Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Стоки, цени, етикети. Думата е на Комисията за защита на потребителите
10 Януари 2017, МИН.
Стоки, цени, етикети. Думата е на Комисията за защита на потребителите
Виж още
            В предаването ще видите:

Говори опозицията. Какви нередности открива БСП при процедурите за концесиите на плажовете. Гост – депутатът Атанас Зафиров.

Има ли риск плажове да останат без стопани през лятото? Как се отрази снежната стихия на зимните курорти, готови ли са те за по-дълъг сезон и как ще привлекат още туристи? Говори министърът в оставка Николина Ангелкова.

Между ледената епоха и пожарите – за спасяването на хората - актуална информация за обстановката в страната от директора на Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов.

На фокус: цените на стоките, отговарят ли на етикетите. Отговорът от Комисията за защита на потребителите.

За спомените от детството и още – за тайната страст на един голям боксов шампион към антикварните ценности. Рожденикът Тервел Пулев само в «Денят започва».

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6.00 часа.          
Части
10 Януари 2017, 06 МИН.
Потребителите и стоките
Седем години съдебни борби между Комисята за защита на потребителите и търговска верига отне, за да спре търговеца да обявява атрактивно ниски цена на свои продукти на щандовете, която докато стигне до касата нараствала чувствително. Така например една опаковка сирена поскъпвала с 4 лева от щанда до касата. Дори след редица сигнали и предписания практиката продължава да подвежда клиенти. Върховният касационен съд сложи края на тази битката, като категорично забрани практиката. Ще има ли обаче ефект тази мярка и важи ли за всички родни търговци?
10 Януари 2017, 26 МИН.
Гл. комисар Николай Николов: Няма бедстващи и няма загинали от студа в преспите
Снегът, паднал в края на миналата седмица, придружен със силен вятър, особено в североизточната част на страната, създаде преспи, които още се пробиват, а от днес се очаква да започнат нови валежи. И вчера се налагаше екипи на пожарната и спасителните групи да вадят линейки с родилки и болни от снежния капан. В същото време пожарите не секват, особено там, където хората се борят със студа с печки на огън. С главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", разговаряхме за обстановката в страната.

Няма бедстващи и няма загинали от студа в преспите и това се дължи на ранното затваряне на пътищата. Причинените неудобства на гражданите всъщност спасиха човешки животи, заяви в студиото на "Денят започва" гл. комисар Николов. Той предупреди, че в югоизточна България се очаква тежка ситуация, тъй като влажността ще бъде висока при сравнително високи температури, а освен сняг се прогнозира да превали и дъжд. "Ако това се случи и рязко спаднат температурите, първо ще има засегната инфраструктура - енергопреносната мрежа, много населени места ще останат без ток, и второ - поледица." Постепенно тази обстановка ще се пренесе и на север и очакванията са за тежка ситуация. Екипите са готови да действат. Цялата техника е налице, 4000 пожарникари и спасители са готови да продължат участието си в тази операция, увери Николай Николов.

Главен комисар Николов коментира и темата с битовите пожари, като каза, че от началото на годината досега при такива пожари, причинени от неизправни отоплителни уреди, са загинали 6 човека, а 19 са пострадали. Той подчерта, че всяка година в България при такива обстоятелства загиват между 120 и 130 човека. Пострадали са 598 човека. Спасени са 632 човешки живота. Той посъветва хората всяка година да преглеждат и почистват комините си. Важно е как са построени къщите, тъй като дървените греди в конструкцията на комина създават предпоставка за възникване на пожар, каза още той. При възникване на пожар хората трябва възможно най-бързо да напуснат помещенията и веднага да позвънят на 112.

По отношение превенцията, свързана с топенето на снеговете, гл. комисар Николов посочи, че от миналата година в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор функционира една главна дирекция, която има за задача да контролира язовирните стени и то по-скоро тези на микроязовирите, представляващи по-реална заплаха. "Там нещата вървят добре. Не очаквам да има някакви сериозни проблеми. Коритата на реките и деретата на реките са разделени на кметове на общини и на областни управители. Трябва да се направи много добра координация между областните управители и кметовете, за да може предварително да се почистят речните легла", обясни той и допълни: "очаквам нашите доброволци да се включат в почистването, а в перспектива - в края на миналата година МС прие плановете за управление при риск от наводнение. Това е един стратегически документ, реализацията на който предстои в близките 10 години. Там трябва да насочим усилията си. Става дума за стотици милиона лева, но след реализацията на този план ще бъдем значително по-спокойни", категоричен беше той.
10 Януари 2017, 19 МИН.
Николина Ангелкова: Важно е да обезпечим протичането на летния сезон 2017 година
В разгара на лютата зима, лятна буря дойде от "Позитано" 20, които обвиниха правителството в нередности с концесията на плажовете по Черноморието. В същото време снеговете не просто засипаха ски пистите по зимните ни курорти, но и климатолозите са категорични, че ски ще могат да се карат дори след Великден.

"За нас като Министерство на туризма и за мен като министър е много важно ние да обезпечем протичането на летния сезон 2017 година. Към момета фактите са, че договорите на 34 плажа, които са били отдадени на концесия или под наем, са изтекли 2016 година или предстои някои от тях да изтекат май месец 2017 година, в разгара на лятото. Тоест ние сме абсолютно задължени да стартираме процедурите по тези плажове, за да можем да обезпечим тяхното стопанисване и разбира се да има по-малко неохраняеми плажове", каза в студиото на "Денят започва" министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. Тя обясни, че са стартирани 8 концесии още в началото на ноември месец като процедурите по тях са към финала. Стартирана е подготовката на още 6 концесии, които ще бъдат довършвани в служебния кабинет. Останалите процедури са под наем. Изключение правят плажовете "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг", които са под наем, но там има отказ от доброволно предаване на действащите концесионери. Обявена е процедура за отдаване под наем под условие, за да може след приключване на съдебните процедури да има легитимен стопанин на плажа.

"Към момента имаме ръстове във всичките ни курорти, особено по празниците. Около 200 000 чужденци посетиха нашите зимни курорти, а коло 400 000 българи са пътували около коледните и новогодишните празници с цел почивка или са регистрирали минимум една нощувка в нашите големи курорти", каза Ангелкова. Според данните за сезон "Зима 2016-2017" се очаква ръст между 5 и 7%.
10 Януари 2017, 13 МИН.
Атанас Зафиров: Управляващите трябва да се спрат да се правят, че няма проблем и да дадат отговори на обществото
БСП видя нередности в прецедурите за отдаване на концесии на плажове по Черноморието. От лявата партия тъврдят, че правителството в оставка продължава да раздава апетитни и атрактивни плажове на близки до управлението фирми.

"За по-мако от две седмици управляващите се опитват да дадат над 10% от плажовете. България има 208 плажа. Ставаме свидетели как над 20 такива почти са финализирани като процедура в условията на непрозрачност, в условията на течащи сигнали, в условията на сигнали за нередности. Просто управляващите трябва да се спрат да се правят, че няма проблем и да дадат отговори на обществото", каза в студиото на "Денят започва" Атанас Зафиров, депутат от „БСП - лява България”. Обвинението на неговата пария е, че управляващите отказват да осигурят прозрачност в провеждането на процедурата. Според него в концесията за първите 8 плажа ставаме свидетели на сгрешена формула още в документите, закупени от участниците в търга. Последвала е поредица от други нарушения, обясни Зафиров. Днес е 19 ден след провеждането на процедурата, а по закон е трябвало в 3-дневен срок да бъдат обявени рузултатите. "Министърът не отговори на нито един въпрос и през цялото време питаше откъде разполгам с тази информация", каза депутатът.
10 Януари 2017, 06 МИН.
Събитията на 2017 година
2017 година ще бъде особено бурна и изпълнена с промени и разнообразни събития, от които зависи политическата стабилност, както в страната, така и в световен мащаб. Още в първия месец на годината в България очакваме големи събития.

На 22 януари досегашният президент Росен Плевнелиев ще напусне официално "Дондуков" 2, а новоизбраният президент Румен Радев ще встъпи в длъжност. Буквално веднага след това се очаква и определянето на нов служебен кабинет.

През януари очакваме и встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, което ще повлече след себе си много промени, както за световната политика, така и за икономическата ситуация в световен мащаб.

Светът очаква с нетърпение и срещата на Тръмп с руския президент Владимир Путин, скоро след встъпването му в длъжност.

В края на месец януари се очаква Европа да даде оценка за напредъка на България през 10-те години от членството й в Европейския съюз. Мониторинговият доклад на Европейската комисия ще покаже до къде е стигнала реформата на съдебната ни система и борбата с корупцията.

През месец февруари лидерите на държавите от Европейския съюз се събират в Малта, за да обсъдят бъдещето на съюза след Брекзита, а Германия ще избере следващия си президент на 12 февруари.

За България вторият месец от годината ще е под знака на предизборно очакване. Това е месецът, в който ще стартира предизборната кампания, ако парламентарните избори бъдат през март.

Извън политиката - февруари идва с традиционния карнавал във Венеция за хората, които имат повече свободно време. Всяка година карнавалът се провежда преди началото на Великия пост. Той е съпроводен с класически спектакли, традиционни паради по улиците и каналите на града.

Въпреки че се отдалечаваме от началото на 2017, на 08 февруари в Китай ще отбележат новата година отново с пищни паради по улиците и танцуващи дракони.

През март Лондон ще трябва да започне процеса по напускането на Европейския съюз, който ще отнеме две години. Със старта на този процес мнозина очакват икономически сътресения.

В края на март или началото на април в България ще гласуваме за нов парламент на предсрочните избори. Официалните дати за изборите обаче ще станат ясни едва след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев.

Докато в България политическите слоеве ще се наместват след избора ни на нов парламент, април отново ще е под знака на избори, но за Франция. Там обаче ще се проведе първият тур за избор на президент. В Унгария също ще избират нов президент през същия месец.

Перз месец май ще бъде първата голяма проява на Тръмп като президент на САЩ, той ще участва в Срещата на Г7 в Сицилия.

В България май месец ще е важен за данъчните ни задължения. От Института за пазарна икономика обявиха 16 май за денят, в който образно казано ще спрем да работим, за да плащаме данъците си и ще започнем да работим за себе си.

Юни отново е под знака на изборите във Франция, но за парламент.

През месец юни ще започне и колоездачната обиколка Тур дьо франс но от германския град Дюселдорф. Германия през лятото ще бъде домакин на срещата на Г7 в Хамбург.

Събитията през първата половина на годината ще обуславят и случващото се през останалите 6 мсеца. В очакване сме на нов български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която освободи своя пост, за да влезе отново в ръководството на Световната банка.

Интересно събитие ни очаква на 21 август. Ще наблюдаваме пълно слънчево затъмнение. То ще се вижда изцяло от САЩ и частично от Европа.

След слънчевото затъмнение ще има изясняване, ако не в политически план, то поне в спортен. През есента ще разберем кой ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 година - Париж, Будапеща или Лос Анджелис.

В Германия ще се проведат парламнтарни избори - канцлерът Ангела Меркел ще се бори за 4-ти мандат. Дали ще и се гласува доверие за справяне с бежанската криза ще разберем през есента.

В Аржентина ще избират нов парламент през октомври, а напредъкът в борбата с глобалното затопляне ще се обсъди в Бон през месец ноември тази година. За месец декември очакваме да бъдат наградени новите нобелови лауреати в Осло.

За България до края на тази година очакваме да започне и стратегическото строителство на Автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле. Ако до 2017 година не стартира строителството на участъка, рискуваме да оставим магистралата недовършена и да изгубим европейското финансиране. Отсечката трябва да е готова до 2022 г.

В Столицата през 2017 година ще започне реконструкция на трамвайните релсови пътища по булевард "Цар Борис III" по цялата линия от "Княжево" до Съдебна палата, без участъка около Руски паметник, който беше ремонтиран миналана година.
10 Януари 2017, 16 МИН.
Тервел Пулев на 34
Боксовият ни шампиот Тервел Пулен става на 34 години на днешната дата. Екип на "Денят започва" се срещна с него само ден преди празника му. Какво сподели той, какво си пожела, за спомените от детството, приятелствата и предателствата. Вижте!
10 Януари 2017, 03 МИН.
Река Струма замръзна
Заради ниските температури река Струма замръзна край Сандански. Цялото й течение е в лед в района на пешеходния мост, който свързва града със село Струма.

В участъка край гарата в Сандански течението на реката е най-спокойно и затова именно там ледът я е сковал изцяло. Опитни рибари предупредиха, че шега с леда не бива, защото той е коварен и макар да изглежда дебел, може да се пропука много лесно.

В Сандански река Струма не е замръзвала от над 50 години насам.

Запалените по риболова сега не харесват Струма, защото няма как да практикуват любимото си занимание.

Според местните на река Струма ще са й необходими поне два три по-топли дни, за да се размрази. Дотогава хората, живеещи наблизо ще я гледат ледена и странно утихнала, сякаш времето е спряло.
10 Януари 2017, 01 МИН.
Езерото в парк „Бачиново” край Благоевград замръзна
Езерото в парк „Бачиново” край Благоевград замръзна. Около 90% от водата е скована в лед. Въпреки забраната за влизане и пързаляне по ледената  повърхност, някои хора пренебрегват опасността и рискуват да пропаднат в скованите от лед води.

През деня Пламен Величков охранява езерото и се грижи за патиците и лебедите, които живеят тук. Разказа ни, че се случва да прави забележки и на малки и на големи да не доближават замръзналата повърхност.

"Където са дългите петна там е много опасно. Ако се случи да стъпне там просто, когато не съм на работа ще стане най-голямата беля", обясни той.

Днес обаче заедно с охранителя забелязахме следи от шейна върху леденото езеро.

"В мое присъствие не са влизали, значи като си отида след работно време, след 4:00 – 5:00 часа идват хора и правят най-голямата беля. И деца и възрастни", разказа Величков.

След като работният ден на Пламен приключи, езерото се охранява от видео камери, периодично минават и служители от общинската охрана. Денонощна охрана обаче няма, затова хората трябва да бъдат внимателни, тъй като ледът не е стабилен и възможността да се пропука и да доведе до
злополука е голяма.

"Езерото е дълбоко. В долния край, който е откъм реката езерото е над 1,20 дълбочина така че не съветвам никой да си прави експерименти", каза Васил Бачев, директор на общинска фирма „Биострой”.

По краищата на езерото ледът е около 15 сантиметра, по средата обаче е много по-тънък. От няколко дни се налага да се  разбива  ледената повърхност в единия край на езерото, за да има достатъчно място за водните обитатели – четири лебеда и повече от 60 патици.
10 Януари 2017, 02 МИН.
Как хората в Златарица се борят със снега?
В област Велико Търново ситуацията вече се нормализира. Но в Златаришкшя балкан снежната покривка все още е над метър. Пътищата към планинските села са труднопроходими. Токът често спира, а комуникациите са ограничени.
Виж още