Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Ще доведе ли епидемията до грипна ваканция?
3 Януари 2017, МИН.
Ще доведе ли епидемията до грипна ваканция?
Виж още
            В предаването ще видите:

Нови обилни валежи от сняг и суров студ прогнозират синоптиците. Какво ще бъде времето през първия месец на годината? Ще подрани ли пролетта? Прогнозата на климатолога Георги Рачев.

След блокадата на пътя Карнобат - Айтос. Какви са причините? Анализът на Агенция „Пътна инфраструктура“. И още: Как ще се чистят пътищата при очакваните нови обилни валежи и ниски температури, за да не се повтаря снежният ад на магистрала „Тракия“.

Проверки на пътя. Как ще се контролират ТИР-овете, за да не препречват пътища? И още: Сняг, студ и лед на пътя – говори „Пътна полиция“.

В сезона на грипа. Какъв е размерът на епидемията и ще доведе ли до грипна ваканция – д-р Ангел Кунчев в минутите след 8.

На какво се дължи ръстът на инфаркти по празниците? Как да се грижим за сърцето и кои са рисковите фактори, които влияят – за тревожната статистика говори кардиологът д-р Сотир Марчев.          
Части
3 Януари 2017, 12 МИН.
Ще избегнем ли нова снежна блокада? Говори инж. Георги Златев
Във връзка с очакваните застудявания разговаря ме с инж. Георги Златев от агенция "Пътна инфраструктура".

Според инж. Георги Златев системата за поддържка на пътищата функцционира нормално, когато обстановката е нормална, но когато започне екстремна ситуация, системата се пренастройва така, че да се поддържат магистралите, първокласните и второкласните пътища. Това означава, че ако е необходимо допълнителна техника за тези пътища или техни участъци, техника от по-ниско класните пътища се пренасочва към тях. През зимата е нормално да има сняг: нормата за това е - за автомагистралите - до 3 см, а за първокласинте и второкласните пътища - 5 см. При 7 см сняг, ако не се движите със зимни гуми и с разумна скорост, това може да доведе до загуба на упрваление на автомобила и да попаднете в критична ситуация. И обратно, ако изчакате първите минути, когато има интензивен снеговалеж и няма видимост, за да излязат снегорините, тогава пътуването ми ще бъде по-спокойно. Както на всяка друга система, така и на тази за поддържка на пътищата й е небоходимо време, за да заработи ефективно. Затова инж. Златев съветва в такива случаи шофьорите, по възможност, да изчакат няколко часа.

Експертът по пътищата каза също, че като използва предварителните метеорологични прогнози, агенцията започва обработката на пътищата с химични вещества няколко часа преди да е започнал снеговалежът. Освен това той се похвали, че е направено всичко възможно за всяка област в страната да са налични поне два-три роторни снегорина, които рработтят с 5-10 км/час и са изключително скъпи и като първоначална инвестиция и като поддръжка. Но важно е, по думите на Златев да не се допускат пътно-транспортни произшествия, защото спирането на работата в един участък води до необходимостта от включването на роторните снегорини, а те работят бавно и създават струпвания на автомобили.

Що се отнася до очакваните студове, при които отрицателни ще бъдат и дневните температури, експертът предупреди фирмите с ангажимент да поддържат пътищата, да отстраняват снежната покривка максимално бързо, след което настилките да се обработват с химически вещества. Тук Златев обясни, че при температури под минус 10 градуса, солта вече губи своята ефективност и е нужно да се използва калциев хлорид или калиев хлорид, които действат срещу заледяването при студ до минус 20 градуса. Въпреки усилията за поддръжка на пътищата, има усойни участъци, или такива с неочаквани навявания, за които трябва да се внимава. Всеки водач трябва да се съобразява с конкретната обстановка, да не надценява своите възможности, предупреди инж. Златев.
3 Януари 2017, 13 МИН.
На какво се дължи ръстът на инфаркти по празниците?
Бум на инфактите по Коледа и укротяване през новогодишните празници. Тежките трапези и студеното време са проблем за хората, които имат сърдечно-съдови проблеми. Към тези фактори като се прибави и мръсният въздух в големите градове, кардиологиите се препълват. Гост в студиото на "Денят започва" беше кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

Има световна статистика, според която на връх Коледа и Нова година сърдечно-съдовата смъртност се качва. Най-малко 4-5% смъртността по празниците е по-голяма, отколкото в работните дни. Сред обяснунията за това са били преяждането, препиването, стресът, дежурните лекари, студът. Тази година излезе проучване от Нова Зеландия, според което свъртността покрай тези празници се качва, но там Коледа и Нова година са посред лято. Студът отиде на по-заден план като причина за покачването на смъртността.

Двата пика са на Коледа и на Нова година. По време на празниците в болниците работят само дежурни екипи. Един изолиран отделендежурен екип не може да се бори за сърдечно-съдовата смъртност, така както може цялата здравно система. За това целогодишно смъртността в събота и неделя е по-висока, отколкото в работните дни и това проличава и по време на празниците. В цял свят се правят опити за промяна на системата.

Студът също повишава сърдечно-съдовата смъртност. За Европа смъртността по студените дни се качва с 10-15% спрямо лятото. Китайско проучване доказа, че в по-бедните региони на Китай хората умират от сърце през зимата с 40%.

Доц. Марчев препоръча да се обличаме с голям брой дрехи, на голям брой слоеве. За предпочитане е да носим голям брой тънки дрехи, вместо малък броъ дебели дрехи. Така между слоевете се събира въздух, който е добър изолатор. Когато влезем на топло можем да свалим нужната бройка дрехи, за да не прегреем. Дрехите трябва да са свободни, да не ни стягат.  Пепоръчва се покриване на всеки кврадратен сантиметър от тялото ни. Зимните обувки е хубаво да бъдат поне половин-един номер по-големи от летните.

Ако сте сърдечно болен и трябва да работите навън, го правете на почивки. Проверете си кръвното! В този период на годината то се качва, заради свиването на кръвоносните съдове. Съвременните кардиолози препоръчват да се използват апаратите, които са от лакътя нагоре. Апарат за кръвно тип гревна е подходящ за млад и здрав човек. Ако установите, че кръвното ви е високо, се обърнете към личния си лекар.
3 Януари 2017, 10 МИН.
„България от край до край“: Човешката мъдрост на бай Вергил
Дни след Нова година е хубаво да седнем отново на масата на истинските българи - чуйте самобитните мъдрости на бай Вергил - един от най-запомнящите се герои на "България от край до край". Ще се развеселите и ще се заредите с енергия. И още във видеото - защо България е благословена земя. Вижте какво ни е подготвил Йордан Димитров и операторът Михаил Врабчев.

Гледахте "България от край до край" с нови серии от тази неделя, осми януари, веднага след обедните новини по БНТ1.
3 Януари 2017, 25 МИН.
Д-р Ангел Кунчев: Грипна епидемия ще има и в Стара Загора, Благоевград, Монтана, Пазарджик
Грипът подрани с месец от обичайното. Вирусът „Хонг Конг“ атакува хиляди и ги приковава в леглото по Коледа и Нова година. Грипни епидемии бяха обявени в Перник, Пловдив, Хасково и още няколко града в страната. Гост в студиото на „Денят започва“ беше д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Продължи да се развива епидемията. Възможно е малко да е отложен нейният връх с тези празници, с това, че хората се пораздвижиха, но пък от друга страна това, което сега предстои с много ниски температури, предполагам ще продължи да намалява интензитета й, защото е факт, че при особено ниски температури, особено ако продължи обявяването на ваканции в някои от градовете, това намалява силата й и отлага малко заболяванията. Възможно е да го видим този феномен. Пак казвам, за момента работим съвсем на сляпо, вероятно понеделник-вторник-сряда следващата седмица ще имаме съвсем ясна представа, но моите очаквания са, че вероятно тази седмица и други области ще се включат в епидемията, тъй като непосредствено преди Коледа и Нова година имаше такива, при които ръстът беше много голям“, каза д-р Кунчев.

Той прогнозира, че ръстът на заболелите ще достигне близък до епидемичните стойности и в Стара Загора, Благоевград, Монтана, Пазарджик и много други области.

Д-р Кунчев препоръчва на 5-ти и 6-ти учениците да не учат, а да започнат от другата седмица, защото при тези ниски температури не е добре да се събират толкова деца на едно място. Той уточни, че най-тежките ситуации са при възрастните хора над 65-70-годишна възраст.

„Както при всяко друго заболяване, при грипът общото състояние на организма, имунитета е водещ и една немалка част от хората ще изкарат грипното заболяване точно по този начин – без дори да спират да ходят на работа, без много високите температури, без характерното отпадане, с проява повече в горните дихателни пътища в рамките на 2-3 дни. Това също е напълно възможно“, каза д-р Кунчев.

„Ако говорим осреднено за всички възрасти, това са пневмониите, бронхити, бронхо-пневмонии в 70-80% от случаите, това е причината“, каза той.
3 Януари 2017, 11 МИН.
Гл. комисар Рапчев – „Пътна полиция“: Водачите да следват препоръките на контролните органи на пътя
С всички налични сили и средства, съвместно с екипи на АПИ и "Автомобилна администрация", ние осъществяваме контрол над товарните автомобили. Но проблемът е и в способността на водачите да носят отговорност, защото не е допустимо да се движиш със скорост, при която не можеш да реагираш в сложни метеорологични условия, коментира в "Денят започва" главен комисар Росен Рапчев - началник сектор "Контрол на пътното движение и правоприлагане" в отдел "Пътна полиция на ГД "Национална полиция", по повод снежната блокада през празничните дни на АМ "Тракия" в резултат на две пътно-транспортни произшествия с ТИР-ове.

По повод очакваното рязко застудяване във втората половина на седмицата, съчетано с обилни снеговалежи и силен вятър, гл. комисар Рапчев отправи апел към всички водачи преди да потеглят на път да се запознаят предварително с пътната обстановка, да се придържат стриктно към указанията на пътните полицаи, а не да взимат самостоятелно и самонадеяно решения на пътя. Той припомни още, че тежкотоварното движение не се спира самоцелно, а за да се даде възможност на снегопочистващата техника да си свърши работата. Водачите, които тръгват на дълъг път да се информират за времето, задължително да са напълнили резервоарите на автомобилите, да са заредили своите телефони, да са със зимни гуми и да разполагат със съответното оборудване, посъветва гл. комисар Рапчев.
3 Януари 2017, 16 МИН.
Климатологът доц. Рачев: Сняг и „кучи студ“ в края на сeдмицата
Сняг, студ и има голяма вероятност студът в събота и неделя да бъде "кучи студ". Очакват ни три последователни ледени дни, като максималната температура ще бъде от порядъка на -5, на някои места -7, -8 градуса, а сутрин се очакват температурите от -15, -17 градуса. Това каза в студиото на "Денят започва" климатологът доц. д-р Георги Рачев.

"Веднага ще ви върна миналата година - на 24 януари в Кнежа беше отбеляза температура от -24 градуса, а на места бяха измерени и още по-ниски температури. Така че въпреки глобалното затопляне, напълно нормално е да се отбелязват през зимата, през януари месец такива ниски температури", заяви климатологът.

Според него интензивни валежи ще има на 5 срещу 6 януари и се очаква силен сняг в съчетание със силен вятър и условия за навявания. Валежите ще бъдат по-слаби в западната половина на страната, в районите между Хасково и Бургас ще са изключително обилни - става дума за 30-40, а на някои места и 50 см сняг. Прогнозите за София са 15-25 см сняг, но най-много се очаква в районите на Пловдив, Хасково, Стара Загора и Родопите, уточни доц. Георги Рачев.
3 Януари 2017, 04 МИН.
Най-старият цех за стъкло на остров Мурано
Репортерът на "Денят започва" Благой Цицелков и операторът Милена Гайдарова посетиха в най-известното място за производство на стъклени изкушения в света - остров Мурано край Венеция.

Какво научиха и видяха там вижте в репортажа им.
3 Януари 2017, 10 МИН.
Годината на Петела. Какво да очакваме?
Преживяхме вече 12 месеца с остроумието на хиперактивната Маймуна. Сега новата година на Петела ще донесе предизвикателства, за които ще е нужен бърз ум и практични решения - нещо, с което представителите на този знак са известни.

Официално годината на петела настъпва на 28 януари 2017 и ще продължи 13 месеца. Причината за това е в традиционната система за изчисления, използвана в Китай, в която годината се определя от периода на смяна на лунните фази. Следващата Нова година по лунния календар започва на 16 февруари 2018 година.

Какво е характерно за годината на Петела? Какво да очакват представители на различни зодии през следващите 12 месеца? Отговорите дава Благой Цицелков в "Денят започва".
3 Януари 2017, 01 МИН.
Българка покори Америка с ръчно рисувани обувки
За коледните и новогодишни празници много българи, живеещи в чужбина се връщат при своите близки. Сред тях е и Виолета Велчева, която от 22 години живее в страната на неограничените възможности - Америка. Родената в Чирпан млада жена, приема за свой ментор известния художник Никола Манев. Сега Виолета омайва хората отвъд океана с нестандартните обувки, които рисува.

Повече за нея разказва репортажът на Таня Матева и Александър Алексиев в "Денят започва".

Всяко лято Виолета се връща в родината си. Този път е избрала друг сезон.

"Тази година реших, че няма по-добро време от Коледа и Нова година, защото атмосферата тук в България е съвсем различна - да прегърна майка ми, да си видя приятелите, да ги прегърна и тях", споделя художничката.

Не само прегръдките на близките обаче зареждат младата жена, която избира да се срещнем в къщата на художника Никола Манев в Чирпан.

"Винаги ме е подкрепял да опитвам новото, да пробвам нетрадиционното, защото това са нещата, които впечатляват публиката", казва Виолета.

Първоначално започнала да изработва пана от различни материали.

"Паната ми са триизмерни, защото аз обичам да излизам навън, не обичам да стоя в рамки, в затворено пространство", обяснява тя.

След като пробила с паната, Вили решила да опита и с ръчно рисувани обувки, които с радват на голям интерес в Америка. Сега целта ѝ е Европа.

"В България имам двама души, които са ми модели - момче и момиче. Те искат да останат тук, тук да се развиват. Аз подавам ръка на такива хора", добавя Виолета Велчева.

А съветът ѝ към всички българи е да не се отказват от мечтите си, защото пътища винаги има.
3 Януари 2017, 02 МИН.
Български успех в математиката. Ученичка отговори на учени от Масачузетския университет
Български деца продължават да са сред най-добрите на състезания по математика, информатика и други точни науки. Освен известните олимпиади, има и още един формат, в който българските ученици са много добри – състезанията по изследователска дейност. В края на годината бе избран отборът, който ще представи страната ни на най-голямото такова съревнование в света в Лос Анджелис. Сред тях е пловдивчанката Таня Оцетарова, ученичка в Пловдивската математическа гимназия.

Подробностите от репортера Владислав Севов и оператора Димитър Рочев в "Денят започва".

"Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури" - това е темата на разработката на Таня Оцетарова. Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно. Сега, когато всичко е ясно, нека и Таня допълни същността на проекта си: "Аз се занимавам с покриването или така нареченото паркетиране на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса и една по-специална, която е съставена от четири квадратчета, като на първия ред имаме три, а на втория – едно квадратче по средата. Позната е под формата на Т."

Със своя проект Таня отговаря на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на  двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

"Това е въпрос, на който никой досега не беше отговорил. И аз именно това правя", отбелязва ученичката.

Така пловдивчанката спечелва журито на Панаира на науката и иновациите в София и влиза в отбора на България за Intel ISEF в Лос Анджелис през май. Печели и наградата на американското почетно математическо общество Mu Alpha Theta – за най-добър математически проект.

Таня  започва да се занимава с изследователска математика, след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в гимназията ѝ има традиция учениците от горните класове да привличат и да стават научни ръководители на по-малките.

"Смятам още тази година да се захвана с някой малък ученик и да му помогна", споделя Таня.

Така традицията продължава и нищо чудно и някои от най-големите отворени проблеми в математиката да бъдат решени от българин, като например дали всеки кубичен двустранен трисвързан планарен граф има Хамилтонов цикъл или пък дали всяка Жорданова крива има вписан квадрат.
3 Януари 2017, 02 МИН.
Нестандартно хоби. Мъж има над 800 буркана зимнина
Репортаж в "Денят започва" доказва, че и мъжете в България могат да бъдат добри домакини и стига да поискат, могат да се превърнат дори в кандидати за Гинес. Примерът е от Велико Търново, където мъж има в мазето си над 800 буркана различна и супер качествена зимнина. Петко Ганчев е горд с факта, че сам е отгледал продукцията, която е съхранил за зимата.

За невероятния пример, който дава на силната част от човечеството, разказват Зорница Илиева и Кристиян Минков.

Петко Ганчев е инженер, електротехник и изобретател. Тази сериозна професия и занимания обаче не му пречат да намира време, за да затваря в буркани всичко, което расте на благодатната почва в родното му село край Велико Търново. Приготвянето на зимнина за него е традиция, страст и уважение към природата.

"Просто правиш и раздаваш. Целта е -виждаш плода, прибираш го, грехота е да се хвърля ядене и пиене. Виждаш беден или виждаш приятел - хващаш и му даваш. Това е положението. Няма значение кой ще го изяде, важното е да не загнива в земята. Всичко се прибира в буркани, де що падне. Хората се чудят откъде да вземат да си направят нещо за ядене, пък тука Господ ти го е дал без пари навънка. Майка ми си има рецептурник, който е сигурно поне на 30 години и повече, взема се от там и на практика това е. Въпросът е като го хапваш да ти е приятно. Като го отвориш да го ядеш с невероятно удоволствие, все едно такова нещо не си ял от 30 години и като седнеш на масата направо го отнасяш като бръмбар сламка", разказва Петко.

За разлика от други производители Ганчев няма тайни рецепти – с удоволствие разказва как приготвя сладко и трушии.

"Взимам си работните дрехи, взимам си кофата, заминавам на Калтинец, качвам се на дървото, набирам си сливите, след това си идвам тук на село. Измиват се компотите, мярката е точно 230-250 грама плод - взима се кофичка от кисело мляко, точно се прави мярката, слага се всичко да се вари, затваря се, пълни се с вода, само за капачка това се прави", обяснява той.

"Червени чушки, моркови, камбите, целина, това се слага, обърква се в оная голямата тенджера, овкусява се и се затваря, само за капачка се вари", споделя друга рецепта Петко.

От скоро инж. Ганчев мисли по въпроса как да изобрети начин да запази витамин С в зимнината.

"Мисля по въпроса да направя без да се вари да може да се създаде вакуум, за да не се унищожава витамин С. Това нещо тука с малко браун газ и с лазер това нещо се облъчва, получава се микровзрив, за да може да се затваря после капачката, но това е в период на експериментация. На хората за новата година им пожелавам най-ценното - това е здравето. Това е здраве, здраве и пак здраве! Останалото е от магазина", поздравява Петко Ганчев.
Виж още