Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Ще засегне ли бежанската вълна България? Коментар на Даниел Митов
27 Август 2015, МИН.
Ще засегне ли бежанската вълна България? Коментар на Даниел Митов
Виж още
            Обществена защита – получават ли конкретни решения жалбите и сигналите на граждани, свързани с Топлофикация. Какви са най-честите оплаквания. Тема след 7:15.

За нерегламентираните практики на пазара на горива. Как се доказва картелно споразумение? Гост - говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.

Преди местния вот – има ли разцепление в редиците на Патриотичния фронт? Валери Симеонов – гост на предаването.

Ще засегне ли бежанската вълна България? И още: Какви рискове крие провеждането на референдума и гласуването в чужбина – министър Даниел Митов – след 8.          
Части
27 Август 2015, 11 МИН.
Европейски пари за българското село: Исперих
Градският парк в Исперих се разпростира на площ от 50 дка и откакто е изграден преди повече от 60 години не е бил обновяван. След одобрен проект по мярка 322 на ОП "Развитие на селските райони", днес Исперих се радва на нов красив парк, който окончателно ще бъде завършен за първия учебен ден.
27 Август 2015, 11 МИН.
Хапка свежест със Сандра: Десерт с горски плодове
Днес Сандра ни показа в "Хапка свежест" как да си приготвим свеж десерт с горски плодове.
27 Август 2015, 11 МИН.
Денят започва… на море
В "Денят започва"... и на море Благой Цицелков ни представи спасители, които се включват доброволно в охраната на плажовете в района на Шабленска тузла. БЧК работи добре с областната администрация на Добрич и тези плажове вече са охраняеми. Дългогодишният спасител Петър Андреев разказа за зрителите на сутрешния блок какви са проблемите на тези, които бдят за нашето оцеляване в морето.

Как млади хора отглеждат охлюви и се борят с трудностите в с. Българево ни разказа още Благой Цицелков.
27 Август 2015, 11 МИН.
Даниел Митов: Нашите граници са много по-сигурни
Министърът на външните работи Даниел Митов коментира в студиото на "Денят започва" мигрантския поток и бежанския натиск през Македония и Сърбия. Европа е наясно с този натиск, който е не само от бежанци, чийто живот е заплашен и търсят убежище, но има и икономически емигранти и трябва да дефинира отношението към едните и към другите, подчерта той. Министър Митов каза, че на ниво Европейски съвет този разговор се води отдавна, но очертаните до момента мерки са по-скоро за справяне с последствията, отколкото с причините за миграционния натиск. Причините са ясни - конфликтът в Сирия, разрастващото се влияние на т.н. Ислямска държава е основен генератор на бежански потоци и там трябва да се насочат услията ни много по-сериозно, заяви външният министър. Досегашните мерки не дават желания ефект, трябва нова стратегия срещу ИДИЛ, коментира Митов. Ислямска държава създава държавна архитектура, което е изключително притеснително, допълни той. В процеса на взимане на нови мерки е необходимо да бъдат включени и самите страни от региона на Близкия изток и Северна Африка.

Министър Митов беше категоричен, че по отношение на реадмисията трябва да започнем много по-сериозно да обръщаме внимание на държавите, от които идват всички тези хора и тези, които са икономически имигранти, трябва да започнат да се репатрират. Има такива споразумения с отделни държави и те трябва да започнат да се прилагат, категоричен беше външният министър.

"Ние сме взели взели мерки отдавна, вие знаете, че нашите граници са много по-сигурни от границите на държавите в региона. България си е дала сметка отдавна за потенциалните опасности", коментира Даниел Митов и допълни, че ние изпълняваме много отговорно задълженията си като външна граница на ЕС.

Бежанският поток е насочен на запад и на север, поясни министър Митов и подчерта, че съседна Македония, която беше използвана за транзитна зона, никога до момента не се беше изправяла пред такъв огромен брой хора на нейната граница. Необходимо е интегриране в региона в посока справяне с предизвикателства от общ характер, поясни външният министър.
27 Август 2015, 11 МИН.
Валери Симеонов: България не може да издържа финансово хора, тръгнали да си търсят късмета
Част от хората, които се отправят към Европа, са бежанци, но останалите са авантюристи. Това са млади мъже, изоставили семействата си, жени със или без деца, хора, които не са от кризисните райони, генериращи бежанци, а именно - Сирия, Ирак или Афганистан, те търсят по-лек и добре платен живот, "и най-вече търсят социалните системи на осигурена Европа". Това заяви в студиото на "Денят започва" Валери Симеонов, председател на НФСБ, съпредседател на Патриотичния фронт. Той беше категоричен, че нашата граница е много по-добре охранявана от границите на съседните ни балкански държави. Ако трябва дори нека се стигне до стрелба, защото нашата страна не може да поема допълнителното финансово бреме да издържа хора, които са тръгнали да си търсят късмета, допълни Симеонов.

Европа трябва да вземе решение час по-скоро, защото проблемът с бежанците е най-сериозният за нея. Не е допустимо да се продължава преминаването на границите от тези хора, в името на демокрацията и съпричастността, и по този начин да се съсипва нещо, което е създадено и работи сравнително стабилно, очерта той.

По отношение на предстоящите местни избори, Валери Симеонов обясни, че има коалиционно споразумение между НФСБ и ВМРО за парламентарните избори и за парламентарната дейност, но не и за местните избори. Той беше категоричен, че коалицията работи добре и стабилно в рамките на парламентарната работа. Във връзка с кандидатурата на Пламен Легкоступ, Симеонов подчерта, че е съгласувана с местна структура на НФСБ, без тя да има съответните права за това. "Политическият съвет е този, който издига кандидатите за кмет."

Местните избори по никакъв начин няма да покажат политическо разпределение на пристрастията на българския народ, защото в тях важна е личността на кандидата, неговите качества и авторитет сред избирателите.

Валери Симеонов беше категоричен, че НФСБ по никакъв начин няма да допусне коалиция с ДПС. По думите му това е най-вредната партия за българската държава, която я разрушава чрез противопоставяне на етносите, икономическо източване, кръгове от фирми, узурпиране на властта и геноцид спрямо българското население в смесените райони. НФСБ обаче не е политическа формация, която страда от егоцентризъм. Ние ще подкрепим добрите кандидатури на места, с изключение на представителите на ДПС. "За нас главната цел не е успехът на партията на изборите, а успехът на България, успехът на всяка община, благоденствието на хората", заключи Валери Симеонов.
27 Август 2015, 11 МИН.
Какво показват проверките на бензиностанциите? Коментар на Марио Гаврилов
Премиерът Бойко Борисов поиска от КЗК проверка за картел на пазара на горива, като припомни, че още в края на месец юни е препоръчал да бъде направен секторен анализ на цените на бензина и дизела.

Марио Гаврилов, говорител на КЗК, тази сутрин беше гост в студиото на "Денят започва". Той посочи, че сроковете за изготвянето на секторния анализ не могат да бъдат категорични, защото те зависят от всички големи играчи на пазара, от които е поискана информация. За сравнение - подобен анализ в Германия отне три години, във Франция - две години. "Разбира се, ние прекрасно съзнаваме, че не разполагаме с подобен времеви комфорт, така че действаме с максимално натоварване и пълен капацитет", увери Гаврилов и допълни, че ако бъде установен картел, виновните ще понесат цялата строгост на закона.

Той заяви, че до момента е получен отказ за предоставяне на данни от НАП и митниците, поради едно несъвършенство в закона, което не позволява на КЗК да борави с данъчна информация. Така анализът на КЗК ще бъде направен единствено върху данните, които ще предоставят участниците на пазара на горива.

Марио Гаврилов уточни: "За да има по-голяма ефективност от работата на КЗК, трябва да се въведе лична наказателна отговорност в случаите на картел. Защото сега като глобим една фирма, финансовата тежест се понася от нея и това не влияе пряко върху личното благосъстояние на физическите лица, т.е. на шефовете на тези фирми, които участват в картелното споразумение."

За да имаме сигурност за картел, ние трябва да установим, че съответните компании са обменяли информация, която е забранено да обменят, обясни още той.
27 Август 2015, 11 МИН.
Какви са най-честите оплаквания и жалби на гражданите от „Топлофикация“
Определено има интерес към обществените посредници на "Топлофикация"-София. Регистрирани са над 105 жалби. Гражданите ни търсят за съдействие, това заяви в студиото на "Денят започва" Гергана Николова, обществен посредник на "Топлофикация" - София. Тя посочи, че потребителите не са наясно как се формират сметките им и обясни, че съобразно предходния отоплителен сезон и потребената от тях отоплителна енергия, се прави прогнозна сметка. След засичане на топлинните уреди от страна на топлинните счетоводители, се изготвя изравнителна сметка.

По думите на другия събеседник в студиото - Деян Дянков, обществен посредник на "Топлофикация"-София, софиянци се оплакват най-често от изравнителните сметки, които получават. Другото, което смущава гражданите, е разликата между прогнозните изравнителни сметки, получени от топлинния счетоводител, и реалното, което се фактурира. Той обаче беше категоричен, че самите абонати трябва да следят стриктно за потребяваната от тях енергия, защото при по-голямо потребление е резонно да получиш по-голяма сметка.

По отношение на обобщаващите фактури и онова, което хората не разбират по тях, Деян Донков покани желаещите да посетят приемната на "Топлофикация" в кв. "Борово", ул. "Ген. Стефан Тошев" 26, бл. 223 А на приземния етаж, където ще им бъде отговорено на всички въпроси.
Виж още