Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Горещите теми на здравеопазването. Говори Илко Семерджиев
1 Март 2017, МИН.
Горещите теми на здравеопазването. Говори Илко Семерджиев
Виж още
            В предаването ще видите:

Спортувай с кауза. Гледайте на живо – футбол в помощ на блъснато на пешеходна пътека момиче.

На село. Повече от 600 български села вече ги няма - в същото време бум от млади хора, които искат да живеят в малки населени места - анализ на икономиста Явор Алексиев.

По света и у нас. Какво каза на света американският Доналд Тръмп президент в първата си реч пред Конгреса? И още: възможна ли е стабилност в Македония - коментар на Любомир Кючуков и Коста Филипов.

Рецепта за здравеопазване. Горещите теми на здравеопазването - говори министърът на здравеопазването Илко Семерджиев.

Вдъхновители. Кой написа най-вдъхновяващото есе в националния конкурс за ученици - победителите специални гости на "Денят започва".

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа по БНТ1!          
Части
1 Март 2017, 08 МИН.
БНТ откри „вдъхновителите“ на новото време. Кой спечели конкурса за ученическо есе?
БНТ, с подкрепата на МОН, отличи финалистите в националния конкурс за есе "Вдъхновители". Над 100 есета се състезаваха за 8 големи награди и 50 специални. Наградният фонд беше над 5000 лева.

Конкурсът беше обявен през ноември 2016 година и даде възможност на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас да участват с есе на тема "Вдъхновители на новото време".

В студиото на "Денят започва" гостуваха победителите - 15-годишната Мария Димитрова от Синеморец и 14-годишната Мария Ефремова от София.

За решението си да участва в конкурса Мария от Синеморец каза, че по принцип е изкушена да взема участие в конкурси. Много вълнуващо, по думите ѝ, е било присъствието и на награждаването. Тя е носител на специалната награда. Есето ѝ е вдъхновено от Тошо Пройски, македонец, който приживе е помагал на много хора в нужда и на животни в приюти.

Мария от София сподели, че нейната история е била вдъхновена от един случай преди време, в който нейната майка е помогнала на болно дете.

В конкурса участваха повече от 120 ученици от цялата страна. Есетата им бяха оценени от писателката Теодора Димова - изпълнителният директор на София Тех парк, Иван Симеонов - съосновател на "Империя онлайн",  Доброслав Иванов - образователен експерт,  Милена Иванова и журналистите от "По света и у нас" Надя Обретенова и Благой Цицелков.
1 Март 2017, 05 МИН.
Децата в Пирдоп посрещат Баба Марта
Учениците от начално училище "Тодор Влайков" в Пирдоп посрещнаха днешния празник облечени в народни носии. С мартенички в ръка те ще донесат пролетното настроение на гражданите там. Репортарът Благой Цицелков беше с тях.
1 Март 2017, 07 МИН.
В кадър: „Комитски тайни“
Тайната, движещата сила на Освобождението. Когато официалните пътища за разпространение на смъртоносни за властта идеи са охранявани от заптиета, се създават тайни пътеки за придвижване на въстанието. За да са невидими тези подстъпи обаче, се искат и специални маскировки, пароли, шифри, двойници, тайници - да заблудят всяка опасна потеря преследвачи. Така е и по време на Българското възраждане. В епохата на Раковски, на Левски, на Дружината на верните приятели.

Целта на филма е да разкрие любопитни, малко известни истории и находки, свързани с Освобождението от османско робство; да покаже как се прави комитска конспирация, как става невидима за Османската власт размяната на поверителна информация, как българските революционери пътуват скрито из империята, кои са тайните артерии на бунта, и как с тяхна помощ се стига в крайна сметка до лелеяната свобода.

Повече за филма в студиото на "Денят започва" разказа неговият автор Стоил Рошкев.

Гледайте "В кадър" тази сряда от 22:30 часа по БНТ!
1 Март 2017, 02 МИН.
Лекар от болница „Шейново“ иска да финансира образованието на бъдещ студент по медицина
Лекар от акушеро-гинекологичната болница "Шейново" в София обяви в социалните мрежи, че е готов да заплати висшето образование на студент по медицина. Единственото условия е студентът да е социално слаб. Още за благородната идея-вижте в рубриката ни "Търси доброто".

Идеята на д-р Йован Даскалов да плати 13-те семестъра на социално слаб студент по медицина възниква спонтанно. Провокиран от примера на свой познат, който с пост в социалните мрежи се ангажира да заплати уроците на абитуриент от бедно семейство, лекарят решава, че също може да подари усмивка на млад човек в нужда.

"По този начин реших, че аз мога да помогна и това, с което мога да помогна е да платя образованието на един младеж, тоест висшето образование, защото за мен това е важно и по този начин ще дадем път на един млад човек", каза той.

Вече 7 години д-р Даскалов работи като акушер-гинеколог. Все още обаче помни трудностите, с които се сблъскват студентите по медицина.

"Таксите са високи, тоест те са най-ниските в Европейския съюз, но са високи за стандарта на едно българско семейство. При студентите по медицина разликата е такава, че ние не можем да работим, много трудно си намираме работа по простата причина, че целия ден е зает с упражнения и лекции, по простата причина, че подготовката е сериозна", обясни лекарят.

Идеята на д-р Даскалов обиколи за часове мрежата и вече доста хора са се свързали с него. Според лекаря няма конкретно изискване, на което трябва да отговарят кандидатите. Единственото условие е наистина да нямат финансова възможност да заплатят образованието си.

"Ще се срещнем и с ръководители в училище и с родители, за да знам, че няма да се случи нещо като злоупотреба. Ще избера човек, а ако се появяват повече мои приятел,близки и колеги имат готовност да помогнат също, така че ако се появят повече ще помогнем на всички, на които можем", каза той.

Д-р Даскалов, който е родител, вярва, че по този начин ще възпита в ценности своето дете. Макар и малко сега, някой ден то ще разбере колко е важно да помагаш на хората.

"Както са ме учили моите родители, така се надявам и аз да науча моето дете, че хората трябва да бъдат добри и да правят добро. Защото ни стига тази сивота и ни стига тази злоба. Хората има нужда от нещо ново", смята той.
1 Март 2017, 24 МИН.
Илко Семерджиев: Лекарите са длъжни да работят за своите пациенти, а не за своите интереси
Нов рамков договор в здравеопазването вече има. Той беше подписан вчера между представители от ръководството на Българския лекарски съюз и НЗОК. Договорът беше преподписан от министъра на здравеопазването Илко Семерджиев и ще влезе в сила от 1 април тази година. На този фон в "Пирогов" напрежението расте след решението на шефа на детската травматология д-р Атанас Кацаров и още шестима негови колеги да напуснат. Търсят се и медицински кадри за училищата.

"Новото е, че се справихме по възможно най-добрия начин, заедно с НЗОК и Българския лекарски съюз, с твърдото бюджетиране и лимитиране на медицинските услуги, което ще се почувства още след 1 април със сключването на новите индивидуални договори между касата и лечебните завдения", каза в студиото на "Денят започва" служебният министър д-р Илко Семерджиев. Той обясни, че са премахнали месечните лимити и са преминали от твърдо месечно бюджетиране към прогнозни тримесечни бюджети с буфер в размер на 3%. Постигнато е споразумение, че месечният бюджет за болниците ще е около 133 милиона, но при тримесечни натрупвания, ако има преразход в размер на 3%, се включва механизъм за саморегулация. Това означава, че онези пътеки, които са надхвърлили лимита си в тримесечен план, започват плавно да намаляват цените си без да се намаляват обемте. Ще има регулация на административното ценообразуване на клиничните пътеки, ще се постигнат баланси.

По отношение на бюджета за болнична помощ за 2016 година по закон се били гласувани 1 милиард 343 милиона. Тази година с този рамков договор се постига споразумение да не падаме под разходите, които са се получили по касово изпълнение на бюджета на НЗОК и запазване на бюджет в размер на 1 милиард 613 милиона. Финансирането се подобрява и от гледна точка това подобрено финансиране ще се почувстват и подобрения в лечебната помощ за пациентите. Практиката пациентът да търси болница с неизчерпан лимит, със свободни легла или да влезе в листа на чакащите, която към момента е 3 500 човека чакащи, вече няма да съществуват като феномен. Промяна в клиничните пътеки няма. Тази година ще има промяна в техните обеми и цени.

Има хиляди пациенти, които ненужно лежат в болници и казасата излишно плаща престоя им. Пациентските отрганизации и тази година настояваха да отпаднат много клинични пътеки за проследяване на хронични заболявания, по които се правят процедури, които отнемат няколко часа. Въпреки, че сигналите са от години от касата не смятат, че оптимизирането на разходите е техен проблем. Вижте репортажа на журналистката Мария Чернева, която повече от четвърт век следи здравеопазването в дълбочина!

Министърът обясни, че ремонтите в "Пирогов" са планирани и надали може да бъде обвиняван проф. Балтов, че е направил нещо. Д-р Семерджиев поддържа връзка с шефа на болницата заради появилото се напрежение. Според него е нелепо лекари да се противопоставят на лекари заради ремонти. "Лекарите са длъжни да работят за своите пациенти, а не за своите интереси", каза той. По негово мнение това, което сме видяли са били повече емоции, отколкото рационалност.
1 Март 2017, 15 МИН.
Разделение в Македония. Какви са решенията на политическата криза?
В Скопие започнаха протести в момент, когато лидерът на социалдемократите Зоран Заев очаква да получи от президента Георге Иванов мандат за съставяне на правителство и да управлява с подкрепата на албанските партии в парламента.

ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев, че не защитава националните интереси. На многохиляден митинг в Скопие нова гражданска организация протестира срещу въвеждането на албанския език като официален в Македония.

В "Денят започва" дългогодишният журналист от БНТ Коста Филипов и дипломатът Любомир Кючуков коментираха ситуацията в Македония.

Според Филипов обстановката в западната ни съседка е нормална за страната. Естествена е и реакцията на Никола Груевски, който призова македонците да се борят за запазване на мултинационалния характер на държавата и срещу превръщането ѝ в бинационална. Албанската заплаха е външната страна на протестите, които Груевски организирани чрез граждански сдружения, каза журналистът.

За Любомир Кючуков съществува риск дългосрочната политическа криза да се трансформира с перманентна държавна нестабилност. Риск крие и новото прехвърляне на политическия дебат върху етническата плоскост - нещо, което липсваше през последните две години. Дълбокото разделение между македонските партии засили значението на албанските фактори, подчерта дипломатът.

И двамата коментатори обаче се обединиха около тезата, че ако Македония иска да остане единна, трябва да намери начин албанските партии да влязат в управлението.
1 Март 2017, 03 МИН.
Доживотна присъда след автогонка
Нелегалните автогонки не са само българско явление. В Германия не само ги има, но и вземат все повече жертви. Умират и напълно невинни хора, а властите са безсилни да предотвратят тези напълно безсмислени, зверски преследвания с бързи коли. Включително защото често те възникват напълно спонтанно и без никаква подготовка.

Повече за това разказва Емилиян Лилов от "Дойче веле" в "Денят започва": "Преди една година в Берлин двама млади мъже с две мощни коли посред нощ си устроиха преследване на централен булевард. Единият участник в гонката помита със 160 км/ч колата на нищо неподозиращ възрастен шофьор, който загива на място. На делото, приключило този понеделник, бяха постановени две доживотни присъди. Точно това, според мен, е същинската новина от този процес, защото досега всички подобни дела са приключвали с условни присъди. Съдът категорично отказа да уважи искането на защитата за убийство по непредпазливост и постанови най-тежкото наказание. Можем само да се надяваме, че това ще има възпиращ ефект сред любителите на автогонки. Все още присъдите не са окончателни и могат да бъдат обжалвани."
1 Март 2017, 09 МИН.
Първо обръщение на Доналд Тръмп пред Конгреса
Основното послание в първата реч на американския президент Доналд Тръмп пред двете камари на конгреса беше, че е отворена "нова глава във величието на Америка". Очаквахме една оптимистична реч и я получихме. Много различна реч от това, което сме наблюдавали до сега - много по-смирен тон, най-съдържателната реч на Тръмп до момента. Това каза в "Денят започва" журналистката от БНТ Тоня Димитрова в коментара си на първото обръщение на американския президент пред Конгреса.

Какво, според нея, каза Тръмп на Америка и света вижте във видеото.
1 Март 2017, 16 МИН.
Демографската криза. Има ли решение проблемът с обезлюдяването?
България е в демографска катастрофа от десетилетия. Според статистиката около 600 села изчезват от картата - първо опустяват, а след това биват и "официално закривани". Други пък искат да се увеличи територията им в регулация, защото стават свръхпренаселени.

Как демографската катастрофа и вътрешната миграция се отразяват на икономиката? В "Денят започва" темата коментира Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Това, което се вижда в България, се вижда и в много други страни от бившия източен блок. Основната предпоставка за влошаването на демографската ситуация е външната миграция, подчерта експертът. При предходния социално-политически строй нямаше предпоставки за реализиране на такава миграция, докато сега българинът е гражданин на света. Задълбоченият анализ на данните на националната статистика сочи, че влошаването на възрастовата структура, е в резултат на това, че много млади и работоспособни българи, включително жени в детеродна възраст напускат страната ни в търсене на по-добри условия на живот, продължи коментара си Алексиев.

Той уточни, че много хора слагат знак за равенство между по-добрите доходи и по-добри условия на живот. Това е и в основата на миграцията вътре в страната - движението е от малките населени места към големите в търсене на заетост. Всъщност около 80% от миграцията в България е вътрешна за страната, а не външна, обясни анализаторът.

Урбанизацията и лошите условия на живот са причини все повече населени места у нас да обезлюдяват. Репортерите на "Денят започва" предлагат два примера като илюстрация на проблема и неговото решение - сравнително голямото село Благоево в Разградско и Нови хан, единственото населено място в Софийска област, което всяка година отбелязва прираст на населението.
1 Март 2017, 06 МИН.
„Спортувай с кауза“ в подкрепа на 13-годишната Кристина
На 3 март ще се проведе благотворителен турнир "Спортувай с кауза" в подкрепа на 13-годишната Кристина Тодорова от "Кремиковци", блъсната на пешеходна пътека.

Къде и как може да се присъединим към инициативата? Отговорът в  "Денят започва" от Венцислав Стойков - организатор на благотворителния турнир .
1 Март 2017, 03 МИН.
„Законът и ние“: Ралица Негенцова е новият председател на Висшия адвокатски съвет
Ралица Негенцова спечели убедително изборите за председател на Висшия адвокатски съвет. Това ще бъде вторият и мандат на позицията. Общото събрание на адвокатите от страната  избра и 13 членове на Висшия адвокатски съвет, но за попълване на останалите места за редовни и резервни членове ще се проведе допълнителен избор на 5 март.

Как протече най-висшият форум на адвокатурата, какви бяха основните послания? Работата му проследи рубриката на "Денят започва" - "Законът и ние".
1 Март 2017, 03 МИН.
Хитът на мартениците тази година
В старата столица Велико Търново продавачите на мартеници посрещат своите клиенти, облечени в автентични народни носии. По сергиите пък трудно могат да бъдат открити вносни мартеници, тъй като всички цяла година ръчно изработват всяка гривна, брошка или гердан с Пижо и Пенда. И тази година  истински хит остават мартениците, направени от чепкана  вълна и есетствени багрила.

Още от Мирела Дончева и Веселин Минчев в "Денят започва".

Повече от 20 години Искра Илиева плете и веза мартеници по стара техника от времето на баба ѝ. А тази година на сергията ѝ преобладават мартениците от вълна, които е оцветила с естествени багрила от природата.

"Предпочитам мартеницата да бъде направена от естествени материали и усукан конец бяло и червено. Това, което е Пижо и Пенда, това е в същност истинската мартеница. Багрилата - използвам естествени багрила, природни – лук са използвали, орехова шума за кафяво, за червено – червено цвекло и така са оцветявали вълната", обяснява тя.

Към традиционния български занаят в последните години обръщат очи и младите хора, като 19-годишната Янка Накова, която тази година за пръв път продава мартениците, които заедно с майка ѝ изработвали цяла година.

"Занимаваме се цялото семейство с мартеници. Интересно ми е и опитвам да запазя българската традиция... Повечето хора оценяват ръчния труд. Трибагреникът, който е на нашата държава, той се търси най-много", казва тя.

Освен, че ръчно изработили мартеничките, които предлагат, от няколко години по традиция продавачите посрещат Баба Марта, облечени в традиционни народни носии, като по този начин предизвикват освен интерес, но и широки усмивки на всички, които минават по главната улица на града.

"Защото като се облека в тази, някак си така ми става хубаво и искам да предам положителна енергия на хората около мен, да са весели, да са радостни", споделя Искра Илиева.

"Трябва да запазим традицията в България, а и все пак сме българи. Повече се спират когато ни видят, усмихват се, радват се", добавя Янка Накова.

Автентичното им облекло мигновено приковава погледите на всички минувачи, които освен да си купят мартеница, се спират и да се снимат с продавачите.

А най-търсената мартеница през последните години, оказва се си остава традиционната гривна от бял и червен конец - за здраве и късмет през цялата година.
1 Март 2017, 03 МИН.
Дванайсетокласник притежава най-голямата колекция от снимки на Цар Борис III
Дванайсетокласник от Националната Априловска гимназия в Габрово притежава най-голямата колекция от снимки на Цар Борис III. Преди три години Тодор Димитров започнал да събира вещи и снимки свързани с живота и делото на Царя, след като разбрал за запознанството на прабаба му с височайшата личност. От тогава до сега момчето притежава над 1300 снимки и десетки уникални вещи, които възнамерява да дари на някой музей в страната.

Подробностите от Зорница Илиева, Мирела Дончева и Веселин Минчев в "Денят започва".

19-годишния възпитаник на Националната Априловска гимназия Тодор Димитров разказва, че обича историята, гордее се със славното минало на страната ни и търси любопитни и малко известни факти за живота на Монарсите от Третото Българско царство. Преди три години обаче  изненадващо чул най-интригуващата история от своята баба.

"На 6 май, Гергьовден, 1938 година моята прабаба Димитрина и нейната майка Донка били в Борисовата градина. Двете жени решили да разпънат дървена летва, по която всеки един софиянец или гост на столицата е можел да удари малко дървено топче срещу заплащане. Изведнъж пред тях застанал конник, слязъл от коня си и попитал дали и той може да удари топчето. Те естествено му разрешили, извадил от джоба си 100 лева и им ги връчил. След което прабаба ми Донка попитала дъщеря си: "Димитрино ти знаеш ли, кой беше този мъж с красивите мустаци? Това беше нашият цар Цар Борис III", разказва Тодор.

Чувайки тази семейна история с царя, ученикът решил да започне да събира негови снимки. Само три години по-късно той притежава най-голямата такава колекция.

"Започнах като на шега, направих дигитална папка на компютъра, в която започнах да събирам негови снимки, записах се в няколко монархически групи, главно в социалните мрежи, където различни колекционери качват снимки. Използвам и снимки от Държавана агенци "Архиви", обяснява младият колекционер.

"Всичко това, което се превръща в тяхно ежедневие, неминуемо въздейства и върху тяхното мислене. Освен това в училището има паралелка с профил "История" и има много солидни изследователи като Тодор и като други наши ученици", коментира Снежана Рачевиц – директор на Национална Априловска гимназия.

В момента колекцията му наброява 1318 снимки на Цар Борис III. Най-ценната е единствената останала от едно от посещенията на царя в Габрово.

"Тя е направена през 1937 година, когато се ражда престолонаследника Симеон княз Търновски. Направена е когато цар Борис III е посетил "Хижа Мазалат", като той се е срещнал с ученици от Русе, той е предложил да снимат, извадени са няколко, който до колкото знам са изгубени, а единствената останала е при мен", казва Тодор.

Освен снимките обаче момчето успяло да се сдобие и с някои вещи, свързани с живота на Царя, сред които дори и писци от личната му канцелария.

"Мога да кажа, че те са нещо уникално за моята колекция, защото до колкото знам те са били част от личната му канцелария, но не са използвани, били са резерва", обяснява ученикът.

За колекцията на Тодор разбрали княгиня Мария Луиза и цар Симеон II, които му изпратили писма и подаръци, а по покана на цар Симеон II посетил и двореца "Врана".
1 Март 2017, 01 МИН.
Ученици от ОУ „Христо Смирненски“ – гр. Добрич поздравяват БНТ
Виж още