росен Рапчев, началник на "Контрол на пътното движение и правоприлагане" в ГД "Национална полиция".

Той подчерта, че независимо от предупрежденията и забраните за движение в затворените пътни участъци нарушители има, което често води до пренасочване на техника за спасителни операции и допълнително усложняване на пътната обстановка. Това е и причината за направените предложения за законодателни промени, които предвиждат подобно безотговорно поведение на водачите да се санкционира с отнемане на свидетелството за правоуправление за един месец и да се съставят на фирмите солидни глоби, уточни комисар Рапчев.

На въпрос за водачите, заловени да шофират след употреба на дрога, той подчерта, че при всяко пътно-транспортно произшествие задължително се прави тест както за алкохол, така и за наркотици, упоиващи вещества и техни аналози. Комисар Рапчев обясни как се правят тези тестове. Какво каза той още по темата вижте във видеото.
12 Януари 2017, 05 МИН.
Как да се движим по лед? Съветите на треньор по фигурно пързаляне
Леденият капан, в който е скована страната, ни даде повод да потърсим ценни съвети как да се движим по заледените тротоари и улици и как да падаме без да се нараняваме.

Репортерът на "Денят започва" Боряна Черганова се срещна с треньорa по фигурно пързаляне Найден Боричев, за да получи повече полезна информация.
12 Януари 2017, 04 МИН.
Бездомните животни и студът. Историята на Бобо
Как бездомните животни преживяват опасно ниските температури навън?

Репортерът на "Денят започва" Ирина Шуликова ни среща с Бобо - едно от многото кучета, скитащи по улиците на София. От Сутрешния блок на БНТ и Фондация "Четири лапи" обединиха усилия, за да го спасят от студа поне за няколко дни. Досега за него са се грижили хора от квартала.

Повече в историята на Ирина Шуликова и операторите Павел Дачев и Любомир Станоев.
12 Януари 2017, 02 МИН.
Близалки с масло от канабис се продават в специализирани магазини
Близалки, на които пише, че съдържат 100% масло от канабис се продават във верига специализирани магазини в големите градове на страната. За скандалната стока сигнализирали бургаски ученици-доброволци в Съвета по наркотични вещества. От там са уведомили Здравната инспекция и Агенцията по безопасност на храните.

От фирмата, която предлага продукта, заявиха, че близалката съдържа масло от обикновен коноп и няма психотропни свойства. Предстои да бъдат направени експертизи.

Още за случая от Веселин Григоров и Елена Стойчева в "Денят започва".

Близалката струва 1 лев и е произведена в Чехия. На опаковката са изобразени листа на канабис и е написано, че съдържа 100% масло от канабис. Предлага се свободно в сайт в интернет. В Бургас доброволците видели близалката в магазин и решили да закупят една. Веднага я занесли в Комисията  по наркотични вещества.

"Всъщност те бяха хората, които ни алармираха реално за това, което се продава. Това е вид захарно изделие, тип близалка", коментира Славея Николова, председател на съвет по наркотични вещества - Община Бургас.

Проверка досега е установила, че близалките се продават във верига магазини във всички големи градове на страната.

Разтревожени родители в Благоевград също са подали сигнал до експертите по наркотични вещества.

"Това е фактически реклама на марихуаната. По закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е забранено да се прави реклама с каквото и да било на всички видове наркотици в това число и на марихуаната", обясни Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.

Тя допълни, че предлагането на стоки с такива изображения предизвикват интерес у децата.

"От срещите ни с ученици в областта има деца, които са пети клас, 11-годишни, които пушат марихуана", допълни Любенова.

Специалистите от Комисията в Бургас са уведомили Регионалната здравна инспекция и Агенция по безопасност на храните, предстои да сезират МВР и прокуратурата.

За БНТ управителят на фирмата "Абсолют" ООД Николай Илиев, чиято собственост са сайтът и магазинът в Пловдив каза, че в продукта, който те предлагат, се съдържа масло от обикновен коноп, което е без
психотропни свойства и не застрашава здравето на хората. Според Илиев надписът "Еуфория" на близалките е търговско решение на чешкия производител на продукта. Той твърди, че има всички необходими документи за този продукт.
Виж още