Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Светът след 11 септември
11 Септември 2015, МИН.
Светът след 11 септември
Виж още
            В предаването ще видите:

Какво консумират учениците и какъв е рискът за здравето на подрастващите –диетологът проф. Донка Байкова и детският ендокринолог д-р Радка Савова.

Код червено – какво се случва вляво – коментар на Антон Кутев.

Нов политически сезон по време на избори - председателят на Парламента Цецка Цачева.

Светът след 11 септември. И още: за сигурността и борбата срещу тероризма - коментар на Елена Йончева и Йордан Божилов.

Денят започва точно в 6:00!          
Части
11 Септември 2015, 07 МИН.
Каква храна се продава около училищата?
Дни преди началото на новата учебна година отново обръщаме внимание какви храни се предлагат в училищните лавки и около училищата. Имат ли децата избор на здравословна храна или им се предлагат вафли, чипсове, хамбургери. Ето какво показа проверката на Здравка Русева за "Денят започва" в Шумен.

Всички се стягат за новата учебна година – привършват се ремонти в училищните сгради, правят се последните приготовления. Стягат се с продукти и училищните лавки, кои то вероятно и тази година ще предлагат повече тестени храни, отколкото плодове. Какво предпочитат децата?

Илияна: - Кренвиршка, закуска, баничка
Роси: – Кренвиршки, доста често сладки неща, така..Всичко се продава, не знам какво слагат, но иначе са вкусни.
Наско: - Аз най-много обичам да ям примерно закуска с шунка и кашкавал, а понякога вземам или банан от вкъщи или ми купуват вафлички.
Илияна: - Казват ни, че шоколадът е много вреден, не бива да го ядем. Разваля зъбите.
Илияна - Да, обаче всички от моя клас си купуват и аз си купувам.

Родителите също не смятат да ограничават децата си, защото това в училище това е невъзможно.

А има ли училищна лавка, в която да има повече плодове, зеленчуци и мляко, отколкото кифли, банички, тостове, вафли и още ред нездравословни храни.
11 Септември 2015, 07 МИН.
Светът след 11 септември. Как се справя той с тероризма?
Навършват се 14 години от терористичните атаки срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона във Вашингтон. Церемонии в памет на жертвите ще се проведат в много градове на САЩ. При атентатите загинаха близо 3 000 души.

В "Денят започва" темата коментираха журналистът Елена Йончева и Йордан Божилов - председател на Софийски форум за сигурност.

Преди 14 години в света имаше едно основно огнище на тероризъм и това беше Афганистан, което се контролираше от талибаните. Сега те са около 15 - в това число са Либия, Сирия и Ирак, което е резултат от инвазията през 2003 година, подчерта Елена Йончева в отговор на въпроса как се промени света след атентатите от 11 септември.

Според Йордан Божилов събитията 11 септември са показали, че тероризмът се превръща в глобална заплаха, че терористичните атаки могат да взимат много жертви. След 11 септември тероризмът се сдоби с медийно присъствие, стана основна тема, достигна до хората и сега се задълбочава с "Ислямска държава", каза той.
11 Септември 2015, 07 МИН.
Антон Кутев за приоритетите на БСП на местните избори
Антон Кутев от БСП коментира в студиото на "Денят започва" изключването на Георги Кадиев от партията, като подчерта, че Кадиев се занимава изключително многo с "Аз"-а си винаги е работил само за себе си и в бизнеса, и в политиката и това автоматически го превръща в необществен проблем. И цитира устава на БСП, че човек, който се кандидатира срещу кандидат на партията на избори, всъщност се самоизключва от нея. Когато някой успее да накара Кадиев да смени "Аз" с "Ние", тогава може от него по-някакъв начин да стане политик, заяви Кутев.

Той се спря и на проблема с комуникацията в БСП, като подчерта, че това е проблем и на цялата политическа класа, не само на столетницата. И че дневният ред на гражданите и на политиците е съвсем различен. тези избори, а и всички следващи, няма да получат добри решения, докато не се намери онази политическа сила, която да формулира ясно трите проблема. Човек, като си вземе заплата, първо урежда взаимоотношенията си с банките. Следващото нещо е да си плато тока, бензина, т.е. енергетиката. И третото нещо - да си платят лекарствата, като за пенсионерите лекарствата са първото. Но така или иначе тези три неща като ги платиш, ти свършваш парите, каза Кутев. Според него всяка власт в момента има смисъл, ако намери разрешение как, ако ги платиш тия три неща, да ти останат някакви пари, защото в момента на 99% от българите като си платят банките, енергетиката и фармацевтиката, не им остава нищо. И именно затова имаме тежка криза на доверие на гражданите към политическата система. И според Кутев отговорът е много повече държава в енергетиката, по същия начин и във фармацевтиката - там има нужда от регулация в цените, тъй като в България най-малко 10 000 пенсионери умират, защото не могат да си платят лекарствата. И подчерта, че това е социална функция и е работа на държавата.

Кутев коментира и кандидатурите на БСП за местните избори, приоритетите, значението на общинските съветници. Вижте целия разговор във видеото.
11 Септември 2015, 07 МИН.
Протест на ромите в Гърмен
В Гърмен ромите протестират срещу събарянето на незаконните постройки и настояват за оставката на кмета Минка Капитанова. Протестът не е разрешен от Общината, за да не се създават безредици.

За обстановката в ромския квартал "Кремиковци" в пряко включване в "Денят започва" разказа репортерът Антон Чавдаров, а председателят на инициативния комитет Юлиян Герасимов заяви, че ромите недоволстват срещу решенията на кмета. "Не може толкова време ние да седим мирно, а тя да продължава да ни мачка, да ни казва да не излизаме на протест, че можело да станат проблеми, ексцесии. Ние излизаме на мирен протест. Приканвам и хората от Гърмен - нали искат закона, г-н Байрактаров иска закона. И ние искаме закона и да се намери някакъв диалог с кметицата", заяви той и добави, че жителите на "Кремиковци" се надяват да имат подслон през зимните месеци.
11 Септември 2015, 07 МИН.
Политически сезон по време на избори – говори Цецка Цачева
През миналата седмица бе поставено началото на новият политически сезон. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева коментира организацията на работа на Парламента по време на предизборната кампания и законодателните му приоритети в специално интервю за "Денят започва".

За да се избегне използването на парламентарната трибуна за предизборна агитация, преди 25 октомври ще има дни, когато Народното събрание няма да провежда пленарни заседания. При необходимост такива заседания ще бъдат свиквани, съобщи тя. За да се изпълни законодателната програма, обаче, от 16 септември пленарният ден ще бъде удължен с 2 часа, петъчният контрол - вероятно с три, до 17:00 часа, като от сега е ясно, че ще има и две извънредни заседания - на 29 септември и 6 октомври, каза парламентарният шеф и уточни, че преди вота - от 14-ти до 23 октомври, Народното събрание няма да заседава. Убедена съм, че по този начин работата на Парламента няма да бъде затормозена от предстоящата предизборна кампания и ще се гарантират честни и равнопоставени за всички политически сили избори, заяви Цачева.

За осигуряването на кворума пленарната зала по време на предизборната кампания председателят на Народното събрание ще разчита на отговорно поведение от страна на ръководствата на парламентарните групи. "Предлагаме вариант, при който и народните представители да могат да участват в предизборната кампания, особено номинираните за кметове на населени места и всички останали с ангажименти в кампанията по партийна линия, и да има разбиране, че Парламентът е работеща институция и няма как заради изборите да спрем своя нормален законодателен процес", продължи Цецка Цачева.
11 Септември 2015, 07 МИН.
Каква храна е подходяща за учениците?
Родителите на първокласници да създадат списък на забранени храни, които децата да не купуват. Това е препоръка, отправена от асоциация "Родители" и представена официално тази седмица. Целта е у децата да бъдат възпитани здравословни хранителни навици. В студиото на "Денят започва" диетологът проф. д-р Донка Байкова и детският ендокринолог д-р Радка Савова коментираха проблема с храненето и все по-големият процент затлъстели деца у нас.

Проф. Байкова припомни, че докато са в предучилищна възраст децата се хранят по препоръки на специалисти и са наблюдавани от такива, в училище ги поема улицата в изхранването, тъй като родителите са забързани, заети - първият пропуск най-често е закуската. И дори програмата "Чаша топло мляко" се провали, според д-р Байкова, защото са се предлагали предимно тестени закуски. Тя припомни и наредба 37 за бюфетите в училище, която според нея не се спазва. А децата са изкушени да си купуват сладкиши и други вредни, но вкусни храни.

Проф. Байкова препоръча тестените закуски на децата да не са повече от два пъти седмично, като припомни проблемите с теглото на децата.

Д-р Радка Савова също подчерта, че децата не обичат нискокалорични храни, като плодове, зеленчуци, супи, а съвсем естествено на тяхната фаза на растеж предпочитат концентрирани енергийни храни и ги намират в тестото, в мазнината и кристалната захар. И припомни, че има свръхпредлагане на вкусни храни извън дома, а децата обичат да купуват, те ядат и от скука, защото ежедневието им в градската среда е ежедневие без естествен труд, игри на открито.

Какво предписаха двете специалистки, за да избегнем свръхтеглото на децата ни - вижте във видеото.
11 Септември 2015, 07 МИН.
Ще екстрадира ли България Лен Хоменюк?
Корупция и политика, злато и избори, червена бюлетина на Интерпол. Всичко това се вплита в казуса на Лен Хоменюк. Бившият изпълнителен директор на американска компания - концесионер на златодобивна мина в Киргизстан, е арестуван в България и очаква решение за екстрадиция в Бишкек. Заседанието е насрочено през следващата седмица във Видинския
окръжен съд.

Лен Хоменюк посреща екипа ни в нает от семейството му апартамент в София, където под домашен арест изчаква делото за екстрадиция. През юли 68-годишият канадец предприема дълго чакан семеен круиз с корабче по Дунав. Пътешествието му завършва във Видин, където е задържан от българските власти. Причината - издадена червена бюлетина от Интерпол
заради обвинения за корупция в Киргизстан.

"Преди всичко нека кажа, че съм невинен по всички обвинения. Аз съм над 68-годишен, никога не съм извършвал престъпления. Обвиненията срещу мен от Киргизстан са неоснователни. Правителството предприема действия срещу мен, защото се опитва да сплаши моята бивша компания Сентера Голд, за да не придобие по-голям дял от златодобивната мина Комтур в Киргизстан. Тези обвинения, от моя гледна точка са напълно политически мотивирани и имат за цел да се окаже натиск върху мениджмънта на Сентера Голд предвид предстоящите парламентарни избори в Киргизстан на 4 октомври", категоричен е Хоменюк.

Заради червената бюлетина в Интерпол, преди да предприеме пътуването, Хоменюк проучва дали няма да има проблеми. Установява, че нито една държава по маршрута, включително България, няма споразумение за екстрадиция с Киргизстан.

"И преди съм пътувал много в Европа и не съм имал проблеми, въпреки съществуването на червената бюлетина. И така пътувахме през Сърбия, Хърватия и Унгария без проблеми. Стигнахме до България в 4.30 сутринта на 27 юли. Бях събуден от граничен патрул, който ме помоли да отида да на граничния пункт и да отговоря на няколко въпроса. Взеха ми отпечатъци и ни отведоха в една много аскетична сграда. Граничните бяха много учтиви, но ни накарах да седнем на малка пейка,
охраняваха ни и ни казаха, че трябва да чакаме. 4 или 5 часа по-късно ми казаха, че документацията трябва да бъде изпратена до съда във Видин, за да се установи дали трябва да бъда арестуван. Бяхме там до 5 часа след обяд, без преводач. Тогава ме арестуваха и ме закараха в затвора във Видин на следващата сутрин. Имам много добър екип адвокати от няколко компании. Освен това получаваме много добра подкрепа от посолствата на Съединените щати и Канада, аз имам двойно гражданство", разказва той.

Хоменюк твърди, че проблемът е в американското му гражданство, защото отношенията между Съединените щати и Киргизстан в момента не са добри. 68-годишният геолог е бивш изпълнителен директор на водеща световна
златодобивна компания – канадската Centerra Gold. Тогава ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан. Според киргизката прокуратура Хоменюк е подкупил държавни служители във връзка с
извършено преструктуриране на проекта за златодобив от мината "Кумтор" в Киргизстан през 2004 г.

Питаме как е успявал да прави бизнес в Киргизстан, без да се замеси в корупционни практики. Според редица изследвания този район е известен с високите нива на корупция.

"Това е много добър въпрос. Нека да кажа, че имам връзка с Киргизстан от 1992 година, когато Съветският съюз се разпадна. Работя по проекта Комтур оттогава до пенсионирането ми през 2008. Дори съм живял в Киргизстан в продължение на 5 години, когато разработвахме проекта в средата на 90-те. Златотодобивната мина Комтур е много технически напредничав проект. Въведохме нови технологии в Киргизстан, създадохме хиляди нови работни места. В резултат на това всеки, който се е опитал да направи нещо незаконно, е знаел, че ще бъде разкрит, защото компанията беше толкова голяма. Бяхме в новините всеки ден", пояснява Хоменюк.

БНТ: Казахте, че арестът ви е политически мотивиран и че компанията, за която сте работили е в преговори с киргизстанските власти. За какво преговарят?

'Нека започна с това, че проектът Комтур беше предоговарян няколко пъти. Времената се менят. От 2005 насам имаше две революции в Киргизстан, правителството се смени поне два пъти. При всяка промяна новите политици идват и казват - тази
сделка не е добра. Нека да се предоговорим или нека да национализираме мината. Точно това се случва и сега. Има ново правителство, идват избори. Преговорите със Сентера текат вече над две години без пробив. Арестът е послание към мениджмънта да седнат на масата на преговорите и да се съгласят на сделката, такава каквато Киргизстан я иска", Лен Хоменюк.

Казусът "Хоменюк" беше отразен в медии отвъд океана, има и онлайн петиция в негова подкрепа, подписана от 1000 души. Според защитата престъпленията, за които канадецът е обвинен, са с изтекла давност в Киргизстан. А обвиненията срещу представители на местното правителство, разследвани в съучастие с Хоменюк, вече са свалени.

БНТ: Предстои съдебно изслушване за екстрадицията ви на 16 септември. Какви са очакванията ви?

"Посъветвали са ги да използват конвенцията на ООН за корупцията и Киргизстан използва това като последен вариант. В документацията за екстрадиция те се позовават на тази конвенция. Чисто процедурно, адвокатите ми обясниха, че това крие доста проблеми. Изненадвам се, че стигнахме толкова надалеч в съдебната система, защото е ясно, че такива процедури не
са приложими за моя случай", казва Хоменюк.

От Министерството на правосъдието потвърдиха, че между Република България и Киргизката република няма действащ договор за екстрадиция. Официалната молба за предаването на Ленард Хоменюк е постъпила във ведомството по
дипломатически път. Тя стъпва върху Конвенцията на ООН срещу корупцията, по която и България и Киргизстан са страни. От министерството уточняват, че молбата е била препратена на прокуратурата, както изисква Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест. От държавното обвинение не изказаха позиция по случая с мотива, че техният ангажимент е формален - да придвижат искането към съда и процедурата е вече в съдебна фаза. Юристи коментираха, че прокурорът може да направи преценка и не е длъжен да поддържа искането на съответната държава в съдебната зала. Такъв пример е делото по искането за екстрадиция на руския опозиционер Николай Кобляков миналата есен.

Всички факти ще преценява съдът. Първото заседание във Видин беше отложено, след като магистратите прецениха, че трябва да изискат допълнителни документи и доказателства от властите в Бишкек. Казусът ще бъде разгледан на 16 септември.
11 Септември 2015, 07 МИН.
Хората с увреждания без достъп до влака
Едночасово премеждие се оказа качването на влак за двама души в инвалидни колички снощи. Заради ремонтите хората в неравностойно положение останаха от външната страна на вратата на гарата. Не успяха да се справят без помощ от близък приятел. Причината - още на входа на Централна гара рампа няма и асансьорите не работят, та се наложи да ги свалят по стълбите. Все пак успяха да заминат за рехабилитация в Бургас.

Последно повикване пътниците за Бургас да се качат на влака от 12-ти перон. Не е сигурно дали Нели и съпругът й Пламен ще стигнат навреме. Добре дошли на Централна гара! Препятствие първо- тротоарът е на 35 сантиметра височина.

Пречки, спънки, стъпала – пред това се изправят хората в инвалидни колички, дори когато са тръгнали на рехабилитация. Държавата им дава по 5 дни в годината за процедури на морето, но липсата на рампи и асансьори ги спира.

Нели Събева: Няма нито един асансьор, който да работи, да слезем долу.

Аделина Велкова: Този проблем е от три години – има три асансьора на Централна гара – винаги един и същи отговор получаваме – асансьорът не работи. И хората на инвалидни колички ги свалят по стълбите като чувал с картофи.

Нели Събева: Което е доста притеснително, но няма друг вариант.

И така… срам не срам – пак на приятели разчитат, за да ги качват и свалят по стълбите. 30 стъпала – това е второто препятствие, а локомотивът вече подгрява.

Минаваме през цялата гара. Вече бързаме. Хората поглеждат и после свеждат глава. Най-сетне работещ асансьор и вече сме на перона. Отпред има вагон за Нели и Пламен. Заявили са го преди седмица, когато звъннали, за да запазят места за пътуване. Но влакът спрял по-напред, та чакаме – да го върнат, защото няма как да се качат. Изпращаме и помощника да си ходи, показал за пореден път що е това приятелството.

Нели Събева: Много благодаря, да си жив и здрав.

С мобил лифта Нели и Пламен най-накрая ще стигнат до купето.

Ремонтът на гарата ще приключи чак в края на годината. До тогава ли чак Нели и Пламен да не се връщат? Поне се качиха на влака… до товарното купе, където сън не ги лови.

Пламен: На гарите се спира, качват се колети, пратки, тем подобни неща. Чакаме да разтоварят колетните пратки и след туй нас.

Нели Събева: Така ще прекараме нощта. Ще пътуваме 8 часа.

А за връщане пак някой трябва да им помогне.
11 Септември 2015, 07 МИН.
САЩ отбелязват 14 години от 11 септември
Днес се навършват 14 години от терористичните атаки срещу Световния търговски център и Пентагона. Церемонии в памет на жертвите ще има в различни градове на САЩ. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка "Ал Кайда" отвличат 4 самолета, два от тях се разбиват в кулите близнаци на Световния търговски център, третият самолет е разбит в Пентагона, а четвъртият - в Пенсилвания. Как ще бъде отбелязана годишнината в Съединените щати разказва за "Денят започва" кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков. И тази година ще бъде почетена паметта на близо 3000 загинали, хората посещават мемориала на Кота 0 на мястото на кулите близнаци. Тази година акцентът ще е при откриването на мемориала в Шанксвил, Пенсилвания.
11 Септември 2015, 07 МИН.
Професия учител: Преподавателят по испански Пламен Христов
Млад учител, който е намерил щастието в испанския език. Казва, че преподавателската професия сама го е открила. Какво е мечтал в детските си години разказва пред репортера Ирина Шуликова в "Денят започва".

Пламен Христов е на 27 години, но вече има цели 7 години учителски стаж. Най-големият му стимул е удовлетворението от добре свършената работа и контакта с децата.

"Аз нямам концепцията, т.е. мисълта, че ходя на работа... аз си ходя на училище 20 години вече, така че не ходя на работа! Работя си хобито!", казва преподавателят по испански език в 164 испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес“.

И как няма да му е хоби, като учениците го възприемат като близък по възраст човек: "Имало е доста истории през годините... Викали са ми батко, вместо господине..."
Пламен така описа работния си ден, че ме накара и аз да поискам да бъда учител: "Как преминава... идвам на училище малко преди часовете, пия кафенце, след това влизам в час и оттам започва като един своеобразен спектакъл, който не винаги може да се повтори едно към едно с предходния."

Пламен твърди, че в неговият живот има две професионални съдбоносни случайности - испанският език и учителската професия.

"Не се насочих, тя ме насочи. По-скоро всичко беше много случайно. Веднъж минавах с автобус деветка от тук, видях, че испанската гимназия е на това място и след време видях, че в основното училище търсят учител и съвсем случайно", спомня си той.

Споделя за различните емоции, които споделя ежедневно с учениците си: "Никога не мога да се разсърдя на един ученик или ако се разсърдя ми минава за пет минути и те го знаят."

Ядосва се най-често, ако някой дойде без домашно, ако някой закъснее, но търди, че важните неща са други: "Важното е да могат да мисля, да искат да учат и да се справят занапред... и затова ми минава бързо."

Пожеланията си за новата учебна година Пламен адресира в две посоки - към всички ученици и към тези, на които той ще преподава: "Най-вече да бъдат мислещи хора и да приемат училището като място, където се изграждат като мислещи! А на учениците, с които ми предстои да се видя... Да си спомнят за километричните домашни, защото от 16-ти септември ги чакат!"

Както във всяка друга работа и в ученическите задължения истинското удоволствие идва след добре свършената работа.
11 Септември 2015, 07 МИН.
Класна стая наподобява килийно училище
Във Велико Търново вече има класни стаи, които досущ приличат на онези в килийните училища. За тях разказва в "Денят започва" Зорница Илиева. В училище "Емилиян Станев" учителите решили освен новите технологии да върнат времето в една от класните стаи и то векове назад.
Виж още